І. Організаційно-підготовчий етап


Скачати 117.15 Kb.
Назва І. Організаційно-підготовчий етап
Дата 02.11.2013
Розмір 117.15 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи



Творчий проектd:\света\проект\img_2967.jpg

9 клас


Виконала:

Ковальова Катерина

учениця 9-А класу, Амвросіївської

загальноосвітньої школи І-ІІІ

ступенів №6

Амвросіївської районної ради

Донецької області

Керівник проекту:

вчитель трудового навчання,

спеціаліст ІІ категорії

Свинарчук Світлана Миколаївна
2012 р.

Зміст
РОЗДІЛ 1. ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПІДГОТОВЧИЙ ЕТАП ПРОЕКТУ

1.1. Обґрунтування теми вибраного проекту.

1.2. Історична довідка.

1.3. Аналіз моделей-аналогів.
РОЗДІЛ 2. КОНСТРУКТОРСЬКИЙ ЕТАП

2.1. Побудова ескізу вимпелу.

2.2. Опис виробу.

2.3. Вибір матеріалів, інструментів та обладнання.
РОЗДІЛ 3.ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЕТАП

3.1. Послідовність виготовлення виробу.
РОЗДІЛ 4. ЗАКЛЮЧНИЙ ЕТАП

4.1. Економічне обґрунтування виробу.

4.2. Рекламний проспект.

Висновки.

Інформаційні джерела.

І. Організаційно-підготовчий етап.


1.1 Обґрунтування теми вибраного проекту.
У цьому році я стала переможцем у ІІ етапі олімпіади з трудового навчання. А потім дізналася, що мене запрошують прийняти участь у ІІІ етапі. Цього року на творчий тур олімпіади було запропоновано підготувати власний творчий проект з практичним виробом з теми: «Вимпел, присвячений технологічній освіті». Ця ідея мене зацікавила і я розпочала творчий пошук ідей та аналогів.

Сучасна технологічна епоха загострила проблему взаємодії природи, людини й технологічного середовища. Технології виробництва не повинні перешкоджати людині й оточенню. Тому технологічний етап науково-технічного прогресу визначає пріоритети способу виробництва над результатами діяльності з урахуванням її соціальних, економічних, екологічних, психологічних, етичних та інших чинників і наслідків.

Отже, запровадження у виробництво нової техніки й технологій, становлення й розвиток ринкових відносин і нових форм господарювання, зростання обсягу знань про перетворення матеріалів, енергії й інформації в інтересах людини, про загальні принципи цих перетворень вимагають підвищення рівня технологічної культури підростаючого покоління. Шлях до високої технологічної культури лежить через ефективну технологічну освіту. Технологічна освіта підростаючого покоління на порозі третього тисячоліття стала необхідною складовою загальної середньої освіти, необхідною умовою цілісного та гармонійного розвитку особистості школяра.

Провідною місією технологічної освіти є забезпечення цілісного фізичного, інтелектуального, соціального і духовного розвитку особистості школяра, формування його технологічної культури, виховання внутрішньої потреби й поваги до праці, підготовка до успішної творчої предметно-перетворювальної діяльності та професійного самовизначення.
1.2. Вимпели різних розмірів і форм. Історія.
Вимпел - це частина старовинної сигнальної системи, яка з часом не тільки не зникла, але і знайшла новий розвиток. Є три основних значення слова вимпел. Так, вимпел - це вузький довгий прапор з роздвоєнням на кінці, який піднімається на щоглі військового корабля для позначення його національної приналежності. Ще вимпели служать для вираження суспільного визнання будь-яких досягнень, заслуг, найчастіше спортивних. І, нарешті, вимпел - це футляр з яскравою стрічкою, який використовується для скидання з літаків донесень, листів і т.п.

Можна вважати, що сучасне виробництво вимпелів в рекламних цілях або як спортивної атрибутики бере свій початок саме від військово-морської сигнальної системи, де кожен прапорець мав своє певне значення.

Сфера застосування вимпелів досить широка. Спортивний вимпел є одним з головних символів спорту. У приватних колекціях можна знайти чимало вимпелів, які зберігаються як спогади про перемогу або свідоцтво поразки. Почесні вимпели вручаються переможцям змагань. Вимпелами обмінюються команди перед початком змагання.

Серед сувенірної продукції вимпел відрізняється багатофункціональністю. Сучасний друк на тканинах дозволяє створювати вимпели з символікою будь-якої складності. Вимпели використовуються на міжнародних заходах, таких як конференції, круглі столи, семінари, офіційні візити, фестивалі. Вручаються учасникам вимпели як тематичний сувенір. Вимпел може сигналізувати як про подію, так і про місце. Вимпели держав, міст, селищ користуються великою популярністю.

Рекламний вимпел найчастіше використовується у представницьких цілях, як настільний прапорець. Актуально застосування вимпелів на конференціях і виставках, в ділових поїздках для обміну пам'ятними сувенірами.

У компаніях часто прийнято дарувати провідним співробітникам нагородний вимпел за видатні досягнення. При цьому вимпел може бути як перехідний, так і іменний. Практика такої мотивації вже довгі роки виправдовує себе.

За формою вимпели бувають трьох-, чотирьох- або п'ятикутні. Розмір зазвичай не перевищує 25 см в довжину.



Вимпели бувають: командні, спортивні, ювілейні, фірмові, корпоративні, декоративні, сувенірні, інформаційні, перехідні.

Створення будь-якого вимпелу це індивідуальний процес. Поєднання різних технологічних процесів і різноманітного асортименту фурнітури дозволяє створювати унікальні вимпели.

Вимпели виготовляються з таких тканин як сатин, атлас і можуть бути як одно-, так і двосторонніми; жорсткими (на картонній основі) і м'якими.

По периметру вимпел декорують крученим шнуром різних забарвлень або бахромою різної довжини та кольору. Повісити вимпел можна як просто на стінку, так і встановити на робочому столі на спеціальній підставці. Від флагштока для настільних прапорців підставка для вимпелів відрізняється спеціально зробленим гачком.

Якщо вимпел обшити бахромою або тасьмою, це дасть можливість акцентувати увагу на основному полі. Всім відомо, що правильно підібрана рама для картини підсилює її зорове сприйняття, тому виготовляючи вимпели потрібно ретельно продумувати їх зовнішнє оформлення, це дасть можливість донести необхідну інформацію або ж, вдало підкреслити логотип.
1.3. Аналіз моделей-аналогів.
Модель №1




Вимпел трикутної форми, оздоблений вишивкою та бахромою.
Модель №2



Вимпел п’ятикутної форми з друкованим рисунком.
Модель №3



Вимпел закругленої форми оздоблений шнуром.
Висновок: Таким чином, порівнявши різні моделі вимпелів, я зробила наступний висновок. В моделі №1 мені сподобалось оздоблення вишивкою, в моделі №2 – п’ятикутна форма, а в моделі №3 – оздоблення шнуром. Все це я буду використовувати в своєму виробі.
ІІ. Конструкторський етап.

2.1. Побудова ескізу вимпелу.
d:\света\проект\img_2968.jpg5 см

2.2 Опис виробу.
Вимпел буде мати п’ятикутну форму. За основу візьму щільну бавовняну тканину блакитного кольору, на якій зроблю аплікацію у вигляді квітки з жовтими пелюстками. Блакитний і жовтий – це кольори прапора нашої держави. Серединою квітки будуть літери О – освіта та Т – технологічна червоного кольору. Пелюстки прикрашу вишитими засобами праці (швейна машина, міксер, молоток) та продуктами праці (сукня, торт, табурет). Над квіткою тамбурним швом виконаю напис – технологічна освіта. Щоб мій вимпел був більш яскравим та виразним, квітку по контуру прикрашу паєтками, а вимпел – сріблястим шнуром.

2.3. Вибір матеріалів, інструментів та обладнання.


з/п

Найменування інструменту та обладнання

Зображення інструментів та обладнання

1

Праска



2

Прасувальна дошка



3

Лінійка



4

Крейда



5

Ножиці



6

Наперсток



7

Голки



8

Булавки



9

Сантиметрова стрічка



10

Швейна машина






з/п

Найменування матеріалів

Розміри деталей, см

Кількість деталей, шт

Витрати матеріалів

1

Тканина бавовняна блакитного кольору

З2Х23

2




2

Тканина шовкова жовтого кольору

7Х6

6




3

Тканина бавовняна білого кольору

6Х5

6




4

Нитки для вишивання







6 мотків

5

Нитки швейні







1 катушка

6

Паєтки







1 упаковка

7

Бісер







1 упаковка

8

Шнур сріблястий







1,3 м

9

Стержень металевий










ІІІ. Технологічний етап.

3.1 Послідовність виготовлення виробу


1

Виготовляємо шаблони деталей вимпелу

d:\света\проект\img_2971.jpg

2

Виготовляємо деталі вимпелу з урахуванням припусків на шви:

  • основна частина (2 дет.)

  • пелюстки (6 дет.)

  • підкладка під пелюстки (6 дет.)

d:\света\проект\img_2837.jpg

3

Накладаємо підкладку на виворітний бік пелюсток та заметуємо

d:\света\проект\img_2839.jpg

4

Переносимо малюнки на пелюстки та вишиваємо їх гладдю. Контури малюнків виконуємо швом «назад голку»

d:\света\проект\img_2843.jpg

5

На лицьовому боці основної частини розмічаємо місцезнаходження квітки. Розкладаємо пелюстки, наметуємо та настрочуємо їх на основну частину.

d:\света\проект\img_2844.jpg

6

Виконуємо вишивку середини квітки. Переносимо напис «технологічна освіта» на основну частину та вишиваємо його тамбурним швом. Виконуємо ВТО основної частини. Контур квітки прикрашаємо паєтками.

d:\света\проект\img_2955.jpg

7

Складаємо деталі основних частин лицьовою стороною всередину та зметуємо по верхньому та бічним зрізах.

d:\света\проект\img_2958.jpg

8

Зшиваємо верхній та бокові зрізи, залишаючи отвір для того, щоб вставити металевий стержень. Вивертаємо вимпел на лицьовий бік.

d:\света\проект\img_2959.jpg

9

Виметуємо верхній та бокові зрізи, припрасовуємо та видаляємо нитки тимчасового призначення.

d:\света\проект\img_2960.jpg

10

На відстані 0,8 см від верхнього зрізу прокладаємо строчку. В верхню частину вставляємо стержень та отвір зашиваємо потайними стібками.

d:\света\проект\img_2961.jpg

11

Підвертаємо, зметуємо та зшиваємо нижню частину вимпелу. Припрасовуємо.

d:\света\проект\img_2962.jpg

12

Оздоблюємо вимпел шнуром. З кінців шнура робимо китичку.

d:\света\проект\img_2964.jpg


ІV. Заключний етап

4.1. Економічне обґрунтування виробу.


з/п

Найменуваня матеріалу

Одиниця виміру

Ціна, грн

Витрти матеріалу

Сума, грн

1

Тканина бавовняна блакитного кольору

м

40,00

0,32

12,80

2

Тканина шовкова жовтого кольору

м

35,00

0,07

2,45

3

Тканина бавовняна білого кольору

м

25,00

0,06

1,50

4

Нитки для вишивання

моток

1,00

6

6,00

5

Нитки швейні

катушка

0,70

1

0,70

6

Паєтки

упаковка

3,00

1

3,00

7

Бісер

упаковка

3,00

1

3,00

8

Шнур сріблястий

м

2,00

1,3

2,60

Всього

32,05


Мінімальна заробітна плата становить 1073 гривні.

У місяці приблизно 22 робочих дні.

При 8-ми годинному робочому дні за місяць ми отримали : 22х8=176 годин

Визначаємо скільки отримує грошей робітник за 1 годину праці -

1073 : 176 = 6,10 (грн.)

На виготовлення вимпелу я витратила 9 годин, тоді

Зп = 6,10х8 = 48,80 (грн.)

Загальна вартість виробу визначається за формулою:

Вв = Вм + Зп

Вв = 32,05 + 48,80 грн = 80,85 грн

Отже, вартість виробу складає – 80,85 грн.
4.2. Рекламний проспект.


Фірма Вимпел+

Виготовимо вимпели з емблемою клубу, логотипом вашої організації та будь які інші на будь який смак.

На честь пам’ятної події, ювілею або свята. Вимпел завжди буде хорошим сувеніром та оригінальним подарунком.


Висновки
У процесі роботи мною було проведено пошук інформації з теми проекту, ознайомлення з моделями – аналогами вимпелів, розроблено конструкцію власного виробу і технологію його виготовлення.

Розроблена конструкція може слугувати основою для проектування будь яких вимпелів. Я задоволена результатом своєї роботи.

Інформаційні джерела
http://www.nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/Sitimn/2010_23/Texnologicna_osvita_ucniv_zagalnoosvitnix_navchalnux_zakladiv.pdf
http://www.rr46.ru/articles/18.html
http://www.vyshivka-shov.ru/russkaja-glad.html


Схожі:

План І. Вступ. ІІ. Варіативний модуль «Технологія виготовлення вітальної...
Та чи задумувалися ми, що цей простий клаптик картону має свою історію та традиції? Приміром, у Японії найперші листівки були подвійними,...
ПП «Піцца+» створюється з метою виробництва продукції, яка буде користуватись...
ПП «Піцца+» створюється з метою виробництва продукції, яка буде користуватись широким попитом населення міста Запоріжжя. Підготовчий...
Про організаційно-аналітичний відділ
Організаційно-аналітичний відділ (далі відділ) є структурним підрозділом державного архіву області. У складі відділу знаходиться...
Про підсумки проведення в загальноосвітньому навчальному закладі І-ІІІ ступенів
«День цивільного захисту (цивільної оборони)» та об’єктового тренування. З 08 квітня по 15 квітня проводився підготовчий період
Умови дистанції «Командна смуга перешкод»
Навісна переправа через річку. Етап обладнано суддями. На початку етапу суддівські перила, в кінці етапу подвійні суддівські перила....
ПОЛОЖЕННЯ про управління організаційно-виконавчої роботи Тернопільської міської ради
Управління організаційно-виконавчої роботи (надалі – управління) є виконавчим органом міської ради, нею утворюється, їй підзвітне...
4 Розділ Організаційно-керівна діяльність
Розділ Організаційно-керівна діяльність
Організаційно-правова форма господарювання приватна

Конкурс «Буковинська Амазонка 2012» 1 етап

На Національний етап VI Міжнародного екологічного конкурсу

Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка