Стати на місце іншої людини означає допомогти їй


Скачати 34.92 Kb.
Назва Стати на місце іншої людини означає допомогти їй
Дата 10.02.2014
Розмір 34.92 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Культура > Документи
Стати на місце іншої людини – означає допомогти їй.

У сучасному світі існує багато культур. Це диктує необхідність кожній людині взаємодіяти з представниками інших культур. Існування в полікультурному соціумі – проблема кожної особистості, групи людей і цілих країн. Її основою є толерантність як універсальний принцип людської життєдіяльності. Особливо важливим є питання навчання і дотримання толерантності в житті дітей та молоді – молодого покоління, від якого залежить майбутнє.

Інтерес до толерантності як до однієї зі сторін людської психіки й соціального життя виник порівняно недавно.

Толерантність – досить абстрактне поняття, недоступне для спостереження і вимірювання стандартизованими методами (методики, тести). Вимірюють лише її окремі аспекти.

Складність розуміння терміна «толерантність» полягає в його різному значенні в різних мовах. У багатьох культурах воно неоднозначне і залежить від історичного досвіду народу. В Англії толерантність – готовність і здатність без протесту сприймати особистість або річ; у Франції – повага до свободи іншого, його способу мислення, поведінки, політичних і релігійних поглядів. У Китаї бути толерантним означає дозволяти, припускати, виявляти великодушність щодо інших, а в арабських країнах толерантність – це прощення, полегшення, м’якість, поблажливість, жалість, прихильність, терпіння до інших. Більшість учених – росіян виходять з того, що в російській мові існують два слова з подібним значенням – толерантність і терпимість.

На підставі перелічених значень толерантність розглядається нами як повага і визнання рівності, відмова від домінування і насильства, визнання багато вимірності й розмаїття людської культури, норм, вірувань і відмова від зведення цього розмаїття до чогось спільного. Отже, толерантність припускає готовність прийняти інших такими, якими вони є, і взаємодіяти з ними на основі згоди. Існує небезпека зведення толерантності до обмеження інтересів інших і своїх в ім’я «згоди», але, на наш погляд , толерантність обов’язково припускає взаємність і активну позицію всіх зацікавлених сторін.

Явищем зворотним до толерантності є нетерпимість. Виявлення нетерпимості можна розглядати як одну зі стадій розвитку конфлікту – передкризову, що характеризується наростанням напруженості й нетерпимості. Тому знати, визначати форми виявлення нетерпимості важливо для запобігання переходу ситуації в наступну стадію – власне конфлікт.

Яку ж людину можна назвати толерантною? Які риси зазвичай має така людина?

Психологічний портрет толерантної особистості.

Уявлення толерантної людини про себе відповідає реальному стану справ. Тобто вона добре знає і правильно оцінює свої переваги і недоліки. Як кажуть психологи, в неї адекватна самооцінка, її Я-реальне не збігається з Я-ідеальним, тобто вона не уявляє себе ідеалом.

Водночас толерантна людина знає собі ціну, вона впевнена в собі, орієнтується більше на себе, ніж на інших, не прагне бездумно вступати в якість угруповування, організації або партії. Така людина почувається захищеною, не страждає від постійного відчуття загрози, не боїться керівника, сусіда, іноземців, мешканців іншого населеного пункту або іншої вулиці. Якщо все-таки загроза реально існує, толерантна людина вважає, що її можна подолати.

Толерантні люди беруть на себе відповідальність за те, що відбувається. Вони, почуваючись господарями ситуації, адекватно оцінюючи свої можливості, здатні нести відповідальність за все, що роблять; не перекладають відповідальність на інших або на обставини. Через це вони не списують усе на обставини.

Толерантна людина не прагне повної визначеності й абсолютного порядку в усьому. Вона припускає наявність «робочого шуму» в класі або «творчого безладу» в майстерні. Так само й у взаєминах з людьми. Вона не вимагає, щоб усі, образно кажучи, завжди ходили разом і співали хором, а світ поділявся на біле і чорне. Ця людина здатна відчути себе «у шкурі» іншої людини, тобто здатна стати на позицію іншої людини. Це допомагає їй правильно оцінювати інших людей, адекватно, реально уявляти наявні обставини.

Толерантна людина вважає, що важливіші внутрішня дисципліна і порядок, ніж зовнішня ієрархія. Тому толерантна людина схильна формувати світ навколо себе за законами демократії. Вона не схильна до насильства, домінування, гноблення інших.

Прикметною рисою толерантної людини є наявність почуття гумору. Вона першою може посміятися над собою. Будучи впевненою у собі, реально оцінюючи свій стан у ситуації, вона здатна пожартувати, з гумором описати те, що відбувається. Ця людина не ображається на жарти інших, не бачить у них загрози для себе та свого авторитету.

Вправа «П’ять добрих слів».

Мета: отримати зворотний зв'язок у групі, підвищити самооцінку, поглибити самопізнання, показати нагоду зробити приємне іншій людині.

Кожен з учнів має обвести свою руку на аркуші паперу і на малюнку долоні написати своє ім’я. Потім учень передає свій аркуш сусідові праворуч, а сам отримує малюнок від сусіда ліворуч. На кожному пальці намальованої долоні треба написати будь-яку привабливу, на їхню думку, рису її власника (наприклад: «ти дуже добра», «ти завжди заступаєшся за слабших»). Коли робота завершена, психолог збирає малюнки і зачитує написи, а група має здогадатися, кому вони призначені.

Схожі:

Тема: Ми дев’ятикласники
Вітчизни, розвивати почуття патріотизму, гордості за свою Батьківщину, бажання стати її захисником, справжнім громадянином України,...
“ДРУГ – ЦЕ ОЗНАЧАЄ ДРУГИЙ Я “
МЕТА. Розвивати в учнів загальнолюдські чесноти, допомогти усвідомити значимість слова “друг”, вчити дітей сприймати ситуації, аналізувати...
Реферат на тему: „ Конституція України про права і свободи особи ”
Нині визнання та практичне здійснення прав і свобод людини й громадянина стало основним критерієм міри демократичності тієї чи іншої...
Знати думку  бажання іншої людини мрія кожного з нас. Але як це зробити?
Але як це зробити? Які тільки пристрої не придумувало людство! Для ідентифікації людини використовують: відбитки пальців, колір радужної...
З любов’ю твоєю і навіть з бідою…
«Впевнений старт» неодмінна передумова становлення цілісної особистості, метою якої є формування елементів екологічного світорозуміння,...
Якщо правильно записати слова, то в центральній колонці отримаємо...

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СУД З ПРАВ ЛЮДИНИ Страсбург, Франція ЗАЯВА відповідно...
Дата та місце народження: 31 серпня 1964 р м. Краснодон, Луганської області, Україна
ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СУД З ПРАВ ЛЮДИНИ Страсбург, Франція ЗАЯВА відповідно...
Дата та місце народження: 31 серпня 1964 р м. Краснодон, Луганської області, Україна
ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СУД З ПРАВ ЛЮДИНИ Страсбург, Франція ЗАЯВА відповідно...
Дата та місце народження: 31 серпня 1964 р м. Краснодон, Луганської області, Україна
План Поняття кримінології як науки, її предмет. Місце кримінології в системі наук
Саме слово кримінологія означає, що це наука про злочинність. Crimen (лат.) – це злочин, злочинність, а logos (грец.) – вчення
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка