ВИРОБНИЧОГО КООПЕРАТИВУ


Скачати 96.69 Kb.
Назва ВИРОБНИЧОГО КООПЕРАТИВУ
Дата 27.04.2013
Розмір 96.69 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
СТАТУТ

ВИРОБНИЧОГО КООПЕРАТИВУ

"_________________________"
I. Загальні положення
1. Цей Статут розроблений на основі чинного українського законодавства.

Фірмове найменування кооперативу :_____________________________________________

Скорочене найменування :______________________________________________________

Місце знаходження кооперативу :________________________________________________

Кооператив має печатку, бланки, штампи зі своїм найменуванням.

2. З моменту реєстрації цього Статуту в порядку, передбаченому законодавством, кооператив набуває прав юридичної особи, має самостійний баланс, особисті немайнові та майнові права, може бути позивачем або відповідачем на суді, в арбітражному і третейському суді.

3. Предметом діяльності кооперативу є :___________________________________________

_____________________________________________________________________________

Кооператив має право здійснювати і будь-які інші види діяльності, не заборонені законом.
II. ЧЛЕНСТВО У КООПЕРАТИВІ
4. Права та обов'язки членів кооперативу.

Всі члени цього кооперативу здатні своєю працею брати участь у виконанні завдань, покладених цим Статутом на кооператив. Ніяких обмежень для вступу до кооперативу (за винятком спеціально обумовлених у цьому Статуті та законодавстві) немає. Переважне право на вступ до кооперативу і на роботу у ньому за трудовим договором мають:

- працівники, вивільнені з державних підприємств, організацій та установ, при їх реорганізації, ліквідації або скорочення штатів;

- пенсіонери, інваліди, домогосподарки, студенти та учні навчальних закладів.

Право переважного вступу в члени кооперативу мають і особи, які виконують за трудовим договором з ним певні роботи. Роботи в кооперативі, що вимагають спеціальної підготовки або фахової освіти (в передбачених цим Статутом, випадках іншого спеціальної освіти) можуть виконуватися тільки особами, що пред'явили документи, що підтверджують необхідну підготовку і відповідну освіту. Прийом, в члени кооперативу здійснюється загальними зборами членів кооперативу у присутності який подав заяву громадянина. Рішення про прийом приймається простою більшістю голосів, присутніх на загальних зборах членів кооперативу. Член кооперативу може бути виключений з кооперативу тільки в випадках, передбачених цим Статутом, при цьому за виключення має голосувати_______присутніх на загальних зборах членів кооперативу.

5. На членів кооперативу і осіб, які працюють у ньому за трудовим договором, ведуться трудові книжки в установленому порядку.

6. Заява члена кооперативу про вихід з кооперативу має бути розглянута в місячний термін на загальних зборах. Член кооперативу вважається що вибув з моменту прийняття рішення загальних зборів з цього питання. Розрахунок із зарплати з них проводиться в___-денний термін з дня виходу з кооперативу, виходячи з фактично виконаного їм обсягу робіт або відпрацьованого часу по встановленим у кооперативі ставками (окладами) і відрядними розцінками, іншими правилами оплати. По закінченні господарського року, але не пізніше ніж через один місяць після затвердження річного фінансового звіту і затвердження бухгалтерського балансу, колишньому члену кооперативу виділяється належна йому частка від доходу кооперативу, що розподіляється по результатами господарського року. Розрахунок з колишнім членом кооперативу, які самовільно залишили його, або виключеним з кооперативу за грубі та систематичні порушення Правил внутрішнього розпорядку і цього Статуту, провадиться в тому ж порядку. Особи, що працюють у кооперативі за трудовим договором, можуть розірвати зі своєї ініціативи цей договір відповідно до чинним законодавством. Кооператив за своєю ініціативи може розірвати з ними трудовий договір також у відповідно до норм трудового права з урахуванням особливостей, передбачених у законодавстві про кооперацію.

7. За шкоду, заподіяну кооперативу, члени кооперативу і особи, які працюють у ньому за трудовим договором, несуть матеріальну відповідальності в порядку і розмірах, передбачених законодавством про працю. Якщо ж збиток заподіяний громадянином, який уклав з кооперативом договір підряду, то збитки, понесені кооперативом, відшкодовуються згідно з чинним цивільним законодавством.
III. ОСВІТА ТА ВИКОРИСТАННЯ КОШТІВ КООПЕРАТИВУ
8. Статутний (пайовий) фонд кооперативу формується за рахунок рівних пайових внесків його членів в розмірі______________грн.

Пайові внески вносятся____________________________________________ щодо кожного члена _______________________________________________________________________,

(вказати вид внесків та порядок внесення)

склад внесків. Власністю кооперативу є майно створюваних ним структурних підрозділів (філій, відділень, представництв).

9. Прибуток кооператив, отримана від передбаченої в цьому Статуті діяльності, використовується на відшкодування витрат, пов'язаних з його діяльністю, інших матеріальних витрат, здійснення обов'язкових платежів, податків і відрахувань в порядку, встановленому чинного законодавства.

З залишилася прибутку кооператив формує:

- фонд розвитку кооперативу;

- страховий фонд;

- фонд оплати праці членів кооперативу та інших осіб, які працюють у ньому до трудовим договором.

10. Страховий фонд призначений для покриття непередбачених витрат, збитків, пов'язаних з договірною діяльністю, формується за рахунок прибутку кооперативу в установленому законом порядку. Розмір страхового фонду составляет_____% статутного фонду. Кооператив залишає за собою право страхувати своє майно і майнові інтереси в установленому порядку.

11. Кооператив за рішенням загальних зборів його членів встановлює розмір відрахувань у фонд розвитку кооперативу після поповнення страхового фонду. Частина прибутку кооперативу спрямовується на формування фонду оплати праці. Нерозподілений по фондах частина чистого прибутку розподіляється між членами кооперативу пропорційно їх пайових внесків, а також з урахуванням особистого трудової участі членів кооперативу в його діяльності. Порядок визначення особистого трудової участі встановлюється загальними зборами членів кооперативу у Положенні про це.

12. Член кооперативу зобов'язаний внести до моменту реєстрації кооперативу у встановленому порядку не менше 10% свого пайового внеску в статутний (пайовий) фонд, а решту - протягом року з моменту державної реєстрації кооперативу.

13. Член кооперативу, несвоєчасно вніс у статутний ( пайовий) фонд пайовий внесок, зобов'язаний сплатити кооперативу 10% річних невнесеної частини пайового занесення і відшкодувати кооперативу заподіяні збитки.

14. Кооператив веде бухгалтерський і статистичний облік у встановленому порядку, формах, термінах і несе відповідальність за його достовірність.

15. Ціни за що виконуються будівельні та інші роботи встановлюються кооперативом за погодженням із замовником або самостійно.

16. Кооператив відповідає за своїми зобов'язаннями власними коштами і майном. Держава не відповідає по обов'язків кооперативу. Кооператив не відповідає за зобов'язаннями держави, а також за зобов'язаннями членів кооперативу. Останні субсидіарної відповідають за боргами кооперативу в розмірі річного доходу за останній рік діяльності.
IV. ПРАЦЯ (ОРГАНІЗАЦІЯ, ОПЛАТА, дисципліна)
17. Всі роботи в кооперативі виконуються його членами, а також громадянами, що укладають з кооперативом трудовий договір. Окремі роботи можуть виконуватися іншими особами за договором підряду. Трудові відносини членів кооперативу регулюються цим Статутом і Законом про виробничих кооперативах, а що працюють у кооперативі за трудовим договором - законодавством про працю з урахуванням особливостей, встановлених Законом.

18. Тривалість і розпорядок робочого дня в кооперативі, порядок надання вихідних днів, щорічних і додаткових відпусток, пільги та переваги, які працюють у нічний час і інші питання трудової діяльності членів кооперативу регулюються цим Статутом та Правилами внутрішнього розпорядку кооперативу. Оплата праці членів кооперативу та осіб, що працюють у ньому за трудовим договором, максимальним розміром не обмежується і проводиться не рідше 2-х разів на місяць.

19. Всі роботи в кооперативі здійснюються з дотриманням встановлених правил і норм з техніки безпеки та вимог виробничої санітарії.

20. Оплата праці членів кооперативу, а також осіб, що працюють в ньому за трудовим договором або виконують роботу за договором підряду, проводиться за рахунок коштів, що залишаються на ці цілі після розподілу доходів за встановленим нормативам і напрямками. Зазначені кошти витрачаються спочатку на оплату праці працівників, які не є членами кооперативу. Решта суми розподіляється між членами кооперативу відповідно до затвердженими загальними зборами ставками (окладами) і відрядними розцінками з урахуванням індивідуального трудового вкладу кожного члена.

21. Заохочення що працюють у кооперативі громадян і членів проводиться в порядку, визначеному Правилами внутрішнього розпорядку і рішенням загальних зборів членів кооперативу.

22. За порушення цього Статуту, правил внутрішнього розпорядку і дисципліни праці, на членів кооперативу можуть бути накладені заходи стягнення. Їх види і порядок накладення встановлюються в Правилах внутрішнього розпорядку. При цьому, на осіб, які працюють у кооперативі за трудовим договором, поширюється законодавство про працю.

23. Спори членів кооперативу про оплату праці, про відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю годувальника, а також з відшкодування шкоди кооперативу, заподіяної з вини його члена, розглядаються в судовому порядку. Інші спори членів кооперативу, пов'язані з їх діяльністю в кооперативі, розглядаються органами управління кооперативу. Трудові спори за участю працюють у кооперативі за трудовим договором осіб розглядаються в судовому порядку.
V. СОЦІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
24. Члени кооперативу, а також особи, які працюють у ньому за трудовим договором, підлягають соціальному страхуванню і соціальному забезпеченню нарівні з робітниками і службовцями державних, муніципальних підприємств і організацій. Відповідні відрахування в Пенсійний фонд і фонд соціального страхування, в інші фонди кооператив вносить в порядку і розмірах, встановлених законодавством.

25. Кооператив відшкодовує майновий збиток потерпілим по його вини через каліцтва, іншого ушкодження здоров'я або смерті особи, що працює в кооперативі в зв'язку з виконанням ними своїх трудових обов'язків, а також проводить розслідування причин нещасних випадків у відповідності з чинним законодавством.

26. Соціальне та культурно-побутове обслуговування членів і що працюють у кооперативі за трудовим договором осіб забезпечується кооперативом. Він проявляє турботу про поліпшення умов праці, побуту, надає їм всебічну допомогу в кооперативному і індивідуальному житловому будівництві, видає позики на ці цілі, бере пайову участь у будівництві житлових будинків, дитячих дошкільних установ та інших об'єктів соціального призначення.
VI. УПРАВЛІННЯ КООПЕРАТИВУ
27. Управління кооперативом здійснюється на основі самоврядування, широкої демократії, гласності, активної участі його членів у вирішенні всіх питань діяльності кооперативу. Органами управління кооперативу є загальні збори його членів, а в період між зборами - його правління і голова. Господарську та фінансову діяльність кооперативу перевіряє його ревізор (ревізійна комісія), обирається на термін ____________ років.

28. Вищим органом управління є загальні збори членів кооперативу. Загальні збори кооперативу може вирішувати і інші питання, віднесені цим Статутом у відання кооперативу.

29. Загальні збори членів кооперативу скликаються в терміни встановлені самим зборами, але не рідше ніж раз на рік. Для розгляд та затвердження річного фінансового звіту загальне збори скликаються в строк не пізніше місяця з дня закінчення господарського року. Загальні збори правомочні вирішувати питання, якщо на зборах присутні не менш як 2/3 членів кооперативу. Всі рішення приймаються загальними зборами простою більшістю голосів присутніх членів кооперативу і відкрито. Для вирішення питань про реорганізацію кооперативу потрібні одностайне рішення членів кооперативу, а для вирішення питань про ліквідацію кооперативу і збільшення пайового внеску - 2 / 3 голосів всіх членів кооперативу.

30. Голова та правління, а також ревізори кооперативу обираються загальними зборами на строк до____________лет. Голова кооперативу є головою правління.

31. Правління здійснює керівництво поточними справами кооперативу і приймає рішення з питань, які не віднесені до виключної компетенції загальних зборів. Голова кооперативу забезпечує виконання рішень загальних зборів та правління, здійснює повсякденне керівництво діяльністю кооперативу, представляє кооператив у відносинах з державними органами та іншими установами і організаціями, кооперативами, укладає договори, видає доручення, здійснює інші дії.

32. Обирається загальними зборами ревізор (ревізійна комісія) керується цим Статутом та чинним законодавством. Він підзвітний загальним зборам. Ревізор (ревізійна комісія) проводить щорічно не менш однієї ревізії господарсько-фінансової діяльності кооперативу. Він дає висновок з бухгалтерського балансу і річного фінансового звіту кооперативу. Акти ревізії підлягають затвердженню загальними. зборами членів кооперативу. Порядок проведення ревізії і питання підлягають перевірці встановлені в чинному законодавстві.

33. Кооператив призначає з числа своїх членів або приймає на роботу за трудовим договором що володіють необхідною кваліфікацією фахівців. Зазначені працівники підпорядковуються безпосередньо голові кооперативу, що їх приймає на роботу (в тому числі шляхом укладення контракту) або звільняє з посади.

34. Голова кооперативу і ревізор, що не виправдали довіри членів кооперативу, можуть бути відкликані достроково за рішенням загальних зборів.

35. Особи, яким вироком суду заборонено займатися діяльністю, що збігається зі специфікою кооперативу, або виконувати певні роботи, не можуть бути членами кооперативу або залучатися до роботи в ньому за трудовим договором.
VII. ЗМІНИ СТАТУТУ
36. Зміни та доповнення Статуту проводяться загальними зборами кооперативу. Всі зміни і доповнення цього Статуту повинні бути зареєстровані в установленому порядку.
VIII. ПРИПИНЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ КООПЕРАТИВУ
37. Реорганізація кооперативу (злиття, приєднання, поділ, виділення, перетворення) і ліквідація його діяльності провадиться за одноголосним рішенням загальних зборів його членів.

38. Діяльність кооперативу може бути припинено також за рішенням суду у випадках, встановлених законодавством.

39. Після прийняття рішення про ліквідацію кооперативу утворюється ліквідаційна комісія в порядку встановленим чинним законодавством.

40. Ліквідаційна комісія публікує в пресі оголошення про ліквідації кооперативу, виявляє його кредиторів та дебіторів, складає ліквідаційний баланс, розглядає і задовольняє вимоги кредиторів кооперативу у встановленому порядку, а також виконує інші функції, покладені на неї законом.

41. Залишилося після задоволення вимог кредиторів передається членам кооперативу пропорційно їх пайових внесків з урахуванням особистого трудової участі кожного члена кооперативу.

42. Ліквідація кооперативу вважається завершеною, а кооператив що припинив існування після внесення про це записи в єдиний державний реєстр юридичних осіб.
Затверджено загальними зборами членів виробничого кооператіва _________________________

Протокол N_______ від "__"__________ 199_г.
Члени кооперативу

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________.

Схожі:

Уроку виробничого навчання
«ВИКОРИСТАННЯ ІНФОРМАЦІЙНО КОМУНІКАТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ІГРОВОГО ПРОЕКТУВАННЯ НА УРОКАХ ВИРОБНИЧОГО НАВЧАННЯ»
«ЗАСТОСУВАННЯ ІНТЕРАКТИВНИХ ЗАСОБІВ НА УРОКАХ ВИРОБНИЧОГО НАВЧАННЯ В ПТНЗ»
РОЗДІЛ ОРГАНІЗАЦІ ТА ЗДІЙСНЕННЯ ВИРОБНИЧОГО НАВЧАННЯ У ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОМУ НАВЧАЛЬНОМУ
ТА МЕТОДИ ЗАХИСТУ ЛЮДИНИ
Під виробничими шкідливостями розуміють умови виробничого середовища, трудового та виробничого процесів, які за нераціональної організації...
«Інноваційні технології у професії кухар, кондитер». На семінарі...
Тавлено матеріали по організації роботи виробничого навчання і практики кухарів, кондитерів; продемонстроване новітнє обладнання,...
Фактори виробничого середовища та умови праці
У несприятливих умовах виробничого середовища працівник не тільки виконує трудові дії, але й зазнає додаткового навантаження на організм...
План уроку виробничого навчання з професії «Оператор комп’терного...
Навчити учнів використовувати інструменти та команди головного меню для створення, форматування та розміщення графічних примітивів...
ДНЗ «Димитровський професійний гірничий ліцей» Підготувала і провела...
Клімова Т. В. – майстер виробничого навчання І категорії, керівник ансамблю «Червона калина» Фестиваль народної пісні „Пісня моя,...
План уроку виробничого навчання з професії «Оператор комп’терного...
Навчити учнів виконувати макетування та верстку газети на основі створених раніше шаблонів окремих сторінок у програмі Page Maker...
План роботи методичної комісії «Кухар; кондитер» на 2011-2012 н р
Викладачі, майстри виробничого навчання забезпечуювали не тільки виконання навчальних планів і програм, а й застосовували активні...
ПОЗИВАЧ: Ткаченко Людмила Павлівна
Житлово-будівельного кооперативу «Чайка» незаконною та зобов’язання припинити здійснення фінансово-господарської діяльності з надання...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка