1. ПРЕДМЕТ, МЕТОД І СИСТЕМА ТРУДОВОГО ПРАВА Змістом трудового права є регулювання трудових відносин, які виникають безпосередньо в процесі застосування праці найманих працівників


Скачати 1.26 Mb.
Назва 1. ПРЕДМЕТ, МЕТОД І СИСТЕМА ТРУДОВОГО ПРАВА Змістом трудового права є регулювання трудових відносин, які виникають безпосередньо в процесі застосування праці найманих працівників
Сторінка 1/8
Дата 18.05.2013
Розмір 1.26 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
  1   2   3   4   5   6   7   8
С.Ф. Гуцу, А.О. Гордеюк, Д.В. Гатило, М.Ж. Мкртчан

ПРАВОЗНАВСТВО

2011

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Національний аерокосмічний університет ім.. М.Є. Жуковського

«Харківський авіаційний інститут»

С.Ф.Гуцу, А.О. Гордеюк, Д.В. Гатило, М.Ж. Мкртчан

ПРАВОЗНАВСТВО
ПРАКТИКУМ

Харків «ХАІ» 2011

УДК 340.12

П 68

Рецензенти: канд. юр. наук Д.С. Слінько

канд. юр. наук С.Б. Фомін

П 68 Правознавство [Текст]: практикум С.Ф. Гуцу, А.О. Гордеюк, Д.М. Гатило, М.Ж. Мкртчан. – Х.: Нац. аерокосм. ун-т ім. М.Є. Жуковського «Харк. авіац. ін-т», 2011. – 111 с.

Практикум містить тестові й практичні задачі з основних галузей права, що входять до змісту навчальної дисципліни «Правознавство». Студентам запропоновано виконати ситуаційні завдання з практичного застосування права, використовуючи діючі нормативні акти українського законодавства. Метою запропонованого практикуму є забезпечення студентів навчально-методичним матеріалом, який допоможе оволодіти теоретичним курсом, ознайомитись з найважливішими правовими інститутами, правильно зрозуміти їхні зміст і спрямованість, навчитися застосовувати набуті знання у практичній діяльності, оволодіти правовою культурою.

Для студентів, що вивчають курс «Правознавство».

Бібліогр.: 10 назв
УДК 340.12

© Гуцу С.Ф., Гордеюк А.О.,

Гатило Д.М., Мкртчан М.Ж., 2011

© Національний аерокосмічний

університет ім. М.Є. Жуковського

«Харківський авіаційний інститут», 2011
Розділ 1

ТРУДОВЕ ПРАВО УКРАЇНИ

Тема 1. ПРЕДМЕТ, МЕТОД І СИСТЕМА ТРУДОВОГО ПРАВА

Змістом трудового права є регулювання трудових відносин, які виникають безпосередньо в процесі застосування праці найманих працівників.

Предметом трудового права України є суспільні трудові відносини, які виникають при застосуванні здатності робітників і службовців до праці в суспільному виробництві, відносини з працевлаштування, колективні правові відносини і відносини щодо матеріального забезпечення робітників і службовців у разі тимчасової або постійної втрати працездатності.

Система трудового права України – це структура взаємозв’язаних норм, що регулюють відокремлену сферу суспільних відносин, які виникають із застосуванням праці в суспільному житті.

Трудове право України складається з двох частин: загальної і особливої.

Загальна частина – це норми, що є єдиними для всіх трудових відносин та які визначають принципи правового регулювання, джерела трудового права України, становище професійних спілок і трудових колективів, порядок підготовки і укладання колективних договорів, поняття працевлаштування і його правові форми, а також класифікують суб’єктів трудового права, правові відносини, що виникають при застосуванні праці.

Особлива частина – це норми, що регулюють окремі елементи трудових відносин, порядок їх виникнення, зміни та припинення, а також тривалість робочого часу та відпочинку тощо.

Метод (від гр. methodos – дослідження) означає прийом, спосіб, характер дії. Сутність методу трудового права полягає в тому, що регулювальний вплив на учасників трудових відносин здійснюється за допомогою правових норм, установлених або закріплених у законах, підзаконних та інших нормативних актах.

Концептуально метод трудового права базується на зобов'язальному, рекомендаційному, дозвільному принципах.

Завдання 1. Предмет трудового права України складають відносини соціального партнерства щодо участі трудових колективів у встановленні умов праці колективу та в управлінні організаціями, при колективних переговорах, укладанні та виконанні колективних договорів та угод на регіональному, галузевому та національному рівнях, діяльності професійних спілок як представників трудових колективів, соціально-трудових відносинах і застосуванні трудового законодавства, а також при вирішенні індивідуальних і трудових спорів.

Чи всі з перелічених відносин є предметом трудового права України?

Завдання 2. З метою працевлаштування прибиральницею громадянка С. звернулася до директора державного підприємства "Шахта "Лідіївка", проте їй було відмовлено у прийнятті на роботу.

Чи є відносини з працевлаштування предметом трудового права України?

Завдання 3. Метод трудового права України характеризується наявністю специфічних способів захисту трудових прав і забезпечення виконання трудових обов’язків.

Перелічіть специфічні способи захисту трудових прав працівників і забезпечення виконання трудових обов’язків.

Завдання 4. Кожна галузь права України має свої функції (наприклад, соціальну, захисну, виробничу, виховну та інші).

Чи всі з перелічених функцій є функціями трудового права України? Назвіть функції трудового права України та розкрийте їх зміст.

Тема 2. ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ ТРУДОВОГО ПРАВА

Під основними принципами трудового права слід розуміти виражені в правових актах економічні закономірності організації суспільного виробництва і розподілу в формі основних, керівних положень, основних засад правового регулювання трудових відносин, які визначають загальну спрямованість і найбільш істотні риси трудового права.

У загальному вигляді до принципів трудового права належать такі:

- принципи, що закріплені у вигляді прав і свобод громадян в Конституції України;

- визначені в КЗпП України;

- наведені в інших нормативних актах України та міжнародних договорах.

Це саме такі принципи: 1) свободи праці; 2) рівноправності у сфері праці; 3) договірного характеру праці; 4) визначеності трудової функції; 5) стабільності трудових відносин; 6) матеріальної зацікавленості в результатах праці; 7) безпеки праці; 8) участі трудових колективів і профспілок у вирішенні питань регламентування умов праці та здійснення контролю за додержанням законодавства про працю; 9) матеріального забезпечення у разі непрацездатності, настання старості, при хворобі, у зв’язку з народженням дитини.

Завдання 1. Принцип свободи праці характеризується наданням кожній працездатній особі можливості самостійно й незалежно від кого б то не було розпоряджатися своєю працездатністю; бути гарантовано забезпеченою конкретною роботою, мати свободу у виборі виду діяльності.

Чи всі перелічено риси принципу свободи праці? Якщо ні, назвіть інші його ознаки.

Завдання 2. Принципам трудового права України характерні такі ознаки, як економіко-політична обумовленість, спільність змісту, цілісна предметна визначеність, державна нормативність тощо.

Перелічіть всі характерні риси принципів трудового права та розкрийте їх зміст.

Завдання 3. Принципи трудового права України відображають суть норм права не в статиці, а в динаміці, у виконанні завдань, що стоять перед нашим суспільством; ці принципи діють протягом певного тривалого часу, відтворюють якісний стан системи права і не зазнають так часто змін, як норми права.

Перелічіть ознаки принципів трудового права України.

Тема 3. ДЖЕРЕЛА ТРУДОВОГО ПРАВА

Джерела трудового права України можна визначити як вираження норм права, що приймаються компетентними органами держави і призначені регулювати трудові відносини в процесі застосування праці і суспільного захисту людей праці.

Джерела:

  • Конституція України як основне джерело трудового права;

  • Кодекс законів про працю України;

  • закони, що регулюють трудові відносини;

  • підзаконні акти як джерела трудового права;

  • акти соціального партнерства;

  • локальні нормативно-правові акти;

  • роз'яснення пленумів Верховного Суду України.

Завдання 1. Як співвідносяться положення ст. 9 Конституції України щодо чинності міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України і які є частиною національного законодавства України, з нормами міжнародних договорів, які суперечать Конституції України? Чи є можливим застосування міжнародних норм після внесення відповідних змін до Конституції України та положеннь ст. 8-1 КЗпП (згідно з якими застосовуються правила міжнародного договору або міжнародної угоди у випадку встановлення цими документами інших правил, ніж ті, що містить законодавство України про працю)?

Завдання 2. Місцевий загальний суд прийняв рішення про зобов'язання КПП “Боярка” надавати механіку К. щорічну додаткову відпустку терміном 10 днів з посиланням на колективний договір, який було укладено на підприємстві.

Чи є колективний договір джерелом трудового права, чи вправі суд у своєму рішенні посилатися на положення, передбачені колективним договором?

Завдання 3. Громадянин С. звернувся з позовною заявою до місцевого загального суду про зобов'язання ВАТ “Крим” виплатити йому заробітну плату за період, протягом якого на підприємстві не виплачувалася працівникам заробітна плата (з 2 січня 2002 р. по 2 липня 2002 р.). С. просив суд прийняти рішення згідно з вимогами Конституції України.

Чи має суд право прийняти рішення за справою з посиланням тільки на Конституцію України?

Тема 4. СУБ'ЄКТИ ТРУДОВОГО ПРАВА

Поняття «суб'єкт трудового права» обґрунтовано теорією трудового права. Вона виходить з того, що суб'єктами трудового права є учасники індивідуальних і колективних трудових відносин, які на підставі діючого законодавства наділені суб'єктними правами і обов'язками. Суб'єктами трудових правовідносин є: громадяни, підприємства, власники, трудові коллективи, профспілкові й державні органи.

Як сторони трудових правовідносин до суб'єктів трудового права належать наймані працівники і роботодавці за умови наділення їх трудовою суб'єктністю, завдяки якій вони можуть виступати носіями певних трудових прав та обов'язків. Для громадян це — досягнення певного віку, для роботодавців — майнова і організаційна самостійність, відокремленість. Проте названі суб'єкти не є єдиними в сфері трудового права.

Завдання 1. Громадянин К. почав займатися самостійною систематичною на власний ризик діяльністю щодо вирощування різних аграрних культур з метою отримання прибутку.

Чи є К. суб’єктом трудового права України?

Завдання 2. Громадянин К. влаштувався на роботу до громадянина Ф., який займається підприємницькою діяльністю – ремонтом житлових приміщень.

Чи є Ф. суб’єктом трудового права України? Якщо так, то які він має права і обов’язки?

Завдання 3. Громадянина П. прийняли на роботу до Дніпродзержинського колективного спеціалізованого підприємства № 1 "Укренергочормет" на посаду головного інженера.

Яких обов’язків і прав набуває П. при працевлаштуванні?

Завдання 4. Держава регулює трудові відносини шляхом прийняття законів та інших нормативно-правових актів, де встановлено: мінімальний рівень трудових прав і гарантій працівників, який при локальному регулюванні може бути тільки підвищеним, а не зниженим, процедуру обговорення і укладення колективних договорів, де визначено рамки колективно-договорного процесу, а також порядок вирішення індивідуальних і колективних трудових спорів.

Чи є держава суб’єктом трудового права України? Обґрунтуйте свою відповідь.

Тема 5. КОЛЕКТИВНИЙ ДОГОВІР

Колективний договір — це локальний нормативний акт, який регулює трудові, соціально-економічні відносини, що виникають між власником або уповноваженим ним органом і найманими працівниками конкретного підприємства; це форма їх співробітництва з метою досягнення соціальної згоди та прогресу.

Норми, закріплені в колективному договорі, — це юридична форма вираження встановлених умов праці, тому вони є обов'язковими для виконання обома сторонами, які уклали колективний договір.

Колективний договір — це угода, строк дії якої визначається сторонами. Після закінчення строку його дії він продовжує існувати до моменту укладення нового колективного договору або перегляду умов діючого, якщо інше не передбачено договором.

Завдання 1. На одному з Одеських приватних підприємств, зареєстрованому 20 вересня 1997 року, виникло питання про укладення колективного договору. Підприємство, яке займалося реалізацією обчислювальної техніки, складалося з працівників, серед яких було 25 осіб, що працювали за трудовим договором, і три особи були членами сім'ї власника підприємства Голубової. Наймані працівники у складі 18 чоловік (два працівника перебували у відрядженні, три — хворіли, два — виконували роботу поза межами підприємства) о 10-й годині ранку провели збори, на яких уповноважили менеджера Деркача представити інтереси трудового колективу і провести переговори з Голубовою про укладення колективного договору. Деркач подав Голубовій письмову пропозицію розпочати переговори і надати йому всю необхідну техніко-економічну інформацію для підготовки проекту колективного договору. Голубова відмовилася, пояснивши, що така інформація є комерційною таємницею. Крім того, вона вважала, що Деркач не має права представляти інтереси трудового колективу, оскільки такі функції, як всім відомо, має виконувати профспілковий орган. На підприємстві ж профспілки не було, отже, не могло бути і представників від трудового колективу. Далі Голубова попередила працівників, що збори було проведено у робочий час, а тому вважаються незаконними. На збори не були запрошені інші працівники, в тому числі й вона сама. За порушення трудової дисципліни всім учасникам зборів було оголошено догану і заробітну плату затримано на місяць. Із зарплати було вираховано по 30 грн штрафу за порушення дисципліни. Після таких заходів з боку власника всі працівники відмовилися від укладення колективного договору, про що письмово склали заяви. Деркачу за незадовільне виконання організаційної роботи було запропоновано звільнитися.

Проаналізуйте ситуацію і дайте їй правову оцінку.

Завдання 2. Працівники механічного цеху судноремонтного заводу звернулися в юридичну консультацію за роз'ясненням. Начальник цеху оголосив, що у зв'язку з ремонтними роботами в цеху протягом місяця працівники не будуть забезпечені роботою. Перевести їх на інші робочі місця немає можливості. Адміністрація заводу на цей період запропонувала працівникам написати заяви про відпустку без збереження заробітної плати. Працівники ж вважають, що оплата за цей період має бути проведена за правилами ст.113 КЗпП України, де передбачено порядок оплати часу простою.

Однак адміністрація на вимоги працівників відповіла відмовою, мотивуючи її тим, що в колективному договорі на 2012 рік передбачено порядок надання відпусток без збереження заробітної плати, у тому числі й на період простою. Наведіть своє рішення. Укажіть, чи є протиріччя між ст. 26 Закону України "Про відпустки " і ст. 113 КЗпП України. Як може бути вирішено в колективному договорі питання про порядок надання відпусток без збереження заробітної плати у разі простою підприємства?

Завдання 3. Заповніть пропуски:

1. У разі реорганізації підприємства, установи, організації колективний договір __________ має чинність протягом ____________ або може бути переглянуто за згодою сторін.

2. На новоствореному підприємстві колективний договір укладається з ініціативи однієї із сторін у ___ строк після реєстрації підприємства.

3. Примирна комісія з вирішення розбіжностей, які виникли під час укладання колективного договору, формується сторонами протягом ___ після складання протоколу розбіжностей.

4. Колективні договори підлягають повідомній реєстрації___________.

Завдання 4. Протягом п’яти років функціонування ТОВ “Ліон” не уклало жодного колективного договору.

Чи є неукладення колективного договору порушенням трудового законодавства?

Завдання 5. У колективному договорі, укладеному на ЧП “ПІК”, передбачено встановлення робочого тижня тривалістю 43 години, щорічної основної відпустки тривалістю 29 календарних днів, виплату заробітної плати п’ятого числа кожного місяця тощо.

Чи відповідають положення колективного договору вимогам трудового законодавства України? Як співвідносяться вимоги законодавства та положення колективного договору, угоди?

Завдання 6. 16 січня 2002 р. між Кабінетом Міністрів України, Конфедерацією роботодавців України, з одного боку, та Всеукраїнськими профспілками і профоб'єднаннями, з іншого боку, було укладено Генеральну угоду на 2002 – 2003 роки.

Поясніть роль Кабінету Міністрів України в укладенні Генеральної угоди на 2002 – 2003 роки.

  1   2   3   4   5   6   7   8

Схожі:

ТРУДОВЕ ПРАВО, ПРАВО СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ”
Трудове право України як самостійна галузь права, її співвідношення з суміжними галузями права. Предмет трудового права. Метод трудового...
ПРАВИЛА внутрішнього трудового розпорядку для працівників виконавчого...
Правила визначають основні обов'язки та права працівників, режим праці, засади регулювання трудових відносин
Законодавства, їх система
Поняття цивільного права як галузі права. Предмет та метод цивільно-правового регулювання суспільних відносин
Поняття трудового права як галузі права. Принципи і джерела трудового права як галузі права
Трудове право займає одне з провідних місць серед галузей сучасного права України. Його значення визначається роллю праці в суспільстві....
Предмет конституційного права
Основним предметом правового регулювання конституційного права України є суспільні відносини, які виникають і діють в процесі здійснення...
1. Предмет і метод фінансового права
Предмет ФП, як галузі публічного права, суспільні відносини, що виникають у процесі фінансової діяльності держави. – тобто відносини...
КОНТРОЛЬНЫЕ ВОПРОСЫ для подготовки к экзамену по учебной дисциплине «Хозяйственное право»
Предмет, метод господарського права, його співвідношення з іншими галузями права.(Предмет, метод хозяйственного права, его соотношение...
Тараса Шевченка Юридичний факультет кафедра трудового, земельного...
Змістовний модуль Регулювання земельних правовідносин органами публічної влади 15
Тема ПОНЯТТЯ, ПРЕДМЕТ, МЕТОД І СИСТЕМА АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРАВА
Поняття адміністративного права. Співвідношення адмі­ністративного права з іншими галузями права
№ ПОНЯТТЯ ТА СИСТЕМА ЦИВІЛЬНОГО ПРАВА
Предмет цивільно-правового регулювання суспільних відносин. Поняття, види та ознаки особистих немайнових та майнових відносин
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка