Варіанту № студента за списком в журналі групи НЕОБДХІДНО: Надати обґрунтовані відповіді на поставлені питання ОФОРМЛЕННЯ: відповідно до вимог оформлення курсової роботи


Скачати 0.66 Mb.
Назва Варіанту № студента за списком в журналі групи НЕОБДХІДНО: Надати обґрунтовані відповіді на поставлені питання ОФОРМЛЕННЯ: відповідно до вимог оформлення курсової роботи
Сторінка 1/5
Дата 22.04.2013
Розмір 0.66 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
  1   2   3   4   5
ДОМАШНЯ КОНТРОЛЬНА РОБОТА
варіанту - № студента за списком в журналі групи
НЕОБДХІДНО: Надати обґрунтовані відповіді на поставлені питання
ОФОРМЛЕННЯ: відповідно до вимог оформлення курсової роботи.

ВАРІАНТ 1
1. Будилін подав позов в суд до Корбукова про відшкоду­вання шкоди, завданої здоров'ю, за що останній був засудже­ний до позбавлення волі. Місцевий суд позов задовольнив. Пізніше Пленум Верховного Суду України вирок місцевого суду і всі наступні судові постанови відносно Карбукова скасував, визнавши, що його дії були вчинені в умовах необхідної оборони без перевищення її меж. У зв'язку з чим за заявою Карбукова місцевий суд скасував своє рішення у зв'язку з нововиявленими обставинами, повторно розглянув справу по суті і постановив рішення про відмову Будиліну в позові. При цьому суд стягнув з нього на ко­ристь Карбукова порядком повороту всю суму, внесену на користь скасованого судового рішення.

Питання :

  • Визначте правильність допуску повороту рішення суду по цій справі?

  • Процесуальні обов’язки Корбукова під час розгляду місцевим судом первинного позову?

  • Охарактеризуйте нововиявлені обставини по даній справі?


2. Смолярчук подала до суду позовну заяву, в якій про­сила визнати її шлюб з Смолярчуком недійсним, оскільки їй ста­ло відомо з випадково залишеного ним листа, що він до одру­ження з нею перебував у зареєстрованому шлюбі з Кустовою.

Питання :

  • Які процесуальні дії необхідно провести судді в порядку під­готовки справи до розгляду?

  • Елементи даного позову?

  • Доказування та допустимість доказів у даній справі?


3. Комашкiна, працюючи зав.складом на промисловiй базi, завдала збиткiв недостачею.

Проти неї була порушена кримiнальна справа, але згодом закрита. База пред’явила позов про стягнення з Комашкiної збиткiв, завданих недостачею. Одночасно представником бази була подана заява про забезпечення позовних вимог. Вiдповiдачка мала грошовий внесок на рахунку в банку.

Питання :

  • Який спосiб (вид) забезпечення позову повинен, на Вашу думку, бути визначний у заявi? Чому?

  • Дайте визначення поняттю „забезпечення позову” та визначіть порядок вжиття заходів забезпечення даного позову?

  • Як дізнатись представнику Бази та/або суду про суму грошового внеску Комашкіної до банку?


4. Берекчан відмовився повернути автомобіль «Волга» Жиліну, який той йому надав за дорученням в користування на три роки, в зв'язку з чим останній звернувся до нього з позовом. Берек­чан пояснив в суді, що «Волгу» він купив в присутності свідків за 10000 грн. у Жиліна і просив визнати дійсним договір купівлі-продажу. Місцевий суд, враховуючи свідчення Гордієнка і Чайчухова, визнав дійсним укладення такого договору за 10000 грн. і одержання цієї суми Жиліним.

Питання :

  • Визначіть дотримання судом вимог законодавства при винесенні рішення по даній справі?

  • Яку суму судового збору сплатив Жилін?

  • Можливі процесуальні засоби захисту інтересів Беречкіна ?


5. По справі за позовом Деревянця Л. до Деревянця В. про визнання права особистої власності на частину житлового будинку і розділ земельної ділянки судом було залучено Бюро технічної інвентаризації для дачі висновку про можливий поділ будинку і порядок користування земельною ділянкою. Участь в процесі прий­мав і прокурор, який висловив свою думку по справі і наполягав покласти її в основу рішення.

Питання :

  • Чи є відмінність між висновком Бюро технічної інвентаризації і думкою прокурора?

  • Охарактеризуйте даний позов?

  • Правила визначення підсудності Деревянцем Л.?



ВАРІАНТ 2
1. Прохоров пред'явив в суд позов до магазину фірми «Ласощі» про відшкодування шкоди, нанесеної здоров'ю. Місцевий суд задовольнив позов і це рішення суду було виконано. За апеляційною скаргою, строк подачі якої був поновлений, судова палата в цивільних справах апеляційного суду скасувала рішення місцевого суду, позов залишила без розгляду, оскільки вимоги позивача не були предметом розгляду позасудовим порядком. Після цього по­зивач звернувся до суду з заявою про поворот виконання, який був допущений. З Прохорова на користь магазину були повернені суми проведеного стягнення.

Питання :

  • Визначте правильність допуску повороту виконання по ній справі?

  • Чим відрізняються повноваження місцевого та апеляційного судів у даній справі?

  • Які квитанції (адресати, суми) додав до позової заяви Прохоров?


2. Олійник М. К. звернулася до суду з заявою про виз­нання її чоловіка Олійника К. Г. померлим. В підтвердження за­значеного Олійник посилалася на те, що її чоловік п'ять років тому виїхав в район Донбасу на будівництво, і з того часу, про нього нічого не відомо.

Питання :

  • Які процесуальні дії необхідно провести судді по підготовці справи до розгляду?

  • Як визначила Олійник М.К. суд до якого необхідно звернутись?

  • Що робити Олійнику К.Г., якщо він повернеться після вступу в силу судового рішення про визнання його померлим?


3. Палкiна пред’явила позов до суду про визнання недiйсним договору дарування, за яким вона подарувала будинок своїй племiнниці Самохиній. В судовому засiданнi позивачка змiнила позов та заявила вимогу про визнання договору дарування удаваним i просила застосувати до даних правовiдносин правила, якi застосовуютьса до договору купiвлi-продажу за умови довiчного утримання.

Питання :

  • Що є предметом позову в даному випадку та якi зміни в позовi насправді здiйснила позивачка?

  • Процесуальні засоби захисту інтересів Самохіної?

  • Опишіть процес дослідження доказів у судовому засіданні по даній справі?


4. При проведенні інвентаризації в інженера Землянікіна була виявлена нестача дошок 4,5 м3. В своєму поясненні Землянікін зазначив, що 22 травня він одержав накладну № 3718 на 15 куб. метрів дошок. З завідуючим складом Костяницею вони домовились, що він розписується за одержання всіх 15 м3, але буде брати по 1,5—2 м3, про що щоразу на третьому екземплярі завідуючий буде робити відповідну по­мітку про кубатуру і кількість дошок, тому в дійсності він одер­жав тільки 10,5 м3.

Костяниця пояснив, що виписані по накладній № 3718 дошки Землянікін одержав повністю, що з кількістю відпущених 289 до­шок, відмічених на 3 екз. накладної, що є в Землянікіна П.,К., він згодний, а з кубатурою — ні. При перевірці дошок на складі в Костяниці ні нестачі, ні лишку не було виявлено.

Комісія, яка перевіряла кубатуру 289 дошок, встановила, що вони складають тільки 10,5 м3. При перевірці завозу дошок було встановлено, що виписані 15 м3 були з числа завезених 50 м3 з архангельського ліспромгоспу, які з товарної станції одержав Голота. При цьому в залізничній накладній склад товарної станції зробив помітку, що ліс був вивезений 16 автомашинами, а згідно дорожніх листів — тільки 15. Але завідуючий складом Костяниця подав до бухгалтерії прибутковий акт на всі 50 м3.

Підприємство «Маяк» заявило позов до Землянікіна, Костяниці та Голоти (з усіма ними був укладений договір на повну матері­альну відповідальнсіть) про стягнення вартості нестачі 4.5 м3 дошок.

В судовому засіданні Костяниця пояснив, що 4,5 м3 дошок мог­ли бути розібрані працівниками підприємства — на поточну ро­боту, оскільки відповідного складу для будівельного матеріалу немає, дошки знаходяться в дворі, прямо на відкритому майданчику і ніким не охороняються.

Питання :

  • Визначте предмет доказуванн я, хто і які факти мусить довес­ти і за допомогою яких засобів доказування?

  • Чи може бути покладено в даному випадку в основу рішення визнання Костяницею нестачі 4,5 м3 дошок? Який це вид визнання?

  • Елементи даного позову?


5. Прокурор району пред'явив в суд позов в інтересах Сільськогосподарського підприємства (СТОВ) про відшкодування з головного агронома Макухи, головного зоотехніка Симорода, головного бухгалтера Квача збит­ку, завданого в результаті порушення правил зберігання моркви, буряків. В судовому засіданні представник підприємства, враховуючи об'єктивні обставини, — непередбачені суворі зимові умови та при­родні втрати — погодився з відповідачами на зменшення суми стягнення на половину, про що і була подана до суду на затверд­ження мирова угода. Прокурор вимагав розгляду справи і задовольнити позов в повному обсязі.

Питання :

  • Як належить поступити суду?

  • Чи мають сторони право на відвід прокурору району та за яких підстав?

  • Як розподілити суду суду витрати по даній справі?



ВАРІАНТ 3
1. Взуттєва фабрика подала позов до Садчикової про ви­селення з двокімнатної квартири в будинку фабрики, яка була переуступлена відповідачці Петкіною. Враховуючи, що Садчикова перебувала з фабрикою в трудових відносинах та проживала в цьому ж будинку, суд задовольнив позов фабрики з наданням їй кімнати в другій квартирі цього ж будинку. Зі вступом рішення в законну силу директор фабрики подав до суду заяву про закриття виконавчого провадження. Суддя задовольнив це кло­потання.

Питання :

  • Чи законна ухвала судді про закриття виконавчого провадження по справі?

  • Яку суму судового збору сплатила фабрика?

  • Процесуальні засоби захисту інтересів Садчикової у даній справі?


2. Грімберг звернулася з позовом в суд до свого колиш­нього чоловіка Грімберга про визнання за нею права на половину збереження, що знаходиться в ощадному банку на особистому рахунку відповідача. Свою вимогу позивачка мотивувала тим, що кошти, які зберігаються в ощадному банку, — це майно спільно нажите ними під час шлюбу.

Питання :

  • Які процесуальні дії необхідно провести судді по підготовці справи до розгляду?

  • Елементи даного позову?

  • Як жінці та суду дізнатись про суму збережень в ощадному банку?


3. Самойлова пред’явила позов про стягнення алiментiв з Самойлова на утримання дитини, що народилась вiд їх шлюбу, оскiльки вiдповiдач не надає матерiальної допомоги на утримання дитини. Вiдповiдач, оспорюючи батькiвство, вирiшив подати зустрiчний позов про визнання недiйсним та скасування актового запису про його батькiвство.

Для цього вiн звернувся до адвоката, який порекомендував йому подати позов пiсля того, як буде розглянуто питання про стягнення алiментiв.

Питання :

  • Чи правильна консультація адвоката?

  • Якi правила пред’явлення зустрiчного позову, хто і коли має право пред’явити зустрічний позов?

  • Хто, в якій черговості, з чим буде виступати в судових дебатах при розгляді судом цих позовів?


4. Виноробне підприємство «Наддніпрянський» заявило позов в суд про стягнення з колишнього завідуючого складом го­тової продукції Постолакі вартості нестачі 9 тонн вина. Заява не була сплачена судовим збором, оскільки, як зазначив позивач, «проти відпо­відача порушувалась кримінальна справа, яка потім була закри­та за недоцільністю». В судовому засіданні відповідач просив при­значити експертизу для встановлення природної втрати в процесі зберігання й розливу вина за 10 років, оскільки такі розрахунки ніколи ніхто не проводив, інвентаризація проходила формально, про що стверджують свідки Петровська та інші. Беручи до уваги, що вино не належить до швидковипаровуючих речовин, суддя від­мовив відповідачу в клопотанні. Справа була розгляута і позов комбінату був задоволений.

Питання :

  • Чи правильна відмова суду в призначенні експертизи?

  • Які до­кази мусять подати сторони по цій справі?

  • Правила визначення підсудності виноробним підприємством?


5. Робітник заводу «Електрон» Гандзюк одержав в спадщину житловий будинок, але оскільки будинок знаходився на землі селищної ради, селищний голова відмовив дати дозвіл на його продажу сторонній особі і запропонував продати жителю села Гнідому, як виявилось, його родичу. Більше того, була вилучена вся присадибна ділянка, в тому числі земля, на якій був споруджений будинок і господарські будівлі. В зв'язку з цим Гандзюк вимушений був продати будинок Гнідому.

Директор заводу (якому на прийомі про все це розповів Гандзюк), звернувся до юрисконсульта за порадою: як можна допомогти робітнику Гандзюку.

Питання :

  • Яке роз'яснення повинен дати юрисконсульт?

  • Які повноваження будуть мати селищна рада та сільський голова у випадку розгляду даного спору у суді?

  • Як визначити суму, що слід сплатити, та їх адресата у випадку прийняття рішення про звернення до суду?


ВАРІАНТ 4
1. Місцевий суд стягнув солідарне з Смирнової, Миронової, Кареліної на користь заводу відшкодування збитків, нанесених крадіжкою державного майна. Смирнова, посилаючись на те, що з її пенсії вже вираховано значну суму, звернулася до місцевого суду з заявою про розстрочку виконання і зниження розміру стягнень з пенсії по старості до 25%.

Питання :

  • Який процесуальний порядок надання розстрочки виконання і зниження розміру утримань з зарплати та пенсії?

  • Дії місцевого суду по підготовці даної справи до судового збору?

  • За яких умов можливе роз’єднання позовних вимог у даній справі?


2. Чернухіна звернулася з позовом в суд до Бойка А. П. і його дружини про виселення з будинку, посилаючись на те, що право власності на будинок у неї виникло за договором дарування, але вона не має можливості в ньому поселитися, оскільки там проживають відповідачі, які поселилися після смерті її брата. Бой­ко А. П. пред'явив до Чернухіної зустрічний позов про визнання договору дарування недійсним і передачу будинку йому, а також про стягнення з позивачки 1200 грн., мотивуючи тим, що згідно заповіту власником будинку є він. Чернухіна після смерті його батька заволоділа належним йому майном на суму 1200 грн. і відмовилася його повернути.

Суд, розглянувши справу у відсутності відповідачів Бойко (із справи вбачається, що їм вручена повістка про день, час і місце слухання справи), визнав Чернухіну власником 3/4 долі спірного будинку, але, враховуючи потребу сім'ї Бойка в житлі, залишив будинок за останніми, стягнувши з них на користь Чернухіної 1700 грн. — вартості її частини будинку.

Питання :

  • Визначте, чи дотримувався суд процесуального порядку роз­гляду справи?

  • Охарактеризуйте даний позов?

  • Процесуальні засоби захисту інтересів відповідачів Бойко?


3. Птiчкiн пред’явив позов до суду про стягнення з Імранта 5000 грн., мотивуючи позовнi вимоги тим, що вiн домовився з вiдповiдачем про кулiвлю-продаж садової дiлянки з будинком, та в рахунок майбутньої угоди дав Iмранту завдаток 15000 грн.

Домовленiсть про укладену угоду письмово вони не оформили, а згодом Імрант повернув Птiчкiну 10000 грн.

Оскiльки iншi 5000 грн. Імрант повернути Птiчкiну вiдмовився, останнiй i звернувся до суду.

Вiдповiдач позов не визнав та пiд час попереднього судового засiдання пояснив, що позивач тривалий час користувався будинком i присадибною земельною дiлянкою, пошкодив його майно, за користування земельною дiлянкою отримував врожай.

Питання :

  • Який спосiб захисту використовус відповiдач? Яку форму він має?

  • Визначте суму судового збору сплачену позивачем?

  • Елементи даного позову?


4. В позовній заяві Філімонов просив суд зобов’язати Пікуліну повернути належні йому речі: шубу котикову вартістю 800 грн., туфлі коричневі вартістю 100 грн., костюм сірий — 380 грн., плаття шерстяні — 2 на суму 280 грн., золотий годинник «Чайка» на суму 600 грн., які він залишив у відповідачки на зберігання.

В поясненні до суду Пікуліна зазначила, що згадані речі дійсно купив Філімонов, але подарував їй, коли вони дружили, про що можуть посвідчити Полушкіна та Короїд. Відносно костюма, то Філімонов подарував тільки відріз, вартість же всього останнього та пошиття були оплачені самою Пікуліною. Годинник був пода­рований в день весілля, але шлюб в органах РАГСу не був зареє­стрований. Про це знають численні знайомі і згадані вище свідки. Справа була призначена до слухання. В суд були викликані свід­ки, які ствердили пояснення Пікуліної.

Питання :

  • Чи може суд на підставі показів свідків обгрунтувати відмову в задоволенні позову?

  • Яке рішення по справі мусить винести суд?

  • Визначте належність доказів до цієї справи?


5. Адвокат Бороненко представляв інтереси позивача в цивільному процесі по справі про стягнення з шахти № 8 шкоди, заподіяної пошкодженням здоров'я на виробництві.

При розгляді справи було встановлено, що нещасний випадок стався внаслідок того, що на шахті систематично порушувались правила безпеки — не розроблено технології транспортування ву­гілля і видачу його головним стовбуром шахти. В зв'язку з цим представник позивача виклав перед судом міркування про необхідність вжити заходів до усунення виявлених недоліків в роботі шахти, на що одержав зауваження від судді, що втручання в судо­ву діяльність порушує принципи незалежності суддів, які знають як необхідно вирішувати такі справи.

Питання :

  • Яка ваша думка з цього приводу?

  • Повноваження адвоката Бороненка у даному процесі?

  • Визначіть сторони, що повинні приймати участь при розгляді спору в суді, та порядок їх вступу у процес?


ВАРІАНТ 5
1. Якубенко на користь Багрянової виплачував аліменти на утримання сина. В зв'язку з тим, що державний судовий виконавець стягу­вав з Якубенка заборгованість по аліментах, останній звернувся до місцевого суду із заявою, в якій зазначив, що заборгованість по аліментах повністю ним погашена, син досяг повноліття і тому стягнення з його зарплати провадиться безпідставно. Рішенням місцевого суду Якубенко був звільнений від сплати заборгованості по аліментах.

Питання :

  • Яка правова природа заяви Якубенка та чи правильно вона і була розглянута?

  • Процесуальне становище та повноваження Багрянової?

  • Елементи позову?


2. Комбінат подав позов в суд про стягнення з комірника Монастирського суми нестачі інструменту. В судовому засіданні Монастирський і його представник вимагали закриття справи провадженням, в зв'язку з пропуском 3-річного строку позовної давності.

Питання :

  • Яку відповідь належить дати суду?

  • Хто може бути представником Монастирського та які у представника будуть повноваження?

  • Які докази, на Вашу думку, слід подати до суду?


3. Деревцова звернулась до суду з позовом до Деревцова про стягнення алiментiв на утрималня їх сина. Вiдповiдач пред’явив зустрiчний позов про визначення мiсця проживания дитини, вважаючи, що сину буде зручнiше проживати з ним, а не з матiр’ю, тому алiменти повинна сплачувати вона на користь Деревцова. Суд вiдмовив у прийняттi зустрiчного позову, мотивуючи вiдмову тим, що пред’явлена вiдповiдачем зустрiчна вимога не пiдвiдомча суду, а повинна розглядатись органами опiки i пiклування.

Питання :

  • Чи правомiрна відмова суду? Відповiдь обгрунтуйте з посиланням на норми Сiмейного кодексу України.

  • Якi пiдстави прийняття зустрiчного позову до сумiсного розгляду з первiсним?

  • Правила визначення підсудності Деревцовою?



4. За порушення трудової дисципліни Передерій, в погод­женні з комітетом профспілки фабрики був звільнений з роботи. Оскільки він вважав своє звільнення незаконним, то звернувся з позовом в суд про поновлення на роботі і виплату зарплати за час вимушеного прогулу, заявивши клопотання перед судом допитати свідків Дем’яна, Сніжко та директора фабрики Довбиню.

Суддя Котовського району, куди Передерій направив по пошті позовну заяву, відмовив її прийняти до свого провадження з посиланням на те, що вона мусить бути подана в місцевий суд за місцем розташування того цеху фабрики «Україна», де працював до звільнення позивач, та оплачена державним митом. Виправив­ши хиби позивної заяви, Передерій направив її в той місцевий суд, куди порадив суддя Котовського району.

При розгляді справи Дем'яненко відмовився давати свідчення, посилаючись на те, що факти, про які необхідно дати свідчення на вимогу суду, є державною та службовою таємницею, за що був оштрафований суддею. Свідок Довбиня М. В. на засідання не прийшов, але суд мав відомості про те, що повістка йому вру­чена. Справа була розглянута, і Передерій Г. Д. був поновлений на роботі з виплатою зарплати за вимушений прогул за рахунок директора заводу.

Питання :

  • Визначіть предмет доказування та правильність дій суду?

  • Процесуальне становища та повноваження комітету профспілки фабрики у даному спорі ?

  • Визначення підсудності даного спору?


5. Квартирний відділ видав на одну і ту ж квартиру два ордери Сидоренку і Коломійченку, який перший зайняв квартиру. Сидоренко звернувся до суду з позовом про визнання за ним права на житлоплощу і виселення Коломійченка, оскільки ордер йому видано на 4 дні раніше. Суд взяв до уваги, що сторони перебували на черзі і, за поясненням представника заводу, обидва підлягають забезпеченню житлом, відмовив Сидоренку в позові. Пізніше бу­ло встановлено, то Коломійченку належить будинок на праві осо­бистої власності в приміському районі міста, сполученому елек­тричкою, в зв'язку з чим районна Рада скасувала своє рішення про видачу Коломійченку ордера на житлоплощу в будинку заводу.

Питання :

  • Чи має право Сидоренко з цих підстав заявити позов про ви­селення Коломійченка М. М., коли йому стало про це відомо через 4 місяці?

  • Процесуальне становище та повноваження районної Ради у суді?

  • Охарактеризуйте даний позов, визначіть його елементи?



ВАРІАНТ 6
1. Рішенням суду за Кучмою було визнано право па жит­лоплощу на одну кімнату кв. 78 в будинку № 17 по вул. Лісній в м. Києві. ЖЕК № 12, куди входить будинок, відмовив на заяву Кучми відкрити йому особистий рахунок, в зв'язку з чим він звер­нувся з вимогою до державного судового виконавця за місцем знаходження ЖЕК про примусову реалізацію судового рішення.

Питання :

  • Як належить поступити державному судовому виконавцеві, який одержить таку заяву?

  • Процесуальне становище та повноваження ЖЕКу у суді?

  • Чи можлива відстрочка у виконання даного судового рішення ?


2. Перепелиця С. І. в літній сезон ц. р. працював пастухом агропідприємства та худоби окремих громадян. Оскільки обумов­лену угодою суму 180 грн. агропідприємство відмовилося плати­ти, то Перепелиця заявив позов в суд. В підтвердження своїх вимог він посилався на вкладений з відповідачем трудовий договір, але до справи його не подав. Голова агропідприємства ствердив наявність такого договору і визнав позов повністю, але докази і повноваження на визнання позову суду не подав. Розглянувши справу, місцевий суд позов Перепелиці задовольнив повністю.

Питання :

  • Які порушення процесуального права допустив місцевий суд при роз­гляді цього позову?

  • Ціна позову та сума судового збору визначені Перепелицею С.І.?

  • Чим відрізняється визнання позову від заключення мирової угоди по справі, та які заходи можуть бути передбачені умовами мирової угоди у даному випадку?


3. Пiсля смертi батька Токаренко звернувся до суду з позовом до свого рiдного брата Симиренка про визнання заповiту, який склав їх батько за життя, недiйсним та просив суд визнати його право на частку у спадщинi, обгрунтовуючи свої позовнi вимоги тим, що померлий батько у момент пiдписання заповiту був тяжко хворий i не мiг розумiти значення своiх дiй. При пред’явленнi позову Токаренко не сплатив судовий збір.

Питання :

  • Визначте елементи даного позову.

  • Наслідки несплати позивачем державного мита?

  • Дії судді при підготовці даної справи до судового розгляду?


4. Молодід М.. К. та її мати Молоділ М. Д. звернулися в суд з позовом до Бульбатенка про розділ житлоплощі в квартирі, яка складається з кімнат 14, 16 та 24 кв. м. з закріпленням за ними кімнати в 24 кв. м. Позивачі зазначали, що разом з ними проживають Глимнязь, з яким Молодід перебуває у фактичних шлюбних відносинах, та двоє їх малолітніх дітей. В підтвердження сроїх позовних вимог вони просили суд викликати та допитати свідків Лоденка і Валовенка. До суду з позовом звернулася також Бульбатенко про виселення Молодід з сім'єю, як тимчасових жиль­ців. Крім того, дочка та зять Бульбатенка — Лиходієви також звернулися з позовом про вселення їх в кімнату, яку займає Молодід М. К. мотивуючи, що до її приїзду вони проживали в цй кімнаті і Молодід М. К. незаконно позбавила їх можливості користуватись цією кімнатою. Одночасно вони повідомляли суд, що свідки по справі Лоденко та Валовенко є двоюрідні брати Молодід М. К. і заінтересовані у вирішенні справи на її користь. Оскіль­ки у винятку її виселення вони мусять надати в своєму будинку кімнату сім'ї Молодід.

Питання :

  • Визначте учасників процесу по справі, їх процесуальне становище та повноваження?

  • Як мусить реагувати суд на заяву Лиходієвих?

  • Які докази належить подати сторонам по цій справі?


5. Трест звернувся з позовом до Кузьмука про стягнен­ня з нього нанесеної шкоди нестачею товарно-матеріальних цінно­стей на складі тресту, де відповідач працював.

Інтереси Тресту в суді захищав його бухгалтер Посмітний. Перебуваючи в приятельських відносинах з Кузьмуком, Посмітний вступив з ним у злочинну змову і за отриманий хабар відмовився в більшій частині від позову, за яку начебто відповідач відзвіту­вався в Трест.

На цій підставі суд задовольнив 20% пред'явленої позовної су­ми. Прокуратурою району проти Посмітного була порушена кри­мінальна справа і він був засуджений до позбавлення волі. Трест заявив вимогу про стягнення з Кузьмука не отриманих сум збитку, яка і була задоволена судом.

Питання :

  • Чи правильно булла вирішена справа?

  • Як буде виконуватись судове рішення у випадку задоволення вимоги Тресту?

  • Процесуальне становище та повноваження Прокарутури району у цивільному процесі по даному спору?



ВАРІАНТ 7
1. КТС заводу винесла рішення про поновлення на роботі слюсаря Абакумова і виплату йому за вимушений прогул. Адміні­страція заводу поновила позивача на роботі, але бухгалтерія від­мовилася добровільно сплатити йому суму вимушеного прогулу. На прохання Абакумова профком заводу подав до державного судового вико­навця заяву з своїм посвідченням про примусове виконання рішен­ня КТС про стягнення на користь Абакумова зарплати за вимуше­ний прогул.

Питання :

  • Як належить поступити державному судовому виконавцеві?

  • Кому належить право порушення судового виконання та який порядок його реалізації?

  • Визначте учасників процесу по справі, їх процесуальне становище та повноваження?



2. Кондитерська фабрика пред'явила в суд позов до ко­мірника Горбатька про стягнення з нього 5000 грн. вартості кондитерських виробів, які ним не були передані торговельній базі.

Горбатько, заперечуючи проти позову, просив суд притягнути до участі в справі на його сторону третю особу — фірму «Гастро­ном» в зв'язку з чим справа була відкладена слуханням на 8 днів. В призначений день при слуханні справи виявилось, що суд повістки торгу про виклик його в судове засідання послав через Горбатька, який розписку про її вручення адресату загубив. Справа була розглянута у відсутності третьої особи і позов був задо­волений.

Питання :

  • Чи законне рішення суду?

  • Що собою являє відкладення справи розглядом і його підстави?

  • Елементи даного позову?


3. До районного суду надiйшли двi позовнi заяви комунального пiдприємства по управлiнню державним житловим фондом (ЖЕКу): - одна з цих позовних заяв — про виселення Бикова, який безпiдставно зайняв кiмнату у 3-кiмнатнiй комунальнiй квартирi одного з житлових будинкiв унаслiдок фiктивного обмiну з Неделькiким; - а друга позовна заява — про виселення Щокiна, який самовiльно оселився у 2-кiмнатнiй квартирi iншого житлового будинку пiсля звiльнення цiеї квартири Мироненком.

Суддя постановив ухвалу про об’єднання позовiв в одне провадження

Питання :

  • Чи правомiрнi дії суду? Вiдповiдь обгрунтуйте.

  • Як буде вирішено справу?

  • Як у данній ситуації діяти комунальному пiдприємству по управлiнню державним житловим фондом (ЖЕКу) ?


4. Михайлюк працював на цукровому заводі і з ним під час роботи трапився нещасний випадок. Акт про нещасний випадок не зберігся і він був позбавлений можливості одержати пенсію за трудовим каліцтвом. Звертаючись до місцевого суду. Михайлюк в своїй заяві просив встановити факт нещасного випадку, який трапився на виробництві, для чого викликати і допитати, свідків Письменного Д. 3., Гладкого, Рагубу.

Ознайомившись з заявою, суддя викликав до себе Михайлюка і попередив його, що справа не буде призначена до слухання до того часу, поки заява не буде сплачена державним митом і до неї не буде доданий акт про нещасний випадок. Одержавши письмові свідчення від Гладкого і Письменного, Михайлюк звернувся з заявою до комітету профспілки заводу про видачу йому акту. В комітеті профспілки Михайлюку пояснили, що на підставі тих свідчень вони не можуть видати акту, але на засіданні профкому була прийнята постанова про те, що Михайлюк одержав каліцтво на цукровому заводі.

Сплативши мито та додавши до заяви цю постанову, Михай­люк заявив судді клопотання про доопит свідка Рагубу за місцем його проживання в м. Калінінграді.

Питання :

  • Чи підлягає задоволенню заява Михайлюка М. Й.?

  • Який поря­док допиту свідків, що проживають поза місцем знаходження суду.

  • Який порядок допиту свідків в судовому засіданні?

  • В чому по­лягає особливість допиту неповнолітніх свідків?


5. Хромченко, проживаючи на житлоплощі Диль, з якою він перебував в зареєстрованому шлюбі, був на 1 рік відряджений на роботу в систему «Шахтбуду». По закінченні відрядження він повернувся до м. Києва, ро Диль не допустила його в квартиру, і Хромченко пред'явив в суд позов про визнання за ним самостійного права на частину житлоплощі.

Заперечуючи протии позову, Диль подала зустрічну вимогу про те, що в Хромченка відсутнє право на житлоплощу, тому що ще рік тому назад він припинив з нею спільне життя, виїхавши з Києва на роботу в систему «Шахтобуду». Одночасно Диль К. М. заявила перед судом клопотання про зупинення провадження судом по справі до розгляду другої справи за позовом до Хромченка про визнання недійсним шлюбу, зареєстрованого з ним, оскільки Хромченко до реєстрації з нею шлюбу перебував у другому зареєстрованому шлюбі. Суд відхилив це клопотання, справу розглянув і позов Хромченка задовольнив. А через декілька днів шлюб Хромченко з Диль був визнаний судом недійсним.

Питання :

  • Яку думку належить викласти прокурору по цих справах?

  • Напишіть від його імені подання та ухвалу судової палати цивільних справах апеляційного суду.


ВАРІАНТ 8
1. З вини робітника Сільскогосподарського підприємства (СгП) Зінченка був зіпсований комбайн. СгП подло позов до суду про стягнення із Зінченка заподія­ної шкоди. Суд, розглянувши справу, позов СгП задовольнив. Після вступу рішення в законну силу секретар суду передала судовиконавцю виконавчий лист. В цей час Зінченко П. Г. був призваний на дійсну військову службу в Збройні Сили України. На протязі місяця державний судовий виконавець намагався довідатись, де про­ходить службу Зінченко, щоб надіслати туди виконавчий лист, але всі його спроби були марні. Тоді він звернув стягнення на заробле­ні Зінченком гроші в СгП.

Питання :

  • Чи правильно виконано рішення суду по цій справі?

  • Як та куди Зінченку П.Г. оскаржити дії державного судового виконавця?

  • Опишіть порядок вступу в силу судового рішення по даній справі?


2. Кандак Я. Д. подав позов в суд до шиферною заводу про відшкодування збитків в сумі щомісячник платежів в зв'язку з каліцтвом, яке було йому заподіяно з вини відповідача. На засі­данні суду представник відповідача був відсутній. Суд вважав, що його участь у розгляді справи необхідна, а тому слухання справи відклав, надіславши повістку, яка і була вручена директору за­воду.

В призначений строк представник відповідача на засідання суду знову не прибув, в зв'язку з чим за ухвалою судді проваджен­ня по справі було зупинено.

Питання :

  • Що собою являє зупинення провадження по справі, його види і підстави?

  • Порядок вступу в силу заочного судового рішення?

  • Процесуальне становище та повноваження директора заводу?


3. З протоколу судового засідання вбачається, що пози­вачка і представник позивача просили суд затвердити мирову угоду в поданому кожним з них формулюванні. Позивачка — Клевіна згодна була укласти мирову угоду при умові поновлення її на ро­боті і виплаті за вимушений прогул. Відповідач — відділ освіти був згодний змінити формулювання на звільнення за власним бажанням з виплатою зарплати за вимушений прогул. Місцевий суд затвердив мирову угоду між Клевіною і відділом освіти. Визнавши звільнення Клевіної з роботи непра­вильним, стягнув з відділу освіти зарплату за вимушений прогул, не поновлюючи її на роботі.

Питання :

  • Чи правильно було судом вирішено питання про затвердження мирової угоди?

  • Цивільні процесуальні відносини що виникли при обговоренні та затвердженні мирової угоди?

  • Чим відрізняється мирова угода від відмови позивача від позову та/або визнання позову відповідачем у даному випадку?


4. Директор ресторану «Динамо» видав наказ про звіль­нення з роботи звідуючого складом кафе-кондитерське Міхельсона, в зв'язку з скороченням штату. В зв'язку з заявленням ос­таннім позову, місцевий суд запросив від ресторану: 1) копію на­казу про його звільнення; 2) рішення профкому про згоду на звільнення Міхельсона; 3) довідку про його зарплату, вказавши, що ці документи необхідно подати до суду до 18 червня ц. р.

В зв'язку з тим, що начальник відділу кадрів Соколій, якому було доручено виконати цю вимогу суду, до 18 травня ц. р. її не виконав, суддя оштрафував його.

Питання :

  • Чи мав право ресторан відмовити видати Міхельсону ці до­кументи на руки, якщо суд видав йому свідоцтво на їх одержання безпосередньо від тресту?

  • Чи правильно накладений суддею штраф на Соколія?

  • Порядок вжиття заходів забезпечення доказів у даному випадку?


5. Головань подав позов в суд до пед.інституту про стяг­нення 2-х місячної зарплати за роботу, виконану за сумісництвом, оскільки добровільно інститут відмовився це зробити. Суддя не прийняв заяву то провадження, посилаючись на те, що позивач за основним місцем роботи в будівельному інституті вже одержав 2-х місячну зарплату і що взагалі такі спори розглядаються в адміністративному порядку.

Головань звернувся зі скаргою до голови місцевого суду, який написав резолюцію: «Прийняти справу до свого провадження»

Питання :

  • Чи допустили порушення закону суддя та голова місцевого суду?

  • Правила визначення підсудності Голованем?

  • Процесуальне становище та повноваження будівельного інституту?


ВАРІАНТ 9
1. До бухгалтерії заводу надійшли постанова органів міліції про стягнення з Корха Д. Е. штрафу, накладеного в адміністративному порядку, і виконавчий лист стягнення заподіяної шкоди здоров'ю Семашко. Заробіток Корха становить якраз ці суми на місяць.

Питання :

  • Як необхідно провести виконання по цих виконавчих документах?

  • Процесуальні засоби захисту інтересів Корха Д.Е.?

  • Чим відрізняеться дана стадія цивільного процесу від інших?


2. В судовому засіданні по справі Деркача до Пилипенка про визнання права власності на частину будинку відповідач по­зов визнав і виявив бажання укласти тут же мирову угоду. Суд відмовився її затвердити, посилаючись на те, що позов є надуманий для прикриття спекуляції будинком, і залишив позов без роз­гляду.

Питання :

  • Чи законна така ухвала суду?

  • Порядок та суми сплати податків у випадку задоволення судом бажання відповідача?

  • Які заходи можуть бути передбачені мировою угодою у даному випадку?


3. Пономаренко працював більше двадцяти років штур­маном, помічником капітана і капітаном в Дніпровському річ­ному пароплавстві. В зв'язку з вібраційним захворюванням дру­гого ступеню він був переведений на іншу роботу, а потім пред'я­вив позов до судноремонтного заводу і Дніпровського пароплавства про відшкодування шкоди, вважаючи, що захворювання настало за виною страхувателя. Місцевий суд повністю задовільний позов. Судова палата в цивільних справах апеляційного суду скасувала рішення місцевого суду і позов залишила без розгляду, посилаючись на те, що питання про відшкодування шкоди Пономаренку не розглядалося адміністрацією судноремонтного заводу.

Питання :

  • Який порядок встановлений для розгляду зазначених категорій справ та чи можливий їх розгляд в суді без попереднього розгляду адміністрацією заводу?

  • Процесуальне становище та повноваження директора судноремонтного заводу?

  • Чим відрізняються повноваження місцевого суду від апеляційного у даній справі?


4. Щербань заявив позов до Георгадзе про стягнення 9000 грн., які, як він зазначив, відповідач ніяк не хоче повер­нути за куплену в нього автомашину «Москвич». В своєму пояс­ненні до суду відповідач зазначив, що вартість машини ним була сплачена в м. Тбілісі, куди вони спеціально їздили літаком з по­зивачем (де йому його рідні позичили частину грошей) і подав до цього документи на грузинській мові, як він стверджує, нотаріаль­но завірену розписку про одержання Щербанем всіх грошей.

В судовому засіданні позивач оспорював достовірність цього документа, заявляючи, що він фальшивий.

Питання :

  • Як мусить реагувати суд на цю заяву?

  • Які докази належить подати сторонам по цій справі?

  • Порядок призначення, проведення, розгляду та затвердження експертизи?


5. Згідно з угодою про обмін житловими будинками пози­вачка Туліна передала відповідачу Кондратенку належні їй на пра­ві особистої власності 2/3 частини будинку в обмін на 1/3 частин і будинку, яка належить Кондратенку. Через півтора місяця Туліна звернулася до суду з позовною заявою, в якій просила угоду про обмін визнати недійсною, оскільки вона її вклала під загрозою з боку відповідача Кондратенка, та без згоди її дочки Солошенко, якій в цьому будинку належить 1/3 частина. Крім того, вона зазначила, що в результаті проведеного обміну Кондратенко обманув її, не виконавши умови угоди по передачі двох сараїв.

Дочка Туліної — Солошенко просила суд допустити її до уча­сті в справі зі своїми самостійними вимогами про визнання угоди про обмін недійсною на тій підставі, що вона порушує її право власності на частину будинку, розділу якого в натурі в неї з ма­тір'ю не було.

Суддя допустив Солошенко до участі в справі третьою особою з самостійними вимогами.

В судове засідання замість Туліної прибула Солошенко, яка заявила, що мати хвора і доручила їй виступати в суді. Суд, без перевірки повноваження, допустив її до участі в цій справі для захисту інтересів Туліної.

Питання :

  • Про які порушення норм права судом необхідно вка­зати в апеляційній скарзі? Напишіть її.

  • Сплата судового збору при подачі даної апеляційної скарги?

  • Елементи даного позову?

ВАРІАНТ 10
1. Дрібнохід рішенням суду був поновлений на роботі з виплатою зарплати за 30 робочих днів вимушеного прогулу. На­ступного дня Дрібнохід одержав виконавчий лист і пред'явив його директорові заводу з проханням видати наказ про його по­новлення на роботі. Директор заводу заявив, що рішення суду він не виконає до того часу, поки ця справа не буде переглянута судовою палатою в цивільних справах апеляційного суду в апеляційному порядку.

Питання :

  • Який процесуальний порядок виконання судових рішень про поновлення на роботі?

  • Процесуальне становище та повноваження директора заводу?

  • Чим відрізняються повноваження місцевого суду від апеляційного у даній справі?


2. ЖЕК заводу пред'явила в суд позов до Русака про ви­селення з кімнати площею 17 кв .м., мотивуючи тим, що він має власний будинок. Справа була призначена до слухання 8 серпня ц .р. Позивач на засідання суду не прибув, але суду було відомо про вручення йому повістки.

За висновком прокурора провадження по справі було закрите.

Питання :

  • Чи законні такі дії суду?

  • Які підстави і процесуальні наслідки закриття провадження по справі?

  • Чи правильно була розглянута ця справа місцевим судом?


3. Карповський і Бондар пред'явили в суд позов до Ху­дожньо-виробничих майстерень про стягнення авторської винаго­роди. Суддя залишив позовну заяву без руху, повідомивши позивачів, щоб вони подали докази, підтверджуючі, що обу­мовлена ними робота виконана, здана відповідачу і прийнята ним. У визначений суддею строк позивачі докази не подали, в зв'язку з чим позовна заява була повернута їм.

Питання :

  • Визначіть законність таких дій суду?

  • Можливість застосування у даному випадку заходів забезпечення позову?

  • Можливі підстави залишення позовної заяви без руху?


4. Пилипченко зареєструвала шлюб з Зленьком. Батько Пилипченко, який виграв по лотереї автомашину, подарував її дочці. Зленко був засуджений з конфіскацією належного йому майна. На забезпечення позову на автомашину був накладений арешт. Пилипченко пред'явила в суд позов про виключення з опису авто­машини.

Питання :

  • Які докази можуть бути допущені судом по цій справі?

  • Порядок виконання та скасування заходів забечення позову?


5. Фіногєєв, який володів будинком на праві особистої власності, дав доручення на його управління Міхельсону А. X., який в ньому проживав з сім'єю.

В наступному році, при проведенні інвентаризації будинок був визнаний безгосподарним і переданий в житловий фонд селищної Ради.

Через п'ять років після демобілізації зі Збройних Сил України Фіногєєву стало відомо про це, і він пред'явив в суд позов про ви­знання за ним права власності на будинок.

Суд виніс ухвалу, якою відмовив у прийнятті позовної заяви до свого провадження, мотивуючи тим, що оскільки будинок переда­ний до житлового фонду селищної Ради як безгосподарний на під­ставі її рішення, то неправильність його не може бути оскаржена в суд. Крім того, позивач пропустив строк позовної давності.

Питання :

  • Чи законна така ухвала судді?

  • Якщо ні, то в якому порядку можна добитися її скасування?

  • Напишіть про це відповідний процесуальний документ.
  1   2   3   4   5

Схожі:

ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ СТАТЕЙ І ІНФОРМАЦІЙНИХ МАТЕРІАЛІВ В ЖУРНАЛІ...
З метою максимального наближення до вимог Міждержавного стандарту ГОСТ 5-98 декілька змінюється видавниче оформлення статей в журналі...
Курсової роботи обирається за порядковим номером із переліку робіт...
Цивільного та сімейного права України або пов’язана з його професійною діяльності. Самовільна зміна теми курсової роботи без дозволу...
Виконується по варіанту згідно останньої цифри залікової книжки
Практична частина КР аналіз статистичних показників діяльності, згідно варіанту (номер варіанту відповідає останній цифрі залікової...
План розповіді, який оформити у вигляді багаторівневого списку згідно з інд завданням № 1
Створити в папці D:\IT файл з ім’ям doc, де N — номер варіанту. Номер варіанту для ЦІЄЇ індивідуальної роботи співпадає з порядковим...
Вимоги до оформлення тез
Оформлення: праворуч у верхньому куті сторінки слід указати П.І. Б., науковий ступінь і вчене звання автора, місце роботи
Правила ведення й оформлення щоденника Щоденник основний документ...
Коли студент проходить практику за межами міста, у якому знаходиться ВНЗ, щоденник для нього є також посвідченням про відрядження,...
Хід заняття. І. ОРГАНІЗАЦІЙНА ЧАСТИНА
МЕТА: Учити учнів відтворювати зміст знайомих творів, окремі сценки за змістом. Розширювати знання дітей про казки. Розвиватилогічне...
Методичні рекомендації Щодо дотримання вимог до оформлення протоколу м. Луцьк 2013 р
Методичні рекомендації розроблені з метою підвищення ефективності управлінської діяльності головного та територіальних управлінь...
Методичні рекомендації щодо ведення класного журналу у початковій школі
Основні вимоги та рекомендації щодо оформлення записів у класному журналі для 1-4 класів встановленого зразка зазначено у «Вказівках...
Лекція: Графічні можливості: версія для друку і PDA Лекція присвячена...
Представлені можливості налаштування зображення, у тому числі зміни яскравості, контрастності кольору. Описані різні способи оформлення...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка