126. Розрізняють травматичні переломи відкриті ( з ушкодженням шкіри, слизової оболонки в місці перелому) та закриті (без ушкодження). Залежно від локалізації переломи бувають: внутрішньосуглобові, навколосуглобові (епіфізарні)


Скачати 109.81 Kb.
Назва 126. Розрізняють травматичні переломи відкриті ( з ушкодженням шкіри, слизової оболонки в місці перелому) та закриті (без ушкодження). Залежно від локалізації переломи бувають: внутрішньосуглобові, навколосуглобові (епіфізарні)
Дата 20.04.2013
Розмір 109.81 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
Вказати класифікацію переломів кісток.

Вказати правила застосування шприц-тюбика з аптечки індивідуальної

(АІ-2).

Дайте визначення поняття “транспортна іммобілізація”.

Послідовність проведення транспортної іммобілізації при переломі ключиці.

Вкажіть послідовність проведення транспортної іммобілізації при переломі кісток плеча і передпліччя.

Вкажіть послідовність проведення транспортної іммобілізації при переломі кісток нижньої кінцівки.

Вкажіть алгоритм надання першої медичної допомоги при синдромі тривалого стиснення та розчавлення.

Вкажіть класифікація опіків за причинами виникнення

Вкажіть класифікацію опіків за ступенем тяжкості.

Вкажіть класифікацію відморожень за ступенем тяжкості.

Вкажіть послідовність надання першої медичної допомоги при ураженні електричним струмом.

Вкажіть статті Конституції України, що регламентують створення і діяльність Державної служби медицини катастроф, та їх короткий зміст:

Вкажіть основні Закони України , що регламентують діяльність ДСМК, та їх короткий зміст:

Вкажіть основні Постанови Кабінету Міністрів України , що регламентують діяльність ДСМК, та їх короткий зміст:

Вкажіть основні накази Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України, що регламентують діяльність ДСМК, та їх короткий зміст:

Вкажіть алгоритм введення надзвичайного стану в Україні.

Дати визначення поняття “ рятувальник ”.

Дайте визначення поняття “Державна служба медицини катастроф”.

Вкажіть основні завдання Державної служби медицини катастроф.

Вкажіть структуру Державної служби медицини катастроф центрального рівня.

Вкажіть структуру Державної служби медицини катастроф територіального рівня.

126. Розрізняють травматичні переломи відкриті ( з ушкодженням шкіри, слизової оболонки в місці перелому) та закриті (без ушкодження). Залежно від локалізації переломи бувають: внутрішньосуглобові, навколосуглобові (епіфізарні) і в середньому відрізку кістки (діафізарні). Перелом, який розміщений ближче до суглоба і проходить хрящову зону, називають метафізарним. Крім цього є поперечні, косі, гвинтові тощо.

127. Щоб зробити ін’єкцію, правою рукою беруть шприц-тюбик за корпус, лівою — за ребристий обідок і корпус прокручують до кінця. Знімають ковпачок з голки. Не торкаючись голки руками, роблять ін’єкцію у м’які тканини тіла. Міцно тримаючи пальцями корпус шприц-тюбика, вводять вміст шприц-тюбика, не відриваючи руки, виймають голку. Використаний шприц-тюбик приколюють до одягу потерпілого на груди, щоб на наступних етапах евакуації було відомо, що йому введено знеболювальне.

129. Проводячи іммобілізацію, необхідно щадити постраждалого. Нерухомість кісток у місці перелому досягається накладанням спеціальних шин або підручних засобів і фіксацією двох найближчих суглобів (вище і нижче місця перелому). Така іммобілізація називається транспортною.

130. У разі перелому ключиці, плечової кістки або кісток передпліччя руку притискають до тулуба під прямим кутом у ліктьовому суглобі, закріплюють пов’язкою, передпліччя укладають в поділ сорочки та пристібають край подолу до одягу на грудній клітці шпильками – автоіммобілізація. Верхня кінцівка повинна бути підвішеною на косинці або ремені. При переломах кісток кисті останній надають фізіологічного положення, вкладаючи в долонь валик із тканини, бинт або вату та іммобілізують картонною шиною.

131. (Див.питання 129!!)

132. У разі перелому кісток гомілки накладають дві шини із зовнішнього й внутрішнього боків кінцівки від стопи до верхньої третини стегна. За відсутності підручних засобів використовують іммобілізацію за типом «нога до ноги» (автоіммобілізація).

У разі перелому стегна одну шину розміщують уздовж зовнішнього боку від пахової западини ушкодженого боку до стопи, другу – уздовж внутрішнього боку від паху до стопи, а третю – по задній поверхні нижньої кінцівки. Шини туго фіксують до ноги бинтами або рушником у 3-4 місцях. За відсутності підручних засобів – автоіммобілізація. Стопу фіксують тугою пов’язкою від кінчиків пальців до середини гомілка.

133. ПМД передбачає:

Джгут на кінцівку вище місця стиснення до звільнення з-під стискаючого предмета

Звільнення кінцівки

Адекватне знеболювання

Венепункція, підключення системи з 4 відс. розчином натрію.

Огляд кінцівки повторно.

134. За видом травмуючого агента розрізняють такі опіки: термічні, хімічні, електричні, променеві, комбіновані, термохімічні та електротермічні.

135. Згідно з даною класифікацією, розрізняють:

І ступінь опіку (combustis eritematosa) – це ураження поверхневих шарів епідермісу (рогового, блискучого). Клінічно проявляється пекучим болем, почервонінням та помірним набряком шкіри;

II ступінь (combustis bullosa) – це більш глибоке ураження епідермісу (до базального шару) з утворенням на поверхні шкіри пухирів, наповнених прозорою рідиною жовтого кольору. Пухирі виникають унаслідок відшарування поверхневих шарів епідермісу та накопичення плазми внаслідок різкого підвищення проникності судин. Поверхня пухирів нечутлива до подразнення, а дно їх (глибокий базальний шар епідермісу) – червоне, блискуче та дуже болюче;

III ступінь опіку (combustis eschaeretica) – це некротична форма, яку ділять на IIIA та ІІІБ.

При ІІІА ступені – уражається вся товща епідермісу та поверхневий сосочковий шар дерми (переважно часткове ураження).

ІІІБ ступінь характеризується некрозом усієї дерми разом із придатками епідермісу – сальними, потовими залозами та волосяними фолікулами;

При IV ступені опіку некроз поширюється не тільки на всю товщу шкіри, а й прилеглі тканини, внутрішні органи, кістки.

136. Залежно від глибини ураження тканин тіла, розрізняють чотири ступеня відмороження: легкий (І) — набряклість, синявість шкіри; середньої тяжкості (II) — болісність шкіри; тяжкий (III) — утворення пухирів (заживлення без наслідків); надзвичайно тяжкий (IV) — змертвіння м’яких тканин тіла і навіть кісток.
137. При наданні першої медичної допомоги слід, насамперед, дотримуючись правил безпеки, припинити дію електричного струму на постраждалого (вимкнути струм, відвести дріт). Усе це треба зробити дуже швидко, обережно, користуючись предметами, що не проводять струм (палицею, сухою мотузкою). Слід одягнути гумові рукавиці, гумові чоботи, якщо вони є. При зупинці дихання, проводять штучну вентиляцію легень. У разі зупинки серця, роблять його закритий масаж; перед цим потрібно один-два рази вдарити кулаком у нижню частину грудної клітки.

138. Конституція України (статті 3, 16, 49, 50, 106, 138), 1996 р.

Стаття 3. Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Права і свободи людини та її гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави.

Стаття 16. Забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи - катастрофи планетарного масштабу, збереження генофонду Українського народу є обов’язком держави.

Стаття 49. Кожен має права на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування.

Охорона здоров’я забезпечується державним фінансуванням відповідних соціально-економічних, медико-санітарних і оздоровчо-профілактичних програм.

Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування. У державних і комунальних закладах охорони здоров’я медична допомога надається безоплатно; існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена.

Держава сприяє розвиткові лікувальних закладів усіх форм власності.

Держава дбає про розвиток фізичної культури і спорту, забезпечує санітарно-епідемічне благополуччя.

Стаття 50. Кожен має право на безпечне для життя і здоров’я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди.

Стаття 106. Президент України: приймає у разі необхідності рішення про введення в Україні або в окремих її місцевостях надзвичайного стану, а також оголошує у разі необхідності окремі місцевості України зонами надзвичайної екологічної ситуації з наступним затвердженням цих рішень Верховною Радою України.

Стаття 133. Систему адміністративно-територіального устрою України складають: Автономна Республіка Крим, області, райони, міста, райони в містах, селища і села.

До складу України входять: Автономна Республіка Крим, Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Закарпатська, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Кіровоградська, Луганська, Львівська, Миколаївська Одеська, Полтавська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Харківська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька, Чернігівська області, міста Київ та Севастополь.

Міста Київ та Севастополь мають спеціальний статус, який визначається законами України.

Стаття 138. До відання Автономної Республіки Крим належить: ініціювання введення надзвичайного стану та встановлення зон надзвичайної екологічної ситуації в Автономній Республіці Крим або в окремих її місцевостях.

139.

3.Закони України:

  • “Основи законодавства України про охорону здоров’я” (1992 р.)

  • “Про цивільну оборону України” (1999 р.)

  • “Про аварійно-рятувальні служби” (1999 р.).

  • “Про правовий режим надзвичайного стану” (2000 р.).

  • “Про державний матеріальний резерв” (2000 р.).

  • “Про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру” (2000 р.).

  • “Про зону надзвичайної екологічної ситуації” (2000 р.).

  • “ Про правові засади цивільного захисту” ( 2004 р.)



140.

  1. Постанови Кабінету Міністрів України:

“Про взаємодію медичних служб Збройних Сил та інших військових формувань із державною системою охорони здоров’я і про створення загальнодержавної системи екстремальної медицини” (від 16.10.1993 р. №819).

  • “Концепція створення єдиної державної системи запобігання і реагування на аварії, катастрофи та інші надзвичайні ситуації” (від 7.07.1995 р. №501).

  • “Про утворення державної служби медицини катастроф” (від 14.04.1997 р. № 343).

  • “Про порядок перетинання державного кордону України аварійно-рятувальними формуваннями для локалізації і ліквідації надзвичайних ситуацій, зумовлених стихійним лихом, аваріями і катастрофами” (від 21.08.1997 р.)

  • “Про єдину державну систему запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного і природного характеру” (від 3.08.1998 р. №1198).

  • “Про порядок створення і використання резервів для запобігання, ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру та їх наслідків” (від 23.03.2001 р. №308).

  • “Про затвердження Положення про державну службу медицини катастроф” (від 11.07.2001 р. №827).

  • “ Про затвердження Порядку класифікації надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру за їх рівнями”( від 04.03.2004 р. № 368).


141.

  1. Накази МОЗ України:

“Концепція створення єдиної державної системи запобігання і реагування на аварії, катастрофи та інші надзвичайні ситуації” (від 7.07.1995 р. №501).

“Про підвищення стану готовності лікувальних закладів щодо надання медичної допомоги потерпілим при виникненні аварій, катастроф та стихійних лих” (від 16.07.1996 № 213).

“Про утворення Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” (від 14.06.1997 № 171).

“Про визначення у складі Державної служби медицини катастроф медичних сил, засобів і лікувальних закладів” (від 20.11.1997 р. №334).

“Про затвердження Регламенту подання інформації у функціональній підсистемі Міністерства охорони здоров’я України у межах Урядової інформаційно-аналітичної системи з питань надзвичайних ситуацій” (від 3.08.2000 р. №189).

“Про затвердження Примірного статуту територіального центру екстреної медичної допомоги” (від 26.10.2001 р. №429).

“Про номенклатуру резервів лікарських засобів, виробів медичного призначення та медичного обладнання для запобігання і ліквідації медико-санітарних наслідків надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру” (від 10.08.2001 р. №331).

“ Про врегулювання системи інформаційного забезпечення медичних наслідків надзвичайних ситуацій” ( від 08.08.2003 р. № 372)

142.-

143-

144. Державна служба медицини катастроф є особливим видом державної аварійно-рятувальної служби, основною метою якої є надання безоплатної медичної допомоги постраждалим при надзвичайних ситуаціях техногенного і природного характеру, рятувальникам і особам, які беруть участь у ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

145. Відповідно до основної мети на ДСМК покладаються наступні завдання:

  • надання безоплатної медичної допомоги на догоспітальному і госпітальному етапах постраждалим при надзвичайних ситуаціях, рятувальникам та особам, які беруть участь у ліквідації наслідків НС;

  • ліквідація медико-санітарних наслідків НС;

  • участь в організації комплексу санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів у районах надзвичайних ситуацій, що здійснює санепідемслужба МОЗ України;

  • організація взаємодії робочих сил, засобів і медичних закладів відповідно на центральному і територіальному рівні у сфері медичного захисту населення при виникненні надзвичайних ситуацій; координація роботи із забезпеченням готовності органів охорони здоров’я, систем зв’язку та оповіщення до дій при надзвичайних ситуаціях;

  • прогнозування медико-санітарних наслідків надзвичайних ситуацій та розроблення рекомендацій щодо здійснення заходів з метою зменшення негативного впливу таких ситуацій;

  • проведення збору та аналізу інформації про медико-соціальні наслідки надзвичайних ситуацій у межах Урядової інформаційно-аналітичної системи з питань надзвичайних ситуацій (УІАС НС);

  • створення і раціональне використання резерву матеріально-технічних ресурсів для здійснення заходів ДСМК на центральному і територіальному рівні;

  • участь у підготовці атестації формувань та їх особового складу;

  • проведення науково-дослідних робіт, пов’язаних з удосконаленням форм і методів організації надання екстреної медичної допомоги у разі виникнення надзвичайних ситуацій.

146. На центральному рівні керівництво ДСМК покладається на Міністерство охорони здоров’я України.

До складу ДСМК центрального рівня входять:

Український науково-практичний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, який є головним науково-практичним закладом Служби;

медичні сили і засоби закладів МОЗ України та інших органів центральної виконавчої влади;

медичні сили і засоби територіального рівня, визначені МОЗ України за погодженням з територіальними органами управління охороною здоров’я.

147. До складу ДСМК територіального рівня входять:

територіальні центри екстреної медичної допомоги;

медичні сили і засоби, підпорядковані територіальному органу управління охороною здоров’я;

медичні сили і засоби інших органів центральної виконавчої влади, розташовані на даній адміністративній території.

Схожі:

“Поняття про травму, забите місце
Садно (ссадина рос) це механічне пошкодження зовнішнього шару шкіри чи слизової оболонки. Його необхідно змастити розчином йоду або...
Переломи хребта належать до тяжких травм та становлять від 1,7 до...
...
Перелік станів які потребують надання екстреної медичної допомоги...
Усі види травм (поранення, переломи, вивихи, опіки, важкі забої, травми голови тощо)
Тема заняття
Залежно від температури нагрівання і швидкості охолодження розрізняють такі види термічної обробки: підпалювання, гартування і відпускання...
Тема уроку. Будова та функції шкіри й похідних шкіри. Лабораторна...
Кроскопічною і мікроскопічною будовою шкіри, основними функціями шкіри й основних її похідних, розвивати допитливість в учнів, розв’язувати...
МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ ЛЬВІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
Хворий скаржиться на пекучий біль, постійного характеру в ділянці слизової оболонки поверхні язика, щік, а також у кутках роту. Біль...
ДОЛІКАРСЬКА МЕДИЧНА ДОПОМОГА ПРИ ТРАВМАХ ТА НЕЩАСНИХ ВИПАДКАХ У СПОРТІ...
Травми або ушкодження – це функціональні чи анатомічні зміни в тканинах та органах, що виникають внаслідок дії різних агентів зовнішнього...
ТЕХНОЛОГІЯ ПЕДАГОГІЧНОЇ ВЗАЄМОДІЇ
Тому варто сказати, що залежно від конкретної ситуації кількість сторін, які беруть участь у педагогічній взаємодії, може трактуватися...
Тест №9 кл. Тема №2. Хімічний зв’язок. Окисно-відновні реакції. Варіант...
Тест містить: закриті завдання з однією правильною відповіддю 1-6; 8-12; 14-16; 18; 20; у18, 20
Дитиною є кожна людська істота до досягнення 18-річного віку, якщо...
Держави-учасниці поважають і забезпечують всі права за кожною дитиною без будь-якої дискримінації незалежно від раси, кольору шкіри,...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка