Уроки сталого розвитку Позакласний виховний захід на тему «Вода джерело життя»


Скачати 114.5 Kb.
Назва Уроки сталого розвитку Позакласний виховний захід на тему «Вода джерело життя»
Дата 09.02.2014
Розмір 114.5 Kb.
Тип Урок
bibl.com.ua > Туризм > Урок
Класний керівник: Мациборка Любов Яківна

2013

Уроки сталого розвитку

Позакласний виховний захід на тему « Вода – джерело життя». 6 клас Преображенської ЗОШ І –ІІІ ступенів

Преобарженська ЗОШ І-ІІІст

С. Преображенка

Томаківський район

26839354
http://www.ikirov.ru/files/1206/chistaya-voda-eto-jizn.gif

Тема :

Вода – дорогоцінний дар планети. Чиста вода. Проблема забруднення і надмірного використання води.

Мета:

- Допомогти учням усвідомити цінність води та розуміння проблеми забруднення та надмірного використання водних ресурсів, причини їх виникнення;

- продовжити формування в учнів знання про глобальні проблеми, акцентуючи увагу на концепції сталого розвитку людства;

- продовжувати екологічне виховання й екологічну освіту учнів середньої ланки, виховувати дбайливе ставлення до води;

- спонукати учнів дослідити власні звички, стиль життя щодо користування водою;

- вчити визначати прийняті для себе і суспільства дії щодо скорочення витрат води, зменшення її забруднення.

Обладнання:

Картки для опитування, листівка – акція « Збережена вода – продовжене життя», власні дослідження учнів, зошити, малюнки, Інтернет – ресурси ( мультфільм, відео « Краса Землі»), епістолярні твори учасників обласного конкурсу газети « Поштовий вісник» про значення води для життя на Землі, карта світу, глобус.

І. Організаційна частина.

1. Психологічна хвилинка

(Діти виходять до дошки , стають у коло і разом промовляють)

Я всміхаюсь сонечку:

  • Здрастуй, золоте!

Я всміхаюсь квіточці

Хай вона росте!

Я всміхаюсь дощику

  • Лий немов з відра!

Друзям я всміхаюся ,

Зичу всім добра!

ІІ. Актуалізація опорних знань.

  1. Слово вчителя.

Людина – частина живої природи, частина Землі. Земля – це край неповторної краси! Кожне дерево, квітка, тварина – частина природи, частина рідної Землі. Ми любимо нашу планету, милуємося її чарівною красою.

  1. Вірш.

Земля – оазис наш, нема секрету,

Цвіте на ній твори мий нами день.

Вона чекає зодчих і поетів,

Як птаство навесні гіллястий клен.

  1. Перегляд слайдів « Краса Землі моєї»

  2. Слово вчителя.

  3. Нині , коли погіршується екологічна ситуація у світі , ми з вами повинні вивчати і оберігати рідну природу. Але , мабуть, не всі задумувалися над тим, що природа - наша домівка, і не все у неї сьогодні гаразд.

  4. Перегляд пропонованого мультфільму.

А)постановка завдань щодо споглядання :

- Проглядаючи фільм, зверніть увагу , хто перший розпочинає порушувати мирне співіснування у природному середовищі , і до кого . врешті – решт , повертаються усі біди.

Б) перегляд фільму

В) обговорення ( Висновок : людина порушила рівновагу у природному світі і тепер сама мусить страждати від своєї необдуманої діяльності)

7. Вірш « Людино»

Людино, розумна істото,

Ти можеш усе на Землі!

Відсунути можеш потоки

Й будуєш нові кораблі.

Та знову і знову, людино,

До тебе звертаємось ми:

Ми гинемо, гинемо, гинем!

Будь ласка, ти нас збережи!

Хай будуть в нас цілі дерева,

Рослини, тварини, птахи.

Людино, людино, людино!

Ми просимо нас зберегти!

8.Режим « Запитання – відповідь»

На попередніх заняттях ми з вами розпочали вивчати складний , але дуже цікавий курс « уроки для сталого розвитку».

  • Як ви розумієте « сталий розвиток»? ( очікувані відповіді: стабільний розвиток людства у гармонії з природою; люди повинні навчитися розумно і правильно використовувати природу для свого життя ; якщо ми досягнемо сталого розвитку, то життя на нашій планеті буде безпечним і для подальших поколінь, усім вистачить природних ресурсів)

  • Які природні ресурси ви знаєте?( земля, вода, повітря, ліси , рослинний світ…)

  • Які проблеми виникають перед людством із зростанням кількості населення?

  • Чи може людство припинити використовувати природні ресурси?

9. Екологічні загадки

А) Для потреб 1- г о мешканця планети щороку видобувається 30 тисяч корисних копалин. Скільки тисяч корисних копалин вже використано для забезпечення твого життя?

Б) За даними екологів, 1 мешканець України в середньому за день викидає півкілограма сміття. Скільки кілограмів сміття він викидає за 2 дні? За 10 днів? За 30 днів?

В ) До повного розпаду металевої банки на сміттєзвалищі має пройти 10 років, а пластикової у 10 разів більше. За скільки років розпадеться пластикова пляшка?

Г) В Україні за 1 кг зданої макулатури сплачують 50 копійок. Скільки грошей можна заробити, якщо здати 10 кг непотрібного паперу?

ІІІ. Повідомлення теми, завдань

  1. Мотивація навчання.

Людина не лише руйнівник природи, але може стати їй вірним другом. На сьогоднішньому занятті ми з вами поговоримо про найнеобхідніший ресурс на Землі , про воду. Практично ні в кого сьогодні не виникає сумнівів в тому, що вода – обмежений природний ресурс, до того ж унікальний, адже її нічим не можна замінити. За ініціативою Міжнародної асоціації водопостачання та Юнеско 22 березня відмічається Міжнародний День Води під девізом « Вода – це життя» . В цей день зусилля усієї спільноти спрямовані на привернення уваги громадськості до проблем забезпечення населення водою гарантованої якості і її раціонального використання.

Тому і тема нашого уроку « Вода – джерело життя. Готуючись до сьогоднішнього заходу ви всі стали учасниками обласного епістолярного конкурсу гезети « поштовий вісник» - « Вода - обмежений природний ресурс». Результати будуть оголошені в кінці березня. Потім ви самостійно добирали матеріали до уроку, малювали малюнки, стали учасниками шкільної акції « Збережена вола – продовжене життя». А які результати ви очікуєте отримати після вивчення даної теми?

  1. Очікувані результати.

Після опрацювання теми ми зможемо

- розповідати про цінність води для життя на планеті

- Пояснювати причини і наслідки проблем зменшення кількості придатної води

- досліджувати витрати води у родині, досліджувати власні звички, стиль життя щодо користування водою

- проектувати власну діяльність для популяризації дбайливого ставлення до води і презентувати результати власної діяльності

- визначити прийняті для себе і суспільства дії щодо скорочення витрат води, зменшення її забруднення

- спостерігати за водними ресурсами Землі, фіксувати результати спостережень.

- після вивчення теми надіюсь на зниження домашніх витрат на воду та інші ресурси

ІІІІ. Робота над матеріалами теми

Повідомлення учнів( по 1 хвилині)

  1. Експерт – історик

Здавна людина мріяла про безсмертя. Мандрівники у заморських країнах, алхіміки в лабораторіях наполегливо шукали еліксир життя і джерело вічної молодості. Але вони і не передбачали , що таємничий еліксир – це звичайна вода. Тисячу років може лежати в сухій землі зерно , та тільки торкнеться його крапелька води – і зерно оживає. Історія Землі – це історія води. Всесильна стихія природи - вода, у всі часи покоряла ум і уяву людей. Давні люди самою сильною стихією, джерелом усього живого вважали воду. Про роль води у житті Землі, про її цілющу силу містять письмена єгиптян, індійців,китайців. Один із найбільш ранніх філософів давньогрецької епохи Фалес Мілетський вважав воду основою усього живого.

  1. Експерт – біолог

Первинним середовищем життя були теплі моря. І тільки в процесі еволюції організми вийшли на сушу із води. Усім живим організмам потрібна вода, абез неї - -неможливе життя. Основна функція води в організмі полягає в тому , що вона є розчинником більшості речовин. Організм постійно витрачає воду. Втрата води близько 10% маси тіла призводить до тяжких порушень в організмі. Без води людина може прожити не більше 10 діб. Тому витрати води мають поповнюватися. За нормальної зовнішньої температури людина за добу повинна споживати близько 2- х літрів води. При високій температурі та важкій фізичній роботі ця кількість зростає до 4- 5 літрів.

  1. Експерт – географ

Найпоширеніший мінерал на Землі – це вода, мінерал, без якого неможливе життя. Вода повсюди: утворившись в глибинах Землі вона вкрила 3\4 земної кори.в усі часи вода перетворювала засушливі степи в плодючі поля, піски – в квітучі оазиси. Солона і прісна, прозора і каламутна, рідка, тверда і у вигляді пари , вона в нас і навколо нас. Річки і озера, джерела, криниці, болота, льодовики, хмари і водна пара, моря та океани – все це складові частини водної оболонки Землі, або гідросфери.

Більша частина землі вкрита водою. Блакитні кольори морів та океанів становлять світовий океан – основну частину гідросфери , в якій зосереджено 96 % всієї води планети, 4% води припадає на води суходолу : річки, озера, болота, підземні води, льодовики. Але прісної води – всього 3% від усієї кількості.

Від нестачі прісної води сьогодні потерпає третина населення планети. Гарна вода стає предметом експорту. Так, населення Гонконгу отримує воду спеціальним трубопроводом із Китаю. На привозній воді живе ціла країна Алжир. Вода – найдорожча сировина , замінити яку іншою неможливо.

  1. Експерт –фізик

Чиста вода за звичайних умов безбарвна прозора рідина, яка немає ні запаху, ні смаку. При температурі 0* вона перетворюється на лід, при + 1000 * і нормальному атмосферному тиску – на водяну пару. Вода – єдина речовина , яка під час переходу у твердий стан розширюється. Вода має величезну теплоємкість. Для того , щоб нагріти 1л води , треба витратити велику кількість теплоти. У нічний час , а також в період переходу від літа до зими так само повільно охолоджується. Поверхня води завжди вкрита тонкою плівкою. По цій плівці, як по підлозі, бігають водоміри.

  1. Експерт – еколог

З»явилася людина, виросли селища, міста ,задиміли труби заводів. І люди почали помічати , що води катастрофічно не вистачає. Чому так? А вся біда в тому, що вода розповсюджена на нашій планеті нерівномірно – де густо, а де – пусто. Кожен другий житель нашої планети повинен пити воду ,яка не відповідає гігієнічним нормам. У третини населення немає нормального водопостачання. За даними Всесвітньої організації Здоров»я кожні 8 секунд від хвороб визваних брудною водою у світі помирає людина. У зв»язку з неякісною питною водою збільшується кількість захворювань людей. Основними причинами забруднення поверхневих вод на Україні є:

- скид неочищених та недостатньо очищених комунально – побутових та промислових стічних вод безпосередньо у водне середовище;

- надходження до водних об’єктів забруднюючих речовин.

6. Експерт обж

Купання у водоймах забруднених промисловими підприємствами, побутовими та стічними водами може спричинити інфекційні захворювання. Купання в зрошувальних каналах, дренажних системах, у відкритих водоймах, забруднених мінеральними добривами і пестицидами може спричинити алергічні реакції, захворювання шкіри, внутрішніх органів. Тож вживайте лише очищену воду, ніколи не пийте воду дощову , адже дощі бувають з різними хімічними домішками, тому можуть спричинити алергічні реакції, хвороби.

  1. Експерт – хімік

Ми вже знаємо про кругообіг води у природі. Але деякі речовини не можуть бути вилучені повністю, отруюючи осад і порушуючи тим самим процес біологічного очищення. Тому хімічні забруднювачі води знову потрапляють у довкілля, загрожуючи природі й людям. Я готувала повідомлення про « Хімію у побуті» і довідалася, що усім відомий миючий засіб « Феррі» можна замінити нешкідливими для навколишнього середовища речовинами.

-довільно поєднайте порошок гірчиці та харчової соди – і жирний посуд буде чистим та сяючим.

- коричневий наліт на чашках від кави та чаю легко видалити , обробивши їх розчином харчової соди.

- для чищення скляних виробів треба розколотити у склянці 2-3 столові ложки крейди , потім нанести суміш на забруднену поверхню. Дочекайтеся, поки суміш висохне і потріть посуд тканиною.

- щоб відмити раковину від плям іржі потріть її скибкою лимона.

- поліровані меблі можна протирати м»якою ганчіркою, змоченою в молоці.

« Так» чи «ні» Індивідуальні завдання учнів. Заповнення опитувальних карток ( додаються)

Продовження роботи над проектом акції « збережена вода – продовжене життя»

  1. Вступне слово вчителя. Ще в лютому місяці ми з вами розпочали проект « Збережена вода – продовжене життя»

Відкрийте свої проектні аркуші! Прочитайте умови проведення !

  • З якою метою ми з вами запровадили дану акцію?(

  • Щоб навчитися зменшити витрати прісної води,

  • щоб переконатися,що ми можемо вчитися економно витрачати воду,

  • щоб зберегти цінний природний ресурс,

  • щоб залучити до корисної справи спочатку свої родини, а потім і все село,

  1. Продовження роботи

– На якому етапі ми з вами зупинилися?

  • Що треба зробити ? ( Знайти різницю між кількістю витраченої води родиною за лютий місяць і показниками березня)

  • Знайдіть результат!

  • Чому у всіх він різний? Від чого це залежить?



  1. Порівняння кількості використання води за 1 добу міського жителя та жителя села Преображенки.

Українські екологи довели, що міське населення в середньому за добу використовує до 300літрів води. Як ми можемо знайти дані про використання за1 добу води мешканцями наших родин? ( поділити кількість води на7, а потім на кількість членів родин)

У скільки разів ви споживаєте менше води, ніж міський житель?

Висновки

Які правила користування водою із власного досвіду ви можете запропонувати усім мешканцям планети?

  • Перевірте , чи не протікають крани у вашій оселі. Якщо знайшли протікання – треба негайно їх

  • Не допускайте, щоб вода із кранів текла без потреб

  • Коли миєте руки чи вмиваєтеся, то прикручуйте крани так, щоб струмінь води був невеликий

  • Посуд краще мити у мисці , або у закритій раковині. А потім треба швидко сполоснути проточною водою

  • Надавайте перевазі ощадливому душу, а не купанню у ванні

  • Машину чи велосипед краще мийте за допомогою відра води та ганчірки, а не зі шланга

  • Якщо і вашій родині пральна машина – автомат, то детально вивчіть її технічні можливості і старайтеся використовувати вашу помічницю на повну потужність

Якщо будете дотримуватися цих простих правил, то зумієте заощадити прісу воду – цінний природний ресурс, адже недарма у народі говорять:

« Добра вода – добре життя,

Погана вода – погане життя,

Немає води - немає життя»

Вручення дорогим гостям значків на згадку про наш урок. Ви тепер також учасники нашої акції « Збережена вода – продовжене життя»

Пісня на прощання

В селах, де кружляє чадний газ,

Часто гербіциди душать нас,

Де хорошу воду в бочці

Ждемо вічність ми.

Щоб було нам легко в скрутний час,

Дуже треба кожному із нас.

Дуже треба кожному природу берегти!

Ми бажаєм вам завжди

Чистого повітря й води

І сонця промені

Хай завжди ідуть сюди.

Ми бажаєм щастя вам,

І воно повинно прийти.

Тож рук ви докладіть

І природу збережіть!

Добра вода – добре життя,

Погана вода – погане життя,

Немає води – немає життя

( народна мудрість)

Вода – джерело життя

Етапи роботи над проектом акції

  1. Учасниками можуть бути усі бажаючі.

  2. Запитайте і запишіть скільки ваша родина витрачає води за день.

  3. Дані про використання води зафіксуйте.

  4. Проведіть з вашими рідними бесіду про раціональне використання води.

  5. Спробуйте разом дотримуватися правил раціонального використання води.

  6. Заповніть дані у таблицю. Обрахуйте різницю між початковим і кінцевим показником.

  7. Повідомте свої результати. Зробіть висновки.



Заповни таблицю:

1

Заміряй кількість спожитої води за тиждень до прослуханих бесід




2

Заміряй кількість спожитої води твоєю родиною після прослуханих бесід, проведених батьківських зборів.




3

Знайди різницю даних чисел




4

Зроби висновки!




Схожі:

Виховний захід на тему: „Життя без насильства” Учасники
Форма роботи: групова, бесіда з елементами тренінгу з використанням інноваційних технологій
Над якою я працюю,— «Мотивація до здорового способу життя в школярів»....
Цей захід актуальний, тому що одним із завдань сучасної освіти є формування особистості, адаптованої до життя в суспільстві; виховання...
Новокаховська ЗОШ-інтернат I-III ст. Херсонської обласної ради Позакласний...
«Рахуй нещасливим той день або ту годину, за які ти не засвоїв нічого нового і нічого не додав до своєї освіти»
Виховний захід на тему
Україну; формувати в дітей почуття обов’язку перед батьками, своїм народом, своєю Батьківщиною
Парадигма сталого розвитку. Історія розвитку концепції сталого розвитку
Таке тлумачення терміну розкритиковане Ґ. Дейлі і є не лише грубою помилкою, але і його профанацією
Уроки-змагання
Вона виділяє: уроки змістовної спрямованості; уроки на інтегративній основі; уроки-змагання; уроки суспільного огляду знань; уроки...
Виховний захід на тему: «Ставимо п’єсу!»
На сцені збирається гурт хлопців та дівчат, з-за сцени чутно голоси та крики. На возі виїжджає Солопій Черевик з дружиною
В ода – джерело життєвої сили
Вода завжди символізувала життя і відродження, чистоту і надію. Вона здатна об’єднувати людство довкола спільної справи миру, стабільності...
Комбінаторика нашого життя
Виховний захід з математики за темою «Комбінаторика». Спрямований на пропаганду ролі вчителя
Уроки-бесіди, уроки-конференції, уроки-зустрічі з письменниками,...
Головне управління освіти і науки Дніпропетровської державної обласної адміністрації
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка