ВСТУП


Скачати 164.97 Kb.
Назва ВСТУП
Дата 08.04.2013
Розмір 164.97 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Географія > Документи
ТЕОРЕТИЧНІ ЗАНЯТТЯ

ВСТУП

Поняття про метеорологію І кліматологію як науку. Предмет і завдання дисципліни. Місце дисципліни в системі природничих наук. Зв'язок метеорології та кліматології з іншими науками. Сучасні методи і організація метеорологічних і кліматичних досліджень. Спостереження і експеримент в метеорології. Застосування карт. Стислі відомості щодо розвитку кліматології та метеорології- Провідні вчені метеорології та кліматології. Міжнародні метеорологічні узгодження і спілки, їх задачі. Організація метеорологічної служби в Україні. Метеорологічна мережа, Практичне значення метеорології і кліматології. Програма спостережень на метеорологічних постах, станціях, обсерваторії. Метеорологічні прилади. Методи аерологічних спостережень. Сучасні проблеми кліматології.

  1. АТМОСФЕРА, її СКЛАД, БУДОВА ТА ОСНОВНІ ВЛАСТИВОСТІ

Земна атмосфера як екологічне середовище організмів. Еволюція атмосфери. Будова атмосфери. Основні властивості шарів атмосфери. Газовий склад атмосфери. Маса атмосфери. Густина і атмосферний тиск. Зміна атмосферного тиску з висотою. Баричний ступінь. Динаміка концентрації найважливіших газів. Фотохімічні реакції. Газові цикли. Водяна пара в повітрі. Тиск водяної пари і відносна вологість. Екологічне значення газового складу атмосфери. Прозорість атмосфери. Аерозолі, їх виникнення та функції. Серпанок, хмари, тумани. Іони в атмосфері. Розподіл озону в атмосфері. Забруднення атмосфери, джерела забруднення. Рідкі і тверді домішки в атмосферному повітрі. Електричне поле атмосфери. Основне рівняння статики атмосфери. Повітряні маси і фронти.

2. СОНЯЧНА РАДІАЦІЯ

Промениста і теплова рівновага Землі. Сонячна радіація як основне джерело енергії на Землі. Вплив сонячної радіації на атмосферні процеси і біосферу. Природа сонячного випромінювання. Спектральний склад радіації. Одиниці вимірювання. Фізичні властивості та екологічні функції випромінювання. Сонячна стала. Види сонячної радіації. Пряма радіація. Розсіяна радіація. Явища пов'язані з розсіюванням радіації. Закон Релея. Альбедо підстилкової поверхні, його величини. Відбита та поглинута радіація. Сутінки та зоря. Випромінювання земної поверхні та атмосфери. Радіаційний баланс, його добовий та річний хід. Біологічне значення випромінювання. Компенсаційна точка. Фотосинтетична активна радіація (ФАР). Коефіцієнт використання ФАР. Сонячна радіація в системі моніторингу. Зональний розподіл сонячної радіації біля земної поверхні. Методи щодо збільшення використання рослинами ФАР. Тривалість дня, її екологічне значення. Тривалість дня в природних зонах України. Фотоперіодизм у рослин.

3. ТЕМПЕРАТУРНИЙ РЕЖИМ ҐРУНТУ ТА ГІДРОСФЕРИ

Теплова енергія, її основні джерела в навколишньому середовищі. Тепловий баланс Землі. Процес нагрівання та охолодження грунту. Теплофізичні властивості ґрунту (теплоємність, теплопровідність і температуропровідність). Величини основних теплофізичних параметрів. Основні закономірності розподілу температури у грунті. Добовий та річний хід температури ґрунту. Тепловий баланс. Закономірності розподілу температури у ґрунті. Вплив ґрунтового покриву на температуру ґрунту. ТермоІзоплети. Процеси замерзання та відтавання ґрунту. Температура ґрунтів природних зон України. Екологічне значення температури ґрунту. Методи впливу на температурний режим ґрунту для потреб сільськогосподарського виробництва. Методи вимірювання температури ґрунту.

Термальний режим гідросфери. Добовий І річний хід температури водойм. Основні джерела тепла у гідросфері. Процеси нагрівання та охолодження водоймищ. Екологічне значення температури води. Методи вимірювання температури води.
4. ТЕМПЕРАТУРНИЙ РЕЖИМ АТМОСФЕРИ

Теплофізичні параметри повітря. Процеси нагрівання та охолодження повітря. Фізичне поняття молекулярної теплопровідності. Теплова конвекція, динамічна і термічна турбулентність, адвекція, їх механізм у процесах нагріву і охолодження приземного шару повітря. Добовий та річний хід температури повітря. Методи вимірювання температури повітря. Стратифікація температури повітря. Інверсія температури.

Температура повітря в основних природних зонах України. Амплітуда коливання добової і річної температури повітря. Екстремальні температури повітря на Землі і в Україні. Температура фітоценозів. Біологічне та екологічне значення температури повітря.

Сума активних і ефективних температур та її екологічне значення, методи розрахунку. Розподіл суми активних І ефективних температур повітря в Україні. Значення термального моніторингу довкілля.

5. ВОДЯНА ПАРА В АТМОСФЕРІ

Вода в гідрологічному циклі випаровування І насичення. Водний баланс Землі. Основні джерела водяної пари на Землі. Випаровування у природі. Водний баланс розрахункового шару ґрунту. Методи обчислювання. Вологість повітря. Основні характеристики вмісту водяної пари в атмосфері: парціальний тиск водяної пари, абсолютна і відносна вологість повітря, точка роси, нестача вологи в повітрі. Закономірності стану та зміни водяної пари в атмосфері. Кількість днів з величиною відносної вологості повітря в Україні.

Екологічне значення водяної пари в атмосфері. Випаровування, випаровуваність. Фізичне випаровування. Сумарне випаровування, транспірація, коефіцієнти транспірації та водоспоживання. Методи розрахунків. Добовий та річний хід випаровування та параметрів водяної пари в атмосфері. Конденсація водяної пари. Ядра конденсації. Продукти конденсації водяної пари.

Утворення хмар та їх класифікація. Хмарність, її добовий і річний хід. Сучасні методи створення і розсіювання хмар.

6. АТМОСФЕРНІ ОПАДИ

Опади, умови їх утворення, класифікація та значення у водному балансі грунту. Методи вимірювання опадів. Хімічний склад, електропровідність та радіоактивність опадів. Кислотні дощі. Добовий та річний хід опадів. Розподіл атмосферних опадів на Землі і в Україні. Активна дія на процес утворення опадів.

Сніговий покрив, характеристика його стану, методи визначення. Екологічне значення снігового покриву. Основі джерела ґрунтової вологи. Види ґрунтової вологи. Режим та запаси вологи в грунті. Сумарне випаровування як кліматичний параметр.

Методи визначення ґрунтової вологи. Агрогїдрологічні константи. Доступність вологи щодо рослин. Водозабезпеченість рослин. Річний хід запасів продуктивної' вологи в різних грунтово-кліматичних зонах України. Вологоємність ґрунту, її види. Водний баланс ґрунтової товщі. Методи розрахунку водного балансу. Гідрологічний моніторинг.

7. БАРИЧНЕ ПОЛЕ

Баричне поле. Карти баричної топографії. Ізобари. Горизонтальний баричний градієнт. Зміни баричного градієнта з висотою. Баричні системи, Зміна баричного поля з висотою в циклонах і антициклонах. Географічний розподіл тиску. Коливання тиску. МІждобова мінливість тиску. Крайні значення. Області зміни тиску. Річний хід тиску. Місячні і річні аномалії тиску.

8. ПОВІТРЯНІ ТЕЧІЇ В АТМОСФЕРІ

Вітер. Сили, що визначають рух повітря в атмосфері. Причини виникнення вітру та його характеристика. Прискорення вітру під дією баричного інгредієнта. Методи вимірювання швидкості та напряму вітру. Добовий і річний хід швидкості вітру. Роза вітрів, її побудова та практичне значення. Загальна циркуляція атмосфери: пасати, мусони, струменні течії. Місцеві вітри: морські та берегові вітри (бризи), фени, гірсько-долинні, бора. Особливості руху повітря в зонах пониженого та підвищеного тиску. Відхильна сила обертання Землі. Геострофічний вітер. Градієнтний вітер у циклоні і антициклоні. Термічний вітер. Фронти в атмосфері. Типи фронтів.

9. ЕКОЛОГІЧНО НЕБЕЗПЕЧНІ МЕТЕОРОЛОГІЧНІ ЯВИЩА

Небезпечні метеорологічні явища у навколишньому середовищі. Заморозки, їх типи та умови виникнення. Вплив заморозків на рослини. Класифікація сільськогосподарських рослин за їх стійкістю до низьких температур повітря. Методи прогнозу заморозків.

Посухи та суховії, умови виникнення та вплив на рослини. Типи посух. Пилові бурі (вітрова ерозія ґрунту), їх виникнення та екологічне значення.

Зливи, їх виникнення та екологічне значення. Водна ерозія грунту, умови формування та екологічне значення. Градобій. Небезпечні явища зимового періоду (випрівання, вимокання, вимерзання, випирання, крижана кірка, видування та зимова посуха), причини їх виникнення.

Районування небезпечних явищ в України. Моніторинг небезпечних явищ. Система методів боротьби з небезпечними метеорологічними явищами.

10. ПОГОДА 1 СИНОПТИЧНИЙ АНАЛІЗ, ЇХ ЗНАЧЕННЯ

Поняття про погоду. Періодичні і неперіодичні зміни погоди. Повітряні маси, їх характеристика та вплив на погоднІ умови. Прогноз погоди. Синоптичні карти. Принципи складання приземних карт погоди. Основні об'єкти синоптичного аналізу. Прогнози погоди за місцевими ознаками. Служба погоди в Україні.

Наукові основи методів метеорологічних прогнозів. Види метеорологічних прогнозів, їх впровадження та ефективність. Принципи і методи складання агрометеорологічних прогнозів: тепло- І водозабезпеченості рослин, термінів проведення робіт, фенологічних прогнозів, умов перезимівлі рослин, урожайності сільськогосподарських культур. Використання супутникової інформації у синоптичному аналізі.

11. КЛІМАТ І КЛІМАТОЛОГІЯ

Загальні поняття про клімат. Кліматичні системи Землі. Кліматоутворювальні фактори, умови та процеси на Землі і в Україні. Географічні чинники клімату: географічна широта, висота над рівнем моря, висотна кліматична зональність.

Радіаційні фактори клімату. Тепловий баланс, режим зволоження, загальна циркуляція атмосфери та їх кліматоутворювальна роль. Підстилкова поверхня, її роль у формуванні клімату.

Вплив рельєфу на клімат. Ліс як клІматоутворювальний фактор.

Кліматичні елементи, їх розподіл на земній кулі. Кліматичні показники І аналоги. Методика оцінювання клімату. Моделювання клімату у фітотронах. Меліорація клімату. Клімат і якість продукції. Клімат і домашні тварини.

Діяльність людини, її вплив на кліматичні характеристики. Класифікація клімату Землі і України. Кліматичні ресурси України, їх практичне використання. Кліматичне районування. Гіпотези змін клімату планети. Космічні та антропогенні фактори природних змін клімату. Періодичність клімату Землі.

12. МІКРОКЛІМАТ

Мікроклімат як явище поверхневого шару повітря. Фактори формування мікроклімату: географічні та антропогенні.

Методи дослідження мікроклімату. Температура, вологість і вітер у приземному шарі повітря. Мікроклімат розчленованої місцевості, лісу, міста. Тумани та смоги в містах. Фітоклімат.

Кліматичні умови життя. Засоби поліпшення мікроклімату. Шляхи впливу людини на клімат І мікроклімат: вплив на радіаційний і тепловий режим, покривання фунту (мульчування), зміна характеру діяльної поверхні, вплив на вітровий режим і турбулентний обмін, зрошення та осушення, створення водосховищ.
13. ПРИКЛАДНІ АСПЕКТИ КЛІМАТОЛОГІЇ І МЕТЕОРОЛОГІЇ.

ПРИНЦИПИ І МЕТОДИ АГРОМЕТЕОРОЛОГІЧНИХ

ДОСЛІДЖЕНЬ

Методологічні основи агрометеорології як науки. Особливості зв'язку сільського господарства з кліматом і погодою. Зв'язок росту та продуктивності рослин з основними агрометеорологічними чинниками. Класифікація сільськогосподарських культур за їх відношенням до основних факторів життя. Агрометеорологічні умови та тваринництво. Зв'язок шкідників і хвороб сільськогосподарських культур із погодою. Методи досліджень. Види і програми агрометеорологічних спостережень. Основи методики сільськогосподарського оцінювання клімату та погоди. Агрометеорологічні та агрокліматичні показники. Комплекси агрометеорологічних умов та аїротехніка.

Список літератури


  1. Антонов В.С. Короткий курс загальної метеорології. – Чернівці: Рута, 2004. – 356 с.

  2. Алисов Б.П. Курс климатологии. - Л.: Гидрометеоиздат, 1952. - 320 с.

  3. Атмосфера: Справочник (справочные данные, модели). - Л.: Гидрометеоиздат, 1991. - 510 с.

  4. Бучинский И.Е. Климат Украины в прошлом, настоящем и будущем. – К.: Госсельхозиздат, 1963. – 250 с.

  5. Берг Л. Климат и жизнь. М.: ОГИЗ, 1947, - 356 с.

  6. Гуральник И.И., Дубинский Г.П., Мамиконова С.В. Метеорология. - Л.: Гидрометеоиздат, 1972. – 416 с.

  7. Долгілевич М.Й. Метеорологія і кліматологія. Навчальний посібник. - Житомир, 2001 - 243 с.

  8. Долгілевич М.Й., Радіонова Т.М. Практикум з метеорології та кліматології. Навчальний посібник. - Житомир, 2002 - 202 с.

  9. Дроздов О.А., Васильев В.А., Кобышева Н.В. и др. Климатология. - Л.: Гидрометеоиздат, 1989, - 568 с.

  10. Израэль Ю.А., Назаров И.М., Прессман А.Я. Кислотные дожди.- Л.: Гидрометеоиздат, 1983. – 206 с.

  11. Краткий агроклиматический справочник Украины. - Л. Гидрометеоиздат, 1976.

  12. Клімат України. / За ред.. В.М. Ліпінського, В.А. Дячка, В.М. Бабіченко. – К.: Видавництво Раєвського, 2003. -343 с.

  13. Кліматологія. Терміни та визначення основних понять. ДСТУ 3992 - 2000. – К.: Держстандарт України, 2001. – 40 с.

  14. Колесник П.И. Метеорология. (практикум) - К.: Вища школа, 1986, - 175 с.

  15. Лосев А.П. Сборник задач и вопроосов по агрометеорологи. - Л.: Гидрометеоиздат, 1988, - 175 с.

  16. Матвеев П.Т. Курс общей метеорологии. - Л. Гидрометеоиздат, 1984. – 450 с.

  17. Михайленко М.М. Основи агрометеорології. – К.: Вища шк. Головне видавництво, 1982. – 175 с.

  18. Полевой А.Н. Сельскохозяйственная метеорология. - С.-П.: Гидрометеоиздат, 1992 -450 с.

  19. Хромов С.П. Метеорологический словарь. – Л.: Гидрометеоиздат, 1974. – 568 с.

  20. Хромов С.П. Метеорология и климатология для географических факультетов. Л.: Гидрометеоиздат, 1983. – 456 с.

  21. Чирков Ю.И. Агрометеорология. - Л.: Гидрометеоиздат, 1986. – 293 с.

  22. Школьний Є.П. Фізика атмосфери. - Вид-во Одеського гідрометеоінституту, 1997. – 698 с.

  23. Шульгин А.М. Агрометеорология и климатология.- Л. Гидрометеоиздат, 1978. - 191 с.



7.Індивідуальні завдання для самостійної роботи студентів

7.1 Теми рефератів

  1. Історія виникнення та розвитку метеорології та кліматології

  2. Сучасні проблеми кліматології.

  3. Еволюція атмосфери.

  4. Будова атмосфери (основні властивості шарів атмосфери та методи їх дослідження).

  5. Географічний розподіл сумарної радіації і радіаційного балансу та їх значення у кліматоутворенні України.

  6. Тривалість дня в природних зонах України та її екологічне значення.

  7. Спектральний склад сонячної радіації.

  8. Теплофізичні властивості грунту.

  9. Закономірності розподілу температури грунту за природними зонами України.

  10. Добовий та річний хід температури повітря.

  11. Температурна стратифікація атмосфери.

  12. Екстремальні температури повітря на Землі і в Україні

  13. Географічний розподіл в Україні показників вмісту водяної пари в атмосфері, її екологічне значення.

  14. Добовий та річний хід випаровування та характеристик водяної пари в атмосфері.

  15. Утворення хмар та їх класифікація.

  16. Добовий та річний хід опадів на території України

  17. Водний баланс землі та ґрунтової поверхні.

  18. Гідрологічний моніторинг.

  19. Добовий і річний хід характеристик вітру.

  20. Особливості формування та характеристики місцевих вітрів.

  21. Загальна циркуляція атмосфери та її кліматоутворююча роль.

  22. Основні види та методи агрометеорологічних прогнозів.

  23. Моніторинг небезпечних метеорологічних явищ.

  24. Система методів боротьби з небезпечними метеорологічними явищами.

  25. Класифікація та характеристика існуючих кліматів.

  26. Природні та антропогенні зміни клімату, їх темпи та значення.

  27. Кліматичні ресурси України, їх значення.

  28. Види та методи агрометеорологічних спостережень в України.

  29. Практичне використання агрометеорологічної та агрокліматичної інформації у сільському господарстві.

  30. Особливості розподілу кліматоутворюючих факторів по земній кулі.

7.2 Перелік індивідуальних розрахунково - графічних завдань

  1. Розрахунок кількісних показників різних видів сонячної радіації.

  2. Визначення глибини промерзання ґрунту (розрахунковий та графічний методи)

  3. Побудова і аналіз графіка річного ходу температури повітря

  4. Розрахунок вологості повітря за даними різних приладів (аспірацій ний психрометр, станційний психрометр, гігрометр, росограф)

  5. Розрахунок щільності снігу та запасів вологи в ньому( за даними вагового снігоміру).

  6. Побудова та аналіз графіку-гістограми середньомісячної кількості атмосферних опадів для конкретного регіону.

  7. Розрахунок перевищення однієї точки місцевості над іншою за допомогою методу барометричного нівелювання.

  8. Побудова та аналіз графіку роза вітрів за даними конкретного регіону.

  9. Розрахунок імовірності та інтенсивності заморозків.

  10. Побудова кліматограми.

  11. Складання агрометеорологічного прогнозу

  12. Визначення запасів вологи в грунті за різними методиками.

  13. Розрахунок щільності снігового покриву та запасів вологи у ньому.

7.3 Варіанти індивідуальних розрахункових завдань

  1. Вирахувати величини вологості повітря якщо t = 14.5C, d = 4.5мб

  2. Вирахувати на якій глибині температура грунту буде складати ОС, якщо на глибинах 0,20, 40, 80, 160, 320 см температура становила – 5.6; -4.1; -2.1; - 1.0; -0.2; + 1.8С.

  3. Вирахувати, яку кількість сонячної радіації буде поглинати посів кукурудзи якщо S = 1.05 кал\ см2\хв.; h0 = 70, D = 0,5% кал/см2/хв.; Ак=20%.

  4. З 8 до 1105 випало 32 мм опадів, з 1105 до 1150 їх випало 42 мм. Визначити загальну інтенсивність опадів з 800 до 1150 їх інтенсивність з часу 1105 до 1150.

  5. Визначити всі характеристики вологості повітря якщо t = 16,8C, а точка роси (td)= 1,5С.

  6. Визначити парціальний тиск, абсолютну відносну вологість, точку роси якщо температура сухого термометра складає 18.0С, а дефіцит вологості 6.5 мб.

  7. Вирахувати загальний запас вологи і запас продуктивної вологи в грунті, якщо: маса вологого грунту дорівнює 41 г, сухого – 33 г, об’ємна маса грунту 1.27 г\см3, шар грунту 25 см, коефіцієнт в’янення 15%.

  8. Визначити щільність снігу, запас води в ньому, кількість води на 1 га, якщо кількість поділок на ваговому снігомірі складає 55, а висота снігового покриву 20 см.

  9. Визначити величину альбедо (Ак) за такою умовою:

    1. S=0,7 кал/см2 ха.; h0 = 40 0 ; Д= 0,3 кал/см2 ; Rк=0,2 кал/см2 ; .

  10. Вирахувати ймовірність заморозку, в повітрі і на поверхні грунту якщо: t=8.3С t’ = 4.4С, точка роси = 0.5С, хмарність 3 бали

  11. Визначити величину радіаційного балансу, якщо пряма сонячна радіація складає 1.05 кал/см2 хв., висота сонця 40С, розсіяна радіація

    1. 0,1 кал\см2хв, альбедо 18%, ефективне випромінювання 0.12 кал\см2 хв.

  12. Визначити інсоляцію південного та північного схилів, якщо пряма сонячна радіація дорівнює 1.12 кал/см2 хв., кут падіння сонячної радіації 60, крутизна південного схилу 12, а північного - 10

8. Комплект тестів, контрольних запитань для визначення рівня засвоєння знань і рейтингу
ПРОГРАМНІ ПИТАННЯ З МЕТЕОРОЛОГІЇ І КЛІМАТОЛОГІЇ

  1. Предмет вивчення метеорології і кліматології.

  2. Методи дослідження в метеорології і кліматології.

  3. Основні задачі метеорології і кліматології з обслуговування сільськогосподарського виробництва.

  4. Газовий склад приземного шару повітря, його значення для розвитку рослинного світу.

  5. Вплив рослинного покриву на формування газового складу приземного шару атмосфери і ґрунтового повітря.

  6. Газовий склад ґрунтового повітря, його значення для розвитку рослинного світу.

  7. Будова атмосфери, методи її дослідження.

  8. Проблема озонового шару, в чому вона полягає. Роль озону.

  9. Видовий склад сонячної енергії. Роль основних видів сонячної радіації в розвитку рослинного світу.

  10. Радіаційний баланс і його складові.

  11. Спектральний склад сонячної радіації.

  12. Біологічна роль основних частин спектра для рослин.

  13. Фотосинтетична активна радіація, КДД ФАР, його визначення.

  14. Освітленість, її вплив на ріст і розвиток рослин.

  15. Послаблення сонячної радіації в атмосфері і рослинному покриві.

  16. Значення та врахування сонячної радіації в сільськогосподарському виробництві.

  17. Регулювання приходу сонячної радіації в рослинному покриві.

  18. Вимірювання основних видів сонячної радіації (Прилади, їх будова, установка, правила вимірювання).

  19. Процеси нагрівання та охолодження грунту.

  20. Теплофізичні характеристики грунту, їх вплив на температурний режим грунту.

  21. Закономірності розподілу тепла в грунті (закон Фур’є).

  22. Амплітуда добового та річного коливання температури грунту, фактори, що впливають на їх величину.

  23. Вплив рослинного покриву на температурний режим грунту.

  24. Значення та врахування температури грунту в сільськогосподарському виробництві.

  25. Оптимізація температурного режиму грунту на відкритих ділянках і в рослинному покриві.

  26. Основні термометри для вимірювання температури ґрунту (правила підготовки, установки та проведення спостережень).

  27. Процеси нагрівання і охолодження повітря (основні шляхи теплопередачі грунт – атмосфера).

  28. Вертикальний градієант температури п-овітря. Основі типа р.розподілу температури повітря по вертикалі.

  29. Вплив рослинного покриву на вертикальний розподіл температури повітря (вдень і вночі).

  30. Характеристики температурного режиму повітря (середні, максимальні, мінімальні, оптимальні температури; температура повітря біологічний нуль або нижній поріг розвитку, активні, ефективні та баластні температури).

  31. Суми активних і ефективних температур, їх визначення і практичне використання.

  32. Значення та врахування температури повітря в сільськогосподарському виробництві.

  33. Вимірювання температури повітря (характеристика приладів).

  34. Основні характеристики вологості повітря, методи їх визначення (психрометричний і гігрометричний).

  35. Значення вологості повітря і використання основних показників її в практиці сільського господарства.

  36. Випаровування, одиниці вимірювання та інтенсивність випаровування.

  37. Випарність і транспірація. Роль транспірації в розвитку рослинного організму.

  38. Сумарне випаровування та водоспоживання.

  39. Визначення випаровування, транспірації, сумарного випаровування та водоспоживання (розшифрувати основні формули).

  40. Вплив метеорологічних факторів на випаровування і транспірацію.

  41. Основні заходи регулювання випаровування в полі і на ділянках з рослинним покривом.

  42. Опади, умови їх утворення, інтенсивність та класифікація.

  43. Основні фактори, що впливають на утворення та розподіл опадів по території.

  44. Характеристики снігового покриву. Прилади для їх вимірювання. Визначення кількості води, що утворюється після танення снігу.

  45. Роль снігового покриву у с.-г. виробництві.

  46. Снігові меліорації.

  47. Основні прилади для вимірювання кількості рідких, твердих і змішаних опадів (загальна характеристика будови, установки та вимірювання).

  48. Основні шляхи надходження вологи в грунт.

  49. Основні форми вологи в грунті (гігроскопічна, зв’язана, капілярна і гравітаційна).

  50. Методи визначення вологості ґрунту в польових умовах (термостатно-ваговий метод та використання тензіометра).

  51. Агрогідрологічні характеристики ґрунту (вологоємність ґрунту: повна, капілярна і найменша або польова; водопроникність, продуктивна волога, мертві запаси – коефіцієнт стійкого в’янення).

  52. Продуктивна волога в грунті, її визначення та форми.

  53. Вплив типу грунту на запаси продуктивної вологи. Навести приклади.

  54. Водний баланс грунту і його складові.

  55. Основні способи визначення забезпечення вологою території (ГТК).

  56. Вплив рослинного покриву на формування запасів ґрунтової волог.

  57. Регулювання водного режиму грунту.

  58. Атмосферний тиск, одиниці і прилади для вимірювання.

  59. Вітер, причини виникнення, характеристики і прилади для їх вимірювання.

  60. Загальна циркуляція атмосфери. Місцеві вітри, їх загальна характеристика (мусони, фен, бора, гірсько-долинні вітри, бризи).

  61. Значення вітру для сільського господарства.

  62. Роза вітрів, її господарське використання.

  63. Погода (визначення та фактори, якими вона характеризується).

  64. Періодичні та неперіодичні зміни погоди.

  65. Повітряні маси, атмосферні фронти (загальна характеристика).

  66. Циклони та антициклони. Погода, характерна для циклонів та антициклонів у теплий та холодний періоди року.

  67. Основні методи завбачення або прогнозування погоди Заморозки, причини їх виникнення та способи прогнозування. Основні методи боротьби з заморозками.

  68. Характеристика основних небезпечних явищ холодного періоду (вимерзання, випрівання, випирання, льодова кірка). Умови виникнення та методи боротьби з ними.

  69. Характеристика основних небезпечних явищ теплого періоду (засухи, суховії, пилові бурі, град). Умови виникнення, класифікація та заходи боротьби з ними.

  70. Клімат та основні кліматоутворюючі фактори (загальна характеристика).

  71. Макроклімат, мікроклімат та фітоклімат (загальна характеристика).

  72. Основні кліматичні зони України. Розподіл основних кліматичних та агро кліматичних показників по зонах України (ФАР, тривалості вегетаційних періодів в днях, сума активних температур, величини випаровування, суми атмосферних опадів та ГТК).

  73. Глобальні зміни та коливання клімату

  74. Що вивчає метеорологія і кліматологія. Що вивчає агрометеорологія

Схожі:

КУРСОВА РОБОТА Транспортні договори, їх система та правове регулювання ЗМІСТ Вступ
Вступ с. 3-5
РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА З дисципліни: Принципи і методи аналізу художнього твору Спеціальність
Враховується знання студентів, набуті при вивченні курсів "Вступ до літературознавства", "Вступ до мовознавства" та ін. Безсумнівний...
Модуль Олени Горошко і Джулі Снайдер-Юлі Вступ до ґендерних аспектів...
Вступ: Мета цього модуля – ознайомити студентів із тим, як ґендерні відмінності конструюються за допомогою дискурсу електронної комунікації...
Взаємодія школи та родини – один з вирішальних факторів успішного виховання дітей
Школа. Як багато чекань, надій, хвилювань пов'язують діти, батьки, учителі з цим словом. Вступ до школи – це початок нового етапу...
ЗМІСТ Вступ 3 Змістовна програма вступних випробувань 3 Критерії оцінювання 7 Література 9 Вступ
Методичні матеріали до вступних випробувань з Історії України на навчання до Дніпропетровського університету імені Альфреда Нобеля...
ЗМІСТ Вступ 3 Змістовна програма вступних випробувань 3 Критерії оцінювання 7 Література 9 Вступ
Методичні матеріали до вступних випробувань з Історії України на навчання до Дніпропетровського університету імені Альфреда Нобеля...
ЗМІСТ Вступ 3 Змістовна програма вступних випробувань 3 Критерії оцінювання 7 Література 9 Вступ
Методичні матеріали до вступних випробувань з Історії України на навчання до Дніпропетровського університету імені Альфреда Нобеля...
План Вступ Міжнародно-правова відповідальність за екологічні правопорушення...
У найбільш загальному значенні під міжнародно-правовою відповідальністю у даній галузі розуміють настання негативних наслідків для...
З УЧНЯМИ
ВСТУП
1 Вступ ( 1 година)

Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка