УРОК ТЕМА: Н ІТРАТИ та НІТРИТИ. ЗАПОБІГАННЯ НЕГАТИВНОМУ ВПЛИВОВІ НІТРАТІВ НА ОРГАНІЗМ ЛЮДИНИ


Скачати 126.49 Kb.
Назва УРОК ТЕМА: Н ІТРАТИ та НІТРИТИ. ЗАПОБІГАННЯ НЕГАТИВНОМУ ВПЛИВОВІ НІТРАТІВ НА ОРГАНІЗМ ЛЮДИНИ
Дата 22.10.2013
Розмір 126.49 Kb.
Тип Урок
bibl.com.ua > Туризм > Урок
УРОК

ТЕМА: НІТРАТИ та НІТРИТИ. ЗАПОБІГАННЯ НЕГАТИВНОМУ ВПЛИВОВІ НІТРАТІВ НА ОРГАНІЗМ ЛЮДИНИ.

ЦІЛІ:

  1. обговорити проблему забруднення продуктів харчування нітратами

  2. сформувати в учнів знання про нітрати

  3. навчти учнів самостійного пошуку необхідної інформації використанням різних джерел

  4. формувати інтерес до вивчення хімічної науки

  5. сприяти розвитку творчих дослідницьких здібностей учнів

  6. навчити встановлювати причинно-наслідкові зв`язки,

  7. робити узагальнення, самостійно застосовувати й систематизувати набуті знання, фіксувати та пояснювати результати дослідів

  8. створювати дослідницькі проекти, вивчати й освоювати проектні технології

  9. виховувати свідоме ставлення до власного здоров`я, а також до здоров`я суспільства в цілому.

МЕТОД: дослідницький, метод проектів.

ОБЛАДНАННЯ: Комп`ютер, мультимедійний пристрій, мультимедійна презентація, ватман, фрукти та овочі, кросворд, таблички «Теоретики», «Статисти», «Дослідники», «Медики», «Відділ контролю», «Консультанти», лист оцінювання знань.

Реактиви: колекція нітратів та нітритів, розчин риванолу, фізіологічний розчин, розчин хлоридної кислоти, питна вода, сік овочей

ХІД УРОКУ

Вчитель. Людству в період загострення екологічних проблем необхідно змінити погляд на себе, природу й те, що вона робить, як і заради чого. Перед людиною постає завдання не лише зберегти природу, а й зберегти себе. Сьогодні ми опинилися на порозі найважливішого етапу виживання. Ми власними зусиллями руйнуємо своє здоров`я. Сьогодні вивчення хімії слід піднести до рівня нової свідомості, творчої діяльності, зміст якої такий: « Людино! Створи себе та природу за принципом гармонії, істини, добра та краси».

Тому тема урока : НІТРАТИ та НІТРИТИ. ЗАПОБІГАННЯ НЕГАТИВНОМУ ВПЛИВОВІ НІТРАТІВ НА ОРГАНІЗМ ЛЮДИНИ.

Девізом нашого уроку будуть слова В. Гюго: «Кому загрожує небезпека? Усім. Хіба ви не бачите, що перед вами терези, на одній шальці яких ваша всемогутність, а на іншій – ваша відповідальність».

Сьогодні на уроці наш клас перетворюється у редакцію хімічної газети. У нашій редакції будуть працювати такі відділи: науковий ( теоретичний), статистичний, медичний, дослідницький , відділ контролю та консультанти з журналу «Здоров`я нації». Завдання кожний відділ отримав попередньо. Результатом уроку буде випуск хімічної газети, з данними якої ми ознайомимо учнів нашої школи у рамках тижня хімії. Бали за роботу на уроці Ви отримуєте згідно таблиці «Лист оцынювання знань». Назва нашої газети зашифрована у кросворді. Розгадаїмо його!

Завдання до кросворду: 1. Тривіальна назва амоній хлориду (нашатирь).

2.Вчений, який дав назву азоту (Лавуазьє).

3. Яка речовина світиться в темряві (фосфор).

4. Які солі використовують для копчення ковбас, риби та сиру? ( нітрати).

5. Назва бінарних сполук, у яких на другому місці стоїть елемент Нітроген (нітриди).

6. Задушливий газ який використовували в Першу світову війну (фосфін)

7. Процес розкладу нітратів при нагріванні ( піроліз).

8. Тривіальна назва газу, який використовують при наркозі (веселящий).

9. Назва солі фосфатної кислоти (фосфати).

10. Який газ ніколи не виділяється при взаємодії нітратної кислоти з металами (водень).

11. Прізвище алхіміка , який відкрив фосфор (Бранд). Назва нашої газети «лооееещ».

Вивішуємо нашу газету та продовжуємо її заповнювати.

Вчитель: Що ж таке нітрати та нітрити? Які їх фізчні властивості? Про це нам розповість науковий відділ.

Теоретики. Наша група досліджувала фізичні властивості нітратів та нітритів. Ми з`ясували, що нітрати – це солі нітратної кислоти, а нітрити – це солі нітритної кислоти. Нітрати і нітрити – безбарвні кристалічні речовини, їх дуже важко позбутися, тому що вони добре розчинні у воді, не мають запаху, токсичні. З погляду біолога, нітрити та нітрати є формами нітрогену. . Виникають виключно при екзогенних процесах, часто внаслідок гниття органічних решток. Нітроген - життєво важливий елемент, який входить до складу білків і нуклеїнових кислот. Безпосередньо з повітря нітроген засвоюють лише деякі бактерії, а всі інші організми здатні засвоювати лише сполуки нітрогену. Рослини виділяють нітроген з неорганічними речовинами - нітратами і солями амонію.
Лабораторний дослід. Ознайомлення зі зразками нітратів і нітритів.

Під час виконання досліду з’ясуйте:

а) який колір мають солі нітратної кислоти;

б) до добре розчинних чи погано розчинних у воді речовин належать солі нітратної кислоти;

в) чи мають запах солі нітратної кислоти.

Продукти харчування містять велику кількість біологічно-активних речовин, які характеризують харчову цінність продуктів (білків, жирів, вуглеводів), а також різних хімічних забруднювачів: токсичні елементи, нітрати, нітрити. Найбільша кількість нітратів та нітритів накопичуються в рослинних харчових продуктах, і саме вони є основним джерелом надходження нітратів в організм людини.

Основна причина накопичення нітратів в рослинах – це систематичне використання високих доз нітрогеновмісних добрив, наприклад, калійна селітра (нітрат калію), кальцієва селітра (нітрат кальцію), аміачна селітра (нітрат амонію) і т.п. В організм людини нітрати та нітрити потрапляють з забрудненою водою та харчовими продуктами рослинного та тваринного походження.

Щодо продуктів тваринного походження, то нітрати містяться в молоці, оскільки це один із шляхів виведення їх із тваринного організму. В молоко нітрати потрапляють разом із забрудненими нітратами кормами і питною водою. В меншій кількості нітрати знаходяться у м'ясі. Нітрати та нітрити входять до складу харчових добавок (хімічних сполук, що подовжують строк зберігання продуктів, поліпшують колір та смак, прискорюють технології виробництва).
Вчитель:Дякую! Свій матеріал розмістіть в нашій газеті.

В яких рослинах і скільки накопичується нітратів у природі? Які допустимі добові дози нітратів в продуктах харчування для людини? Про це нам розповідатиме відділ статистики.
Статисти. За нормами ВООЗ, допустимою добовою дозою нітратів для людини вважається 5 мг на кожний кілограм його ваги. При середній вазі 70 кг виходить денний максимум - 350 мг. Якщо за один раз прийняти 600-650 мг нітратів, то в дорослих розвивається виражене отруєння, а про дітей годі й казати.

Вміст нітратів у рослинах залежить від періоду їх розвитку :

  • при проростанні насіння їх мінімальна кількість до 10 мг

  • у період цвітіння - 120-150 мг

  • у період достигання плодів рослина потребує великої кількості Нітрогену, тому надмірний запас нітратів поступово зменшується до 40 -45 мг. Таким чином, ранні овочі містять нітратів більше, ніж пізні.

  • На інтенсивність поглинання нітратів рослинами впливають ґрунтово-екологічні чинники: зволоження, світло, температура повітря та ґрунту.

Поглинання збільшується при сильному освітленні, високих температурах та інтенсивному зволоженні. Саме такі умови характерні для теплиць, тому вирощенні в них рослини частіше містять забагато нітрогеновмісних сполук.
Вчитель: Дякую! Розмістить ваші данні в газету. Як в домашніх умовах довести наявність нітратів в продуктах харчування та у воді? На це питання дадуть відповідь учні з дослідницького відділу.

Питна вода повинна містити не більше 3,29 мг/л нітріт-йонів та 45 мг/л нітрат-йонів.

В першому досліді ми досліджуємо вміст нітрітів у воді. Реактиви: риванол, фізіологічний розчин, розчин хлоридной кислоти. К 1 мл води з-під крану додамо 2 мл фізрозчину. Перемішуємо і наливаємо 2 мл добутого розчину, до якого доливаємо 1 мл ріванольного розчину (пигульку розчинили при нагріванні в 200 мл хлоридной кислоти).Якщо з`являється блідо-рожеве забарвлення,то рівень нітритів дуже великий.

В другому досліді ми досліджуємо вміст нітратів у соку. 2 мл соку змішуємо з 1 мл розчину риванолу та додаємо цинковий порошок. Якщо в соку більше 20 мг/л нітратів, то з`являється блідо-рожеве забарвлення.

В третьому досліді ми додамо 1/4 пігулки аскорбінової кислоти до розчину сока, отриманого в другому досліді. Забарвлення зникає. Теж саме буде і в організмі людини. Хто догадався, чому? (аскорбінова кислота нейтралізувала розчин соку від нітратів).

Вчитель: Дякуємо учням дослідницького відділу. Розмістить ваші данні в газету. Як впливають нітрати та нітрити на організм людини? Це питання розглянули учні з медичного відділу.

Нітрати не є токсичними. В організмі людини частина нітратів згодом легко виводиться, інша частина утворює нешкідливі, а іноді навіть корисні сполуки. Але за певних умов нітрати можуть відновлюватися в солі нітритної кислоти, утворюючи нітрити. В кислому середовищі при наявності амінів з нітритів утворюються нітрозаміни, які мають канцерогенні властивості.

Вміст нітрозамінів в продуктах:


  • Копчені мясні вироби та ковбаси – до 80 мг/кг

  • Копчена риба- до 100 мг/кг

  • Тверді сири – до 10 мг/кг

  • Солоно-мариновані вироби та пиво – до 12 мг/л

Для дорослої людини смертельна доза нітратів становить від 8 до 14 г. Гостре отруєння настає при прийомі від 1 до 4 г нітратів. При цьому ознаки отруєння проявляються через 1-6 годин після надходження нітратів в організм. Гостре отруєння розпочинається з нудоти, блювоти, проносу. При пальпації відзначається збільшення печінки. Знижується артеріальний тиск і пульс, кінцівки холодні. Спостерігається синусоїдна аритмія. Дихання частішає. З’являється головний біль, шум у вухах, слабкість, судома м’язів обличчя, порушується координація рухів, втрата свідомості, кома. В легких випадках переважають сонливість і загальна депресія.

Основний механізм токсичної дії нітратів – це порушення транспорту кисню кров’ю, що призводить до розвитку гіпоксії (кисневого голодування тканин). Нітрат іони NO3- відновлюються в організмі людини до нітрит іонів NO2, які з'єднуються з гемоглобіном і останній втрачає можливість переносити кисень (цей стан називається метгемоглобінемією).
Нітрозаміни в кишковому тракті сприяють утворенню ракових пухлин. Небезпечно вживати насичені нітратами продукти вагітним та матерям-годувальницям, бо нітрати легко проходять крізь плацентарний бар`єр та виділяються з молоком. Це призводить до шкідливого впливу на плід, а також до жовтяниці новонароджених та немічної гіпоксії. Особливо чутливі до токсичної дії нітратів діти перших днів та місяців життя, особи похилого віку, хворі на анемію, а також з захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем.

Особливо шкідлива гіпоксія для тканин, де відбувається інтенсивний поділ клітин, це пояснює ембріотоксичну та тератогенну дію нітратів.

Вчитель: дякуємо учням медичного відділу. Розмістить ваші данні в газету. А зараз розглянемо питання «Контроль за вмістом нітратів у харчових продуктах». Слово надамо учням з відділу контроля.

Відділ контролю. Контроль за вмістом нітратів у харчових продуктах здійснюється в двох напрямках: державний нагляд за якістю харчових продуктів та контроль виробника за якістю своєї продукції. Санітарно-епідеміологічними станціями України щорічно проводиться близько 30 тис. аналізів продукції. Для цього використовують нітрат-тестер.

Нитрат-тестер – это легкий прибор весом 105 грамм, удобно помещающийся в руке. Он предназначен для измерения уровня содержания нитратов в различных продуктах, воде и почве в домашних условиях. Прибор работает на основе измерения проводимости переменного высокочастотного тока в измеряемом продукте. Проверка производится путем прокалывания измеряемого продукта зондом, расположенным в нижней части прибора. Оснащен цветным дисплеем, демонстрирующим содержание нитратов (мг на кг продукта), и рекомендации по годности к употреблению того или иного продукта трехцветовой индикацией.

Запобіжні заходи щодо зниження вмісту нітратів у продуктах харчування:

  1. Удосконалення агротехніки, обмеження внесення мінеральних добрив . Це має особливе значення в умовах захищеного ґрунту (теплиці).

  2. Контроль вмісту нітратів у кормах – дієвий засіб запобігання перевищення вмісту нітратів у продуктах тваринного походження.

  1. Обробка продуктів:

  • Чистка, миття зменшують вміст нітратів на 5-15%

  • Зберігання овочів в холодильнику не збільшує концентрацію нітратів, тоді як при кімнатній температурі вона зростає.

  • При варінні овочів до 80% нітратів вимивається.

  • При термічній обробці нітрати частково руйнуються з утворенням оксидів нітрогену та Оксигену.

  • Таким чином, в готових овочевих стравах нітратів менше, ніж у сирих овочах.


Вчитель: дякую! А зараз дізнаємось як зменшити концентрацію вмісту нітратів в продуктах в домашніх умовах. Про це нам розкажуть консультанти з журналу « Здоров`я нації».

Звичайно, овочі з явним перебором нітратів краще викидати. Хоча існують методи зниження концентрації нітратів. Так, якщо замочити очищену картоплю на добу в одновідсотковий розчин солі, то нітратів у ньому справді майже не залишиться. Але і біологічно цінних речовин - теж. Інші овочі вимочувати взагалі марно - в розчин піде лише незначна частина солей з провідних судин. Основна ж маса нітратів зосереджена в клітинах і таким шляхом не витягується. Відварювання - теж не метод, особливо якщо відвар зливати.

Перед вживанням потенційно високонітратної їжі (капусти, огірків, ковбаси) можна прийняти аскорбінову кислоту або випити фруктовий сік. Рекомендується додавати в продукти декілька сот міліграмів на кілограм аскорбінової кислоти (сто міліграмів - це 2-3 драже вітаміну С), що в багатьох випадках повністю запобігає утворенню N-нітрозодіметіламіна.

Бурак. Він вважається королем серед овочів, але це чемпіон з накопичення нітратів. Може містити до 4000 мг / кг.

Тому в підозрілих випадках краще зрізати верхівку на чверть і хвостик - на восьму частину коренеплоду. Таким шляхом буряк звільняється від трьох чвертей нітратів.

У салаті, шпинаті, петрушці, кропі і іншої зелені нітратів іноді буває навіть більше, ніж у буряку. Правда, концентрація солей в різних частинах рослин неоднорідна. Харчування йде від землі, тому особливо багато нітратів у стеблах і листках. Так що, обрізаючи стебла (якщо вони гіркі), можна їсти навіть підозрілу зелень. До того ж у свіжій зелені багато вітамінів, які зупиняють отруйні перетворення. Але в нарізаної зелені, під дією мікроорганізмів і кисню повітря, нітрати дуже швидко переходять у нітрити. Достатньо всього 10 хвилин, щоб отруйність продуктів різко зросла.
Розумніше шинкувати зелень безпосередньо на столі і з'їдати одразу.

У білокачанній капусті нітрати люблять верхні листки. У них (і в качані) їх удвічі більше, ніж у середній частині качана. Тому іноді пожуешь крайній листочок, а далі - бажання пропадає. І даремно. Уже через три-чотири шари смак стає зовсім іншим. При зберіганні свіжа капуста несе свою нітратність до лютого, у березні концентрація солей падає майже в три рази. У квашеній капусті перші 3-4 дні йде бурхливе перетворення нітратів у нітрити. Тому їсти малосольну капусту краще не раніше, ніж через тиждень. Надалі велика частина нітратів переходить у розсіл - як і половина всіх цінних сполук. Крім білоголової, є кольорова капуста. Її можна готувати тільки на пару.

Редис часто містить до 2500 мг / кг нітратів. Для ранніх сортів 500 мг / кг вже можна вважати низьким показником. У круглій редисці нітратів значно менше, ніж у витягнутому сорті (типу "Червоний велетень"). Можна вдвічі зменшити нітратність, якщо зрізати верхівки і хвостики на 1 / 8.

Картопля. При хорошому зберіганні вміст нітратів у картоплі різко падає до початку березня - майже в чотири рази. До лютого концентрація їх майже не змінюється. Велика частина солей у бульбі зосереджена ближче до його середини, а цінні речовини - ближче до шкірці. Тому намагатися позбутися нітратів шляхом очищення марно, до того ж вітаміни і ферменти самі обмежують перетворення нітратів у нітрити. Основні способи приготування картоплі з високим вмістом нітратів - на пару, «в мундирі». Дрібні бульби кладуть цілими, великі - розрізають на 2, 4 або 6 частин. Так видаляється до 60-70 відсотків нітратів, тоді як при відварюванні - до 40, при смаженні - близько 15.

Морква, особливо рання, може накопичувати до 1000 мг / кг нітратів. Їх більше у верхівці, ближче до листків і в самому хвостику. Помічено також, що найменше нітратів в середній за розмірами моркві. До речі, не тільки моркву, але і інші овочі краще вибирати середніх розмірів. У нашаткованої моркви нітрати швидко перетворюються в нітрити. У салатах ці процеси прискорюють сметана, майонез. Соняшникова олія стримує реакцію.

Кабачки. Вони можуть містити до 700 мг / кг нітратів. Найбільше їх у тонкому шарі під самою шкірочкою і близько хвостика. Тому хвостову частину треба видаляти і знімати шкірку товстим шаром. Кабачки, особливо зрілі, звичайно відварюють. Це знижує їх нітратність в два рази. Ще більший ефект досягається на пару, в скороварці. Та й смачніше так. У несприятливих умовах навіть огірки можуть накопичувати до 600 мг / кг нітратів. Під шкіркою їх у кілька разів більше, ніж у середині. Краще огірок очистити і зрізати частину біля хвостика.

Вчитель. Дякую. Це були корисні поради, тому що зараз сезон овочів та фруктів і ми повинні знати як уберегти себе і наших близьких від надмірного споживання небезпечних речовин в домашніх умовах. Розмістить Ваші поради у газету.

Всі відділи звітували про свою роботу. Щоб виставити оцінки я роздам листи оцінювання , які Ви заповнити самостійно, другий лист заповнюють керівники груп, я вношу свої бали за Вашу роботу і виставлю середній бал кожному учню за цей урок. Результати я оголошу на наступному уроці.
Практичний матеріал, зібраний та опрацьований Вами, поглиблює знання про забруднення й отруєння живої й неживої природи хімічними речовинами в разі їх невмілого використання, підводить до думки, що повноцінне харчування, здоровий спосіб життя та екологічне чисте довкілля є основою Вашого здоров`я.

Пам'ятати про нітрати треба, але не варто надмірно отруювати собі життя побоюваннями. Все повинно бути розумно. Інакше взагалі жити неможливо.


Схожі:

Урок з етики Тема: Як пов’язані довкілля і здоров’я людини
Міжпредметні зв'язки: біологія – знання про організм людини, валеологія – поняття здоров'я, хімія – забруднювачі, процес очищення...
План-конспект «Контрольного уроку» з Охорони праці. Тема: «Вплив...
Мета: навчити  дотримуватися правил санітарії та гігієни праці; засвоювати знання про виробничу санітарію, запобігання професійних...
План-конспект «Контрольного уроку» з Охорони праці. Тема: «Вплив...
Мета: навчити дотримуватися правил санітарії та гігієни праці; засвоювати знання про виробничу санітарію, запобігання професійних...
ТЕМА: ВИЗНАЧЕННЯ РІВНЯ МЕТЕОЧУТЛИВОСТІ ЛЮДИНИ
Визначити рівень патогенності погоди та її подразнювальну дію, оцінити комплексний вплив погодно-метеорологічних факторів на організм...
Гігієна як наука, її мета, завдання, зміст і предмет вивчення
Гігієна є наукою, що вивчає закономірності впливу навколишнього середовища на організм людини та громадське здоров’я для розроблення...
Уроку: урок засвоєння нових знань. КМЗ уроку
Мета уроку: вивчити види впливу електричного струму на організм людини, особливості ураження електрострумом
Тема: Наркоманія – знак біди Мета
Дати учням елементарні знання про хворобу наркоманію, основні наркотичні речовини, їх дію на організм людини та шляхи профілактики...
ТЕМА. «Електробезпека»
МЕТА. Ознайомити учнів з дією електричного струму на організм людини; з'ясувати причини ураження струмом; ознайомити з правилами...
Анкетування на тему: «Що таке щастя?»
Емоції людини виражають його ставлення до того чи іншого явища. У залежності від того, чи знаходиться дійсність в позитивному або...
Урок №2: Тема уроку: Роль вірусів у природі та житті людини
Ознайомити учнів із різноманітними вірусними захворюваннями рослин, тварин і людини
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка