ЗАНЯТТЯ


Скачати 151.57 Kb.
Назва ЗАНЯТТЯ
Дата 08.04.2013
Розмір 151.57 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
ЗАТВЕРДЖУЮ”

Начальник Миколаївського РВ ГУ МНС

підполковник вн. служби

О.В. Аралін

„____”___________ 2007 р.

М Е Т О Д И Ч Н А Р О З Р О Б К А

на проведення занять з пожежно-тактичної підготовки

з особовим складом чергових караулів СДПЧ-25
ТЕМА ЗАНЯТТЯ: Гасіння пожеж на підприємствах деревообробної і целюлозної-паперової промисловості, складах лісоматеріалів і лісобіржах.
НАВЧАЛЬНА МЕТА: підготовка караулів до ведення бойових дій на пожежах, вивчення прийомів і способів гасіння пожеж на підприємствах деревообробної промисловості, тренувати начальника караулу щодо виконання ним обов’язків КГП під час гасіння пожежі, та відпрацювати дій особового складу чергових караулів під час гасіння пожеж в на даних об’єктах.
ЧАС ПРОВЕДЕННЯ: 1 година ( лекція)

2 година ( практично).
МІСЦЕ ПРОВЕДЕННЯ: учбовий клас, столярний цех птахофабрики..
МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ: пожежний автомобіль.
ЛІТЕРАТУРА: “БСПО”, “Довідник керівника гасіння пожежі” 1987р. П.П. Клюс, “Пожежна тактика” К.Ф. Кімстач


ПОРЯДОК ПРОВЕДЕННЯ ЗАНЯТЬ:
І. Організаційний момент – 5 хв.:

  • доповідь чергового;

  • перевірка наявності о/с караулу;

  • оголошення теми і мети заняття.


ІІ. Перевірка знань – 5 хв.

  • Перевірка засвоєння раніше пройденого матеріалу.


ІІІ. Викладання матеріалу теми – 35 хв.

Питання, які вивчатимуться:

  1. Оперативно-тактична характеристика об’єктів деревообробної промисловості.

  2. Розвиток пожеж.

  3. Організація гасіння пожеж.

  4. Техніка безпеки.




Питання та їх короткий зміст


Методичні вказівки


1.



Оперативно-технічна характеристика об’єктів деревообробної промисловості.

Сучасні деревообробні підприємства з комплексної переробки сировини і відходів в залежності з стадіями технологічного процесу мають декілька цехів. Основні цехи: лісопильні, розкрійні ( заготівельні), сушильні, машинні (або станкові ), збиральні. На деяких підприємствах можуть бути інші цехи: фанерні, фуговочні, столярні і деревоволокнистих плит. Головні та допоміжні цехи деревообробних виробництв і склади розміщуються переважно в одно- або двоповерхових будинках, з різною ступені вогнестійкості.

Цехи деревообробної промисловості мають розгалужену мережу вентиляційних і пиловсмоктуючих установок, по яких у випадку пожежі розповсюджується вогонь. В збиральних і шліфовочних цехах пожежна небезпека збільшується при наявності клеєварок, в оздоблювальному- застосовуються в якості розчинників лаків та фарб легкозаймисті рідини ( ацетон, бензол, метанол), в сушильному- нагріваючі прибори. На сучасних мебливозбиральних комбінатах застосовують в значних об’ємах нові матеріали: плівки на основі просочених смолами бумаг, пластики, полімерні плівки, пластмаси, поліетилен високої щільності, поліпропілен, пінополістирол та ін.

В залежності від виду продукції розрізняють склади: пиломатеріалів, круглих лісоматеріалів, балансової деревини, осмолу і дров, щепи і пил. Великі склади пиломатеріалів займають площу 100 га і більше.

Пиломатеріали зберігають у штабелях. Довжина і ширина штабеля при квадратній формі визначається довжиною дошки, при прямокутній формі основа ширини рівна довжині дошки, а довжина в декілька раз більша. Висота штабеля 5-12 м. Кількість деревини в штабелі 45-55 м3, пожежне навантаження 500-700 кг/ м. Для провітрювання по висоті штабелів залишають вертикальні канали.

В останні роки на складах пиломатеріалів застосовують пакетний метод зберігання, як найбільш прогресивний і дозволяє механізувати вантажно-розвантажувальні роботи.

Відстань між кварталами штабелів круглих лісоматеріалів для складів з сухим способом зберігання при сумарній площі кварталів до 9 га приймають рівними до 25 м. При сумарній площі кварталів 9-18 га передбачаються пожежні зони шириною 40 м, розділяючи склади на ділянки сумарної площі кварталів не більше 9 га.

При площі кварталів більше 18 га передбачаються зони шириною 50 м, розділяючи склади на ділянки сумарної площі кварталів не більше 18 га.

Для складів з вологим способом зберігання при сумарній площі до 9 га відстань не нормується, а при сумарній площі кварталів більше 9 га передбачаються протипожежні зони шириною 25 м.

Розвиток пожежі.

В лісопильних цехах ІІІ ступеню вогнестійкості середня лінійна швидкість 1-1,5 м/хв, максимальна- 3 м/хв; в сушильних цехах середня лінійна швидкість 1,3 м/хв; в цехах по виготовленню фанери 0,8-1,5 м/хв; в інших цехах і відділеннях приблизно 1 м/хв.

Завдяки наявності великої кількості горючих матеріалів горіння проходить інтенсивно. Вогонь швидко розповсюджується по дерев’яних будовах, зв’язаних галарейно і транспортерами, вентиляційними, відсмоктуючими установками, а також по готовій продукції і по виробничим відходам (стружка, пил). Продукти горіння швидко заповнюють об’єм приміщення, проникають у витяжку вентиляційної системи і в інші приміщення. В розкрійних відділеннях пожежа може розповсюджуватись в підвальне приміщення під пилорамою, де завжди збираються пил.

Для гасіння пожежі в цехах деревообробних підприємств використовують воду, повітряно-механічну піну різної кратності, водні розчини змочувачів, пар ( в сушилах). Воду використовують при всіх розвинутих пожежах.

В ході розвідки пожежі крім загальних питань виясняють необхідність евакуації напівфабрикатів і готової продукції, оглядають не тільки палаючі, але і суміжні приміщення, естакади і галереї, перевіряють всю вентиляційну систему. При допомозі персоналу цехів припиняють роботу станків, витяжної вентиляції і відключають силові установки, які знаходяться під напругою, для чого задіюють обслуговуючий персонал цеху.

В зв’язку з швидким розповсюдженням пожежі по матеріалах, відходах, будівельних конструкціях однією із головних дій пожежних є негайне встановлення пожежних автомобілів на найближчі вододжерела та подача лафетних стволів і стволів “А” на шляхах розповсюдження пожежі, для того щоб забезпечити подачу води на гасіння в початковий момент з необхідною інтенсивністю 0,1-0,25 л/с*м2.

З практики видно, що найбільше пожеж виникає в лісопильних цехах, які зв’язані з іншими спорудами та галереями і являють собою сприятливі шляхи для розповсюдження вогню на майдані сортування, в накопичувачі відходів, в котельні. В таких випадках КГП зобов’язаний забезпечити подачу стволів, для того щоб не допустити розповсюдження вогню по естакадах і галереях, а потім по мірі нарощування сил, в основному в зону горіння, а також на дах сусідніх будівель, для попередження утворення нових осередків від палаючих головешок і іскор, які розлітаються.

В меблевих, фанерних, тарних і столярно-будівельних цехах вогонь швидко розповсюджується по заготовках, відходах, по пилу та стінах і перекриттях, а також по системах пневмотранспорту. Швидке введення стволів на шляхах розповсюдження вогню, захист сусідніх будівель і технологічного обладнання, несучих будівельних конструкцій, а також відключення пневмотранспорту - рішуче направлення успішного гасіння пожежі в цих цехах.

Характерні особливості розвитку пожеж на лісоскладах: велика швидкість розповсюдження вогню по площі, високе теплове опромінення і значний розмір теплової дії, розповсюдження на велику відстань в результаті розповсюдження іскор і головешок , можливість утворення вихору в зоні пожежі.

Горючі матеріали на лісоскладах мають високо розвинуту поверхню горіння. Найбільш розвинута поверхня штабелів пиломатеріалів, тому параметри розвитку пожеж на таких складах значно відрізняються від параметрів розвитку пожежі на складах круглого лісу.

Горіння на всіх видах лісоскладів може супроводжуватись високим вихровим потоком повітря, котрим іскри, палаючі головешки і, можливо, дошки розкидаються на відстань декількох сот метрів.

Швидкий ріст площі пожежі на складах лісоматеріалів через розриви проходить внаслідок опромінення факела вогню палаючих штабелів.

Організація гасіння пожежі.

Основними і найбільш розповсюдженими вогнегасячими засобами гасіння пожеж на лісоскладах є вода. Але найбільш ефективна є повітряно-механічна піна, яка покриває поверхню деревини, яка загорілась, захищає її від променевої теплоти, а входячи в склад піноутворювача, змочувач сприяє кращому проникненню води в пори деревини та, відповідно, більш швидкому зниженню її температури.

Вогнегасні засоби на гасіння пожежі подають не тільки за допомогою основної пожежної техніки, але й за допомогою іншої техніки , яка є на лісоскладах і пристосовують для гасіння: лісовози, трактори. Для цього на лісовозах стаціонарну встановлюють стволи з діаметром насадки 19-25 мм і самовсмоктуючий насос. Насоси встановлюють і на тракторах, які можуть подавати воду із вододжерела, погано доступних місць для іншої техніки.

Гасіння пожежі організовують у відповідності з оперативним планом. Але на пожежі виникає ситуація, яку неможливо передбачити в оперативному плані (місце виникнення пожежі, напрям і швидкість вітру, стійка суха погода та інше). Тому перший КГП проводить чітку розвідку, в ході якої, крім загальних питань, встановлюється ступінь загрози загоряння суміжних штабелів, приблизне число груп штабелів, належність розривів між ними і визначає рубежі для розташування сил і засобів.

Позицією для зупинки розповсюдження вогню рахують протипожежний розрив шириною не менше 25 м.

В процесі розвідки також визначають направлення і швидкість вітру, і визначають позиції для підрозділів на випадок вимушеного відступу ( протипожежні розриви, магістральні проїзди ). Вирішальний напрямок визначають, виходячи з конкретної обстановки.

При розвинутих пожежах організовують штаб пожежогасіння. Гасіння пожежі організовують у відповідності з рекомендаціями оперативного плану. При бойовому розгортанні для прокладення рукавних ліній використовують лісовози. Для цього на території складу на певних місцях завчасно встановлюють ящики з пожежними рукавами.

Перші підрозділи на гасіння пожежі подають стволи зі знятими насадками. При згрупуванні достатнього числа підрозділів, подають лафетні стволи; стволи, які живляться від стаціонарних засобів вводять в першу чергу. Якщо пожежа знаходиться в початковій стадії розвитку, то на гасіння подають пінні стволи. При комбінації пінних і водяних стволів, пінні подають на захист штабелів, а водяні на гасіння пожежі.

Техніка безпеки.

При гасінні пожежі на лісобіржах і складах пиломатеріалів необхідно слідкувати за поведінкою штабелів лісо- і пиломатеріалів; позицію ствольщика вибирати з такого розрахунку, щоб при обвалі штабелів ствольщик не попав в зону обвалу; приймати міри по забезпеченню безпеки роботи пожежних, керувати стаціонарними лафетними стволами, забезпечити захист особового складу від дії теплової радіації (тепловідбивними костюмами, водяними завісами, екранами і т.п.). Особовий склад ланки в залежності від характеру, місця і площі пожежі, задимленості (загазованості) повинен мати:

  • засоби захисту органів дихання (ізолюючі протигази одного типу);

  • засоби освітлення і зв’язку;

  • інструмент для розбору конструкцій;

  • засоби гасіння пожежі.

При проведені розвідки пожежі ланка зобов’язана:

  • при роботі в ізолюючих протигазах виконувати вимоги настанови по ГДЗС;

  • рухатись один за одним, вивчати навколишню обстановку і запам’ятовувати пройдений шлях;

  • відчиняти двері з обережністю, захищаючись від можливого викиду полум’я;

  • рухаючись, слідкувати за поведінкою несучих конструкцій, можливістю швидкого розповсюдження вогню і свої спостереження доповідати старшому групи;

  • просуватися, як правило, вздовж капітальних стін чи стін з вікнами;

забороняється заходити в приміщення з відкритим вогнем, де зберігаються ЛЗР і ГР.


Прочитати

Під запис

Прочитати

Під запис

Під запис

ОПЕРАТИВНО-ТАКТИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ОБ’ЄКТУ

Столярний цех розташований на території птахофабрики: ширина 20 м, довжина 30м.

Стіни цегляні , дах шиферний з дерев’яними стропилами. Електропостачання 220 / 380 В.

Пожежну небезпеку в даному випадку складає наявність великої кількості горючих матеріалів – деревини у штабелях, її відходів, горючий пил, та пил у шліфувальному відділенні, що може перейти у зваженому стані.

ТАКТИЧНИЙ ЗАДУМ

В наслідок несправності електропроводки одного з деревообробних верстатів, під час обідньої перерви сталося коротке замикання, в наслідок чого сталося займання дерев’яних опилок та відходів поблизу верстату. Пожежа почала поширюватись.

РОЗРАХУНОК СИЛ ТА ЗАСОБІВ
1. Визначаємо час вільного розвитку пожежі:

τвільного розвитку = τд.п.+ τсл.+ τб.р.= 7+1+2=10 хвилини.

τд.п.= час до повідомлення про пожежу = 7 хв.

τсл.= час слідування підрозділів до місця пожежі = 1 хв.

τб.р.= час бойового розгортання = 2 хв.
2. Визначаємо радіус розповсюдження пожежі:

R=0,5Vл*1+ Vл*7=0,5*2,3*1+2,3*7=2,7 м.

Vл= лінійна швидкість розповсюдження пожежі по пиломатеріалам в штабелях при вологості деревини 16-18% = 2,3 м/хв.
3. Визначаємо площу пожежі та площу гасіння:

Sп=0,25πR2=0,25*3,14*2,72=5,9м2

Sп= площа пожежі = 5,9 м2

π= константа = 3,14

R= радіус розповсюдження пожежі = 2,6 м
- Таким чином, на момент введення перших сил та засобів на гасіння пожежі полум’ям охоплено все приміщення меблевого цеху.

Sг=3*0.5*h2 ствА”π =3*0,5*52 *3,14=37,5м2

Sг= площа гасіння пожежі = 37,5 м2

π= константа = 3,14

hствА” = глибина гасіння стволом “А” ;
4. Визначаємо потрібний розхід вогнегасячих речовин:

Qп=Sг*І=37,5*0,3=11,3 л\(м2*с)

Qп = потрібний розхід вогнегасячих засобів на гасіння пожежі-11,3 л\(м2*с)

І = інтенсивність подачі вогнегасячих речовин для забезпечення локалізації та ліквідації пожежі пиломатеріалів в штабелях при їх вологості 20-30%.
5. Визначаємо необхідну кількість стволів на гасіння пожежі:

Nств.=Qп /qств.=11,3 / 7.4=1 ств. “А

Nств.= необхідна кількість стволів на гасіння пожежі = 1 ств.“А”

qств.= розхід води ствола “А”



6. Виходячи з оперативно-тактичних міркувань визначаємо введення додаткових стволів на захист:

- на розвідку та захист покрівлі – 1 ств. РСК-50.
9. Визначаємо необхідну кількість особового складу:

Nо/с=Nгдзс*3+ Nрозг.*1+ Nп.б.*1+=2*3+1*1+1*1= 10 чоловік.

Nо/с= кількість особового складу = 10 чоловік.

Nгдзс = кількість задіяних ланок ГДЗС = 2 шт.

Nрозг.= кількість встановлених розгалужень = 1 шт.

Nп.б.= кількість виставлених постів безпеки для ланок ГДЗС = 1 шт.



10. Визначаємо необхідну кількість відділень:

Nвід..=Nчол./5=10/5=2 відділення

Nвід..= необхідна кількість відділень (бойових розрахунків) на основних пожежних автомобілях = 2 відділення.

Nчол. = необхідна кількість особового складу = 10 чоловік.

“5” = середня кількість особового складу бойового розрахунку.
РІШЕННЯ ТАКТИЧНОЇ ЗАДАЧИ: 90 хв





Обстановка на пожежі

Очікувані дії караулу і розпорядження КГП

Методичні вказівки

Ч + 2 хв.
Ч+ 15 хв.

Ч+ 20 хв.

Ч+ 40 хв.

Ч+70 хв
Ч+ 90 хв


1. З вікон столярного цеху іде дим та проблиски полум’я .

2. Проведена розвідка та встановлено , що на площі 40 м.кв. горить деревина у штабелях. Енергоживлення відключене . Прибуває 2 –ге відділення ПДПЧ -16.
Додаткова ввідна :

Склалась загроза руйнування будівельних конструкцій.


Пожежа локалізована

Пожежа ліквідована

1. Інформація на ПЗЧ ( ОДС ) :

„ Прибули до місця виклику по зовнішнім ознакам бачу у вікні проблиски полум’я у приміщенні сильне задимлення , викликати чергового електрика та додаткові сили, ланкою ГДЗС ідем у розвідку „
2. Інформація на ПЗЧ ( ОДС ) :

„ В ході розвідки установлено , що на площі 40 м. кв. горить деревина у штабелях, на гасіння подаємо ствол „ А”

3. Інформація на ПЗЧ ( ОДС) :

„ АЦ ПДПЧ – 16 встановлюємо на пожежне водоймище та подаємо ланкою ГДЗС ствол „ Б” на захист сусідніх приміщень”

- К.В. ПДПЧ – 16 „ Встановити АЦ на пожежне водоймище та подати ланкою ГДЗС ствол на захист сусідніх приміщень.
4. Інформація на ПЗЧ ( ОДС) :

„ Склалась загроза руйнування будівельних конструкцій , ланкою ГДЗС виходимо на свіже повітря та продовжуємо гасіння на безпечній відстані викликати до місця АРА ЧСТ”
5. Інформація на ПЗЧ ( ОДС) :

„ Пожежа локалізована, продовжуємо гасіння”
6. Інформація на ПЗЧ ( ОДС) :

„ Пожежа ліквідована, збираємо ПТО”

Інформація по р/с

Інформація по р/с


Інформація по р/с

Дати команду в голос
Інформація по р/с

Інформація по р/с
Інформація по р/с



ЗАКЛЮЧНА ЧАСТИНА
- вказати на недоліки та питання, які вимагають підвищеної уваги;

- дати загальну оцінку діям КГП та діям особового складу;

- відповісти на запитання.
Методичну розробку склав:

Начальник СДПЧ-25

майор вн. сл. С.О. Каганець

.

Схожі:

ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення заняття з тактичної підготовки з начальницьким...
ТЕМА ЗАНЯТТЯ №2 : Гасіння пожеж на об’єктах елеваторно-складского господарства, млинових і комбікормових підприємствах
Тема заняття: Модель здоров’я. Мета заняття
Мета заняття: розширити інформацію про поняття «здоров’я», та фактори, що впливають на його формування
Програми роботи гуртка МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА ЗАНЯТТЯ ГУРТКА
У методичній розробці заняття «Програмне забезпечення для опрацювання мультимедійних даних Windows Movie Maker. Створення кліпів»...
Онищук В. А. Типы, структура и методика заняттяа в школе
Заняття, що є складними педагогічними утвореннями, як і всі складні явища, можуть бути поділені на типи за різними ознаками. Заняття...
ПЛАН-КОНСПЕКТ ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ З ЛІНІЙНОЇ АЛГЕБРИ на тему «Тема заняття.»

Тема заняття
Мета заняття: навчити учнів створювати WEB- документи засобами текстового редактора Word
Зміст Назва заняття
Заняття для батьків учні яких здійснюють вибір профілю у 7 (3) класі Сарненської гімназії
Перше заняття Вступна бесіда
Очікувані результати: Готовність до роботи в певному режимі і за темою, усвідомлення учасниками сенсу заняття
ЗАНЯТТЯ
ТЕМА ЗАНЯТТЯ: Організація роботи ГДЗС при високих і низьких температурах. Відпрацьовування нормативів ГДЗС №5; 7
Заняття гуртка з теми «Життя як подвиг» Мета заняття
Обладнання: картки з висловами вченого, таблиці для заповнення учнями, портрет Д. Менделєєва, комп’ютер, стікери, диск з презентаціями,...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка