ХУДОЖНЬО-СЦЕНІЧНИЙ НАПРЯМ ПРОГРАМА ГУРТКА БІСЕРОПЛЕТІННЯ


Скачати 4.36 Mb.
Назва ХУДОЖНЬО-СЦЕНІЧНИЙ НАПРЯМ ПРОГРАМА ГУРТКА БІСЕРОПЛЕТІННЯ
Сторінка 1/34
Дата 24.02.2016
Розмір 4.36 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   34


МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

АКАДЕМІЯ ПЕДАГОГІЧНИХ НАУК УКРАЇНИ

УКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЦЕНТР ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

ІНСТИТУТ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ І ЗМІСТУ ОСВІТИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ імені М. П. ДРАГОМАНОВА

ПРОГРАМИ

з позашкільної освіти

Художньо-естетичний напрям

ВИПУСК 2


Рекомендовано Міністерством освіти і науки України

Київ

«Грамота»

2009

ЗМІСТ:

ПРОГРАМА ГУРТКА БІСЕРОПЛЕТІННЯ Початковий, основний і

вищий рівні .................................................................................................... 3

ПРОГРАМА ГУРТКА БІСЕРОПЛЕТІННЯ Почачковий та основний

рівні .............................................................................................................. 20

ПРОГРАМА ГУРТКА БІСЕРОПЛЕТІННЯ Початковий, основний і

вищий рівні .................................................................................................. 31

ПРОГРАМА ГУРТКА НАРОДНОЇ ТВОРЧОСТІ ....................................... 57

ПРОГРАМА ГУРТКА «ХУДОЖНЯ ВИШИВКА» ..................................... 71

ПРОГРАМА ГУРТКА КИЛИМАРСТВА .................................................... 79

ПРОГРАМА ГУРТКА МОДЕЛЮВАННЯ ТА КОНСТРУЮВАННЯ ОДЯГУ......................................................................................................... 93

ПРОГРАМА ГУРТКА «АПЛІКАЦІЯ СОЛОМКОЮ» .............................. 110

ПРОГРАМА ГУРТКА «УКРАЇНСЬКА НАРОДНА ІГРАШКА».............. 119

ПРОГРАМА ГУРТКА ІГРАШКИ ............................................................. 126

ПРОГРАМА ГУРТКА «ГОНЧАРИК»....................................................... 137

ПРОГРАМА ГУРТКА ПИСАНКАРСТВА ................................................ 151

ПРОГРАМА СТУДІЇ ОБРАЗОТВОРЧОГО МИСТЕЦТВА ...................... 178

ПРОГРАМА ГУРТКА РІЗЬБЛЕННЯ ПО ДЕРЕВУ .................................. 191


ХУДОЖНЬО-СЦЕНІЧНИЙ НАПРЯМ

ПРОГРАМА ГУРТКА БІСЕРОПЛЕТІННЯ

П о ч а т к о в и й , о с н о в н и й і в и щ и й р і в н і


ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

У сучасних умовах бісероплетіння є надзвичайно популярним видом декоративно-ужиткового мистецтва, який активно відроджується і розвивається. Заняття бісероплетінням є не тільки бажаним, але й корисним і важливим у всесторонньому розвитку дітей.

Метою програми є формування компетентностей особистості засобами гуртка бісероплетіння.

Основні завдання полягають у формуванні таких компетентностей:

  1. Пізнавальної, що забезпечує ознайомлення з поняттями та знаннями, які стосуються бісероплетіння як одного з видів народної творчості.

  2. Практичної, що сприяє оволодінню навичками виготовлення різноманітних виробів із бісеру.

  3. Творчої, що забезпечує формування творчих здібностей.

  4. Соціальної, що сприяє вихованню дбайливого і шанобливого ставлення до народних традицій, національної свідомості, формуванню естетичного смаку, популяризації бісероплетіння.

Для реалізації досить значного й різноманітного навчального матеріалу відводиться 4 роки навчання. Заняття проводяться двічі на тиждень тривалістю по 2 академічні години (заняття 45 хв, перерва 15 хв, заняття 45 хв).

У гурток приймають дітей віком від 7 років. Групи формують із урахуванням віку та рівня підготовки дітей. Наповнюваність груп становить 15 вихованців, а кількість груп визначається залежно від тижневого навантаження керівника гуртка. При наборі дітей важливо враховувати їхні інтереси та вікові категорії з метою уникнення конфліктних ситуацій між ними. У групі важливо створити сприятливі умови для розкриття таланту кожної дитини і надати їй можливість самовираження.

Програма інтегрує знання гуртківців з історії, народознавства, креслення, образотворчого мистецтва.

Для роботи гуртка основним матеріалом є бісер. Поступово учні вчаться визначати його якість і придатність до різних технік виконання. У виробах широко застосовуються намистини, лелітки, різновиди обробленого каміння. Необхідно пам'ятати, що від якості матеріалу залежатиме естетичний вигляд робіт гуртківців, а якісна, акуратна робота є великим стимулом у досягненні вершин творчості. На заняттях особливу увагу слід приділяти вивченню й дотриманню правил техніки безпеки, правильному поводженню з ріжучим інструментом, голками.

У гуртку вихованці оволодівають різноманітними техніками бісероплетіння: нанизуванням, плетінням, наклеюванням, декоруванням, обвиванням, викладкою, вишивкою та ткацтвом бісером, вивчають основні закони композиції та кольорознавства, історію бісероплетіння й новітні тенденції у виготовленні сучасних художніх творів.

Програма початкового рівня розрахована на однорічне навчання під час якого діти мають засвоїти ази мистецтва бісероплетіння. Навчання доцільно розпочинати з найпростіших технік бісероплетіння: паралельного плетіння, а також плетіння петельками та дугами; навчання низання бісером з найпростіших силянок: хрестиком, ліхтариком, решітками. Техніки виконання поступово ускладнюються. Початковий рівень передбачає навчання гуртківців користуванню схемами для бісероплетіння; вони опановують самостійну розробку схем і використання їх на практиці.

Програма основного рівня передбачає поглиблене вивчення теоретичних основ і послідовне опанування вихованцями різноманітних технік бісероплетіння. Вона націлена на формування вмінь і навичок, реалізацію творчої діяльності через виконання робіт, художньо-естетичне пізнання світу, індивідуальний підхід до роботи, сприйняття прекрасного в художньому образі та народному ремеслі.

Програма основного рівня розрахована на 2 роки навчання, що дає дітям змогу набути майстерності у виготовленні виробів із бісеру. Її складено для гуртківців, які пройшли початковий рівень навчання за відповідною програмою, а також для дітей середнього шкільного віку, які самостійно займалися плетінням бісером і хочуть вдосконалити свої навики та навчитися новим технікам. Програмою першого року навчання планується вивчення таких технік: дугове плетіння бісером, кругове об'ємне плетіння, декоративна вишивка бісером, мозаїка, обмотка бісером. На другому році навчання діти вивчають вишивання бісером (іконовишивання), наклеювання, косе мозаїчне бісероплетіння, стародавнє силяння, ткацтво, об'ємне бісероплетіння.

Вдалим поєднанням кольорів, стилів, технік і бездоганним професійним виконанням звичайну річ можна перетворити на витвір мистецтва. Тому завданням педагога є не тільки передати уміння та навички бісероплетіння, але й навчити гуртківців розуміти красу, зміст, естетичну насолоду довершеності й досконалості мистецького твору.

Основним джерелом навчального матеріалу є твори народного мистецтва: стародавні вишивки бісером, давні колоритні українські жіночі та чоловічі прикраси (гердани, силянки, кризи, комірці, крученики).

Метою основного рівня програми є не лише реалізація навчального плану, але й відродження та вдосконалення технік бісероплетіння.

Програма вищого рівня навчання дає можливість якнайкраще розвинути художні здібності та творче мислення учнів і задовольнити їхню потребу в самореалізації, підвищити зацікавленість декоративним мистецтвом і покращити трудові навики. Вона розрахована на гуртківців, які мають бажання продовжити навчання в гуртку з подальшою професійною мистецькою орієнтацією.

Програмою вищого рівня передбачено вивчення основ художньої викладки бісером та основ композиції, вишивки по вільному контуру та вишивки бісером рушників, декорування бісером писанок, фантазійне бісероплетіння. Із гуртківцями вищого рівня навчання доцільно проводити індивідуальні заняття для вдосконалення їхньої майстерності. У навчальному процесі особливу увагу спрямовують на формування культурного й естетичного світогляду вихованців, вивчення народних звичаїв та обрядів, виховання шанобливого ставлення до духовних надбань українського народу та його мистецьких цінностей.

Для розширення світогляду вихованців проводяться екскурсії в музеї, на виставки творів народного мистецтва, зустрічі з майстрами бісероплетіння, а також дитячі ранки, родинні свята, пізнавально-ігрові програми, конкурси тощо.

Протягом кожного навчального року з дітьми проводяться бесіди з історії України, українського декоративно-ужиткового мистецтва і, зокрема, бісероплетіння, бесіди про культуру й традиції наших предків, перспективи розвитку сучасного декоративно-ужиткового мистецтва.

У програмі передбачено індивідуальну роботу з вихованцями згідно Положення про порядок організації індивідуальної та групової роботи в позашкільних навчальних закладах, яке затверджене наказом Міністерства освіти і науки України від 11.08.2004, № 651.

Програма є орієнтовною, а тому керівник колективу може вносити зміни та доповнення до її змісту. Кількість годин та їхній розподіл за темами програми теж є орієнтовними. Керівник колективу може сам визначати доцільність такого розподілу і вносити до програми відповідні корективи.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   34

Схожі:

Фронтальні види контрольних робіт
Суспільно-гуманітарний напрям (історичний, правовий, філософський профілі); філологічний напрям (профіль – іноземна філологія); художньо-естетичний...
Програма гуртка «Юн і натуралісти-екологи» Затверджено на науково...
Програма гуртка передбачає навчити дітей мислити такими категоріями, які б допомогли їм усвідомити свою природну сутність, невіддільність...
Робоча навчальна програма туристично-краєзнавчого гуртка
Бут А. А Робоча навчальна програма туристично-краєзнавчого гуртка «Сіверяни». Мена, 2012
Миколаївська загальноосвітня школа І-ІІІ стуенів №17 Програма гуртка з інформатики
Метою гуртка є формування в учнів цілісного уявлення про глобальному інформаційному просторі і принципах отримання інформації, а...
Програма математичного гуртка
Основне завдання занять математичного гуртка полягає в тому, щоб, враховуючи інтереси і схильності учнів ознайомити учнів з деякими...
ТУРИЗМ
Трощенко В. О. Програма гуртка «Пішохідний туризм» (Перший рік навчання) – навчальна програма – Миколаїв, 1995
Програма для профільного навчання учнів загальноосвітніх навчальних...
Дана програма розроблена згідно вимог до Державних стандартів освітньої галузі «Технологія»
ПРОГРАМА З БІОЛОГІЇ для 10-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів
Вступ. Програма призначена для вивчення біології на рівні стандарту у класах суспільно-гуманітарного, філологічного, художньо-естетичного,...
«Затверджено» Директор ТСШ №29 Ятищук А. В. Наказ № від Посадова інструкція керівника гуртка
Керівник гуртка призначається і звільняється з посади відповідним органом управління освітою за поданням директора школи
ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ КЕРІВНИК А ГУРТКА
Керівник гуртка призначається на посаду та звільняється з неї начальником відділу освіти за поданням директора школи відповідно до...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка