На порозі підліткового віку


Скачати 42.53 Kb.
Назва На порозі підліткового віку
Дата 14.04.2013
Розмір 42.53 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Туризм > Документи
На порозі підліткового віку

Вони тепер здаються нам схильними до надмірного,

вони мають погані манери і не поважають авторитети,

не шанують дорослих і проводять свій вільний час,

збираючись разом і базікаючи одне з одним.

Вони завжди готові суперечити своїм батькам,

прагнуть привернути увагу під час бесіди,

ненажерливі й мучать своїх учителів.

(Сократ більш як 400р до н.е.).

Кожна людина у своєму віці пройшла через перехідний вік – критичний етап у процесі дорослішання, що називають підлітковим віком.

Це справді, важкий період як для батьків, так і для дітей, які дорослішають.

Вам знадобиться терпіння й самопідтримка для того, щоб пережити цей етап стосунків із власною дитиною.

Усі попередні роки, на­правляючи свого сина чи доньку буквально у всьому і турбую­чись, чи все ви робите правильно, ви з надією очікували того часу, коли Ваша дитина стане «справжньою люди­ною», стосунки з якою стануть Вам нагородою за всі труди. Але що за потрясіння! Крихітка перетворилася на агре­сивний клубок протиріч, маленька безтурботна дитина ста­ла Неможливою Впертою Особою — і вам залишається лише думати, що ви зробили не так!

Не хвилюйтеся: справа не у ваших помилках. Те, що відбу­вається, абсолютно природно. Ваші син чи донька здійсню­ють неминучий перехід від дитинства до зрілості. Це озна­чає, що їм доводиться переживати величезну кількість змін. Коли ці зміни надто значні і швидкоплинні, з ними не так про­сто впоратися без конфліктів.

Коли дитина була малою і проблеми виникали через невідповідність бажань , вам було неважко перемагати. Але за­раз, коли ця «маленька дитина» набрала сил і здібностей для суперечок і непокори, ви розумієте, що впоратися з нею ста­ло набагато важче. Отже, все наше мистецтво спілкування і вміння домовлятися з іншими людьми безпорадні перед об­личчям вашого нетовариського або сором'язливого підлітка.

До кожного з батьків проблема підліткового віку підкрадається раптово і є досить болючою.

Що важливо пам'ятати в цей момент?

Ви не одинокі: тисячі батьків переживають подібні про­блеми і, можливо, деякі з них знаходяться поряд із вами (ваші сусіди чи друзі).

Усі, кого Ви знає­те, відчувають ті самі побоювання, тому кожен віддає пере­вагу мовчанню, переживаючи наодинці почуття самотності й відчаю.

Цей сором — пастка для всіх — і для батьків, і для підлітків. Оскільки в батьків є ілюзія того, що «в інших нормальні діти», тобто саме їхні діти найжахливіші, а, відповідно, і вони, як батьки, недостатньо хороші, якщо виховали таких дітей.

Давайте подумаємо про завдання підліткового віку.

Одне з цих завдань — визначення себе у цьому світі як самостійної, особистості та відок­ремлення від батьків

Підлітковий вік (13—15 років) – це період між дитинством і юністю. У цей період відбувається не лише фізичне дозрі­вання підлітка, а й інтенсивне формування осо­бистості, енергійне зростання моральних та інте­лектуальних сил і можливостей.

Підлітки потребують до себе особливої уваги.

Однією з рис підлітків є критичність. Вони не завжди сприймають на віру пояс­нення вчителя чи батьків, намагаються знайти докази, які заперечують те, що їм кажуть. Для цього віку характерні бурхливий перебіг емоцій, раптові зміни емоційних станів, настроїв, переходи від піднесеності до нестри­маності, від надмірної збудженості до спокою, байдужості.

Це — період значних зрушень у форму­ванні характеру. Це насамперед прагнення до дорослості, до самостійності, певної неза­лежності, а звідси — хворобливе самолюбство і вразливість, гостра реакція на спроби дорос­лих недооцінити їхні права та інтереси, негативні форми опору впливу дорослих, невизнання ав­торитету вихователів, батьків, певна неврівнова­женість характеру, порівняно швидкі й різкі зміни настрою, форми поведінки.

Основна діяльність цього періоду - є спілкування з однолітками

Для розуміння особливостей підліткового віку треба звер­нути увагу на період вікової кризи. особистість не може впоратися з новими проблемами.

Позитивний зміст підліткової кризи в тому, що через боротьбу за незалежність підліток задовольняє потреби в самопізнанні і самоствердженні, у нього не просто виникають почуття впевненості в собі, але формуються способи поведінки, що дозволяють йому й надалі долати життєві трудн­ощі.

Не варто ні недооцінювати, ні переоцінювати труднощі, що виникають у підлітка, але необхідно правильно їх зрозуміти й надати своєчасну допо­могу.

Завдання батьків — допомогти школяреві найповніше реалізувати можливості цього періоду, виробити способи подолання труднощів, необхідні для переходу до до­рослості.

Але що ж робити, запитаєте ви, якщо він і справді нестерпний — грубий, неохайний, не хоче чути про важливі речі й потім сам стикається з труднощами й абсолютно нічо­го не можна йому довести? Ви справді потребуєте співчуття до себе й до вашої дитини, тому що це дійсно непростий період. Вас може підтримувати те, що всі діти, які переживають цей період, стають дорослими. І після того, як вони стануть окремими й самостійними людьми, пройшовши через власні помилки та їх наслідки, вони можуть повернутися до вас, ста­ти для вас справжніми друзями.

Для того, щоб це відбулося, необхідно надавати підліткам можливість самостійно при­ймати рішення й самостійно боротися з наслідками своїх дій. Тут важливо періодично обговорювати питан­ня з вашою уже достатньо дорослою дитиною.

Батькам треба визнати, що вони не можуть так контролювати і володіти життям дитини, як раніше.

ПАМ’ЯТАЙТЕ

  • Коли батьки пам’ятають про схвалення, любов, увагу, вчать відповідальності і виявляють батьківський авторитет, відбуваються дивні речі …

  • Коли до дітей ставляться терпимо і справедливо, вони вчаться бути терпимими і справедливими до інших.

  • Коли дітям навіюють впевненість у собі вони вчаться бути спокійними й впевненими.

  • Коли діти живуть в атмосфері правдивості, вони дізнаються. Що таке справедливість.

  • Коли дорослі схвалюють вчинки дітей. Діти вчать цінувати себе.

З батьківською любов’ю, яку Ви, безумовно відчуваєте до своїх сина або доньки, Ви неодмінно виховаєте самостійну й відповідальну особистість.
О.Ф. Колісецька

практичний психолог,

методист міськуо

Схожі:

9. «Психологічний розвиток особистості молодшого підліткового віку»...
«Психологічний розвиток особистості молодшого підліткового віку» (факультативний курс для учнів 5-х класів)
ТВОРЧА САМОРЕАЛІЗАЦІЯ УЧНІВ МОЛОДШОГО ПІДЛІТКОВОГО ВІКУ В ПРОЦЕСІ...

ТЕСТ «ПІДЛІТКИ ПРО БАТЬКІВ» (за методикою Шафера)
Мета: виявити установки, поведінки й методи виховання батьків так, визначити, як бачать своїх батьків діти підліткового віку
“Ідеали особистості підліткового віку”
Тому проблемою, яка актуальна в наш час є виявлення міри значущості людей, які можуть відіграти роль "орієнтира" для підлітка, мати...
Корекція агресивної поведінки дітей підліткового віку з розумовими вадами
Зростання агресивних тенденцій в підлітковому середовищі відображає одну з найгостріших проблем нашого суспільства, де за останні...
Специфіка побудови нетрадиційних уроків та уроків з інтегрованим змістом у початковій школі
Етап початкового навчання є перехідним від звичного способу життєдіяльності в період дошкільного дитинства до способу, який домінує...
«Профілактика шкідливих звичок (алкоголізму, тютюнопалыння та наркоманії)...
...
Сценарій "Новий рік вже на порозі"
Прошу всіх налити келихи. Наше свято присвячене проводам старого 2012р розпочинається
Моральне виховання дітей дошкільного віку
Моральне виховання дітей дошкільного віку 227226 Зміст і методи виховання дітей ДОШКІЛЬНОГО Віку
Формування позитивної «Я-концепції» в учнів перехідного віку
«Я-концепції» в учнів перехідного віку. При цьому мова йде про створення такого “фундаменту”, який “природним” чином вписується в...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка