Тема: Відеомонгаж


Скачати 89.82 Kb.
Назва Тема: Відеомонгаж
Дата 08.05.2013
Розмір 89.82 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
Лабораторно-практична робота №7

Тема: Відеомонгаж

Мета: навчитися створювати слайд-шоу засобами програми Sony Vegas

Теоретичні відомості

Слайд-шоу - це відеоряд з фотографій з відповідним звуковим та текстовим супроводом Існує два підходи в налаштуванні тривалості показу зображень - автоматичний і ручний. Автоматичний метод використовується, якщо потрібно зробити слайд-шоу, так би мовити «по швидкому». Для цього:

  1. меню Options (Опції) натиснути Preferences (Свойства)

  2. у вікні Свойства/вкладку Editing (Правка).

  3. ввести потрібні значення у відповідні поля, як показано на малюнку

  4. Встановити прапорець в полі «Automatically overlap multiple selected media when added» (Автоматично перекривати файли при додаванні), щоб побудувати тривалість переходім ш замовчуванням.

Анімація слайдів

Всі способи анімації, що виконуються за допомогою зв'язків цих інструментів можна умовно розділити на: наїзд, від'їзд, панораму, вертикальний рух і обертання. Решта всіх прийомів с їх комбінацією.

Наїзд (наближення)

Використовується у випадках, якщо потрібно від загального плану сфокусуватися на якійсь деталі фотографії. Щоб зробити наїзд, необхідно натиснути інструмент Pan/Crop, (кнопка на потрібній фотографії).

Наводимо курсор в кут рамки кадрування і, утримуючи ліву кнопку миші тягнемо, курсор всередину, до тих пір, поки рамка не зменшитися до потрібного нам розміру.

Після налаштування розміру рамки, можна натиснути ліву кнопку усередині рамки і перемістити її в потрібне нам положення.

Від 'їзд (віддалення) Протилежність «наїзду». Камера ніби від'їжджає від вибраного

об'єкту.

Щоб зробити від'їзд, потрібно, як і в першому випадку, перейти на перший ключовий кадр і виконати команду «Match Output Aspect». Після цього створити другий ключовий кадр в кінці відтворення. У другому ключовому кадрі можна нічого не .міняти, щоб розмір рамки залишився таким саммим. Після цього потрібно повернутися на перший ключовий кадр, і зменшити рамку кадрування і виставити її в потрібне положення, сфокусувавшись на потрібному об'єкті.

Панорама

Щоб зробити панораму, доведеться втратити значну частину фотографії. Для того, щоб камері було куди рухатися, потрібно значно зменшити область відображення фотографії.

Переходимо на перший ключовий кадр і виконуємо команду «Match Output Aspect». Зменшуємо рамку і переміщуємо її, наприклад, в праву частину кадру. Далі ставимо другий ключовий кадр і переміщуємо рамку в ліву частину кадру.

Вертикальний рух з обертанням

Імітація вертикального руху камери це, по суті - панорама, тільки вертикальна. Зазвичай, така анімація використовується для показу фотографій, зроблених вертикально, оскільки вони не вміщаються в екран.


image6
Вставляємо зображення в редактор. Зазвичай, таке зображення має неправильну орієнтацію і його потрібно повернути на 90 градусів. Щоб фото або відео повернути на 90 градусів в Sony Vegas, потрібно натиснути праву кнопку миші на потрібному файлі і вибрати команду «Properties».

У вікні, що відкрилося, потрібно перейти на вкладку «Media» і в полі «Rotation» вибрати «90 clockwise», якщо потрібно повернути відеофайл за годинниковою стрілкою, або «90 counterclockwise» для обертання проти годинникової стрілки.

Після того, як фото прийняло нормальний вигляд, можна зайнятися анімацією.


image7
Вертикальний рух камери набагато ефективніше виглядає, якщо комбінувати її з обертанням. Для отримання такого ефекту, як завжди, переходимо на перший ключовий кадр і виконуємо команду «Match Output Aspect». Злегка зменшуємо рамку і виставляємо її в потрібне положення, наприклад, вниз.

Тепер потрібно повернути рамку. Для цього наводимо курсор на коло за межами рамки, і утримуючи ліву кнопку миші обертаємо рамку в будь-якому напрямі, наприклад, вліво. Створюємо новий ключовий кадр в кінці анімації. Переміщуємо рамку вгору і обертаємо її праворуч.

Додавання титрів

Створимо нову доріжку над доріжкою тієї, що містить основне відео. Виділяємо створену доріжку і ставимо курсор поточної позиції в те місце, де потрібно вставити титри. У головному меню вибираємо Insert/Text media (Вставка/Текстовьій файл). З'явиться діалог «Video Media Generators».

Перша вкладка «Edit» (Правка) дозволяє виконати налаштування тексту.

У Sony Vegas можна змінювати і окремі частини тексту. Для цього у вкладці «Edit», утримуючи ліву кнопку миші виділимо текст, який потрібно змінити і змінимо розмір шрифту і сам шрифт.

Друга вкладка діалогу «Video Media Generators» - «Placement» (Розміщення), на якій можна задати позицію титрів на екрані. Для цього в даній вкладці, наведемо курсор на титри, і утримую ліву кнопку миші, переміщуємо титри в потрібне місце екрану.

Також можна використовувати стандартні налаштування позиції титрів. Наприклад, щоб встановити титри Sony Vegas точно в центр екрану, у випадному меню «Text Placement» потрібно вибрати позицію «Center» (Центр).

Вкладка «Properties» (Властивості) служить для налаштування властивостей титрів і фонового кольору (за замовчуванням фон титрів прозорий). Можна налаштувати колір титрів, просто натиснувши на потрібний колір в лівій колонці «Text color». Права колонка «Background color», служить для налаштування кольору фону (якщо він потрібний).

Під колонками «Text color» і «Background color», знаходяться повзунки:

  • «Tracking:» — відстань між буквами.

  • «Scaling:» — розмір титрів.

  • «Leading:» — міжрядковий інтервал.

  • «Kern fonts at:» — вирівнює інтервал між буквами з виступаючими частинами.

Остання вкладку діалогу «Video Media Generators» — «Effects» (Ефекти). Для активації ефекту потрібно поставити галочку в полі перед назвою ефекту.

  • Draw Outline - малювати контур. Має три параметри налаштування: Feather - м'якість контуру; Width - товщина; Колір контуру (кольоровий квадратик справа) - в якому можна вибрати колір контуру.

  • Draw Shadow - малювати тінь. Має чотири параметри налаштування: Feather - м'якість тіні; X Offset - зсув тіні по горизонталі; Y Offset - зсув тіні по вертикалі.

Збереження ефектів титрів

Коли в процесі роботи вирішили змінити налаштування титрів, потрібно натиснути п.к.м. по титрах, викликати контекстне меню, вибрати «Edit generated media» або натиснути на кнопку «Generated media» .

Практичне завдання

Створити слайд-шоу з титрами

Для цього:

  1. Вибрати 5 фотографій із заданої теми.


    1. image9
    Налаштувати тривалість показу зображення.

  2. Задати анімацію

  3. Для першої фотографії встановити анімацію «наїзд»

  4. Для другої - «від'їзд»

  5. Для третьої - «панорама»

  6. Для четвертої - «вертикальний рух з обертанням»

  7. Додати титри (відповідно до заданої теми)

  8. Додати музичний супровід.

  9. Зберегти створений проект.

Контрольні запитання

1. Що ви розумієте під слайд-шоу?

2. Як налаштувати тривалість показу зображень ?

3. Як створити анімацію «наїзд»?

4. Як створити анімацію «від'їзд»?

5. Як створити анімацію «панорама»?

6. Як додати титри?

7. Як задати позицію титрів на екрані?

8. Які властивості титрів можна задати?

Схожі:

ТЕМА ПРОГРАМИ: «Основи роботи на ПК.» Тема уроку
Тема уроку: «Побудова та форматування таблиць. Створення діаграм. Робота з колонками.»
УРОКУ ТЕМА ПРОГРАМИ: Технології комп'ютерної обробки інформації
ТЕМА УРОКУ: Тема уроку: Створення, завантаження та збереження файлів-документів. Введення, редагування та форматування інформації....
Опорні поняття Концептуальний рівень художнього твору (Тематика,...
Співзвучна Чи тема основних питань свого часу? Чи пов'язано з темою назву? Кожне явище життя це окрема тема; сукупність тем тематика...
Тема Вступ до економічної теорії Тема Економічні цілі і проблеми...
Зародження економіко-теоретичних знань. Економіка як об'єкт вивчення економічної теорії. Загальні засади економічного розвитку. Мікроекономіка....
Тема Проект і програма соціологічного дослідження
Тема Якісні методи в соціології
Урок №60 Тема. Круговий сектор
Ймовірність випадкової події. Коло, круг Тема
Урок №62 Тема. Стовпчасті діаграми
Ймовірність випадкової події. Коло, круг Тема
Урок №61 Тема. Кругові діаграми
Ймовірність випадкової події. Коло, круг Тема
ТЕМА ПРОГРАМИ
ТЕМА УРОКУ: Макетування візитної картки інструктаж з о/п, організація робочого місця
Тема. Прикметники твердої і мішаної груп. Відмінювання прикметників. Мета
На вивчення теми «Прикметник» відведено 15 годин. Це 6 уроків, через 8 уроків буде контрольний урок. Знання, які ви здобудете під...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка