Уроку. Домашнє завдання. (Теоретична частина 5 хв.)


Скачати 86.93 Kb.
Назва Уроку. Домашнє завдання. (Теоретична частина 5 хв.)
Дата 12.11.2013
Розмір 86.93 Kb.
Тип Урок
bibl.com.ua > Інформатика > Урок
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ НА ТЕМУ


«Використання вправ

дихальної гімнастики О.М.Стрельникової

при роботі з хором, солістами»

ПЛАН УРОКУ

  1. Теоретична частина 5 хв.

  2. Показ комплексу дихальної гімнастики з учнем 20хв.

  3. Розспівка, спів вправ та вокалізів 7-10 хв.

  4. Робота над вокальним твором з учнем 10-12хв.

  5. Підсумок уроку. Домашнє завдання.


(Теоретична частина 5 хв.)
Вступ

Всі добре знають, що основа мови і співу – це дихання. Без повітря не може утворитись звук, адже не буде сили, яка б примусила голосові зв’язки коливатись. Це як струна у гітарі – зачепиш пальцем, вона коливається. Відомі італійські співаки і педагоги стверджували, що «Мистецтво співу – це мистецтво дихання» /афоризм Ф.Лампербі/

Розглянемо будову нашої дихальної системи та як утворюється звук.


Щоб організувати спів, насамперед треба організувати дихання. Існує безліч методик та практик дихання, які використовують у своїй роботі люди, чия професія пов’язана із голосом. Найбільш популярними є: поверхневе дихання за К.Бутейком, метод Фролова, рідке і глибоке дихання за системою йогів та інші.
Ми ж на нашому уроці зупинимось саме на дихальній гімнастиці Стрельникової, яку ще називають парадоксальним диханням. Особливістю і важливою перевагою цієї гімнастики є використання форсованого вдиху і залучення дихального м’яза – діафрагми.

Заняття полягають в тренуванні короткого, різкого, гучного вдиху через ніс з частотою приблизно 3 вдихи за 2 секунди з наступним абсолютно пасивним видихом через ніс або через рот. Про видих у гімнастиці Стрельникової думати заборонено, організм сам викидає непотрібне і залишає необхідне. Одночасно із вдихом виконуються рухи, що викликають стискання грудної клітки. Це поліпшує носове дихання і активізує роботу діафрагми. У підсумку життєва ємність легень після першого заняття зростає на 0,1-0,3 л, і підвищується кількість кисню у крові. Кора головного мозку насичується киснем, за рахунок чого покращується робота усіх центрів і відбувається саморегуляція обмінних процесів.

Велике число повторень вправ (від 1 до 5 тисяч вдихів за годину) і систематичне щоденне тренування (2 рази на день – вранці і ввечері) протягом 6-12 занять сприяють зміцненню і тренуванню дихальної мускулатури. Вдих не стиску грудної клітки тренує сховану від наших очей мускулатуру органів подиху. Дихальна гімнастика з опором на вдиху сприяє відновленню дихальної функції, розвитку м’язів грудної клітки, виправленню деформацій хребта.
Дихальна гімнастика Олександри Миколаївни Стрельникової, відомої педагога, вокалістки та співачки - це унікальний оздоровчий метод, створений кілька десятиріч тому. Гімнастика рекомендується співакам, естрадним виконавцям та акторам. Вона відновлює голос, дихання та чинить благотворну дію на увесь організм в цілому, а саме:


  • здійснює допомогу при порушеннях носового дихання;

  • сприяє розсмоктуванню запальних процесів у легеневій тканині;

  • позитивно сприяє нормалізації функції органів дихання, серцево-судинної системи;

  • виправляє деформації грудної клітки, хребта;

  • значно покращує нервово-психічний стан людини, підвищує тонус організму.


З чого все розпочалось і як виникла ця унікальна система оздоровлення?

У 1953 році із Новосибірська у Москву переїхали мати та донька Стрельникови – педагоги - вокалістки. Дихальна гімнастика, якою вони займались із співаками, акторами та студентами музичних училищ, відновлювала зірвані голоси, поліпшувала красу тембру, розширювала діапазон голосу у тих, для кого спів був професією. Також на заняття приходили «зробити голос» і ті, хто хотів співати, не маючи на це особливих природних даних.

На той час Олександра була дуже хвора. В неї часто траплялись приступи болю в грудях, було хворе серце. Ніякі знайомства із лікарями Москви не допомагали вилікуватись. І ось одного разу, коли почався сильний приступ, Олена почала задихатись. Телефон-автомат був дуже далеко, ніякої змоги викликати лікаря не було. Мати відчинила всі вікна, але легше не ставало. І тоді, жадібно хапаючи ротом повітря, зібравши останні сили, стиснувши зуби, Олександра почала різко вдихати і видихати повітря, виконувати свою, стрельніковську гімнастику. Через кілька хвилин зрозуміла, що доживе до ранку…

Саме в ті страшні хвилини мати і донька зрозуміли, що створили не лише дихальну гімнастику, що повертає голоси акторам і співакам, а й щось набагато більше - те, що може робити людину здоровою. Так був покладений початок нової оздоровчої системи.
При підтримці вчених світил Москви Олександра Миколаївна подала у Всесоюзний науково-дослідний інститут державної патентної експертизи заявку на свій винахід.

28 вересня 1975 року вперше в історії музики було зареєстроване авторське право викладача співу на «Спосіб лікування хвороб, пов’язаних із втратою голосу» і видане свідоцтво №4118.

Використання стрельниковської гімнастики на практиці показало, що спектр її дії дуже широкий, вона виліковує багато хвороб організму. І навіть офіційна медицина це сприйняла, як факт. Багато людей театральних професій, акторів ті співаків, вчителів, режисерів та політиків із великою вдячністю згадують методику Олександри Стрельникової і передають знання та практику своїм учням.

(Показ комплексу дихальної гімнастики з учнем 20хв)
Ознайомимось із основами гімнастики Стрельникової.

Найперше, що рекомендує Стрельникова співакам та акторам, - прибрати зайве повітря із верхньої долі легень. Саме надлишок повітря, який утворюється, коли дихання неправильне (ключичне, коли піднімаються плечі), і шкодить голосовим зв’язкам, бо створюється форсований звук, надлишок повітря безжально б’є по зв’язкам.

Досягти цього можна саме швидким, різким вдихом через ніс, який є основним у вправах даної гімнастики.

Основні вимоги при виконанні гімнастики – думати, тренувати і рахувати тільки вдихи.
Дихання під час виконання вправ:

ВДИХ (активний). Носом зробити короткий, активний вдих (краще з шумом). Рот напіввідкритий, на посмішці, зуби не стискати. Ніби нюхаємо повітря. Плечі не піднімати.

(Для дітей, якщо їм важко контролювати рот, можна затиснути між зубами олівець, щоб рот не закривався.)

ВИДИХ(пасивний, не думати про нього). Видихаємо через ніс чи рот. Не вип’ячувати живіт, діафрагму.
Основна стійка.

Ноги на ширині плеч, носочки трохи зведені на центр («Мишко косолапий»). Якщо важко, можна сісти на край стільця, спина вільна.

ОСНОВНИЙ КОМПЛЕКС ВПРАВ

ДИХАЛЬНОЇ ГІМНАСТИКИ
1. вправа «ДОЛОНЬКИ»

Вихідне положення: пряма стійка, руки зігнуті в ліктях, долоні ніби звернуті до глядача.

На вдих долоні стискаються в кулак, ніби щось хапають.

На видих долоні розкрити.

2.вправа «ПОГОНИ»

В.п.: пряма стійка, руки зігнуті в ліктях, кисті рук стиснуті в кулаки і притиснуті спереду до поясу.

На вдих різко «струшуємо» донизу руками, кулаки розтиснути, пальці широко розставити віялом в сторони.

Видих: повернутись у вихідне положення.



3.вправа «НАСОС»

В.п.: пряма стійка, ноги на ширині плечей, руки опустити, злегка нахилитись вперед. Плечі опущені, м’язи спини розслаблені, спина округлена, голова опущена, дивитись донизу.

На вдих випрямитись, на видих _ повернутись у нахилену стійку.

Вправу виконувати легко, без напруження, не прикладаючи зусиль. Кисті рук не опускати нижче колін.



4.вправа»КІШКА»

Присідання з поворотом.

В.п.:стійка прямо, ноги на ширині плечей, руки опущені. Злегка присісти, повертаючи корпус вправо, кисті рук підняти до рівня пояса.

На вдих: поворот і легкий , ніби скидаючий рух кистями рук. Повернутись у В.п. потім поворот вліво.



5.вправа»ОБНІМИ ПЛЕЧІ»

В.п.: стати прямо, ноги на ширині плечей, руки зігнуті в ліктях на рівні плечей, кисті звернуті один до одного, пальці злегка зігнуті.

На вдих: обняти себе, на видих – повернутись у В.п.

6.вправа: «ПОВОРОТИ ГОЛОВОЮ»

В.п.: стати прямо. На вдих повернути голову вправо, а потім без паузи вліво. Ніби нюхаєте повітря спочатку справа, а потім зліва. Видих відбувається довільно між поворотами голови.



7.вправа»ВУШКА»

Стати прямо, дивитись перед собою. Нахиляти голову почергово до правого та лівого плеча. Плечі не піднімати, а просто ніби головою показуємо «Ая-яй, як негарно!». Видих відбувається між нахилами голови.

Цю вправу слід обережно виконувати, без різких рухів, особливо якщо була травма голови, високий тиск, захворювання очей, при хронічних головних болях, остеохондрозі шийного відділу хребта.

8.вправа»ПЕРЕКАТИ»

В.п.: праву ногу виставити вперед, ліва знаходиться на крок позаду. Вага тіла рівномірно розподілена на обидві ноги.

Переносити вагу тіла то на праву, то на ліву ногу, роблячи перекати. Коліна згинати і випрямляти легко, м’яко, ніби танцюючи. На вдих присісти на ліву ногу, на видих – повернутись у В.п.

Потім поміняти положення ніг.

9.вправа»КРОКИ»

В.п.: стати прямо, руки опущені вздовж тіла.

Праву ногу підняти, згинаючи в коліні на рівні живота, кисті рук теж сходяться. На видих – випрямитись. Слідкувати, щоб при виконанні вправи спина залишалась прямою!

Так само виконуємо «ЗАДНІЙ КРОК», намагаючись ніби вдарити себе п’яткою.

Увага! При хворобах серця, астмі, гіпертонії, тромбофлебіті не слід піднімати коліна високо, підняття має бути легким, невисоким.



Кількість та темп виконання

Вправи слід виконувати в темпі солдатського кроку, не дуже повільно, але й не швидко.

Зверніть увагу: вправи виконують блоками по 8 раз, між ними перерва 3-5 секунд. На початку занять одна «ВІСІМКА», поступово доводити до чотирьох «вісімок». Щоб не збиватись, можна про себе наспівувати віршик:
- КИЦЯ МУРА, ДЕ ТИ БУЛА? Я ГУКАВ, А ТИ НЕ ЧУЛА. (перерва 3-5секунд)

- Я СИДІЛА ПІД СТОЛОМ, ЇЛА КАШКУ З МОЛОЧКОМ (перерва 3-5секунд)
Таким чином виконують ще дві «вісімки» і переходять до іншої вправи.

Кому можна виконувати вправи

Вправи даної гімнастики слід виконувати точно і регулярно. Вік для занять гімнастикою необмежений – від дітей 3-4 років до самого зрілого. Якщо виконувати весь комплекс вправ двічі на день на протязі місяця, то можна досить скоро відчути позитивний вплив на організм, якою б хвороба не була .
Тривалість занять

Заняття повинно займати не більш 30 хвилин, двічі на день – вранці та ввечері.

Першого дня слід виконати 3 вправи і щодня додавати по одній новій вправі, поступово оволодіваючи повним комплексом дихальної гімнастики.

Під час виконання вправ можливе легке головокружіння, але воно швидко минає. Просто в такому випадку вправи слід виконувати сидячи.
Таким чином, ви познайомились із комплексом вправ дихальної гімнастики О.Стрельникової. Після дихальних вправ які підготували учня до роботи на уроці, ми переходимо вокальних вправ.



  • Розспівка, спів вправ та вокалізів 7-10 хв.

  • Робота над вокальним твором з учнем 10-12хв.

  • Підсумок уроку. Домашнє завдання.

ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА

  • Щетинін М.Н. Дихальна гімнастика Стрельникової. – М.: ФиС, 2002. – 200с.

  • Работнов Л. Физиология певческого дыхания. М., 1998.

  • Юссон Р. Певческий голос. М., 1994.

  • Мусієнко О.В., Крапівіна К.О., Стрельченко В.В., Яремчук Ю.Я. - Вплив занять дихальною гімнастикою за методиками О.Стрельникової і К.Бутейко на фізіологічний стан дихальної системи. – Дрогобицький ДПУ ім.І.Франка, Львівський національний університет ім. І. Франка, 2002.

  • Наочні посібники.

Схожі:

Домашнє завдання з дисципліни ”Основи електротехніки і електроніки”...
Домашнє завдання потрібно виконувати на стандартних аркушах формату На титульному аркуші повинні бути вказані назва роботи, прізвище,...
№ уроку в темі
Домашнє завдання сплановано згідно підручника «Фізика. 11 клас: Підручник/ Є. В. Коршак, О.І. Ляшенко, В. Ф. Савченко. – К.: Генеза,...
Уроку
Перевіривши домашнє завдання шляхом виконання індивідуальних завдань, зв’язної відповіді та фронтального опитування, ознайомитися...
№ уроку в темі
Домашнє завдання сплановано згідно підручника «Фізика. 8 клас: Підручник/ Ф. Я. Божинова, М. М. Кірюхін, О. О. Кірюхіна. – Х.: Видавництво...
Уроку
Перевіривши домашнє завдання шляхом виконання індивідуальних завдань, зв’язної відповіді та фронтального опитування, ознайомитися...
План Теоретична частина а. З історії меду
Мета роботи. Ознайомитися з різними видами меду, його складом та властивостями
Урок №34 Тема. Множення одночлена на многочлен
Перевірку домашнього завдання можна організувати, зібравши зошити й оцінивши №1-2 з домашнього завдання. (У разі успішного виконан­ня...
Тема (теоретична частина)
Розробити план офісної локальної мережі для офісу страхової компанії, яка розміщена у 5-ти поверховому будинку та має 100 точок підключень...
№ уроку в темі
Домашнє завдання сплановано згідно підручника Фізика. 10 клас: Підручник/ В. Г. Бар’яхтар Ф. Я. Божинова. – Х.: Видавництво «Ранок»,...
МЕВ Магістерська програма Навчальний курс “Світові фінанси” Лектор...
Завдання У декількох статтях з тижневика «Дзеркало тижня» вимальовується невеселий сценарій розвитку подій в Україні на 2013-2014...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка