Тема заняття


Скачати 66.76 Kb.
Назва Тема заняття
Дата 13.04.2013
Розмір 66.76 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
План заняття

виробничого навчання

 

Тема заняття: Створення WEB- документів за допомогою MS. Office.

Мета заняття: навчити учнів створювати WEB- документи засобами текстового редактора Word..

Матеріально - технічне забезпечення уроку: персональні комп'ютери з операційною системою Windows, підключені до мережі, роздатковий матеріал, плакат.

 
Структура заняття

І. Вступний інструктаж
1.1. Організаційний момент: Привітання, перевірка готовності учнів до заняття, перевірка присутніх.

Оголошення теми, мети заняття.
1.2. Перевірка правил ТБ:

- Облаштованість робочих місць операторів ПЕОМ;

- Вимоги безпеки перед початком роботи;

- Вимоги безпеки під час роботи;

- Вимоги безпеки  по закінченню роботи.

 

1.3. Перевірка знань пройденого матеріалу
Фронтальне опитування учнів  з попередньої теми:

 

  • Як запустити програму Internet Explorer?

  • Що таке пошукові сервери?

  • Для чого призначені  логічні слова?

  • Які самі популярні сервери Internet? 

  

 

Word надає вам два способи створення Wеb - сторінки. Перший з них передбачає використання майстрів шаблонів. Другий спосіб – це перетворення існуючого документа Word у документ НТМL.

Найпростіший спосіб почати роботу зі сторінками Web це використовувати Майстер Web - сторінок. Цей майстер надає у ваше розпорядження набір різноманітних типів, колірних рішень і варіантів побудови тексту. Вам буде нескладно настроїти ці шаблони на ваше бажання. Якщо ви хочете створити вашу Web-сторінку, починаючи з нуля, ви можете використовувати шаблон Нова Web cтраниця.

Для створення Web-сторінки за допомогою майстра Web-сторінок зробіть наступне:

     Для виводу на екран діалогового вікна Створення документа виберіть команду Файл → Створити.

     Виберіть вкладку Web-сторінки (мал. 1).


     Двічі клацніть на піктограмі Майстер Web сторінок. Відкриється новий документ Web і діалогове вікно майстра Web-сторінки поверх нього.

Для створення Web-сторінок ви можете також використовувати шаблон Нова –Web сторінка.

Web-сторінки по своїй суті є візуальним середовищем, що вимагає використання відповідних візуальних елементів для посилення враження, виробленого вашим матеріалом, і додання вашим документам визначеної структури. Ці основні візуальні елементи включають: колір фону, горизонтальні лінії, колір шрифту тексту, маркіровані і нумеровані списки.

Фон сторінки


Найпершим елементом, необхідним для додавання до документів Web, буде фон сторінки, що може бути пофарбований у різні кольори. За замовчуванням при використанні шаблона Нова \ Web- сторінка колір фону встановлюється білим. Ви можете вибрати для фону колір і текстуру. Для приміщення на вашу Web-сторінку різних варіантів фону виконайте наступне:

     Відкрийте ту Web-сторінку, для якої ви хочете змінити колір фону.

     Виберіть команду Формат → чи Фон, клацніть на кнопці Фон панелі інструментів форматування. Розкриється палітра кольорів і текстур (Способи заливання) фону.

     Якщо ви хочете офарбити фон одним кольором, клацніть на зразку обраної вами фарби фону або на кнопці Додаткові кольори для відображення палітри з додатковими варіантами фарбування в діалоговому вікні Кольору. У цьому діалоговому вікні ви зможете зробити вибір із широкої палітри колірних відтінків, а також визначити колір за власним смаком.

     Якщо ви хочете нанести на фон текстуру, виберіть елемент Способи заливання (мал.11.). Розкриється діалогове вікно Заливання. На ваш вибір буде наданий набір заздалегідь визначених текстур. Крім того, ви можете клацнути па кнопці Інша текстура, що дозволить вам використовувати інші графічні файли як текстуру для фону.

     Клацніть на кнопці ОК.


Якщо ви працюєте в Office 97, у діалоговому вікні Вибір текстури, відкривши папку Background ( Program Files/Microsoft Office/ Clip Art/Backgrounds), ви побачите список з декількома текстурами фону у форматі GIP. Пакет Word 97 ValuePack також містить у собі папку Техturе, що містить добірку файлів текстури у форматі GIF. Переглянути зразки цих текстур ви зможете, якщо скористуєтеся кнопкою Інша текстура в діалоговому вікні Заливання.

Вставка таблиць


Робота з таблицями на Web-сторінках схожа на роботу з таблицями в звичайних документах Word. Для створення модифікації структури таблиці ви можете вибрати команду Таблиця → Намалювати таблицю. Помістити в документ тип таблиці можна за допомогою команди Таблиця → Додати таблицю чи клацнувши на кнопці Додати таблицю стандартної панелі інструментів.

Додати рамку до таблиці на Web-сторінці можна за допомогою команди Таблиця → Границі, у результаті чого буде відображене діалогове вікно Границя таблиці. Рамки, що ви додаєте до ваших таблиць на сторінках Web у броузeрах Web будуть мати об'ємний вигляд.



Ви можете змінити колір фону чи затінення таблиці, вибравши команду Таблиця → Властивості таблиці. Розкриється діалогове вікно Властивості таблиці (мал. 13). У цьому вікні ви можете вибрати спосіб обтікання таблиці текстом і відстань від таблиці до її тексту, що обтікає, а також інтервал між стовпцями в таблиці.

Команда Таблиця → Властивості комірки виводить на екран діалогове вікно Властивості комірки. Ця команда дозволяє вирівнювати вміст комірок таблиці. Крім того, ви можете змінити висоту виділених рядків і ширину виділених стовпців. Додатково ви можете змінити колір фону у виділених комірках.


Бігаюча стрічка


B Word 97 є функція прокручування, що представляє можливість створювати на Web – сторінці текстові вікна, що відображають текст, що переміщається. Після того, як вами буде підготовлен прокручуваний текст, вікно для прокручування цього тексту з'явитися як окреме вікно у вашому документі Web.

     Виберіть команду Вставка → Бігаюча стрічка. На екрані з’явиться діалогове вікно Бігаюча стрічка

   У поле вводу Введіть текст рядка, що біжить, введіть текст, що буде виводитися у вікно прокручування

   У поле Число повторів уведіть чи виберіть бажане число повторень прокручування даного тексту. Прийняте за замовчуванням значення Нескінченне встановлює безупинне прокручування тексту нескінченне число раз. Крім того, є припустимі значення - від 1 до 5.

     Переміщення бігунка елемента керування Швидкість дозволяє виставити необхідну швидкість руху тексту при прокручуванні.

    Визначити поведінку прокрученого тексту можна, вибравши одне зі значень у списку Рух. Можливі варіанти: Наскрізь, До краю і Між краями. За замовчуванням приймається значення Наскрізь. Вибір значення До краю прокручує текст до лівого чи правого краю вікна, а установка Між краями прокручує текст по горизонталі, з однієї сторони в іншу.

     Щоб указати напрямок прокручування тексту, виберіть у списку Напрямок відповідно значення Ліворуч чи праворуч Праворуч чи ліворуч.

     У списку, що розкривається, Колір фону виберіть колір фону, на якому буде виводитися прокручуємий текст.

    Клацніть на кнопці ОК

 

Збереження документа Word у форматі НТМL


Bи можете створити Web-сторінку, зберігши існуючий документ Word як документ у форматі НТМL. Однак не всі елементи, що можуть бути присутніми у вашому документі, можна використовувати у форматі НТМ, отже, ці елементи можуть відображатися некоректно. При збереженні документа Word як Web-сторінку Word закриває цей документ, а потім знову відкриває його, але вже у форматі НТМL. Форматування та інші елементи, що не підтримуються форматом НТМL, віддаляються з файлу. У табл. 1 описані всі ті елементи, що Word змінює чи видаляє при перетворенні.

Для збереження існуючого документа Word у форматі НТМ виберіть команду Файл → Зберегти у форматі НТМL. Па екран буде виведене діалогове вікно Збереження у форматі НТМL. Введіть ім'я файлу, якщо ви хочете його змінити, а потім клацніть на кнопці Зберегти. Файл буде збережений з розширенням імені .html.

 

  1.5. Закріплення знань вступного інструктажу:

 

а)   Учень біля демонстраційного комп'ютера розповідає алгоритм створення Web-сторінки в програмі Word

б)  Фронтальне опитування з пройденого матеріалу:

  • Назвати способи створення Web-сторінок в програмі Word.

  • Як задати фон сторінки?
  • Як вставити таблицю в рамку сторінки?

  • Як змінити колір фону чи затінення таблиці?

  • Для чого зберігається документ Word у форматі НТМL?

  • Як зберегти існуючий документ Word у форматі НТМL?


Попереднє оцінювання учнів.

 

ІІ. Відпрацювання навчально - тренувальних вправ по темі та поточний інструктаж.  

 

  1. Ознайомитися з методичними вказівками.

  2. Опрацювати теоретичний матеріал.

  3. Виконання запропонованого матеріалу.

Проводити обхід робочих місць з метою:

1.дотримання учнями правил охорони праці та техніки безпеки;

2. правильності відпрацювання вправ;

3. визначення типових помилок;

4. дотримання правил санітарії;

5. організації робочих місць;

6. поточного інструктажу з учнями.
ІІІ. Заключний інструктаж

  1. Перевірка виконаних робіт. (Перевірити роботу кожного учня, на закріплення теми провести опитування за питаннями з роздаткового матеріалу)

  2. Разом з учнями виявити типові помилки, які були допущені під час виконання вправ, обговорити їх.

  3. Підведення підсумків.

  4. Оцінювання знань учнів.

 

 

ІV.  Завдання додому:

Створення WEB-документів.

Вивчити за підручником:

Гаєвський О.Ю. “Інформатика 7-11 класи” Київ, А.С.К., 2005, с. 512. 

Руденко В.Д., Макарчук О.М., Патланжоглу М.О. Курс інформатики/ За ред. Мадзігона В.М. – К.:Фенікс, 2001,  п. 16.5, стор.259.
V. Прибирання робочих місць:  вологе прибирання майстерні перед початком роботи і по закінченню роботи.

Схожі:

ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення заняття з тактичної підготовки з начальницьким...
ТЕМА ЗАНЯТТЯ №2 : Гасіння пожеж на об’єктах елеваторно-складского господарства, млинових і комбікормових підприємствах
Тема заняття: Модель здоров’я. Мета заняття
Мета заняття: розширити інформацію про поняття «здоров’я», та фактори, що впливають на його формування
ПЛАН-КОНСПЕКТ ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ З ЛІНІЙНОЇ АЛГЕБРИ на тему «Тема заняття.»

ЗАНЯТТЯ
ТЕМА ЗАНЯТТЯ: Організація роботи ГДЗС при високих і низьких температурах. Відпрацьовування нормативів ГДЗС №5; 7
ТЕМА: Вступне заняття. Інструктаж з охорони праці та пожежної безпеки
Мета заняття: ознайомити з інструкцією з охорони праці для працівників бухгалтерії
ТЕМА: Форми бухгалтерського обліку
ТЕМА ЗАНЯТТЯ: Правила ведення облікових регістрів. Виправлення помилок в бухгалтерських записах
План-конспект заняття Тема заняття: Приготування виробів з дріжджового тіста різних країн світу
Тип заняття: удосконалення та закріплення умінь та навичок з приготування фаршів та начинок, приготування дріжджового тіста; набуття...
ТЕМА: Облік господарських процесів
ТЕМА ЗАНЯТТЯ: Розрахунок розподілу транспортно-заготівельних витрат, визначення торгової націнки на реалізовані товари
ТЕМА: Облік господарських процесів
ТЕМА ЗАНЯТТЯ: Розрахунок розподілу транспортно-заготівельних витрат, визначення торгової націнки на реалізовані товари
Тема практичного заняття
Мета і завдання заняття: визначення об’єкту та предмету політології як науки, характеристики основних етапів її розвитку, аналіз...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка