Тема: Наркоманія – знак біди Мета


Скачати 59.38 Kb.
Назва Тема: Наркоманія – знак біди Мета
Дата 03.11.2013
Розмір 59.38 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Біологія > Документи

Тема:

Наркоманія – знак біди

Мета:

Дати учням елементарні знання про хворобу наркоманію, основні наркотичні речовини, їх дію на організм людини та шляхи профілактики наркозалежності.

Основні поняття:

Наркоманія, наркотичні речовини, наркотична залежність, стадії наркозалежності.

Методи й прийоми:

Тестування, розповіді, робота за таблицею, картками.


Хід виховної роботи
І. Вступне слово куратора

Хто з вас може сказати, що таке наркоманія?

Термін «наркоманія» походить від грецьких слів «narko» - заціпеніння, оніміння і «mania» - безумство, пристрасть, потяг, і означає хворобливий потяг, пристрасть до вживання наркотиків, що призводить до тяжких порушень фізичних і хімічних функцій.

Після прийняття наркотиків механізм дії всіх наркотиків однаковий, конкретні вияви впливу тієї чи іншої речовини на організм людини мають свої особливості, які визначаються видом наркотика.

Робота навколо6

  • видів наркотичних речовин;

  • шляхи залежності від наркотичних речовин.

Дія наркотичних речовин: запитання учням «Може, хтось наведе приклад дії конкретної речовини?»

1-й учень.

Група опію – опіати. Дія – людина відчуває тепло в усьому тілі, легкий свербіж, почуття розслаблення, психічного комфорту. Людина переживає стан надзвичайного благополуччя, задоволення собою.

2-й учень.

Барбітурати – лікарські речовини, застосовувані в медицині як снодійне. Після вживання барбітуратів, після короткочасного (1-2 хв.) стану розслаблення, приємної знемоги наступає фаза збудження, яка характеризується різким зниженням самоконтролю і руховою розгальмованістю.

3-й учень.

Кокаїн, фенамін, ефедрин, кофеїн – діють аналогічно. Їх вживання викликає глибокі розлади координації рухів, розвиток психотичного стану (марення, галюцинації), ефективних порушень.

4-й учень.

Транквілізатори – як і інші наркотики, діють на центральну нервову систему шляхом порушення механізму передачі нервового імпульсу.

5-й учень.

Гашиш – нешкідливий, легкий наркотик. Має галюциногену дію і після вживання можуть виникнути різні слухові та зорові розлади сприймання.

Вчитель.

В залежності від фізичних можливостей людини, наркотична залежність може виникнути у деяких людей вже одразу після першого введення якоїсь наркотичної речовини. Для інших людей – залежить від наркотика і виникає через деякий час.

Наркозалежність починається з психологічної складності до вживання наркотичних речовин високої схильності до ризику, невміння оцінити себе, уявити наслідки своїх дій. Схильні до нарковживання люди не мають звичок регулювати свого психічного стану, легко піддається впливу з боку знайомих та друзів.

Існує 3 етапи наркозалежності.

Після першої спроби наркотика починається етап епізодичного вживання. Цей етап дуже короткий – від кількох тижнів до кількох місяців.

Наступний етап – психологічна залежність. Людина думає про приємні відчуття від наркотиків. Вживання наркотиків стає частішим, систематичним.

Нарешті третій етап – фізична залежність. При спробах обійтися без наркотичної речовини погіршується фізичний стан людини. Це змушує наркомана шукати наркотик, збільшувати його кількість. Людина втрачає цікавість до всього, що не пов’язане з наркотиком: робота, сім’я, захоплення, спорт стають нецікавими, непотрібними. Продовжується фізичне руйнування організму, порушується функція нервової системи, печінки, нирок. Якщо наркоман не пройде спеціального лікування, то наступає передчасна смерть.

Наркоман, якщо він почав приймати наркотики в молодшому віці, живе до 30-35 років. А майже 50% наркоманів закінчують життя самогубством. Деякі вмирають від виснаження організму.

Відповідно до цього в усіх розвинутих країнах існують програми профілактики наркозалежності. Вони спрямовані на розвиток уміння людини швидко впізнати ситуацію ризику нарковживання та зробити свідомий вибір своєї поведінки.

Ризик нарковживання може залежати від зовнішніх обставин:

  • випадково потрапив в компанію, де всі твої однолітки палять «травку» або вживають щось інше;

  • друг (або близький знайомий) страждає наркозалежністю;

  • живеш у такому районі міста, де проживають багато наркоманів.

Але до вживання призводять частіше до внутрішньої причини, особливості характеру людини та її непідготовленість до складних ситуацій:

  • схильність до ризику;

  • неможливість протистояти впливу групи;

  • невміння самостійно регулювати свій настрій;

  • недостатня самостійність та впевненість у собі.

Якщо ж ти потрапив до ситуації ризику нарковживання, потрібно зробити декілька необхідних дій.

  1. Спробувати впізнати, яку сама речовину тобі пропонують.

  2. Чітко та не двозначно відмовитись від її вживання.

  3. Залишити цю групу людей, або людину, якщо вони вжили наркотик.

  4. Спробувати порозмовляти з членами групи поодинці, коли вони не під дією наркотика, та запропонувати їм пройти курс лікування.

  5. Якщо ваші аргументи їм не допомогли – це їхній вибір, і вам не обов’язково підтримувати з ними будь-які зв’язки.

Лікування наркозалежності можливе, коли є справжнє бажання хворого позбутися цієї проблеми. Існує багато різних методів лікування, в залежності від стадії хвороби і виду наркотичної речовини.

Але після того, як лікарю вдається привести фізичний стан наркомана до відносної норми (через 2-3 місяці лікування) залишаються зміни емоційного стану (печаль, дратливість), порушення сну.

Навіть через кілька років після останнього вживання наркотиків людину не можна вважати повністю здоровою.

Наркоманія – складна проблема для суспільства. Вона вражає юнаків та молоді, збільшує кількість правопорушень. Тому в усіх країнах існують закони, що спрямовані проти виготовлення, розповсюдження продажу, зберігання та перевезення наркотичних речовин.

В Україні наркоман, що не вважає за потрібне лікуватися самостійно, підлягає кримінальній відповідальності.

Учні дають відповіді на запитання:

  • Які ви знаєте види наркотичних речовин? Як вони впливають на організм?

  • Чому на вашу думку, перші негативні реакції організму не змушують людину принимати вживання наркотиків?

  • Як ви оцінюєте ймовірність для вас особисто потрапити у ситуацію ризику нарковживання? Від чого це залежить?

  • Чи може наркоман припинити вживання наркотика лише силою волі, без відповідного лікування? Чому?

Учні аналізують ситуації:

  1. Андрій познайомився з новим сусідом по поїзду і вирішив зайти до нього в гості. Там сиділо ще кілька юнаків та дівчат. Вони слухали музику, розмовляли. Один на кухні варив якесь зілля, по всій квартирі розповсюджувався «аромат» хімічних речовин… новий знайомий запропонував Андрію «спіймати кайф» разом.

Що треба зробити Андрію? Чому?

  1. Наталка була дуже стривожена, вона боялася іспитів до коледжу. До неї зайшла подруга і запропонувала випити зараз та перед іспитами по парі таблеток. «Знаєш, - казала вона, - я їх завжди п’ю у складних обставинах. Після цього все стає байдужим, почуваєшся дуже спокійно…»

Що треба робити Наталці?

Що може бути в разі виникнення ліків?


Після цього учні заповняють таблицю

Речовина

Що відбувається при одноразовому вживанні?

Які наслідки систематичного вживання?

















































Схожі:

Додаткова література для читання
Белль Г. Очима клоуна Биков В. Альпійська балада. Знак біди Борхес Х. Л. Оповідання. Есе
ТЕМА: Щоб не трапилось біди
МЕТА: ознайомити учнів з елементарними правилами пожежної безпеки; пояснити дітям причини виникнення пожежі; розвивати розуміння...
НАРКОМАНІЯ. ВІДПОВІСИ СВОЇМ ЖИТТЯМ Мета
Наркоманія – (з грецької «божевілля, бажання») це захворювання, викликане вживанням деяких речовин (наркотиків)
Наркоманія й ВІЛ-інфікування
Мета: сформувати в школярів поняття про те, як наркоманія пов'язана з ВІЛ-інфікуванням. Розвивати вміння висловлювати власну позицію....
ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ НАРКОМАНІЇ ТА ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ
А ім'я цієї біди наркоманія. З кожним роком все більше реєструється людей, що вживають наркотики. Ще болючіше усвідомлювати той факт,...
Наркоманія крок у безодню
Мета: сформувати в учнів негативне ставлення до наркоманії, переконати підлітків, що наркоманія — страшна хвороба, а не веселе проведення...
Рекомендації для педагогів, батьків, медичних працівників щодо виявлення...
Наркоманія – це хвороба, яка виникає у разі систематичного вживання речовин, що включені до списку наркотичних, та проявляється психічною...
План Семіотика наука про знакові системи. Поняття про знак. Специфіка...
Унілатеральна та білатеральна теорії знака. Типологія мовних знаків. Слово як знак
Визначення типу темпераменту за Г. Айзенком
Вашого звичного способу поведінки. Постарайтесь уявити типові ситуації і дайте першу відповідь, що прийде в голову. Відповідайте...
ПЛАН КОНСПЕК Т проведення заняття із гуманітарної підготовки
Тема №10: Життя та здоров’я людей – головна цінність держави. Наркоманія, алкоголізм, ВІЛ/СНІД, як соціальні проблеми: стан, тенденції,...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка