План І. Вступ. ІІ. Варіативний модуль «Технологія виготовлення вітальної листівки». Організаційно підготовчий етап. Вступна частина


Скачати 147 Kb.
Назва План І. Вступ. ІІ. Варіативний модуль «Технологія виготовлення вітальної листівки». Організаційно підготовчий етап. Вступна частина
Дата 04.01.2014
Розмір 147 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
ТВОРЧА РОБОТА

на тему: «Технологія виготовлення вітальної листівки».

2013 р.

План

І. Вступ.

ІІ. Варіативний модуль «Технологія виготовлення вітальної листівки».

  1. Організаційно – підготовчий етап.

1.1. Вступна частина.

1.2. Аналіз моделей – аналогів.

1.3. Порівняльна характеристика моделей – аналогів.

  1. Технологічно – конструкторський етап.

2.1. Матеріали, обладнання та інструменти.

2.2. Ескіз листівки.

2.3. Технологічна послідовність виготовлення листівки.

2.4. Розрахунок вартості вітальної листівки.

  1. Висновки.

ІІІ. Висновок.

І. Вступ
Листівка давно стала звичним атрибутом будь-якого свята. Ми даруємо листівки на день народження, на Різдво та Новий Рік, вітаємо своїх близьких і рідних за допомогою листівок з річницями та пам’ятними подіями. Та чи задумувалися ми, що цей простий клаптик картону має свою історію та традиції? Приміром, у Японії найперші листівки були подвійними, а у США у далекому 1893 їх не надсилали поштою, а дарували винятково як сувеніри.

Поява листівки багато в чому було викликано суто практичними потреби, так і сьогодні вона, не втративши своєї первісної функції, є одним з видів поштового зв'язку, хоча і мало поширеним через наявність більш швидкісних варіантів передачі інформації. Нині функції листівки дещо змінилися, і ми сприймаємо її головним чином як атрибут свята і привітання.

Першими були Різдвяні листівки в Англії. Їх прикрашали малюнки, створені 1794 р. художником Добсоном. Однак гадаю, вітальні листівки виготовляли і раніше. У Британському музеї, приміром, зберігається любовна листівка ще XV ст.. А нещодавно сповістили про продаж за 22 тис. фунтів стерлінгів різдвяної листівки 1840 року. Проте масовий випуск поштових карток, як їх називали, розпочався 1869 року, після того, як австрійський економіст Е. Герман опублікував у Відні розрахунки, які показали, що третина листів не містить секретної інформації, отже, цю частину цілком могли б пересилати без конвертів. Нововведення Австро-Угорської імперії миттєво оцінили у багатьох країнах. У Франції та Німеччині листівки стали випускати 1870-го, в Англії, Швейцарії — 1871-го, у Росії — 1872 року. Тоді ж з’явилися і філокартисти — колекціонери листівок. А за 25—30 років, на зламі XIX—XX століть, це захоплення покорило світ.з історії вітальних листівок | statti svyatkove

У Росії перші різдвяні листівки виготовили у 1898 р. Серію з 10 штук віддрукували за малюнками відомих столичних художників тиражем 10 тис. примірників. Серед авторів, імена Костянтина Маковського та Іллі Рєпіна, хто власне запропонував для серії свій акварельний малюнок «Запорожець». Мабуть, саме цю листівку можна вважати першою українською різдвяною листівкою.

Нещодавно на основі колекції найавторитетнішого в колишньому СНД філокартиста Михайла Забочені у Києві видали альбом «Україна на старій листівці», в якому представлено понад сім тисяч рідкісних поштових карток, які розповідають про Україну. Величезна розмаїтість листівок, що з’явилися на межі століть, надихнула згодом філокартистів називати двадцятиріччя 1898—1918 «золотим» століттям листівок. Різдвяно-новорічні листівки друкували в нас найчастіше з трьома видами написів: «З Різдвом Христовим!», «З Різдвом Христовим і Новим роком!», «З Новим роком!».

Листівка поштою сприймалася як подарунок художньої мініатюри, її унікальність у тому, що на зворотному боці було особисте звертання, що зберігало тепло рідних чи дружніх рук. Зустрічалися листівки великі та зовсім маленькі, з матерії, дерев’яні, з візерунковими просіками, ароматні, музикальні… Для їхнього зберігання випускали спеціальні альбоми, листівками прикрашалися інтер’єри будинків, щоденники й шкатулки. Листівковий бум заохочували зацікавлені особи та відомства. У Данії, наприклад, пропозиція поштмейстера Е.Холбеллу безплатно використовувати для новорічної кореспонденції спеціальні марки відразу ж 1904 р. — ювілей! знайшла підтримку, що додатково стимулювало «листівкову активність» датчан…

Європейська цивілізація в процесі секуляризації, намагаючись заповнити духовну порожнечу, винайшла ще одне джерело для естетичного насичення. А предтечею різдвяно-новорічної листівки можна вважати середньовічну гравіровану іконку. Різдвяний сюжет купленої до свята мініатюрної ікони релігійно сприймається як звісточка-нагадування церкви про велику подію у Святому Сімействі й у світовій історії.з історії вітальних листівок | statti svyatkove

Після «золотого» настав для наших листівок вік «залізний». Войовничий атеїзм, узурпувавши владу в 17-му, «викреслив» релігійні свята. Різдвяні листівки, а заразом і новорічні, поруч з іншими «старорежимними», потрапили під заборону.
Червона імперія, претендуючи на роль цивілізації майбутнього, породжуючи революційну міфологію, намагалася створити своє літочислення. До Жовтня кілька разів випускали вітальні листівки, що відзначали річницю нової ери, але попитом ці листівки не користувалися, і незабаром справа заглухла; люди й далі вітали одне одного зі звичними святами, але тепер уже на листівках із нейтральними сюжетами. А до Нового 1942-го, у час мужності, з’явилися листівки «Новорічний привіт із фронту!», «Новорічний привіт героїчним захисникам Батьківщини!». Зазначимо, що тоді ж у нас стали друкувати листівки до 7 листопада.

Та дата ця, залишаючись важливим державним святом, уже не підносилася (і не сприймалася) як початок нового літочислення, що, мабуть, зовсім відкрито й вказувало на недовговічність «червоної» цивілізації. з історії вітальних листівок | statti svyatkove


Новорічні листівки стали масово друкуватися у «відлигу». У 70-ті з’явилися на них Дід Мороз і Снігуронька. Порівняно з усесоюзними листівками, на українських були більш розмаїті написи. Крім «З Новим роком!», траплялися й інші листівки, приміром, «Вітаємо з Новим роком!»

Ялини, Дід Мороз і Снігуронька, зірки, хатки, золоті кулі, зворушливі поздоровлення… Усе це, відбито на поштових листівках, із відомими втратами перекочувало разом із нами в нове тисячоліття.

Раніше вітальна листівка була невеличким витвором мистецтва, а не просто тиражованим зображенням. Скажімо, для її виготовлення використовували пір’я, засушені квіти, резину, оксамит, бісер, шовк та навіть волосся. Втім, давні традиції повертаються і зараз можна зустріти чималий асортимент листівок ручної роботи, для виготовлення яких використовується маса декоративних елементів.

Хочеться вірити, що сьогодні, коли ми з вами у новому тисячолітті, так званому електронному спілкуванні через Інтернет, збережемо традицію наших пращурів і вітатимемо наших близьких і знайомих зі святами саме листівками. Щоправда, сьогодні листівок дуже велике розмаїття, ми знову повертаємось до вітальних листівок, які будуть популярними ще багато століть.

ІІ. Варіативний модуль «Технологія виготовлення вітальної листівки»

1. Організаційно – підготовчий етап

1.1. Вступна частина

Як вже говорилося, листівка – це вид рекламно-поліграфічної продукції, призначений для роздачі в різних публічних місцях – на виставках, презентаціях, семінарах, на вулиці в місцях великого скупчення народу. У самій назві «листівка» закладена інформація про форму даного виду друкованої продукції – листок. Листок паперу будь-якого формату. Він може також служити вкладишем в інші види видань, поширюватися в конвертах поштою, просто розкладатися в поштові скриньки, залишати на прилавках магазинів і аптек.

Листівки класифікують по певних ознаках. Залежно від змісту розрізняють інформаційні, аналітичні й спеціальні листівки.

Інформаційні листівки покликані донести до адресата відповідне повідомлення, інформацію про яку-небудь подію, обстановку в певному районі, стані або діях конкретних людей. Для них характерний такий стиль викладу, при якому вплив на читача здійснюється не стільки за допомогою логічних аргументів, скільки шляхом підбора фактів.

Аналітичні листівки – найпоширеніший вид листівок. На відміну від інформаційних, що характеризуються простим викладом красномовних фактів, аналітичні листівки роз'ясняють яку-небудь одну проблему. Основний тип подачі матеріалу в них – виклад, обговорення, роз'яснення. Вони обов'язково включають тезу, підтверджена відповідною аргументацією.

Особливим видом листівок є спеціальні листівки, які включають: листівки-документи, маскувальні листівки, обіги й листи військовополонених (цивільних осіб), листівки-пропуски, листівки-гасла.

У моєму випадку, я буду виготовляти інформаційну листівку: вітальну.
1.2. Аналіз моделей – аналогів

Розглянувши значну кількість листівок, я звернув увагу на два зразки листівок.

Листівку № 1 було виконана у вигляді стильної чоловічої сорочки білого кольору з незвичним поєднанням холодної палітри кольорів краватки і кишеньки.

Основний акцент в чоловічій листівці-сорочці був зроблений на стильну краватку.

Листівку № 2 також виконано у вигляді чоловічої сорочки, але помаранчевого кольору та з темно-синьою краваткою, обрамленою декором у вигляді метеликів.

c:\users\папиш\desktop\1355602408_8.jpgc:\users\папиш\desktop\otkrytka-dlya-nego-galstuk-skrapbuking-main-165747.jpg


Листівка № 2

Листівка № 1


Щоб вибрати аналог виробу який буде виготовлятися, потрібно врахувати, що виріб, який буде виготовлятися, повинен задовольнити такі вимоги:

  1. функціональні – виріб має бути декоративним;

  2. естетичні:

    1. має бути красивим і сучасним, виразним;

    2. має бути приємної кольорової гамми.

  3. ергономічні – має бути зручним у використанні (невеликого розміру);

  4. технологічні:

    1. не надто складний у виготовленні;

    2. методи обробки – раціональні;

    3. матеріали – легкі в обробці;

    4. інструменти – правильно підібрані.

  5. економічні – матеріали мають бути недорогі та доступні.

1.3. Порівняльна характеристика листівок – аналогів

Таблиця № 1

Вимоги до виробу

Серветка №1

Серветка №2




Відповідність призначенню

Так

+

Так

+




Сучасність

Так

+

Так

+

Відповідність кольорової гамми

Так

+

Так

+

Техніка виконання виробу

Так

+

Так

+

Матеріал

Так

+

Так

+

Гармонійність з іміджем власника

Так

+

Так

+

Зручність у користуванні

Так

+

Ні

-

Складність у виготовленні

Так

-

Ні

+

Економічність

Ні

-

Так

-

Кількість позитивних якостей


7


7



Проаналізувавши листівки – аналоги (табл. 1, на ст. 7), вийшло так, що обидва аналоги листівок мають однакову кількість позитивних якостей. Через це, я вирішив виготовити листівку № 2, бо вона мені більш, й виготовити її так, щоб вона зберегла свою сучасність, гармоніювала іміджеві власника та легко виготовлялася.

Після аналізу і ретельних досліджень листівок – аналогів, я все ж таки виготовив листівку «For him», врахувавши чинники, за якими її впевнено можна назвати і віднести до сучасних листівок.
2. Технологічно – конструкторський етап

2.1. Матеріали, обладнання та інструменти

Листівку виготовлено з двохстороннього паперу 2-х кольорів: рожевого та світло-синього; висота листівки – 18 см., довжина – 15 см.

Під час виготовлення листівки, я використав такі інструменти та матеріали:

  1. двохсторонній папір рожевого та світло-синього кольору;

  2. ножиці;

  3. клей;

  4. 2 ґудзика;

  5. простий олівець;

  6. лінійка;

  7. кольорові олівці.

2.2. Ескіз листівки



2.3. Технологічна послідовність виготовлення листівки

Інструкційна картка №1 «Технологічна послідовність виготовлення листівки «For him».

п/п

Послідовність виконання операцій

Обладнання та матеріали

1

На прямокутному шматку паперу зробимо два надрізи у верхній частині. Заломимо їх по діагоналі вниз.

Папір, ножиці, простий олівець, лінійка.

2

Візьмемо квадратний шматок паперу іншого кольору (менший за розміром), складемо його по діагоналі, розгорнемо. Вздовж осьової лінії заломимо обидва краї квадрата.

Простий олівець, лінійка.

3


Перевернемо майбутню краватку зворотною стороною і заломимо його верхівку на зовнішню сторону.

Лінійка.

4

Кінчик загорнемо знову вгору.

Лінійка.

5



Тепер візьмемо верхню частину краватки і складемо назовні.

Лінійка.

6


Начепимо краватку на сорочку. Прикрасимо листівку ґудзиками чи іншими декоруючими елементами.

Клей, ґудзики, кольорові олівці тощо.


2.4. Розрахунок вартості вітальної листівки

Розрахунок витрат на основні матеріали (Вм)





Матеріал

Вартість одиниці вимірювання, грн


Витрати матеріалів


Вартість витрат, грн

1

Кольоровий двохсторонній папір

0,50

2

1

2

Ґудзики

0,50

2

1










Разом

2

Затрати на електроенергію не враховуємо, тому що робота виконана вручну.

Витрати на оплату праці

Оп – оплата праці за 1год.

Час виготовлення серветки (tв) становить 30 хв. Умовно оплата праці за 1год., становить 3,5грн, тому Оп = 1, 75 грн.

Затрати на оплату праці (ЗОп), визначаємо за формулою:

ЗОп = tв х Оп.

ЗОп = 0, 30 год х 1, 75 грн = 0, 50 грн

Податок на заробітну плату (Поп), становить 13%, отже,

Поп = ЗОп х 13% : 100%

Поп = 0, 50 грн х 13% : 100% = 0, 065.

Собівартість виробу

Собівартість листівки (Сі) визначаємо за формулою:

Сі = Вм +ЗОп + Поп

Сі = 2 + 0, 50 + 0, 065 = 2, 60 грн.

3. Висновки

Отже, собівартість листівки становить 2, 60 грн. Найбільш суттєвими у структурі собівартості є показники затрат на матеріали та оплату праці. За ціновою політикою, листівка недорога, що робить її загальнодоступною, і в майбутньому на неї буде певний попит.
ІІІ. Висновок

Розроблений проект дасть нам змогу створити неповторну вітальну листівку, і до того ж, виготовлену власними руками, яка стане чудовим подарунком для близьких і дорогих людей. Виготовляти таку листівку можуть як дорослі, так і діти, що дозволяє об’єднати приємне і корисне. В процесі проектування можна використовувати різні матеріали, різні види декорування, що дозволяє автору імпровізувати, під час виготовлення виробу.

Використана література

1. Коберник О.М. Усі уроки технології. 10 клас. Рівень стандарту. – Х.: Вид. група «Основа», 2010.
Інтернет-ресурси

1. http://www.art-shopping.com.ua/cards/history2/.

2. http://bukovynaonline.com/lystivky/.

3. http://www.rukikryki.ru/bumaga/otkritki/2197-zabavnyy-variant-otkrytki-svoimi-rukami.html.

4. http://skrynya.net/ua/iz-bumagi/otkrytki/otkrytka-dlya-nego-galstuk-skrapbuking.



Схожі:

Тема. Виготовлення вітальної листівки до маминого свята (2 клас)
Мета. Вчити учнів виготовляти вітальну листівку, гармонійно заповнювати аплікацією площину виробу, естетично оздоблювати його; закріплювати...
Технологія виготовлення листівок Ільяш Світлана Михайлівна
Тоді ці листівки називали валентинками. Тепер для виготовлення цих виробів працюють цілі поліграфічні комбінати, дизайнери яких розробляють...
Конспекти уроків
Конспекти уроків. Трудове навчання 5-6 клас. Варіативний модуль. Технологія електротехнічних робіт. – Рівне: РУГ. 2013. 49 с
Проект з розділу «Графічний редактор CorelDraw»
Назва проекту:«Створення вітальної листівки з Новим 2013 роком та Різдвом Христовим»
І. Організаційно-підготовчий етап
А потім дізналася, що мене запрошують прийняти участь у ІІІ етапі. Цього року на творчий тур олімпіади було запропоновано підготувати...
Автор: Шульга Тетяна Іванівна,вчитель трудового навчання СШ №313 м. Києва
Варіативний модуль розроблено до навчальної програми “Тех­но­логії. 10-11 класи.” Даний модуль доцільно використовувати для класів...
Конструювання та технологія радіоелектронних засобів
Конструювання та технологія виготовлення монтажних плат та блоків аналогових пристроїв
Уроку І. Вступна частина
Тема. Творча біографія Григорія Косинки. Перевага імпресіонізму в стильовій палітрі письменника
Пояснювальна записка
Варіативний модуль розроблено до навчальної програми “Тех­но­логії. 10-11 класи”. Програмою модуля передбачено ознайомлення уч­нів...
Уроку І. Вступна частина
Тема. Жанрово-стильове розмаїття прози 20-30-х років ХХ ст. Роль Миколи Хвильового у тогочасному літературному житті
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка