ОСОБЛИВОСТІ ОПОДАТКУВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ТУРИСТИЧНИХ ОПЕРАТОРІВ Богданова Ж. А., викладач


Скачати 44.48 Kb.
Назва ОСОБЛИВОСТІ ОПОДАТКУВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ТУРИСТИЧНИХ ОПЕРАТОРІВ Богданова Ж. А., викладач
Дата 18.05.2013
Розмір 44.48 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
ОСОБЛИВОСТІ ОПОДАТКУВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ТУРИСТИЧНИХ ОПЕРАТОРІВ
Богданова Ж.А.,

викладач СУЦДОННУЄТ

Туристична діяльність в Україні має певні особливості відносно оподаткування основними податками і зборами. Це обумовлено особливим характером операцій по наданню туристичних послуг, які передбачають широке використання посередницьких схем і наявністю спеціальних норм в Законі про ПДВ і Закон про прибуток.

З точки зору оподаткування, найбільшу складність представляє облік ПДВ і податку на прибуток по операціях за поданням туристичних послуг.

Розглянемо особливості оподаткування діяльності туристичних операторів.

В першу чергу необхідно зазначити, що процес оподаткування діяльності туристичного оператора буде залежати від системи оподаткування на якій він перебуває. Туристичний оператор є юридичною особою та з метою здійснення своєї діяльності може обрати спрощену або загальну систему оподаткування.

Туристичний оператор має право обрати спрощену систему оподаткування у випадку, якщо за рік середньооблікова чисельність працюючих не перевищує 50 осіб і обсяг виручки яких від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік не перевищує 1 млн. гривень.

При цьому платники єдиного податку не є платниками таких податків і зборів, визначених Податковим кодексом України:

  • податок на прибуток підприємств;

  • податок на додану вартість з операцій з постачання товарів та послуг, місце надання яких розташоване на митній території України, за винятком податку на додану вартість, що сплачується юридичними особами, які обрали ставку оподаткування 6 відсотків;

  • земельний податок, крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються для ведення підприємницької діяльності;

  • плата за користування надрами;

  • збір за спеціальне використання води;

  • збір за спеціальне використання лісових ресурсів;

  • збір за впровадження деяких видів підприємницької діяльності.

Єдиний податок сплачується за ставкою 6 або 10% від виручки, яка може отримуватися виключно у грошовій формі. Вибір ставки єдиного податку визначається бажанням керівництва і передбачає: при виборі 6% - сплату ПДВ при досягненні виручки в 300 тис. грн.

При виборі загальної системи оподаткування туристичний оператор не буде мати обмежень у обсягах доходів та витрат діяльності, чисельності працюючих. Але при цьому передбачає сплату всіх державних та місцевих податків і зборів залежно від діяльності. Прибуток оподатковується за ставкою 25% у 2010 році та передбачає поетапне зменшення ставки до 16% у 01.01.2014 р. по 2% щороку та 3% в останьому році.

Розглянемо більш детальніше оподаткування туристичних послуг податком на додану вартість.

Якщо раніше порядок оподаткування податком на додану вартість операцій з поставок туристичних послуг визначався ст.8 Закону України “Про податок на додану вартість”, то тепер згідно з Податковим Кодексом України це розділ 5, ст. 207.

Згідно із ст. 8 Закона України “Про податок на додану вартість” оподаткування послуг туристичного оператора залежить від таких факторів, як:

  • місце надання турпродукта (територія України або зарубіжні країни);

  • вид договору, згідно якого здійснено поставка послуг (прямий або посередній);

  • вид діяльності – в якості туроператора або турагента.

Отже, від форми туризму, який здійснює туристичний оператор в основному буде залежати база оподаткування. Саме тому, туристичний оператор повинен вести окремий податковий та бухгалтерський облік з таких операцій:

  • внутрішнього та вїзного туризму;

  • виїзного туризму;

  • своєї діяльності в якості турагента.

Згідно із Податковим Кодексом України оподаткування діяльності туристичного оператора податком на додану вартість майже не змінилося.

Однією з головних відмінностей є скасування такої норми, як можливість здійснювати поставку туристичного продукту, туристичних послуг з місцем їх надання як на митній території, так і за межами митної території України виключно резидентом, який має відповідну ліцензію.

Розглянемо особливості оподаткування діяльності туристичних підприємств податком на прибуток.

Якщо раніше порядок оподаткування податком на прибуток визначався Законом України “Про оподаткування прибутку підприємств”, то тепер даний процес регламентується Податковим Кодексом України (розділ 3).

Порядок оподаткування туроператорів залежить від виду договорів, що укладаються при створенні турпродукту з постачальниками турпослуг, а також від організаційної форми туризму.

Згідно із ЗУ “Про оподаткування прибутку підприємств” до складу валових витрат включається повна вартість турпрослуг, а до складу валових доходів – повна вартість реалізованого турпродукту за умов прямого договору. За умов посередницького договору до складу валового доходу включається тільки винагорода туроператора, а до складу валових витрат – тільки власні витрати туроператора. При цьому грошові кошти, які підлягають перерахуванню постачальнику турпослуг, страховій компанії або ін. субєктам не відображаються в податковому обліку.

Згідно з прийнятим Податковим кодексом механізм віднесення витрат не змінився, але при цьому валові витрати та валові доходи мають назву витрати та доходи, що враховуються при визначенні оподатковуваного прибутку. Об’єктом оподаткування є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом зменшення суми доходів звітного періоду на собівартість наданих послуг та суму інших витрат звітного податкового періоду.

Використані джерела:

  1. Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI, з останніми змінами і доповненнями;

  2. Закон України “Про податок на додану вартість” від 3 квітня 1997 року

  3. N 168/97-ВР, з останніми змінами і доповненнями;

  4. Закон України "Про оподаткування прибутку підприємств" в редакції Закону від 22.05.97 р. № 283/97-ВР, з останніми змінами і доповненнями;

  5. http://turbizorg.ru/obshhie-principy-i-vidy-nalogooblozheniya-turisticheskoj-deyatelnosti/

Схожі:

ОСОБЛИВОСТІ ОПОДАТКУВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ТУРИСТИЧНИХ АГЕНТІВ Богданова Ж. А. Шакирова Е. Г
Питання оподаткування набуло особливої актуальності у зв’язку з прийняттям Податкового Кодексу [1], який спричинив хвилю змін в системі...
СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ІСНУЮЧИХ ПІДХОДІВ ЩОДО ВІДОБРАЖЕННЯ В БУХГАЛТЕРСЬКОМУ...

Кодекс України: Стаття №156 «Особливості оподаткування страховика»
Податковий кодекс України: Стаття №156 «Особливості оподаткування страховика» [Електронний ресурс]. Режим доступу
Особливості оподаткування ПДВ операцій з постачання програмної продукції
Відповідно до п. 261 підрозділу 2 розділу ХХ Податкового кодексу операції з постачання програмної продукції, тимчасово, з 01. 01....
План Податок з доходів фізичних осіб. Особливості оподаткування фізичних...
Основним податком, який сплачує більшість населення України, є податок з доходів фізичних осіб. Механізм справляння цього податку...
  Взаємодіючи з усіма інститутами фінансового права особливості механізму...
Норми податкового права зумовлені публічною, тобто загально визначальною для країни діяльністю — діяльністю щодо справляння податкових...
СЄНУ імені Лесі України (м. Луцьк), викладач психології Луцького...
ОСОБЛИВОСТІ ЕМОЦІЙНОЇ СФЕРИ СЛАБОЗОРИХ ПІДЛІТКІВ, ЩО ЗНАХОДЯТЬСЯ В УМОВАХ ДЕПРИВАЦІЇ
Закон України “Про оподаткування прибутку підприємств”
Порівняльна характеристика фінансового обліку основних засобів та обліку з метою оподаткування
Тема. Використання операторів розгалуження для розв’язування прикладних задач
Формування вмінь і навиків використання операторів розгалуження для розв’язування прикладних задач. Закріплення вмінь і навиків використання...
Регламент 10 хв
Мащенко О. В., заступник директора з виробничого навчання, викладач вищої категорії, викладач-методист Канівського училища культури...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка