Василь КОЖЕЛЯНКО, Буковина


Скачати 65.11 Kb.
Назва Василь КОЖЕЛЯНКО, Буковина
Дата 12.04.2013
Розмір 65.11 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи







ЧOРНИИ ОБЕЛІСК


#8(14) травень 2007 р.



Василь КОЖЕЛЯНКО, Буковина




Десь на серед­ину весни 2007 року Україна вийшла на якісно новий рівень свого соціально-еко­номічного, суспіль­но-політичного і гуманітарного розвитку. Впер­ше за останні п'ятнадцять років демографічний баланс України з від'ємного почав перетворю­ватися на додатній, тобто припинилося кількісне скорочення населення, мало того, воно почало зростати. Причому не завдяки імміграції, а вна­слідок мудрої і далекосяжної державної політи­ки, спрямованої на підтримку материнства і ди­тинства.

Нова політична верхівка демонструє дива вза­єморозуміння, ефективності і державної мудрос­ті. Правлячий тріумвірат: Президент, прем'єр-мі­ністр і лідер опозиції під лагідним батьківським поглядом голови ВРУ дійшли консенсусу щодо стратегічного курсу України, засад зовнішньої і внутрішньої політики та основної програмної мети діяльності владного тріархату, яка полягає у найповнішому задоволенні потреб громадян. Якщо коротко, то „Всім - усе!".

Запустивши програму поступової заміни ди­зельного пального біопальним, а бензину - ета­нолом, виготовленими з вирощених на найкра­щих у світі чорноземах ріпаку і буряку, Україна не лише здобула повну енергетичну незалежність, а й стала країною-експортером енергоносіїв.

Внаслідок успішної реалізації програми від­криття мережі безплатних курсів української мови на всій території країни на кінець квітня 2007 року не українізованими на 100% залиша­ються лише Луганськ (86%), Донецьк (89%) та Севастополь (79%).


Російська Федерація через різке зубожіння державної скарбниці, спричинене безпре­цедентним падінням світової ціни на нафту ($8 за барель) дочасно вивела свій ЧМФ із Севастополя. За словами міністра еко­номіки РФ Г. Грефа, військові кораблі бу­дуть різати на брухт і продавати Китаю.

Заздрісно дивлячись на гармоній- * ну, успішну, квітучу Україну, Євросоюз і НАТО докучають їй проханнями про не­гайне повноцінне і беззастережне член­ство у цих євроатлантичних структурах. Україна ж, як свого часу Норвегія і Швей­царія, лише кокетує.

Про небачений і нечуваний приплив інвестицій в українську економіку годі й казати. І ось прийшов такий час, коли за­кордонні буржуйські гроші вже нема куди вкладати. За право випускати буковинські мінеральні води, приміром, світові інвесто­ри розпочали справжню конкурентну війну із залученням криміналу: італійської мафії, японської якудзи та китайських тріад (тендер, до речі, виграв скромний чернівецький „євро-вий" мільярдер Дьордій Цукрюк).

Cаме тоді маловідома фірма надмогильних пам'ятників „Генріх Кроль і сини" з німецького міста Верденбрюка дістала від київської ОДА дозвіл на створення в селі Безрадівці під Киє­вом такого собі повчального атракціону під на­звою „Смиренне кладовище". Угоду підписали: з німецького боку - керівник фірми Георг Кроль, з українського - губернатор Київщини Володи­мир Цибуленко. На постійну роботу з управління проектом в Україну прибув креативний мене­джер фірми Еріх-Марія Крамер, сорокарічний плейбой-спортсмен зі схильністю до літератур­них вправ.

Його слово і стало вирішальним, коли під час конкурсу на заміщення посади екскурсовода цьо­го „веселого" закладу з-поміж кількох десятків молодих красунь зі знанням іноземних мов і ди­пломами європейських бізнес-шкіл обрано п'ят­десятилітню тітоньку з усіма первинними ознака­ми номенклатурної раддами часів розвинутого застою (70-ті рр. XX ст.), як-от: пишні форми з домінантою величезного бюста і крутого крупа, висока зачіска з вибіленого залакованого волос­ся, безкомпромісний партійний макіяж, білі ла­кові половинки на височенних обцасах і суворий соціалістичний темно-синій піджак, на вилозі якого виблискували два значки-ромби — випус­кника педінституту і Вищої партійної школи.

Діставши завдання редакції написати про цей німецький інвестпроект, я, аби не витрачати час і енергію на ексклюзив із немолодою випускни­цею ВПШ, тихо пристав до якоїсь зарубіжної екс­курсії.

- Мьі с вами находимся, - на прохання де­
легації монгольських міліціонерів, яких привели
на цю екскурсію, вона говорила російською, - у
входа в наш общественно-политический шоу-
проект под названием... (До чого тут політика,
подумав ваш кор.)

...„Смиренное кладбище". Как вы уже догада­лись, уважаемые товарищи, зто звфемизм, на самом деле зто... точнее будет по-украински -це цвинтар політичних трупів України початку XXI століття.

Ні фіга собі!

- Итак, входим. Да, необходимо уточнить.
Под стройными рядами надмогильньїх памят-
ников, которьіе нам предстоит осмотреть, не ле-
жит ни одно физическое тело политиков, имена
которьіх вьібитьі на мраморе и граните. Все они живы, в добром здравии - и пусть живут, если только их не замучает совесть, до ста лет на неплохой государственной пенсии. Здесь, к счастью украинского народа, похоронены только их политические, скажем так, аспекты. С какой аллеи начнем, товарищи?

  • С президентской, однако, - відповів пол­
    ковник монгольської міліції.

  • Дело в том, товарищи, - вдавано збентежи­
    лася, бо, очевидно, звикла до таких пропозицій
    екскурсоводка, - дело в том, что по интенциям,
    извините, по амбициям непрезидентов, в их соб-
    ственном, конечно, представлений, здесь просто
    нет. Предлагаем вашему вниманию аллеи: Ви-
    кторианская, Юлианская, Олигархическая, Ква-
    зилевая, Инородческая, Руху одностороннього,
    Руху двостороннього, Руху багатостороннього и
    другие...

  • А Леонидовской аллеи разве нет? - виявив
    глибокі знання української політики монгольський полковник.

  • Логическая постановка вопроса, товарищ, -
    втішилася екскурсоводка, - но такой аллеи нет.
    Леонидовский период истории Украины при-
    надпежит двадцатому веку. Но к вашему вни­
    манию — вот зтот центральний монумент под названием „Леонід Кучма - світоч де­мократії", построен на средства некоего Тараса Чорновола (не путать с Героєм Украиньї В’ячеславом Чорноволом, скромный памятник которому вьі сможете осмотреть на одной из задних аллей нашего аттракциона).

Посеред центрального майданчика ми всі побачили чавунну балістичну ракету з написом „Дайош!", яка під кутом 45 градусів містилася на бетонному постаменті, з люка ракети до поло­вини висунувся бронзовий лисуватий дядько, у лівій руці він мав гітару, а в правій - грубу книж­ку з написом „Конституція України". На поста­менті латунними літерами було написано: „Ну, і як вам, любі діти мої, Україна без Кучми?"

І що ти йому, рудому, скажеш, подумав ваш кор., який свого часу цебри і цебри чорнила ви­писав, розвінчуючи кучмізм. У той період, коли Україною керували його, Кучми, „любі діти", він і справді виглядав світочем демократії. К счас-тью, як сказала пані екскурсовод, той період ми­нув, а при владі в Україні - діти інших ідеалів.

~ Перед вами, товарищи, главная, Виктори-анская аллея... З лівого боку - красивий чорного мармуру терикон, вершину якого вінчала май­стерно виготовлена чавунна зимова шапка, одне вухо якої стриміло догори із розвіяною за вітром мотузяною поворозкою, а інше - хвацько загну­те донизу. Біля підніжжя терикону, як гітлерівські прапори під мавзолеєм, були звалені вилиті з бронзи трофеї спочилого: проФФесорські ман­тії і головні убори з китичками, якісь дипло­ми - сувоями і в рамцях, скальпи політичних ворогів, зламані щелепи підлеглих, золоті нашийні ланцюги конкурентів по бізнесу, алюмінієва тюремна ложка, багато впольо­ваної дичини, серед якої - і конспіратив­ні білоруські лосі, і ще чимало всілякого мотлоху.

П,раворуч - виготовлений із невідомого матеріалу діючий макет вітряка. Млин скреготав жорнами, скрипів ося­ми, тарахкотів без упину, але збіжжя не молов і борошна не виробляв. Під ві­тряком сидів бронзовий сліпий кобзар з бандурою, поруч стояв хлопчик-пово-дир з полотняною торбою через плече. З невидимого динаміка линула дума про козака Голоту у виконанні Михайла По-плавського. Гадаю, не треба уточнювати, що на лівому боці біля терикону так само звучала музика: „Вышел в степь широкую парень молодой..." у виконанні Йосипа Кобзона під акордеон Якова Табачника.

- Де вулики? - пошепки спитав я на вухо екскурсоводку.

  • Што?

  • Вулики з бджолами, бо як без них!?

  • А зто, мужчина, не какой-то там соцреа-
    лизм, зто - постмодерный концептуализм.

Знаєте, что зто такое? (Цього, тітонько, ніх­то не знає, це просто когнітивний дисонанс якийсь!). Пчелы, улеи, глечики, вышиванки и трепольские черепки - подразумеваются!

Потім ми ще оглянули якісь знаряддя сільсько­господарської й ковальської праці та кульгавого дубового пегаса із сивою гривою на Квазілівій алеї; козаків, гетьманів, бандуристів, повстанців і вояків НАТО в повному польовому спорядженні на алеї Героїв; тютюнову ятку, золотий ключик і опудало кіждалаха на Інородницькій; дивовиж­ної краси дівчину з білого мармуру з розвіяним волоссям і заломленими руками, що малося на увазі, як зазначила екскурсовод, — ця дівчина змарнувала свою красу і молодість на якісь по­літичні химери на, звісна річ, Юліанській алеї...

Нарешті екскурсоводка підвела нас до скромного, але сповненого гідності надгробка, що стояв осібно. Це був класичний обеліск з від­полірованого чорного шведського граніту. Ста­рий прапорщик із вусами Ніцше, не звертаючи уваги на нас, справляв на цоколь малу потребу..

- А под зтим памятником не лежит никто,
тойсь, ничто, а могло бы лежать...


Тут мене осяяло неприємним здогадом:

  • Невже наше все!?

  • Да, молодой человек, здесь могли покоится
    независимость и целосность зтой страньї.


Не говоря уже о народе...



Схожі:

ВАСИЛЬ СТЕФАНИК
Народився Василь Семенович Стефаник 14 травня 1871р в с. Русові (тепер Снятинського району Івано-Франківської області) в сім'ї заможного...
Уроків за творчістю В. Сухомлинського " Бо я людина" Тема. Василь Сухомлинський
Тема. Василь Сухомлинський. Оповідання " Горбатенька дівчинка". Урок виразного читання
 Василь Симоненко – «лицар на білому коні» в українській літературі. «Лебеді материнства» Мета
Тема. Василь Симоненко – «лицар на білому коні» в українській літературі. «Лебеді материнства»
Буковина – край, де варто жити
Мета: Вчити учнів з повагою ставитися до рідної землі; розширювати знання учнів про Буковину як культурний осередок української держави,...
Мадзігон Василь Миколайович (нар. 3 жовтня 1937 року, в с. Карпівці...
Мадзігон Василь Миколайович (нар. 3 жовтня 1937 року, в с. Карпівці Житомирської обл.) фахівець у галузі трудового навчання, виховання...
Боротьба за відновлення української держави, Революційні події та...
Російської імперії, а Галинчина, Буковина та Закарпаття (тобто Західна Україна) продовжували належати Австро-Угорській імперії. Таким...
Тема: Василь Симоненко “лицар на білому коні” в українській літературі. Поезія “Лебеді
Тема: Василь Симоненко – “лицар на білому коні” в українській літературі. Поезія “Лебеді
Василь Симоненко народився на
Яким постає ліричний герой Василя Симоненка (перерахуйте узагальнені риси)?      
Василь Яременко. НА ЗАМОВЛЕННЯ ВІЧНОСТІ
КОРОТКИЙ СЛОВНИК історичної термінології, що вживається в «Повісті врем’яних літ»
БАРКА ВАСИЛЬ “ЖОВТИЙ КНЯЗЬ”
А знов лихо: повели чоловіка в сільраду. Скільки їм треба? Чіпляються і гризуть: давай! — як не гроші, так хліб
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка