ПЛАН-КОНСПЕКТ на проведення занять з пожежно-тактичної підготовки з начальницьким складом частини


Скачати 92.48 Kb.
Назва ПЛАН-КОНСПЕКТ на проведення занять з пожежно-тактичної підготовки з начальницьким складом частини
Дата 08.07.2013
Розмір 92.48 Kb.
Тип План-конспект
bibl.com.ua > Медицина > План-конспект


ЗАТВЕРДЖУЮ”

Начальник СДПЧ-3

по охороні Заводського району

майор внутрішньої служби

О.І. Корчинський

“_11_” листопада 2003 року.

ПЛАН-КОНСПЕКТ

на проведення занять з пожежно-тактичної підготовки

з начальницьким складом частини.
ТЕМА ЗАНЯТТЯ: Тактика дій при гасінні пожеж на об’єктах з масовим перебуванням людей (лікарнях, будинках культури, школах, будинках підвищеної поверховості. дитячих садках).
НАВЧАЛЬНА МЕТА: розібрати з начальницьким складом підрозділу основні дії пожежних підрозділів під час гасіння пожеж на об’єктах з масовим перебуванням людей.
ЧАС ПРОВЕДЕННЯ: 2 години.
МІСЦЕ ПРОВЕДЕННЯ: навчальний клас.
МЕТОД ПРОВЕДЕННЯ: теоретично
ЛІТЕРАТУРА: “БСПО”, “Довідник керівника гасіння пожежі” 1987р. П.П. Клюс, “Пожежна тактика” К.Ф. Кімстач
ПОРЯДОК ПРОВЕДЕННЯ ЗАНЯТЬ:

  1. Організаційний момент 5 хвилин.

    • перевірка присутніх;

    • оголошення теми і мети заняття, питань, які вивчатимуться.

  2. Контроль знань – 20 хвилин:

    • перевірка засвоєння раніше пройденого матеріалу:

    • особливості прокладки рукавних ліній в будівлях підвищеної поверховості?

    • визначення вирішального напрямку на пожежі?

    • принципи розподілу бойових дільниць?

  3. Викладення матеріалу теми – 80 хвилин:

3.1. Шляхи і способи рятування людей на пожежі.

3.2. Особливості рятування людей з лікарень, шкіл і дитячих закладів, будівель і споруд з масовим перебуванням людей.

3.3. Дії пожежних при рятуванні людей.

СДПЧ-3

2003 рік.


  1. Шляхи і способи рятування людей на пожежі.

Головною задачею пожежних підрозділів на пожежі є рятування людей , життю яких загрожують небезпечні фактори пожежі.


По прибуттю на пожежу КГП повинен оцінити обстановку і прийняти рішення про необхідність рятування чи евакуації людей.

Рятування людей – це бойові дії по рятуванню людей , які не можуть самостійно залишити зону , де є ймовірність впливу на них небезпечних факторів пожежі (вогню, диму, високої температури).

Евакуація людей – вимушений процес самостійного руху людей у супроводі пожежних із зони небезпечних факторів пожежі. Порядок і способи рятування опреділяється КГП і особами які здійснюють рятівні роботи , в залежності від обстановки і стану людей. Шляхами рятування людей можуть бути основні входи і виходи, віконні отвори , балкони , люки в перекриттях , а також отвори в перегородках , перекриттях і стінах , існуючі в конструкціях чи спеціально зроблені пожежними .

Для рятування людей в першу чергу вибирають найкоротші і най більш безпечні шляхи , так як це не тільки прискорює роботи , але й дає можливість швидше розпочати гасіння пожежі.

Частіше всього використовують основні виходи і сходові клітки, оскільки при рятуванні по цим шляхам не потрібно будь-яких спеціальних засобів.

Якщо всі шляхи рятування щільно задимленні , приймають швидкі дії по видаленню з них диму (відкриття вікон, дверей, застосування димовсмоктувачів, і т.д.).

Віконні отвори і балкони використовують у тих випадках коли внутрішні сходи , коридори і інші більш зручні шляхи охоплені полум’ям , щільно задимлені чи температура повітря і продуктів горіння в них перевищують допустимі межі.

В цих випадках для рятувальних робіт застосовують спеціальні засоби : ручні драбини , рятівні пристрої , автопідіймачі , автодрабини і інші.

В стінах , перегородках і перекриттях , застосовуючи механізований інструмент роблять отвори , якщо всі інші шляхи рятування відрізані вогнем .

Шляхи рятування людей визначають в залежності від обстановки на пожежі і стану людей , які потребують допомоги:

Основні способи рятування людей :

  • самостійний вихід людей ;

  • вивід людей під наглядом пожежних;

  • виносити людей ;

  • опускання врятованих з висоти;

У більшості випадків, побачивши небезпеку ,люди виходять з приміщень ще до прибуття пожежних підрозділів .

Якщо в приміщеннях залишились люди . але шляхи рятуваннязбереглись і стан врятованих їх такий, що вони можуть без допомоги вийти з небезпечної зони, то організовують їх самостійний вихід , показуючи чи оголошуючи безпечні шляхи слідування .

В деяких випадках способи рятування комбінують .Наприклад, ви водять людей на дах чи балкон і опускають їх з висоти по АД чи використовують інші засоби.

По прибуттю до місця виклику КГП швидко встановлює зв’язок з обслуговуючим персоналом об”єкта і отримує відомості про наявність людей в палаючих і суміжних з ними приміщеннях , після чого проводить розвідку.

На основі даних отриманих в ході розвідки пожежі, КГП приймає рішення і віддає розпорядження по рятуванню людей.

Черговість рятування визначається степінню небезпеки для життя людей. В першу чергу рятують людей з найбільш небезпечних місць . Якщо люди обхвачені панікою то КГП швидко застосовує міри по її усуненню і особисто керує роботами по рятуванню.

Інколи шлях рятування людей проходить через зону задимлення , теплової дії чи горіння. В цьому випадку, якщо у врятованого не має протигазу перед небезпечною зоною вкривають врятованого одіялом чи накидкою , а його голову обертають щільною, цупкою тканиною змоченою водою. Часто люди , особливо діти бояться спускатись вниз по приставній драбині, мотузці, підйомнику і прагнуть врятуватись через зону , охоплену полум’ям задимлену чи з високою температурою. Щоб заспокоїти людей, виділяють одного командира, який керує рятувальними роботами.

Рятувальні роботи на пожежі об’єктів з масовим перебуванням людей завжди пов’язані з великими складностями потребуючи значних сил і засобів.

Особовий склад пожежних частин повинен добре знати особливості будівель і споруд розташованих в районі виїзду частини, щоб швидко і чітко прийняти міри по евакуації людей з небезпечних місць .Тому при оперативно-тактичному вивченню об’єктів разом з рішенням інших задач ретельно відпрацьовують тактику рятувальних робіт. У всіх випадках , коли проводяться рятувальні роботи , КГП одночасно з розгортанням сил та засобів викликає швидку медичну допомогу.

До прибуття на пожежу медичного персоналу допомогу потерпілим надає особовий склад пожежних підрозділів.
2.Особливості рятування людей з лікарень, шкіл і дитячих закладів, будівель і споруд з масовим перебуванням людей.

В деяких випадках способи рятування комбінують. Деякі специфічні особливості по збереженню життя людей є дії пожежних підрозділів в лікарнях , в школах і дитячих установах , в місцях з масовим перебуванням людей.

Так при проведенні рятувальних робіт в лікарнях використовують весь медичний персонал, особливо в пологових будинках , нервово психічних і інфекційних лікарнях, хірургічних відділеннях .Способи і прийоми рятування визначає медичний персонал . Дії пожежних в цих випадках зводяться до надання допомоги при пере несенні хворих , захисту шляхів евакуації , видалення диму з приміщення .

В першу чергу виносять важкохворих , їх виносять разом з ліжками , перекладати їх на носилки дозволяється тільки з дозволу лікаря .

Врятовані хворі на протязі всього періоду гасіння пожежі знаходяться під постійним наглядом медичного персоналу , який перевіряє їх по списках.

Після проведення робіт по рятуванню, особовий склад , по необхідності , проходить санітарну обробку (при роботі в інфекційних закладах).

При проведенні рятувальних робіт в школах , дитячих закладах КГП повинен допомогти педагогам швидко вивести дітей (в першу чергу молодшого віку) з небезпечних зон . На кожен шлях евакуації виділяються пожежні для організації евакуації .

Важливим моментом є перевірка приміщень , на виявлення дітей в спальних , ігрових кімнатах , під ліжками , в шафах.

Після евакуації керівники закладу проводять перевірку наявності всіх дітей по списках.

При пожежах в будівлях і спорудах з масовим перебуванням людей важливим моментом є попередження паніки і розділення людських потоків по шляхам евакуації.
3.Дії пожежних при рятуванні.

При рятуванні людей на пожежі КГП повинен визначити порядок і способи рятування людей в залежності від обставин і стану людей яким необхідна допомога . Робота по рятуванню людей проводити швидко , але з дотриманням запобіжних заходів , щоб не нанести пошкоджень людям. Заходи безпеки при цьому регламентуються вимогами Бойового Статуту пожежної охорони в розділі “Рятування людей на пожежі”

Рятівні роботи проводяться , якщо :

  • людям загрожує вогонь, висока температура, небезпека вибуху, обвалень будівельних конструкцій ;

  • приміщення заповнені димом чи газами;

  • люди не можуть самостійно залишити небезпечні місця;

  • є загроза поширення вогню і диму по шляхах евакуації;

  • передбачається примінення небезпечних для життя людей вогнегасячих речовин;


Порядок і способи рятування людей визначає керівник гасіння пожежі в залежності від обставин.

Якщо сил і засобів не достатньо для гасіння і проведення рятувальних робіт то КГП зобов’язаний повідомити про підвищений номер виклику .

Для рятування людей використовують найкоротші і безпечні шляхи

  • основні виходи;

  • запасні виходи;

  • віконні пройоми , балкони , лоджії, стаціонарні драбини, ручні драбини, автодрабини;

  • люки в перекриттях;

  • пройоми в перегородках , перекриттях, стінах;

Основні способи евакуації;

  • самостійний вихід людей;

  • вивід в супроводженні;

  • виніс людей;

  • опусканням по стаціонарним і ручним драбинам,автодрабинам

При проведенні рятівних робіт необхідно прийняти міри по попередженню паніки:

  • задіяти адміністрацію;

  • визвати “швидку допомогу”

  • надати першу медичну долікарську допомогу;

  • передбачити місце для розміщення потерпілих;

Якщо є дані про місця знаходження людей і рятівники їх не знаходять , необхідно уважно оглянути і перевірити всі задимлені і сусідні приміщення , в яких можуть бути люди.

Пошук людей припиняти після того, як встановлено , що всі люди врятовані з небезпечних зон.

Запорукою успішного проведення рятування і саморятування є чітке виконання і дотримання комплексу слідуючих вимог і заходів

1).Чіткі дії згідно Настанови по пожежно-стройовій підготовці, БСПО.

2).Психологічна підготовка при виконанні робіт на висотах , підвалах.

3).Фізична , моральна підготовка виконавців рятувальних робіт.

  • 4).Виконання вимог техніки безпеки до технічних засобів ( авто драбин, колінчатих підйомників, підйомних механізмів), вимоги до бойового одягу та спорядження пожежного, ручних драбин, рятувальної мотузки.

Прочитати

Дати під запис


Дати під запис
Прочитати

Прочитати та пояснити

Дати під запис

Прочитати та пояснити


Дати під запис

Прочитати


Дати під запис
Дати під запис

Прочитати



4. Закріплення вивченого матеріалу - 10 хвилин:ї

Питання для закріплення:

4.1. Які ви знаєте шляхи рятування людей?

4.2. Які ви знаєте способи рятування людей?

4.3. назвіть особливості рятування людей з лікарень?

4.4. назвіть особливості рятування дітей з дитячих садків, шкіл?
5. Підбиття підсумків – 5 хвилин:

- вказати на питання, які вимагають підвищеної уваги;

- оголосити оцінки;

відповісти на запитання.

Конспект склав:

Заступник начальника частини

ст. лейтенант внутрішньої служби Ю.О.Слющенко.

10” листопада 2003 року.



Схожі:

ПЛАН-КОНСПЕКТ на проведення пожежно-тактичних занять з начальницьким складом СДПЧ-3
НАВЧАЛЬНА МЕТА: вивчити з начальницьким складом частини особливості організації гасіння пожеж на складах і резервуарних парках нафти,...
ПЛАН-КОНСПЕКТ на проведення занять з технічної підготовки з начальницьким складом СДПЧ-3
НАВЧАЛЬНА МЕТА: вивчити з начальницьким складом частини порядок розрахунок часу роботи в протигазі АСП-2
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення заняття з функціональної підготовки з начальницьким складом частини
МЕТА: вивчити з начальницьким складом частини основні вимоги Закону України “ Про державну службу “
План-конспект для проведення занять з тактичної підготовки з особовим...
Тема: №27. Організація та порядок проведення пожежно-рятувальних й інших невідкладних робіт у випадку виникнення НС техногенного...
ПЛАН-КОНСПЕКТ на проведення занять з пожежно-тактичної підготовки...
НАВЧАЛЬНА МЕТА: відпрацювати діє начальника караулу щодо виконання ним обов’язків КГП під час гасіння пожежі, та діє особового складу...
План конспект на проведення семінарського заняття з тактичної підготовки...
ТЕМА: 11 Організація і порядок проведення рятувальних та інших невідкладних робіт при
ПЛАН-КОНСПЕКТ на проведення заняття з тактичної підготовки з особовим...
ТЕМА: 26 Організація та порядок проведення пожежно-рятувальних та інших невідкладних робіт у випадку виникнення надзвичайної ситуації...
ПЛАН-КОНСПЕКТ на проведення занять із тактичної підготовки з особовим...
ТЕМА 12.: Гасіння пожеж у музеях, бібліотеках, книгосховищах, архівах, на виставках
ПЛАН-КОНСПЕКТ на проведення заняття з тактичної підготовки з начальницьким...
ТЕМА №2 Тактика ведення бойових дій підрозділів на об'єктах з наявністю радіоактивних речовин (гасіння пожеж та ліквідація наслідків...
ПЛАН-КОНСПЕКТ на проведення занять з пожежно-тактичної підготовки...
Тренувати начальника караулу щодо виконання ним обов’язків КГП під час гасіння пожежі, та відпрацювати дії особового складу чергових...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка