МЕТОДИК А


Скачати 74.54 Kb.
Назва МЕТОДИК А
Дата 15.04.2013
Розмір 74.54 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
Додаток до рішення

Кременчуцької міської ради

від 29листопада 2011року


М Е Т О Д И К А



розрахунку і порядок використання плати за оренду майна, яке належить до комунальної власності територіальної громади міста Кременчука
1. Методику розрахунку і порядок використання плати за оренду майна, яке належить до комунальної власності територіальної громади міста Кременчука (далі Методика), розроблено відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про оренду державного та комунального майна», з урахуванням «Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна», затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 4 жовтня 1995 р. № 786 із змінами і доповненнями, з метою створення єдиного організаційно-економічного механізму справляння плати за оренду майна, яке належить до комунальної власності територіальної громади міста Кременчука.

2. Орендна плата є платежами у формах, визначених законодавством України, які вносить орендар орендодавцеві незалежно від наслідків своєї діяльності.

3. Розмір орендної плати встановлюється договором оренди між орендодавцем та орендарем відповідно до цієї Методики.

4. Якщо майно орендується державними бюджетними організаціями, орендна плата вноситься за рахунок коштів, передбачених кошторисами на їх утримання.

5. У разі визначення орендаря на конкурсних засадах орендна плата, розрахована за цією Методикою, застосовується як стартова, а її розмір може бути збільшено за результатами такого визначення.

6. Оголошення про намір передати майно в оренду дається як у разі надходження заяви від потенційного орендаря, так і за ініціативою орендодавця. У разі надходження, протягом встановленого законодавством терміну, однієї заяви, конкурс на право оренди не проводиться і договір укладається з заявником на підставі рішення виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області. У разі надходження двох і більше заяв оголошується конкурс на право оренди. Разом з заявою юридична особа або фізична особа – підприємець подає наступні документи:

  • юридична особа

- документи, що посвідчують повноваження представника юридичної особи;

- копію установчих документів;

- копію виписки або витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців про державну реєстрацію юридичної особи;

- копію органу статистики про включення юридичної особи до ЄДРПОУ;

- копію довідки про взяття на облік платника податку;

- копію ліцензії на здійснення окремого виду діяльності ( у разі потреби).

  • фізична особа – підприємець

- копію документа, що посвідчує фізичну особу, або належним чином оформлену довіреність, видану представнику фізичної особи;

- копію виписки або витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців про державну реєстрацію фізичної особи – підприємця;

- копію довідки про взяття на облік платника податку;

- копію ліцензії на здійснення окремого виду діяльності ( у разі потреби).

7. До плати за оренду нерухомого майна та іншого окремого індивідуально визначеного майна не включаються витрати на утримання орендованого майна та плата за послуги, які відповідно до укладених угод зобов’язуються надавати орендарю підприємства, організації, інші суб’єкти господарювання, на балансі яких перебуває це майно, або які надають відповідні комунальні послуги.

8. Орендна плата за цією Методикою розраховується у такій послідовності: визначається розмір річної орендної плати. На основі розміру річної орендної плати встановлюється розмір орендної плати за базовий місяць розрахунку орендної плати – останній місяць, за який відомий індекс інфляції, яка фіксується у договорі оренди. З урахуванням розміру орендної плати за базовий місяць оренди розраховується розмір орендної плати за перший та наступні місяці оренди.

У разі коли термін оренди менший чи більший за одну добу або за один місяць, то на основі розміру місячної орендної плати розраховується добова, а в разі необхідності – на основі розміру добової орендної плати розраховується погодинна орендна плата.

9. Розмір річної орендної плати за оренду визначається за формулою :
Опл = Вп х Сор : 100,
де Вп – вартість орендованого майна, визначена шляхом проведення незалежної оцінки, грн. ;

Сор – орендна ставка у відсотках, визначена згідно з додатком.
Незалежна оцінка вартості об’єкта оренди повинна враховувати його місцезнаходження і забезпеченість інженерними мережами. Результати незалежної оцінки є чинним протягом 6 місяців від дня її проведення, якщо інший термін не передбачено у звіті з незалежної оцінки.

Витрати, пов’язані з визначенням експертної вартості об’єкта оренди та виготовлення технічного паспорту приміщення, сплачує орендар. У разі, якщо замовником незалежної оцінки були орендодавець або Фонд міського майна Кременчуцької міської ради, орендар відшкодовує замовникам витрати на проведення незалежної оцінки.

10. Для підприємств, установ, закладів, організацій, які відносяться до комунальної власності територіальної громади міста Кременчука, та надають в оренду приміщення за згодою виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області в установленому порядку, зазначені орендні ставки є мінімальними.

11. Якщо орендоване нежитлове приміщення є частиною будівлі (споруди), то оцінка вартості цього приміщення проводиться безпосередньо або опосередковано з урахуванням вартості будівлі (споруди) в цілому за формулою :

Вп = Вб : Пб х Пп,
де Вп - вартість орендованого приміщення, яке є частиною будівлі (споруди), грн.;

Вб - вартість будівлі (споруди) в цілому (без вартості підвальних

приміщень, якщо вони не експлуатуються орендарем),

визначена шляхом проведення незалежної оцінки, грн. ;

П – площа орендованого приміщення, кв.м.;

Пб - площа будівлі (споруди) в цілому (без площі підвальних

приміщень, якщо вони не експлуатуються орендарем), кв.м.

12. Витрати на утримання нерухомого майна, зданого в оренду одночасно кільком підприємствам, організаціям, і прибудинкової території, розподіляються між ними залежно від наявності, кількості, потужності, часу роботи електроприладів, систем тепло- і водопостачання, каналізації за спеціальними рахунками, а в неподільній частині - пропорційно розміру займаної підприємствами, організаціями загальної площі.

13. Розмір ставки, розрахунок орендної плати у разі оренди цілісного майнового комплексу, іншого, крім нерухомого, окремого індивідуально визначеного майна встановлюється у відповідності з державною методикою.

14. Розрахунку орендної плати за перший місяць оренди чи після перегляду розміру орендної плати передує визначення орендної плати за базовий місяць розрахунку. Розмір орендної плати за базовий місяць розраховується за формулою:

Опл


Опл.міс. = ---------- х Ід.о. х Ім ,

12
де Опл – річна орендна плата, визначена за цією Методикою, грн.;

І д.о. – індекс інфляції за період з дати проведення незалежної

оцінки до базового місяця розрахунку орендної плати;

Ім – індекс інфляції за базовий місяць розрахунку орендної плати.
Орендна плата за перший місяць у подальшому визначається шляхом коригування орендної плати за базовий місяць на індекс інфляції за період з першого числа місяця наступного за базовим до останнього числа першого місця оренди.

У разі якщо неможливо зробити розрахунок орендної плати за перший місяць оренди (при відсутності інформації про індекс інфляції), то орендна плата у договорі зазначається за базовий місяць розрахунку (останній місяць, за який є інформація про індекс інфляції), та вказуються місяці, за які індекси інфляції відсутні, до моменту укладення договору.

15. Розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування розміру місячної орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції.

Фонд міського майна Кременчуцької міської ради може здійснювати перерахунок орендної плати, який враховує індекс інфляції, та повідомляти суму доплати орендарю протягом терміну оренди.

16. У разі, коли договір оренди не продовжується на наступний термін або розірвано достроково в порядку встановленому законодавством, орендодавець може не стягувати різницю, яка склалася між розміром орендної плати за останній місяць оренди з урахуванням індексу інфляції за цей місяць та розміром орендної плати за попередній місяць.

17. Терміни внесення орендної плати визначаються у договорі оренди.

18. Платіжні документи на перерахування орендних платежів подаються платниками установам банку до настання терміну платежу.

19. Суми орендної плати, зайво перераховані орендарем, зараховуються в рахунок наступних платежів. У разі дострокового розірвання договору оренди з ініціативи орендаря суми орендної плати, зайво перераховані орендарем, не повертаються.

20. Орендар повинен вносити орендну плату, яка передбачена договором оренди, не пізніше останнього числа кожного наступного місяця за попередній місяць. Орендна плата по договорах оренди направляється:

20.1 повністю до місцевого бюджету у разі, якщо орендодавцем по договорах оренди є виконавчий комітет Кременчуцької міської ради Полтавської області, а балансоутримувачами є комунальні госпрозрахункові житлово-експлуатаційні підприємства (крім приміщень, які безпосередньо займають їх контори) ;

20.2 повністю до місцевого бюджету у разі, якщо орендодавцем по договорах оренди нерухомого майна (загальна площа якого перевищує 200 квадратних метрів на одне підприємство, організацію, установу) виступає виконавчий комітет Кременчуцької міської ради Полтавської області, а балансоутримувачами є комунальні підприємства, організації, установи.

20.3 повністю орендодавцям у разі, якщо орендодавцями по договорах оренди є:

- виконавчий комітет Кременчуцької міської ради Полтавської області, який являється одночасно і балансоутримувачем майна ;

- комунальні підприємства, організації та установи ;

- комунальні госпрозрахункові житлово-експлуатаційні підприємства (в межах площ, які безпосередньо займають їх контори) ;

21. Розмір плати за суборенду нерухомого та іншого окремого індивідуально визначеного майна розраховується в порядку, встановленому державною методикою, для розрахунку розміру плати за оренду зазначеного майна.

22. Розмір річної орендної плати за оренду нерухомого майна бюджетними організаціями, які утримуються за рахунок державного та місцевого бюджету; державними та комунальними закладами охорони здоров`я, які утримуються за рахунок державного та місцевих бюджетів; державними та комунальними телерадіоорганізаціями; редакціями державних і комунальних періодичних видань та періодичних видань, заснованих об’єднаннями громадян, державними науково-дослідними установами, навчальними закладами, трудовими і журналістськими колективами, підприємствами зв'язку, що їх розповсюджують; Товариством Червоного Хреста України та його місцевими організаціями; асоціаціями органів місцевого самоврядування із всеукраїнським статусом; а також інвалідами з метою використання під гаражі для спеціальних засобів пересування становить 1 гривню.

Індексація річної орендної плати проводиться один раз на рік на підставі річних індексів інфляції у строки, визначені договором оренди.


Начальник Фонду міського майна

Кременчуцької міської ради П.В. ІВАЩЕНКО

Схожі:

1. Бухгалтерський та податковий облік в України спільна інформаційна база та розбіжності методик
Бухгалтерський та податковий облік в України – спільна інформаційна база та розбіжності методик
ЗАТВЕРДЖУЮ
Головна виховна мета: Впровадження інноваційних методик організації виховної роботи з молоддю в навчальному закладі
ЗАТВЕРДЖЕННО
Головна виховна мета: Впровадження інноваційних методик організації виховної роботи з молоддю в навчальному закладі
Закон України «Про аудиторську діяльність»
Вплив особливостей аудиту в комп’ютерних системах на зміст моделей методик аудиту
“Про роль колективу в профілактиці правопорушень учнів групи”
Головна виховна мета: Впровадження інноваційних методик організації виховної роботи з молоддю в навчальному закладі
ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Українського державного Центру радіочастот від...
Нормативні посилання
РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ НА І ЕТАПІ НАУКОВО-МЕТОДИЧНОЇ ПРОБЛЕМИ ОБЛАСТІ
Створення пакету діагностичних методик для дослідження рівня розвитку творчого потенціалу учнів різних вікових груп
Поняття та суть економічного потенціалу підприємства
Характеристика методик оцінювання зовнішнього і внутрішнього потенціалу підприємства
Розвиток творчих компетентностей учнів через використання інтерактивних...
Комунальний заклад «Середня загальноосвітня школа №4 з класами вечірньої очної форми навчання м. Тернівки»
Предмет та задачі колекційної педагогіки
Для реалізації цього потенціалу в навчальному процесі необхідна відповідна розробка змістових матеріалів тематичного оцінювання і...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка