ВИРОБНИЧИЙ ПЛАН
ПП «Піцца+» створюється з метою виробництва продукції, яка буде користуватись широким попитом населення міста Запоріжжя. Підготовчий період містить наступні роботи:
1)Реєстрація підприємства.
2)Залучення фінансових ресурсів.
3) Укладання договорів на придбання основного обладнання, транспорту та необхідної сировини.
4) Укомплектування штату підприємства.
Після завершення цих етапів підприємство протягом трьох місяців роботи виходить на заплановану потужність випуску продукції. З часом, тобто протягом 2008-2009 рр., залежно від рівня попиту на продукцію, що планується випускати, можливе підвищення обсягів випуску продукції. Робота підприємства передбачається в однозмінному режимі.
Підприємство буде використовувати у виробничому процесі такі види основних засобів (табл. 1.).
Таблиця 1. Машини та устаткування
Найменування обладнання Купівля чи оренда Нове чи вживане Вартість, грн. Термін служби, років Амортизаційні відрахування за рік, грн.
1 . Автомобіль. Купівля Нове 50370 4 12480
2. Машина тістомісильна Купівля Нове 4805 20 236
3. Піч для піци Купівля Нове 10460 20 516
4. Обладнання для піцерії Купівля Нове 10265 20 506
Всього: - - 75900 - 13738
Технологічна схема приготування піци.
За інформацією, отриманою в автоматизованих базах даних, ми згрупували потенційних постачальників сировини:
за цінами на сировину;
за цінами на доставку;
за відомостями постачальника (гарантія надійності поставок і якості сировини).
Аналіз інформації виконувався за допомогою спеціально розроблених програм ЕОМ і були відібрані найбільш вигідні постачальники.
Розрахуємо потребу в сировині на 10 порцій кожного виду піци та визначимо за¬гальні витрати на сировину.
Таблиця 3. Витрати сировини на м'ясну піцу (10шт)
№з/п Найменування продукту Необхідна кількість Сума, грн.
1 Борошно (в/г), г 2500 3,75
2 Молоко, г 1000 0,70
3 Соус «Краснодарський», г 230 0,46
4. Фарш, г 900 4,50
5 Дріжджі, г 100 0,28
6 Яйця, г 80 0,43
7 Цибуля, г 120 0,11
8 Олія рафінована, г 40 0,18
9 Сіль, г ЗО 0,01
10 Приправа, г 20 0,08
Всього: 5000 10,50
Таблиця 4. Витрати сировини на грибну піцу (10 шт.)
№ з/п Найменування продукту Необхідна кількість Сума, гри.
1 Борошно (в/г), г 2500 3,75
2 Молоко, г 1000 0,70
3 Майонез, г 230 0.46
4 Гриби мариновані, г 900 4,05
5 Дріжджі, г 100 0,28
6 Яйця, г 80 0,43
7 Цибуля, г 120 0,11
8 Олія рафінована, г. 40 0,18
9 Сіль, г ЗО 0,01
10 Приправа, г 20 0,08
Всього: 5000 10,05
Таблиця 5. Витрати сировини на сирну піцу (10 шт.)
№з/п Найменування продукту Необхідна кількість Сума, гри.
1 Борошно (в/г), г 2500 3,75
2 Молоко, г 1000 0,70
3 Соус «Краснодарський», г 230 0,46
4 Сир твердий, г 900 7,65
5 Дріжджі, г 100 0,28
6 Яйця, г 80 0,43
7 Цибуля, г 120 0,11
8 Олія рафінована, г 40 0,18
9 Сіль, г ЗО 0,01
10 Приправа, г 20 0,08
Всього: 5000 13,65
Розрахуємо річні витрати на виробництво, виходячи з того, що на місяць підприємство виготовляє 11940 піц, у т.ч.:
піц м'ясних - 5270 шт.;
піц грибних - 4225 шт.;
піц сирних -2445 шт.
Зазначимо також, що витрати на сировину визначаються, виходячи з цін на сировину, яку ми отримаємо від постачальників.
1. Матеріальні витрати (основні):
а) на м'ясну піцу: 5270 • 10,5/10 • 12=66402,00 грн.
б) на грибну піцу: 4225 • 10,05/10 • 12=50953,50 грн.
в) на сирну піцу: 2445 • 13,65/10 • 12=40049,00 грн. Всього витрати на основні матеріали: 157404,00 грн.
2. Витрати на допоміжні матеріали:
Таблиця 6. Витрати на допоміжні матеріали
№ з/п Найменування матеріалу Потреба, тис. игг. Вартість, гри.
одиниці всього на програму
1 Етикетки 35 0,02 700
2 Коробки для піци 35 0,12 4200
3 Фірмові наклейки 10 0,03 300
Всього 5200
Таблиця 7. Розрахунок часу на виготовлення на 100 виробів, год. на програму, год.
1 Обробка компонентів 2,6 3697,2
2 Змішування 1,5 2130,0
3 Обробка тіста 0,4 572,4
4 Начинка 1 1422,0
5 Випікання 1 1422,0
Всього 9243,6
3. Витрати на оплату праці та відрахування на соціальні заходи.
Дані витрати містять основну та додаткову заробітну плату основних робітників та відрахування на соціальні заходи.
Додаткова заробітна плата основних робітників становить 24% від основної заробітної плати. Рівень відрахувань на зарплату становить 37,5% від суми основної та додаткової заробітної плати.
Таблиця 8. Розрахунок витрат на заробітну плату
№ з/п Статті витрат Сума, тис. грн.
1 Основна заробітна плата 14,4
2 Додаткова заробітна плата 3,5
3 Відрахування на соціальні заходи 6,7
Всього 24,6
4. Витрати на електроенергію для технологічних цілей.
Річний план виробництва х витрати електроенергії на одиницю продукції х вартість 1 кВт електроенергії = (11940 х 12) х 0,472 х 0,17=11496,8 грн.
Таблиця 9. Розрахунок вартості електроенергії на 100 штук виробів
№ з/ІІ Найменування устаткування Потужність, КВт/год Кількість Час роботи, год. Енерговитрати, КВт
1. Піч 18 1 1 18
2. Тістозамішувач 20 1 1,5 ЗО
3. Інше 2
Всього 50
5. Транспортні витрати на доставку матеріалів:
а) бензин: 172л • 12 • 5,2=2683 грн.
б) додаткові витрати на транспорт: 1155грн.
Транспортні витрати складають: 2683 + 1155 = 3838 грн., що складає 3838/157404-100%=2,4% від вартості перевезених матеріалів.
6. Амортизація основних засобів.
Суму амортизаційних відрахувань будемо нараховувати прямолінійним методом.
Амортизаційна вартість автомобіля = Первинна вартість - Ліквідаційна вартість = 50370-450 = 49920 грн.
Далі амортизаційна вартість автомобіля ділиться на кількість років корисної експ-луатації=19920:4=12480 грн. за рік.
І так за кожним видом основних засобів.
Таблиця 10. Розрахунок амортизації основних засобів
№ з/п Найменування обладнання Первинна вартість, грн. Ліквідаційна вартість, грн. Кількість років корисної експлуатації, роки Сума амортизаційних відрахувань, грн.
1. Автомобіль 50370 450 4 12480
2. Машина тістомісильна 4805 90 20 236
3. Піч для піци 10460 70x2 20 516
4. Обладнання для піцерії 10265 150 20 506
Всього - - - 13738
7. Орендна плата:
282 х 12=3384 грн.
Для розрахунку собівартості продукції необхідно визначити всі витрати, що мають місце в процесі виробництва. Витрати грошових коштів будуть здійснюватися на придбання сировини та допоміжних матеріалів, виплати заробітної плати основним робітникам, оплату енергії на додаткові витрати, пов'язані з організацією та здійсненням діяльності підприємства.
Витрати на утримання і експлуатацію устаткування включають амортизаційні відрахування; експлуатаційні витрати на обладнання, транспорт, інструмент; витрати на ремонт.
Загальновиробничі витрати формуються для нашого виробництва з витрат на організацію і управління виробництвом; на опалення, освітлення, зв'язок; транспортних витрат; орендної плати та інших.
Таблиця 11. Виробнича собівартість піци (на програму)
№з/п Найменування витрат Сума, тис. грн.
1 Сировина та матеріали 162,604
2 Купівельні напівфабрикати та комплектуючі вироби, роботи і послуги виробничого характеру сторонніх підприємств та організацій -
3 Паливо та енергія на технологічні цілі 11,4968
4 Зворотні відходи -
5 Основна заробітна плата робітників 14,4
6 Додаткова заробітна плата 3,5
7 Відрахування на соціальні заходи 6,7
8 Витрати на утримання та експлуатацію обладнання 21,5
а) Амортизаційні відрахування на основні засоби 13,7
б) Експлуатаційні витрати на обладнання, транспорт, інструмент 7,8
9 Загальновиробничі витрати
а) Витрати на організацію і управління виробництвом 8,04
б) На опалення, освітлення, зв'язок 0,5
в) Транспортні витрати 3,8
г) Орендна плата 3,3
д) На охоронну та протипожежну безпеку 0,2
10 Втрати від браку 0,606
11 Інші виробничі витрати -
12 Попутна продукція -
13 Виробнича собівартість 236,6468
Використовуючи дані табл. 1, знаючи обсяги виробництва, розрахуємо виробничу собівартість одиниці продукції:
ВС=236646,8/143280=1,65грн.
Середня ринкова ціна піци на подібну продукцію складає 4,6 грн., за одиницю. Виходячи з виробничої собівартості і середньої ринкової ціни, назначимо початкову ціну на нашу продукцію - 2,61 грн. (без ПДВ)
Прийнята ціна значно нижча, ніж у конкурентів, приблизно в 2 рази, що дасть змогу завоювати більше коло потенційних споживачів даного продукту. Розрахуємо виручку від реалізації нашої продукції (без ПДВ):
В=2,61 • 143280=373960,8 грн.
Визначимо суму прибутку
П=373960,8 - (236646,8 + 13011 + 1411) = 122892 грн.
Рентабельність виробництва продукції визначиться:
Р=П/(ВС + Ва + Вз) • 100%.
Прогноз розподілених адміністративних витрат Ва = 13011 грн. розподілених витрат на збут продукції В=1411 грн. Тоді,
Р=122892/(236646,8+13011+1411) • 100%=49%.
4. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ ПЛАН
ПП «Піцца+» є юридичною особою і діє на основі Статуту підприємства, має власне майно, самостійний баланс і розрахунковий рахунок. Продукція, що виробляється, відповідає ДСТУ, має сертифікат відповідності.
Для успішного ведення виробництва надзвичайно важлива наявність досвідчених фахівців по приготуванню піци. Знання рецептури, технології приготування відіграє вирішальну роль у процесі формування високої якості продукції. Так, фахівці з досвідом роботи в італійській піцерії беруть участь в організації спільного бізнесу. Структура управління підприємством приведена на рис. 2
Рис. 2. Структура управління ПП «Піцца+»
Таблиця 12. Потреба в персоналі та основна заробітна плата
№ з/п Посада Потреба, чол. Посадовий оклад, грн.
1 Директор 1 5000
2 Начальник цеху 1 4000
3 Бухгалтер 1 2500
4 Маркетолог 1 2500
5 Водій 1 1500
6 Вантажник 1 1400
7 Робітники 8 1500
Разом 14
За результатами господарської діяльності за певний період працівникам підприємства нараховується премія.
5. ФІНАНСОВИЙ ПЛАН
Цей розділ бізнес-плану має узагальнити матеріали всіх минулих частин та подати їх у вартісному виразі.
Для реалізації проекту необхідний кредит на суму 45000 грн. з бажаною ставкою 35% річних під заставу майна, а також власні кошти, які необхідно використовувати гранично-економно.
Таблиця 13. Основні витрати підприємства
Витрати Сума, гри.
На придбання основних засобів 75900
На придбання основних матеріалів 157404
На придбання допоміжних матеріалів 5200
На оплату праці та відрахування на соц. заходи 24600
На енерговитрати на технологічні цілі 11496,8
На транспортні витрати 3838
У структурі собівартості річної програми:
змінні витрати складають 199306.8 грн.;
постійні витрати - 37370 грн.;
виробнича собівартість річної програми – 236646,8 грн.
На основі вищенаведених даних, прогнозуємо, розраховуємо, складаємо, обґрун¬товуємо наступні документи:
1) Прогноз обсягів виробництва продукції:
На перший рік виробництва прогнозуємо такий випуск продукції (табл. 2.14): 366
Таблиця 14. Прогноз обсягів реалізації продукції на 1-й рік
№ п/п Вид продукції 2009 рік
1 2 3 4 5 6 Всього
1 Піца м’ясна: Щоденний обсяг продажів 145 150 165 165 165 165
Місячний обсяг продажів 4550 4650 5115 5115 5115 5115 29785
2 Піца грибна: Щоденний обсяг продажів 100 120 135 135 135 135
Місячний обсяг продажів 3100 3675 4185 4185 4185 4185 23115
3 Піца сирна: Щоденний обсяг продажів 45 60 70 70 70 70
Місячний обсяг продажів 1450 1860 2170 2170 [ 2170 2170 11990
Всього: щоденний обсяг продажів 290 320 370 370 370 370 2090
Місячний обсяг продажів 8990 9600 11440 11440 11410 11440 64470 |