СТУДЕНТСЬКЕ САМОВРЯДУВАННЯ – ВАЖЛИВА ЛАНКА ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТІВ


Скачати 55.12 Kb.
Назва СТУДЕНТСЬКЕ САМОВРЯДУВАННЯ – ВАЖЛИВА ЛАНКА ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТІВ
Дата 11.12.2013
Розмір 55.12 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
СТУДЕНТСЬКЕ САМОВРЯДУВАННЯ – ВАЖЛИВА ЛАНКА

ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТІВ
Уласевич Н.В., заступник директора з виховної роботи Дніпропетровського транспортно- економічного коледжу

Студентське самоврядування - це молодь, яка прагне вирішувати свої проблемні питання самостійно, але за підтримки адміністрації. Це студенти, які мають активну позицію в житті власного навчального закладу та в особистому житті.
Яким чином і в процесі чого повинні сформуватися якості, які забезпечують молодій людині швидку адаптацію і успішну діяльність в умовах сучасного конкурентного світу? Як сформувати особистість, здатну досягти успіху у житті і зберегти при цьому гуманність, порядність, терпимість (толерантність)? За яких умов можна сформувати особистісні якості та навички ефективного спілкування, які дозволяють здійснювати успішну адаптацію молоді до сучасних вимог ринку праці? Як створити умови для формування особистісно-творчого потенціалу молодих людей як елементу їхньої активної життєвої позиції? Ці питання нині надзвичайно актуальні, особливо в зв‘язку з тим, що рівень соціальної активності молоді, її зацікавленості громадською діяльністю, прагнення стати активними учасниками тих чи інших молодіжних організацій (формальних, тобто легально діючих) не досить високий. Це нерідко є причиною багатьох асоціальних вчинків молоді, тому що молоді люди нерідко піддаються впливу неформальних лідерів, організацій. Мотивації такого впливу часто-густо не відповідають завданню формування високоморальної, культурної та активної особистості сьогодення, в той час як потреба підвищити рівень і поліпшити якість громадського виховання – велика; сьогодні спостерігається прагнення використовувати нові підходи і пріоритети громадського виховання.

Це й обумовило той факт, що в системі виховної роботи однією з найбільш важливих ланок стає робота по активізації процесу створення і функціонування органів студентського самоврядування. На реалізацію цього завдання спрямовано цілий ряд директивних вказівок керівних органів освіти, підґрунтям для яких є відповідні Укази Президента України. У створеній на виконання цих документів активно працювали в обласній студентській раді студенти коледжу Підлип’ян Л. (іменний стипендіат облдержадміністрації) і Ярошенко Ю. (іменний стипендіат – стипендія Президента України). Ярошенко Ю. проходила стажування у Дніпропетровській обласній раді і Верховній раді України, отримала високу оцінку за виконання доручених справ. До складу студентського парламенту під орудою мера міста було обрано студентів коледжу Маковицького С., Гомон К., Мінакову К. Ці студенти неодноразово були нагороджені грамотами за активну і плідну роботу. Громадська діяльність вказаних студентів сприяла розвиткові студентського самоврядування і в коледжі.

Все більших обертів набирає діяльність комітетів у справах сім’ї та молоді. Такий комітет створено у коледжі (голова – Дирда В.О.). Члени КССМ неодноразово залучали студентів до участі в різних молодіжних акціях, розповсюджували квитки на концерти, фільми, придбавали призи для учасників різних конкурсів у коледжі, організовували поїздки у Придніпровський будинок-інтернат для людей похилого віку і дитячі будинки № 1, 7, дитячий притулок «Надія». Дуже важливо, щоб на чолі таких комітетів стояли найкращі студенти, які самі щиро зацікавлені результатами роботи; тоді молодь зацікавиться роботою у вказаній громадській організації.

Традиційною, найбільш знаною і популярною формою студентського самоврядування в коледжі є студентська рада (голова – Лапініс К.), яка завжди активно співпрацює і з КССМ, і з студентським профкомом (голова – Зейналова Ж.А.). Відповідні структури (старостати, профбюро) функціонують на відділеннях, а в групах їхніми представниками є старости і профорги.

Студентська рада коледжу - один з найбільш активних органів студентського самоврядування. До її складу входять 15 чоловік, яких обирають на конференції студентів коледжу. Трапляється, що студенти не завжди вміють самостійно виконувати прийняті рішення і перекладають їх на плечі зав. відділеннями, кураторів груп. З часом студенти набувають необхідні навички (на заняттях практичного семінару) і ця проблема вирішується на користь самостійності студентів. Про це свідчить одна з акцій студради – збирання іграшок, які вже були у вжитку, для дітей 3-х дитячих будинків. Акція тривала 17 днів, і кількість іграшок від коледжу була однією з найбільших. Під керівництвом членів студради була проведена акція «Книга для бібліотеки пенсійного фонду Жовтневої у м.Дніпропетровську ради». Вміла організація акції, відповідальність всіх студентів дали плідний результат: було зібрано 839 книжок і коледж відзначено почесною грамотою за І місце по району.

Особливо значну увагу надають учасники студентського самоврядування питанням патріотичного виховання. У цьому плані показовою є щорічна акція готельно-туристичного відділення (зав. відділенням Хазнаферова Л.О.), яка називається «Солдатська каша».
Активісти відділення прискіп-ливо відбирають учасників акції, проводять навчання з етики (адже студенти будуть спілкуватися з особливою категорією людей, про яких так гордо, з повагою говоримо – «Ветеран Великої Вітчизняної»), продумують фор-му одягу – і, як правило, щорічні подяки від керівництва Жовтневої районної у м.Дніпропетровську ради за обслуговування 9 Травня «Солдатської каші».e:\робоча папка\фото, обои, картинки\новая папка\imag0086.jpg

Саме з ініціативи члена студ-ради коледжу, старости еконо-мічного відділення (Локоть Л.Є.) Домашовець О. (іменний стипендіат облдержадміністрації) була започаткована доброчинна соціальна акція «Хай завжди буду я!» - це матеріальна і моральна допомога дітям, хворим на гемофілію, які лікуються у 6-й дитячій міській лікарні.

Участь у таких корисних справах формує активну соціальну позицію, організаторські здібності і, щонайперше, прагнення допомоги тому, хто тієї допомоги потребує, прагнення не стояти осторонь суспільного життя, а бути його активними учасниками.

Широка мережа клубів за інтересами: етико-правовий університет, клуби «Вибір» (керівник Слива О.Г.), «Джерело» (Афанасьєва І.І.), «Дослідник» (Швайко Т.Ю.), «Європейська інтеграція» (Бова В.І.), «Здоров’я» (Валкіна В.Г.), «Затишок» (Корсакова Н.А.), «Екскурсовод» (Долина А.В.), «Комп’ютерний світ» (Крива Н.І.) передбачає наявність в кожному з них ініціативних груп студентів, які разом з керівниками клубів – викладачами – розробляють статути, планують роботу, практично її виконують.

Це також важливий напрям розвитку соціальної активності студентів і формування почуття відповідальності.

Невід’ємною частиною роботи органів студентського самоврядування є розгляд персональних справ, зокрема тих студентів, які порушують дисциплінарні вимоги, погано вчаться, пропускають заняття. Досить ефективною є перевірка зовнішнього вигляду студентів, рейди-перевірки санітарного стану аудиторій, кімнат і побутових приміщень гуртожитку. Рада з профілактики правопорушень проводить активну пропаганду здорового способу життя (всі студенти груп нового набору обов’язково пишуть реферати про СНІД, шкідливість паління, наркотиків, вживання алкоголю – волонтери надають допомогу першокурсникам); проводиться акція «Вивчаємо Кримінальний Кодекс України» (ст. 26, 185, 189, 293, 307, 309, 358), мета якої – профілактика правопорушень; як правило, цю акцію очолюють кращі представники студентського самоврядування кожного відділення, студенти всіх відділень беруть участь у роботі з ветеранами.
На рахунку Ради сту-дентів гуртожитку – кон-курс «Добра справа», у якому якнайкраще виявля-ються організаторські здіб-ності, відповідальність і високе почуття громад-ського обов’язку студентів, а коледж має відповідні відзнаки. Дика М., Лиса-ненко А., Шмигельський О., Кремена В., Дома-шовець О., Зелена А. – це студенти, на рахунку яких ремонт і упорядкування кімнати у гуртожитку для студенток-сиріт Шафран Г. і Берковської Л.; ремонт і повне обладнання спортивного залу у гуртожитку площею 120 кв.м., шефська робота із студентом-сиротою – Кирюхіним Є.e:\робоча папка\фото, обои, картинки\2012-2013\учебный процесс\a9c_2010.jpg

Ефективною формою перевірки набутих у процесі роботи в органах студентського самоврядування навичок є проведення днів самоврядування (в основному, в межах відділень, часом в межах коледжу). Ці акції плануються заздалегідь, детально розробляються, чітко визначаються функції і обов’язки учасників і виконавців. Як правило, дні (не менше двох) самоврядування проводяться напередодні Дня студентів і відзначаються активністю, відповідальністю, високим коефіцієнтом віддачі всіх студентів.

Схожі:

МОДУЛЬ ІНДИВІДУАЛЬНА РОБОТА Контрольна робота це важлива форма навчального...
Контрольна робота – це важлива форма навчального процесу, покликана навчити студентів самостійному узагальненню і викладенню інформаційних...
Міжнародна наукова конференція молодих вчених, аспірантів та студентів...
Національний університет «Одеська юридична академія» Студентське наукове товариство
Методичні рекомендації Зміст
Початкова школа – початкова ланка формування екологічної культури, екологічного мислення, засвоєння екологічних знань
До проблеми формування соціальної компетентності у дітей з особливими потребами
У статті аналізуються теоретичні аспекти формування соціальної компетентності у дітей з особливими потребами
Всеукраїнська конференція
Мета конференції: обговорення актуальних питань розвитку місцевої філантропії в Україні, визначення тенденцій її розвитку як інституту...
Білоцерківець В. В., Завгородня О. О. Генерація нового як базова...
В статті розкриваються первісні передумови формування авангардного економічного буття коеволюційно з генерацією нових знань, визначаються...
«Роль соціального працівника у формуванні здорової сім’ї» ЗМІСТ ВСТУП...
Розділ І. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ВИВЧЕННЯ ВПЛИВУ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ НА ФОРМУВАННЯ ЗДОРОВОЇ СІМ’Ї
КОНЦЕПЦІЯ ПРОЕКТУ ЗАГАЛЬНОДЕРЖАВНОЇ ЦІЛЬОВОЇ СОЦІАЛЬНОЇ ПРОГРАМИ...
ПРОЕКТУ ЗАГАЛЬНОДЕРЖАВНОЇ ЦІЛЬОВОЇ СОЦІАЛЬНОЇ ПРОГРАМИ «ФОРМУВАННЯ ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ МОЛОДІ УКРАЇНИ»
81. Проблема адаптації вчителя до праці в школі Проблеми професійної...
Змістом предметної адаптації стає формування професійного мислення фахівця, а соціальної — входження в колектив фахівців, оволодіння...
Формування готовності вчителів до викладання математики у 5 класі за новими програмами
Математична освіта – важлива складова загальноосвітньої підготовки молодого покоління індикатор готовності суспільства до соціально-економічного...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка