Аналіз регуляторного впливу проекту регуляторного акта – проекту рішення Синельниківської міської ради «Про встановлення ставок єдиного податку та ставок збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності»


Скачати 55.66 Kb.
Назва Аналіз регуляторного впливу проекту регуляторного акта – проекту рішення Синельниківської міської ради «Про встановлення ставок єдиного податку та ставок збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності»
Дата 30.03.2013
Розмір 55.66 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Історія > Документи
Додаток 8



Аналіз регуляторного впливу проекту регуляторного акта – проекту рішення Синельниківської міської ради «Про встановлення ставок єдиного податку та ставок збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності».
1. Проблема, яку передбачається розв’язати шляхом державного регулювання.

У зв’язку з прийняттям Податкового кодексу України виникла необхідність встановлення ставок збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності, які належать до місцевих податків і зборів, що запроваджуються на підставі Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 р. № 280/97- ВР та Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755 – V.

До внесення змін до розділу ХІУ Податкового кодексу України розміри ставок єдиного податку залишаються на рівні прийнятих рішенням міської ради від 14 березня 2007 року № 169-11/У «Про ставки єдиного податку для суб’єктів малого підприємництва-фізичних осіб». Положення «Про порядок справляння єдиного податку» розроблений у відповідності з вимогами Податкового кодексу України.

Для затвердження положення «Про порядок справляння єдиного податку», Положення та ставок збору за провадження деяких видів діяльності пропонується вищезазначений регуляторний акт. Вирішення проблеми за допомогою ринкових механізмів або чинних регуляторних актів неможливе тому, що відповідно до Податкового кодексу України ставки збору за провадження деяких видів підприємницької встановлюються органами місцевого самоврядування з розрахунку на календарний місяць у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати, установленої Законом на 1 січня календарного року.
2. Цілі державного регулювання.

Основною метою прийняття регуляторного акта є забезпечення виконання вимог Податкового кодексу України щодо встановлення ставок збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності для недопущення втрат міського бюджету та збільшення його надходжень.

3. Альтернативні способи досягнення зазначених цілей.

Альтернативними способами є:

- відмова від впровадження запропонованого регулювання.

- прийняття запропонованого регуляторного акта.

В разі не прийняття регуляторного акта, згідно з пунктом 5 Прикінцевих положень Податкового кодексу, збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності буде сплачуватись платниками за мінімальними ставками.

Прийняття регуляторного акта надасть змогу чітко визначити ставки єдиного податку та збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності та механізм їх сплати.
4. Механізм, який пропонується застосувати для розв’язання проблеми, і відповідні заходи.

З метою приведення діючого нормативно – правового акта у відповідність з чинним законодавством, наповненням міського бюджету, контролю за надходженням коштів вводиться запропоноване державне регулювання. Його реалізація буде здійснюватися шляхом запровадження таких заходів.

Адміністративно – правових:

- розроблення нормативно – правового акта, який в межах діючого законодавства надасть можливість чітко визначити розмір ставок єдиного податку та збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності та механізм їх сплати.

Організаційних заходів:

- створення більш зручних умов у визначенні підприємцями розміру ставок та порядку сплати єдиного податку та збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності .

Інформаційно – рекламних:

  • опублікування в засобах масової інформації проекту регуляторного акта з метою ознайомлення підприємців та громадян, бажаючих зайнятися підприємницькою діяльністю, зі ставками єдиного податку та збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності та механізмом їх сплати;

  • забезпечення можливості громадського обговорення проекту з метою отримання зауважень та пропозицій.


5. Обгрунтування можливості досягнення визначених цілей у разі прийняття регуляторного акта.

Запропонований проект регуляторного акта розроблений у відповідності до вимог діючого законодавства, він максимально відповідає вимогам часу, стану та тим умовам, які склалися в місті. Досягнення визначених цілей, у разі прийняття регуляторного акта, можливе у зв’язку з чітким врегулюванням прав та обов’язків суб’єктів господарювання, на яких розповсюджується даний регуляторний акт.

В разі необхідності міська рада матиме змогу вносити зміни та доповнення до даного проекту у відповідності до діючого законодавства та конкретних обставин.

Можливої шкоди від наслідків дії регуляторного акта не передбачається.

6. Визначення очікуваних результатів прийняття акта.

Впровадження державного регулювання забезпечить виконання планових показників доходної частини міського бюджету. Для підприємців буде забезпечена можливість отримання повної інформації стосовно сплати єдиного податку та збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності.

Сфера впливу

Можливі вигоди

Можливі витрати

Громадяни

Виконання планових показників міського бюджету, що дасть можливість використання коштів для виконання міських цільових програм

Відсутні

Суб’єкти підприємницької діяльності

1. Чітко визначений механізм та розміри ставок єдиного податку та збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності, не обтяжливі для суб’єктів господарювання.

2. Виключення ситуацій, пов’язаних з можливими корупційними діями, неофіційними витратами.

3. Створення прозорої системи прийняття рішення Синельниківської міської ради «Про встановлення ставок єдиного податку та ставок збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності».

4. Додаткове забезпечення можливості оскарження незаконних дій з боку осіб, уповноважених на вчинення відповідних власних повноважень.

1. Сплата єдиного податку та збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності

Орган місцевого самоврядування

1. Досягнення цілей, передбачених регуляторним актом.

2. Виконання обов’язків, покладених на органи місцевого самоврядування, у зв’язку з прийняттям Податкового кодексу України.

3. Забезпечення надходжень до міського бюджету, створення сприятливого клімату в місті.

1.Збільшення навантажень на працівників державних установ по забезпеченню виконання вимог, встановлених регуляторним актом


7. Обгрунтування запропонованого строку дії акта.

Рішення міської ради «Про встановлення ставок єдиного податку та ставок збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності» є нормативно-правовим актом, який застосовується неодноразово та щодо невизначеного кола осіб, є загальнообов’язковим для застосування на території міста. Строк дії запропонованого регуляторного акта 5 років. При змінах в законодавстві вищого рівня до нього будуть вноситись відповідні зміни.
8. Визначення показників результативності акта:

  • надходження коштів до міського бюджету, одержаних від сплати єдиного податку та збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності;

  • кількість суб’єктів підприємницької діяльності, які працюють на єдиному податку та умовах сплати збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності.


9. Визначення заходів, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності акта.

Проведення відстеження результативності буде здійснюватися шляхом аналізу офіційної статистичної інформації, а саме, аналізу звітів Синельниківської об’єднаної державної податкової інспекції.

Базове відстеження результативності регуляторного акта буде проводитися відділом соціально-економічного розвитку міста міської ради у січні 2011 року, повторне – у січні 2012 р.

Міський голова Д.І.Зражевський

Схожі:

Аналіз регуляторного впливу до проекту рішення Нікопольської міської...
Закону України «Про засади державної регуляторної політики в сфері господарської діяльності» від 11. 09. 93р. №1160 та з урахуванням...
Аналіз регуляторного впливу щодо обґрунтування регуляторного акта-проекту...
Нікопольської міської ради «Про  затвердження  Порядку розміщення та встановлення технічних елементів (пристроїв) на будівлях та...
Аналіз регуляторного впливу до проекту рішення Кременчуцької міської ради
Про затвердження Правил розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на території м. Кременчука
Звіт про повторне відстеження результативності регуляторного акта...
Нікопольської міської ради від 28. 01. 2011 №43-4/VІ «Про збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності»
АНАЛ І З регуляторного впливу проекту регуляторного акта – проекту...
Синельниківське міське комунальне підприємство „Водоканал’’ надає послуги з водовідведення суб’єктам підприємницької діяльності юридичним...
АНАЛІЗ РЕГУЛЯТОРНОГО ВПЛИВУ до проекту рішення Кременчуцької міської ради
«Про затвердження Положення про порядок демонтажу та евакуації тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності у м....
Ана ліз регуляторного впливу до проекту рішення Нікопольської міської...
Аналіз регуляторного впливу до проекту рішення Нікопольської міської ради «Про встановлення податку на нерухоме майно, відмінне від...
Аналіз регуляторного впливу до проекту рішення Кременчуцької міської ради
Про затвердження Положення про механізм справляння та порядок сплати єдиного податку у місті Кременчуці
Аналіз регуляторного впливу до проекту рішення Кременчуцької міської ради
Про встановлення податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, на території міста Кременчука
Аналіз впливу регуляторного акта: проекту рішення міської ради
Нікопольської міської ради, згідно Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та враховуючи ст ст. 9, 13 Закону України...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка