Робоча навчальна програма для студентів спеціальності 060100 "Правознавство" Затверджено на засіданні кафедри трудового


Скачати 0.71 Mb.
Назва Робоча навчальна програма для студентів спеціальності 060100 "Правознавство" Затверджено на засіданні кафедри трудового
Сторінка 1/5
Дата 23.04.2013
Розмір 0.71 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
  1   2   3   4   5



Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Юридичний факультет

Кафедра трудового, земельного і екологічного права

ПРОБЛЕМИ ТРУДОВОГО ПРАВА

Робоча навчальна програма

для студентів спеціальності 6.060100 "Правознавство"


Затверджено на засіданні кафедри трудового,

земельного і екологічного права

юридичного факультету

Протокол № 14 від 30 червня 2009 року

Декан юридичного факультету

д. юрид. н., доц., Гриценко І. С.
___________________________________

Київ – 2009
Робоча навчальна програма із дисципліни «Проблеми трудового права»
Укладачі: к.ю.н., доц. Панасюк О.Т.,

к.ю.н., ас. Черноус С.М.
Лектори: к.ю.н., доц. Панасюк О.Т.,

к.ю.н., ас. Черноус С.М.
Викладачі: к.ю.н., доц. Панасюк О.Т.,

к.ю.н., ас. Черноус С.М.,

ас. Волинець В.В.,


Рецензент: к.ю.н., доц. Дуюнова О.М.

Погоджено

з науково–методичною комісією
«____» ______________ 2009 р.
___________________________

Підпис голови НМК факультету


І. Вступ

4

ІІ. Контроль знань

6

1. Поточний контроль

7

2. Модульний контроль

8

3. Підсумковий семестровий контроль

8

ІІІ. Навчально-тематичний план лекцій і практичних занять

8

IV. Зміст дисципліни за темами

10

Змістовний модуль 1.

10

1. Тематика лекцій, практичних занять, завдання для самостійної роботи студента та список рекомендованої літератури по темі.

10


2. Контрольні запитання до змістовного модуля 1.

12

Змістовний модуль 2.

13

1. Тематика лекцій, практичних занять, завдання для самостійної роботи студента та список рекомендованої літератури по темі.


13

2. Контрольні запитання до змістовного модуля 2.

15

Змістовний модуль 3.

16

1. Тематика лекцій, практичних занять, завдання для самостійної роботи студента та список рекомендованої літератури по темі.

16


2. Контрольні запитання до змістовного модуля 3.

23

V. Список літератури

24

VI. Нормативні акти

45


І. ВСТУП

Навчальна дисципліна “Проблеми трудового права” викладається студентам V курсу (спеціалісти) юридичного факультету у 1 семестрі. Загальний обсяг викладання – 144 години: з них лекцій – 54 год., практичних – 18 год., самостійної роботи – 72 год. Форма підсумкового контролю – залік.

Мета курсу “Проблеми трудового права” полягає в поглибленні теоретичних знань у сфері правового регулювання трудових та тісно пов’язаних з ними відносин і формуванні у студентів практичних навичок застосування правових норм, що регламентують ці відносини.

Предметом навчальної дисципліни є трудове право як галузь права та наука.

Вимоги до знань та вмінь:

Виходячи із базових знань та вмінь, студент повинен самостійно аналізувати та робити висновки щодо умов, порядку застосування суперечностей законодавства про працю, основних вчень науки трудового права; знати основні прийоми практичного застосування норм трудового права в конкретних ситуаціях, повинен вмити надавати конкретну юридичну оцінку та висувати пропозиції стосовно використання конкретних норм трудового права тощо.

Студент повинен знати: положення доктрини трудового права, Конституції України, міжнародних актів (Конвенцій МОП, міжнародних договорів, актів Європейського Союзу тощо), Кодексу законів про працю України, положення Законів України, підзаконних актів, актів узагальнення судової практики як-то: Постанови Пленуму Верховного Суду України “Про практику розгляду судами трудових спорів” від 6 листопада 1992 року № 9, “Про судову практику в справах про відшкодування шкоди, заподіяної підприємствам, установам, організаціям їх працівниками” від 29 грудня 1992 року № 14, “Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя” від 1 листопада 1996 року № 9; “Про практику застосування судами законодавства про оплату праці” від 24 грудня 1999 року № 13 та інших.

Студент повинен вміти: самостійно опрацьовувати наукову літературу, застосовувати норми законодавства про працю, аналізувати судову практику, робити обґрунтовані висновки; готувати експертні висновки по спірних питаннях, виконувати тестові завдання, виконувати інші види самостійної роботи.

Місце навчальної дисципліни в структурно–логічній схемі освітньо-професійної програми підготовки. Навчальна дисципліна “Проблеми трудового права” є складовою циклу професійної підготовки фахівців освітньо–кваліфікаційного рівня „спеціаліст” за спеціальністю „Правознавство” напряму підготовки „Право” на юридичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Дисципліна належить до переліку нормативних дисциплін, яка викладається у 1 семестрі для студентів V курсу підготовки освітньо-кваліфікаційного рівня „спеціаліст”.

Для успішного вивчення даного курсу студентам необхідна наявність знань з курсу загальної логіки, теорії права, трудового, конституційного, цивільного, цивільного-процесуального, адміністративного, господарського, аграрного та інших галузей права.

Вивчення курсу проблем трудового права закладає основу для використання студентами одержаних знань як в процесі подальшого навчання, в практичній діяльності, так і в науковій роботі.
ІІ. КОНТРОЛЬ ЗНАНЬ

Контроль знань студентів з навчальної дисципліни “Проблеми трудового права” включає поточний, модульний та підсумковий семестровий контроль знань. Контроль знань здійснюється за модульно-рейтинговою системою. Максимальна кількість балів, яку має можливість отримати студент за кожний змістовий модуль, складає: ЗМ11, ЗМ2 – 20 балів, ЗМ3 – 30 балів та визначається як сума балів, отриманих за результатом поточного контролю за відповідний період та модульної контрольної роботи (тестування).

Підсумкова оцінка за дисципліну визначається як сума балів, набраних студентом за змістові модулі (максимальна кількість балів – 70) та на заліку, іспиті (максимальна кількість балів – 30).
Порядок розрахунку підсумкової оцінки за семестр




ЗМ1

ЗМ2

ЗМ3

Залік

Підсумкова оцінка


Максимальна кількість балів


20


20


30


30


20+20+30+30=100




  1. ПОТОЧНИЙ КОНТРОЛЬ

Види поточного контролю обираються викладачем відповідності з даною програмою. Видами поточного контролю можуть бути результати виконання індивідуальних завдань, опитування, тести, контрольні та інші письмові роботи, колоквіуми, тощо.

При поточному контролі оцінці підлягають: рівень теоретичних знань та вміння працювати з науковою літературою, знання законодавства про працю, продемонстровані у виконаних (як правило письмово) індивідуальних завданнях; обґрунтованість висновків, а також самостійність та повнота вирішення практичних завдань та аналізу матеріалів; активність та систематичність роботи на заняттях; результати виконання домашніх завдань, тестів, експрес-опитувань, колоквіумів, контрольних робіт тощо.

Оцінювання при проведенні поточного контролю у кожному модулі здійснюється за наступною системою:


Форми контролю знань при поточному контролі



Оцінка ( у балах)


Оцінка за семестр

мін.

макс.

усна відповідь (вирішення задачі, відповідь на теоретичне запитання)

до 2 балів

2x1= 2

2x9=18

доповнення відповіді

1 бал

1x4=4

1x4= 4

експрес-опитування

до 2 балів

2x4=8

2x4= 8

індивідуальні завдання

(відповідно до переліку видів індивідуальних завдань)

до 10 балів

10x1=10

10x2= 20

відвідування

(всі лекції і практичні)

5

5

5

модульна

контрольна робота (реферат, наукове повідомлення)

до 5 балів

3x5=15

3x5= 15

Разом

20

44

70




  1. МОДУЛЬНИЙ КОНТРОЛЬ

Модульний контроль (сума балів за кожний змістовий модуль (далі – ЗМ) проводиться після вивчення тем відповідного модулю. Підсумкова кількість балів за змістові модулі визначається як сума балів за всіма формами поточного контролю.

Модульний контроль по ЗМ1, ЗМ2, ЗМ3 проводиться на підставі оцінок поточного контролю та результатів модульних контрольних робіт, виконанням яких завершується вивчення матеріалу.

Після виставлення результатів модульного контролю викладачі оголошують на потоках та/або в групах результати навчання за модульно-рейтинговою системою.

  1. ПІДСУМКОВИЙ СЕМЕСТРОВИЙ КОНТРОЛЬ

Підсумковий семестровий контроль проводиться у формі заліку.

На залік виносяться питання, які дають можливість оцінити рівень та повноту знань студента з курсу “Проблеми трудового права”.

Максимальна кількість балів, яку студент може набрати при складанні заліку – 30 балів. Студенти, які набрали під час семестру за результатами поточного та модульного контролю максимальну суму – 70 балів, не звільняються від складання заліку.

Студент не допускається до складання заліку, якщо впродовж семестру він за змістові модулі набрав таку кількість балів, яка при додаванні до максимальної кількості балів, що може отримати студент на заліку в сумі буде меншою ніж 70 (тобто ЗМ1+ЗМ2+ЗМ3≤39 ).

Підсумкова оцінка з даної дисципліни визначається як сума (проста) оцінок за заліковими модулями та суми балів, одержаної на заліку. Оцінка за результатами семестру зараховується, якщо студент набрав суму балів, яка є рівною чи більшою за встановлений мінімум залікових балів, а саме:


За 100 – бальною шкалою

Оцінка за національною шкалою




90–100

5

відмінно

80–89

4

добре

70-79

3

задовільно

1–69

2

незадовільно


Порядок розрахунку підсумкової оцінки за семестр




ЗМ1

ЗМ2

ЗМ3

Оцінка, отримана на заліку

Підсумкова оцінка

Бали, набрані за семестр

17

15

25

25

17 (ЗМ1)+

15 (ЗМ2)+

25 (ЗМ3)+

25 (залік)=

82 бали (за національною шкалою – 4 добре)


ІІІ. НАВЧАЛЬНО-ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ЛЕКЦІЙ ТА ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ.


Тема

Кількість годин, у тому числі




Лекції

Практичні заняття

Самостійна робота

Змістовний модуль 1. Колективні трудові правовідносини

Тема 1. Загальна характеристика колективних трудових відносин як складової предмету трудового права


4

-

4

Тема 2. Класифікація суб’єктів колективних трудових відносин та їх статус


2

-

4

Тема 3. Соціальне партнерство як вид колективних трудових відносин


4

-

4

Тема 4. Правове регулювання участі працівників в управлінні підприємством



2

-

4

Тема 5. Колективно-договірне регулювання трудових відносин


4

-

4

Тема 6. Правове регулювання вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)


4

-

4

Всього ЗМ 1.

20

-

24

Змістовний модуль 2. Актуальні проблеми трудового права

Тема 1. Трудове право як соціонормативний феномен

2

-

4

Тема 2. Проблема галузевої ідентифікації трудового права

4

-

4

Тема 3. Соціальне призначення трудового права. Співвідношення функцій, мети та завдань

4

-

4

Тема 4. Захист прав та законних інтересів учасників трудових відносин

4

-

4

Тема 5. Нетипові конструкції трудового права

2

-

4

Тема 6. Вчення про угоди про працю

4

-

4

Всього ЗМ2.

20

-

24

Змістовний модуль 3. Відповідальність у трудовому праві

Тема 1. Загальнотеоретичні засади юридичної відповідальності в трудовому праві.

2

2

2

Тема 2. Дисциплінарна відповідальність як метод забезпечення дисципліни праці

2

-

4

Тема 3. Проблеми загальної дисциплінарної відповідальності у трудовому праві України.

2

4

4

Тема 4. Проблеми спеціальної дисциплінарної відповідальності у трудовому праві України

2

4

4

Тема 5. Матеріальна відповідальність у трудовому праві України: поняття, ознаки функції та види

2

-

4

Тема 6. Проблеми матеріальної відповідальності працівника у трудовому праві України

2

4

4

Тема 7. Матеріальна відповідальність роботодавця за шкоду, заподіяну працівникові

2

4

2

Всього ЗМ 3.

14

18

24

Всього за семестр

54

18

72


IV. ЗМІСТ ДИСЦИПЛІНИ ЗА ТЕМАМИ

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ 1. КОЛЕКТИВНІ ТРУДОВІ ВІДНОСИНИ.

1. Тематика лекцій, практичних занять, самостійної роботи студента та список рекомендованої літератури по темі.

  1   2   3   4   5

Схожі:

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА для студентів спеціальності 060100 „Правознавство” КИЇВ 2009
Робоча навчальна програма з курсу «Державна реєстрація прав на землю» розроблена для студентів юридичного факультету спеціальності...
РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА для студентів спеціальності 060100 «Правознавство» Затверджено
Змістовний модуль Договір оренди землі, суборенда землі, судова практика, зарубіжний досвід 13
РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА для студентів спеціальності 060100 "Правознавство" КИЇВ 2009
Перелік основних законодавчих та нормативних актів до змістовних модулів 2 та 3: 62
Робоча навчальна програма з курсу ГОСПОДАРСЬКЕ ПРАВО В 2-х частинах...
Тематика та короткий зміст лекцій, семінарських занять, самостійної роботи студентів, зразки ситуацій та тестів
Робоча навчальна програма з курсу ГОСПОДАРСЬКЕ ПРАВО В 2-х частинах...
Тематика та короткий зміст лекцій, семінарських занять, самостійної роботи студентів, зразки ситуацій та тестів
Робоча навчальна програма для студентів спеціальності 060100 "Правознавство" Київ 2009
Тематика лекцій, практичних занять, самостійної роботи студента та список рекомендованої літератури по темі
РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА для студентів спеціальності 060100) “Правознавство” Київ 2009
Класифікація комп’ютерів. Характеристика апаратних засобів ПК. Основні поняття програмного забезпечення ПК. Представлення інформації...
РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА для студентів спеціальності 060100 „Правознавство” Київ-2009
Нормативний курс "Актуальні проблеми екологічного права" розрахований для студентів-магістрів юридичного факультету з метою засвоєння...
Робоча навчальна програма для студентів спеціальності 060100 "Правознавство" Київ 2008
Навчальна дисципліна „Юридична деонтологія” викладається студентам І курсу юридичного факультету у 1 семестрі. Загальний обсяг викладання...
Робоча навчальна програма дисципліни для студентів спеціальності...
Нормативний курс „Екологічне право України” розрахований на студентів юридичного факультету з метою засвоєння ними наукових положень,...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка