Вчимося толерантності. Мета


Скачати 35.21 Kb.
Назва Вчимося толерантності. Мета
Дата 28.10.2013
Розмір 35.21 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Історія > Документи
Виховна година: Вчимося толерантності.

Мета: визначити значення «толерантності»; розвивати уміння спілкування з іншими; виховувати толерантність у відношенні один до одного.

Хід роботи.
1.Організація класу.
2.Робота над темою.

1.Слово вчителя.

За даними деяких дослідників людство за всю історію існування жило в мирі лише 30 років. Отже історія людства є історією воєнних конфліктів. Що і чому не дає людям мирно співіснувати? Проаналізувавши, можна дійти висновку, що в багатьох життєвих ситуаціях людям не вистачає саме терпимості одне до одного, а іншими словами – толерантності. У наш час у світі поширюється рух за толерантність, бо вона є необхідною умовою розвитку демократичної держа-ви, умовою миру і злагоди.

Згадаймо про трагічні для людства події: трагедію у Бабиному Яру в Києві під час Другої світової війни, коли за один день було розстріляно 35 тис. жінок, дітей і чоловіків тільки за те, що вони народилися представниками єврейської національності. Більше 15 років, як пролунали вибухи в США і забрали життя тисячі людей тільки тому, що комусь не подобалися американський спосіб життя та політика американського уряду; повідомлення з екранів телевізора про безкінечні терористичні акти, які забирають тисячі невинних життів.

На жаль, крім таких найжахливіших прикладів нетерпимості, яку люди вияв-ляють один до одного, ми можемо часто стикатися з її проявами у власному житті.

--А чи стикалися ви в своєму житті з випадками нетерпимого ставлення до себе?

(Аналіз життєвих ситуацій.)

Міні-лекція вчителя.

Поняття «толерантність» є синонімом слова «терпимість», саме так воно зву-чить латиною. Толерантність людей є найважливішою умовою миру і злагоди в сім’ї, колективі та суспільстві. Адже соціальні взаємовідносини постійно змінюються, породжуючи то гармонію, то однобічну перевагу, а то й зіткнення безпосередніх інтересів. У різних людей – різні погляди на життя, працю, кохання. Чи завжди ми поважаємо думки, погляди інших? Як треба поважати інших? Чи треба прагнути, щоб інша людина сприйняла ваші погляди? Проявляти нетерпимість чи бути толерантним?
Притча про Аксакала.
Помирає в одному поселенні старий аксакал. Прийшли до нього люди попро-щатися, та й говорять: «Скажи нам, мудрий старий, як вдалося тобі створити такий порядок в сім’ї, що усі сини й невістки, дочки й зяті жили разом у мирі й злагоді». Не може вже говорити старий, подають йому папір і олівець, і він довго пише. І коли випадає з рук вмираючого аркуш, дуже здивувалися усі –там 100 разів було написане одне слово. Не здогадуєтесь яке? 100 разів було написано слово – терпимість.
Вправа «Чим ми схожі».
Вправа «Картопля».
Вправа «Що таке толерантність?»
Вправа «Імпульс».
Слово вчителя.

Отже, толерантність – це мистецтво жити в світі несхожих людей та ідей.

Учень.

Толерантність – не поступливість. Толерантність вище цього, це активна позиція, викликана визнанням прав і свобод людства.

Учень.

Мир – це перша і необхідна умова для повноцінного дитинства. Немає більш несумісних понять ніж війна та діти. І немає благороднішої мети у людства, ніж захистити дітей і всіх людей на Землі від війн і конфліктів.

Учень.

За останні 5тис. років на планеті відбулося 14 тисяч війн, у яких загинуло майже 5 мільярдів чоловік. Після Другої світової війни у 70 країнах відбулося 130 збройних конфліктів і «малих» війн, у яких загинуло 20 млн. чоловік. За всю історію існування людство жило в мирі лише кілька десятків років.
Вправа «Про толерантність» (робота в групах).
Впраав «Як проявляти толерантність».
Гра «Біла ворона».
Вправа «Потрапити в коло».
Робота в групах: намалювати емблему толерантності.
Учитель. Діти, у мене є квітка, але допоможіть мені зробити її красивою, їй потрібні пелюстки, і не прості, а з рисами толерантності, адже це – квітка толе-рантності..(Діти роблять надписи і прикріплюють пелюстки).

Учитель.

Толерантність врятує світ.
Толерантне ставлення людини

Збереже планету від негод,

Розрубає мотлох павутини,

Переріже нитку перешкод.

Толерантне ставлення до всього

Збереже, врятує і спасе,

Допоможе вгледіть перемогу,

Допоможе витримати все.

Будь завжди нестримним вільнодумцем,

Свої мрії пензлем намалюй.

Освіти життя яскравим сонцем,

Толерантний всесвіт побудуй.
Слово вчителя.

У світі поширюється рух за толерантність, бо вона є необхідною умовою миру і демократії. Наш український народ неодноразово виявляв свою терпимість до інакодумців, здатність до компромісу, вміння виходити із проблемних ситуацій

Толерантність не є вродженою рисою характеру, її потрібно вихивувати в себе з дитинства.

Людство втомилося від постійних воєн, які несуть лише втрати, нещастя та біль. Ми вчимося толерантності, щоб врятувати світ.

Схожі:

"Вчимося бути толерантними" Мета
Мета: знайомство учасників із загальнолюдськими цінностями, розширення словникового запасу, розвиток гнучкості мислення, формування...
Тренінгове заняття для учнів 7 – 11 класів Уроки толерантності
Мета: формувати в учасників поняття «толерантність»; розвивати соціальну інтуїцію, чутливість; формувати толерантне ставлення до...
Година спілкування
«толерантність», визначати значення толерантності в житті людей та в суспільстві
Тема: Вчимося розуміти та поважати інших
Очікувані результати: після проведеної дискусії з елементами психотренінгу учасники зможуть
25. 05. 2010 №2147-13 Начальникам відділів (управлінь) освіти райдержадміністрацій
«Балки Миколаївщини» в рамках щорічного Всеукраїнського конкурсу «Вчимося заповідувати»
«Вчимося бути здоровими» З досвіду роботи Проект
Основний та другорядні (дотичні) навчальні предмети: основи здоров'я, біологія, хімія, інформатика
Конкурсу до Міжнародного дня толерантності
Начальникам відділів, управлінь освіти райдержадміністрацій, міськвиконкомів, керівникам професійно-технічних та навчальних закладів...
Стати на місце іншої людини означає допомогти їй
Особливо важливим є питання навчання і дотримання толерантності в житті дітей та молоді – молодого покоління, від якого залежить...
«Толерантність. Ми будуємо Мости миру власноруч»
Методична розробка тренінгового заняття для класних керівників ставить за мету розвиток позитивного розуміння толерантності у формуванні...
Обласний конкурс учнівських проектів «Вчимося бути здоровими»
У наш час проблеми здоров’я набули особливої актуальності через стійку тенденцію погіршення фізичного та психічного стану дітей,...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка