І. Калинець. Цікавий епізод із його життя. «Писанки». Образ найдорожчої людини мами


Скачати 81.41 Kb.
Назва І. Калинець. Цікавий епізод із його життя. «Писанки». Образ найдорожчої людини мами
Дата 07.02.2014
Розмір 81.41 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
Тема: І. Калинець. Цікавий епізод із його життя. «Писанки».Образ найдорожчої людини – мами.
Мета: розповісти про поета; допомогти учням зрозуміти метафоричність поезії митця; розкрити роль метафори й порівняння в поезії «Писанки»; формувати навички виразного читання; виховувати інтерес до вивчення народних звичаїв та обрядів.
Тип уроку: сприймання та засвоєння нового матеріалу

Методи та прийоми: бесіда, розповідь, самостійної роботи, «Мікрофон», контролю і самоконтролю
Обладнання: портрет І. Калинця; ілюстративний матеріал: зразки орнаментів, писанки, крапанки;презентація до уроку, виставка творів І. Калинця.
Хід уроку

І. Перевірка домашнього завдання.

2. Учні демонструють власні ілюстрації до прочитаних поезій, їх однокласники добирають назви — цитати з цих творів.

II. Повідомлення теми й мети уроку
III. Вивчення нового матеріалу
Учитель: Сьогодні ми здійснимо заочну подорож у світ художнього слова Ігоря Калинця. Його поезія земна, чиста, добра, пронизана сонячним промінням, радістю й великою любов'ю.
Ваші однокласники розкажуть про життєвий шлях поета.
Перший учень. Народився Ігор Калинець 9 липня 1939 року в містечку Ходорові на Львівщині. В автобіографії він пише: «З Ходоровом пов'язані не тільки мої дитячі враження й спогади, бо звідти не тільки джерело натхнення — там зараз на цвинтарі люди, що дали мені життя й виховали в здоровому національному дусі. Я також ніколи не міг забути, що я хрещений у греко-католицькому обряді й що брат моєї матері — студент Львівського університету — був закатований у тюрмі на Донського, де 30 років опісля довелося мені й моїй дружині як правозахисникам побувати в час слідства й суду над нами. Невпізнані останки мого вуйка в котрійсь із братських могил у Львові. Про могили я також ніколи не забував — занадто багато сумної пам'яті доводиться нам, українцям, двигати... я виростав на традиціях рідної землі, народної обрядовості і Розстріляного Відродження».
Другий учень. У 1961р. закінчив Львівський університет і до 1972 працював в обласному архіві. У радянські часи І. Калинець переслідувався владою, був засуджений на 9 років за «антирадянську агітацію і пропаганду». Покарання відбував на Уралі та в Забайкаллі.
«В ув'язненні працював токарем і кочегаром. І був у табірному русі опору. Радів з того, що лишився людиною. Поезія допомогла вистояти і в перший, і в другий періоди», — так пише І. Калинець в автобіографії.
Третій учень. Поет повернувся до рідного Львова в 1981р. До цього часу вже мав 17 поетичних книжок, які 1991р. об'єднали у два томи: «Пробуджена муза» й «Невольнича муза». З них лише перша книжка «Вогонь Купала» вийшла друком 1966р. в Києві.
Четвертий учень. До 1991р. поезія І. Калинця була відома українському читачеві в основному із «самвидаву». У цьому ж році в Україні з'явилася книжка вибраного «Тринадцять аналогій», за яку автора удостоєно Національної премії ім. Т. Шевченка. На початку 1992р. І. Калинець став лауреатом премії ім. В. Стуса.
П'ятий учень. У творчому доробку І. Калинця є книжки й для дітей, зокрема, збірка віршів «Книжечка для Дзвінки».
Цим іменем звалася кохана дівчина ватажка карпатських опришків Олекси Довбуша. Дзвінка — ім'я доньки поета. Вона була ще зовсім юною, коли батько писав цикл віршів «Дивосвіт». Для неї зовнішній світ поставав загадково-чарівним, солодкоголосим, різнобарвним.
Учитель літератури читає напам'ять вірш «Писанки».
Обмін враженнями.
— Які думки й почуття викликала у вас ця поезія?
— Яка тема твору?
Вчитель літератури. Писанки беруть свій початок від прадавніх вірувань нашого народу.
Могутній бог Род нібито мав здатність перетворюватися в сокола. У предковічні часи він зніс золоте яйце, яке мало всередині не жовток з білком, а зародок усього світу.
Була люта зима. Птахи не встигли відлетіти у вирій і стали гинути. Люди позабирали птахів до своїх осель, відігріли, а навесні відпустили у вирій. Пернаті не барились, повернулися, а на крилах разом із весною принесли дивні яєчка. Відтоді з приходом великого весняного дня люди писали писанки.
Учні читають вірш «Писанки».
Усне малювання.
Опишіть картини, що виникли у вашій уяві під час читання вірша.
Який настрій вірша?
Ті орнаменти, що наносили писанкарі на яйце, були не простими малюнками, а таємничими знаками, пов'язаними з магічними обрядами. Писанки були вірними помічниками й захисниками наших предків. До речі, писанкарі не починали роботу, коли з кимось посварилися або були в гніві, адже писанки — символ добра й сонця.
— Які слова й вирази застосовував І. Калинець, щоб краще читач уявив матір за святою роботою?
Для писанки найкраще вибирати маленькі сирі яєчка. їх треба помити в літній воді, додаючи одну ложку соди. Після цього на 2—3 хв. покласти у воду з легеньким розчином оцту. Коли яєчка просохнуть, їх можна розписувати.
Це ви вчора вдома зробили, зараз будемо розписувати писанки.
Щоб перша ж вас не розчарувала, не треба братися за складні орнаменти. Почнемо з найпростішої писанки, що називається «сосонка».
Спочатку олівцем малюємо лінії майбутнього орнаменту. Потім трьома пальцями лівої руки тримаємо яйце, а трьома пальцями правої — писачок. Мізинець правиці підтримує рівновагу майбутньої писанки.
Набираємо писачком гарячого воску, притуляємо його отвір до яйця й записуємо лінії, позначені олівцем. Отвір писачка повинен приставати до шкаралупи рівно, ми тримаємо його на місці, а лівою рукою обережно обертаємо яйце. Від цих ліній малюємо малесенькі рисочки, схожі на соснову глицю.
Після цього яєчко опускаємо в зелену фарбу. Увечері покладете писанку в духовку, віск розтане — і ви легко зітрете його. Писанка «сосонка» готова.

Якими фарбами мама фарбує писанки? Прочитайте.
(Мандрує писанка по мисочках із цибулинним золотим узваром, з настоями на травах і корі, на веснянім і на осіннім зіллі — і писанка оранжево горить у філіграннім сплеті ліній).
Які орнаменти малювала мама на писанках? Прочитайте.
(Від слів: «То вже вона, як дивовижний світ..». до слів: «... геометричний космацький орнамент»).
Писанка «безконечник».
Ось гляньте, у цьому орнаменті немає ні початку, ні кінця, як немає початку-кінця життя на землі. «Безконечник» нагадує вічний рух спокійної морської хвилі. Цю писанку пасічники клали під вулики, щоб безкінечно роїлися бджоли.
Писанка «рожа».
Спершу яйце ділимо лінією навпіл, а потім повздовж від торця до торця. На перехресті ліній змальовано прямі, навскісні, ламані хрести. Ці лінії з'єднані кутниками, що утворюють восьмипелюсткову зорю-рожу. Якщо поміж пелюстками-кутниками поставимо «баранячі ріжки», то буде «рожа косичаста».
Писанка «Берегиня».
Жіноча постать із зведеними догори руками. Берегиня — слов'янська богиня життя й родючості.
Писанка «небесні олені».
Це стародавня гуцульська писанка. «Небесні олені» нібито породили всіх людей і тварин на світі.
Півень, за народними віруваннями, відвертав грім і блискавку. Тому писанку із зображенням цього птаха клали під кут хати, аби уберегти її від блискавки.
Квіти, за українським повір'ям, були обличчями ненароджених дітей. Бездітні жінки намагалися писати багато писанок з квітами й дарувати їх дітям.
Вчитель літератури. Отже, ми переконалися, що кожна писанка — то джерело знань, дія, що дає життя сучасникам, творить його продовження. «У народі кажуть, що кінець світу настане тоді, коли жодна дитина не колядуватиме й жодна господиня не розписуватиме яєчко, не готуватиме крашанок».
(Микола Ткач)
На Гуцульщині ще й донині розповідають легенду, співзвучну з думкою поета М. Ткача.
Інсценування
Автор. Злий Ірод, прикутий у пеклі, щороку посилає своїх слуг на землю й питає їх, коли повернуться.
Ірод. А чи люди писанки пишуть, чи ні?
Слуга. Пишуть усі люди.
Автор. Тоді Ірод аж заходиться від плачу, бо писанкарі — то не його люди. Плаче Ірод, зривається з ланцюгів, але ковалі знову потовщують залізо.
Тож доки пишуть люди писанки, доти буде світ, а як перестануть, тоді світ має скінчитися.

  • Які ви знаєте звичаї, пов'язані з писанками?


Перший учень. Коли дівчина дарує парубкові писанку, значить, зізнається йому в коханні.
Другий учень. Подаровану писанку вдячні господарі мають за окрасу й тримають на полиці.
Третій учень. Кращі писанки зберігають у прискринку до наступного Великодня.
Четвертий учень. Дівчата й жінки кладуть писанку у воду й умиваються нею, щоб лице було миловидним, здоровим, а на щічках горів рум'янець.
П'ятий учень. Шкаралупи з писанок закопують на озимині, ярині, викидають на грядки, щоб добрий урожай був.
Шостий учень. Виїдені писанки чіпляли на цвяхи під образами, щоб оберігали хату й сім'ю від грому.
Сьомий учень. Червоне яйце дає силу, здоров'я, красу. Якщо вмитися водою, у якій плавало червоне яєчко, зачувши перший грім, то поталанить на красу, щастя, здоров'я.
Восьмий учень. Померлим на Великодньому тижні кладуть у домовину писанки й крашанки.
Із прийняттям християнства на писанках з'явилися нові малюнки-символи Христової віри: хрест і невелика церква. Є й писанки зі знаками державного походження. На них, окрім орнаменту, зображають тризуб, на інших — читаємо напис: «Христос воскрес! Воскресне Україна!»
Українська писанка разом із нашими земляками помандрувала в далекі світи. І тепер багато американців, австралійців, німців, канадців не уявляють Великоднього свята без писанки.



  • Назвіть метафори й порівняння, що зустрічаються у вірші «Писанки».


Метафори:
«Мандрує писанка по мисочках...»
«… і писанка оранжево горить у філіграннім сплеті ліній».
«… вона ... дзвенить...»
«І стилізовані сплітаються сади у маєві густих обрамлень...»
«І я поплив у світ дитячих мрій на білі колискові оболоні...»
«Котилися писанками ізгори, ясні сонця у мамині долоні».
Порівняння:
«… вона, як дивовижний світ, то вже дзвенить, як згусток сонця...»
— Які асоціації викликає у вас слово «писанка»?
(Великдень, сонце, квітень, крашанка, дряпанка, паска, воскресіння Ісуса Христа, «Христос воскрес! — Воістину воскрес!», радість).
IV. Підсумок уроку
«Мікрофон».
1) Що мені подобається у вірші «Писанки».
2) Моя улюблена писанка.
VI. Домашнє завдання: аналізувати поезію «Писанки», намалювати ілюстрацію до віршів із циклу «Дивосвіт» (за вибором учнів).

Схожі:

Тема. Л. Дичко. Варіації для фортепіано «Українські писанки»
Мета. Виховувати любов до музики, народних звичаїв, традицій; проаналізувати розриття теми писанкарства у варіаціях «Українські писанки»...
Тема уроку. Андрій Малишко. Відомий український поет і його пісні,...
Розвивати навички виразного читання ліричного твору, його аналізу, висловлення своєї думки щодо прочитаного
Історія і доля людини: шляхетний лицар Айвенго
Мета: охарактеризувати образ Айвенго, визначити художні засоби його створення
Тема: Краса і сила кохання як матеріал художнього осмислення. Узагальнений...

Свято писанки
Великодні свята. Показати красу і значущість одного з найвеличніших християнських свят. Продовжити роботу над поглибленням знань...
Великодні «бісерні писанки». Виготовлення «бісерної писанки» «Корзина з незабудками»
Тема: Великодні «бісерні писанки». Виготовлення «бісерної писанки» «Корзина з незабудками»
Великодні «бісерні писанки». Виготовлення «бісерної писанки» «Корзина з незабудками»
Тема: Великодні «бісерні писанки». Виготовлення «бісерної писанки» «Корзина з незабудками»
Релігія і наука про походження людини
Населення землі нараховує 6 млрд жителів. Розмірковуючи над долею людства й планети,замислюєшся над питанням походження людини,виникнення...
Розвиток прози на межі ХІХ і ХХ ст
Образ людини, змальований на сторінках книг, стає стереометричним. Вона постає не тільки детермінованою середовищем, а в усій динаміці...
Урок вивчення нового матеріалу) 5 клас Тема уроку: Образ Лиса Микити...
Мета: охарактеризувати образ Лиса Микити; набути умінь і навичок аналізувати художній образ
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка