ПРОЕКТ


Скачати 87.75 Kb.
Назва ПРОЕКТ
Дата 13.11.2013
Розмір 87.75 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Географія > Документи
НАЦІОНАЛЬНИЙ ТУР МІЖНАРОДНОГО КОНКУРСУ

МОЛОДІЖНИХ ПРОЕКТІВ З ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ

«ЕНЕРГІЯ І СЕРЕДОВИЩЕ» - 2012

ПРОЕКТ

ВИКОРИСТАННЯ ВІДХОДІВ ПЕРЕРОБКИ НАСІННЯ СОНЯШНИКА (БІОМАСИ) У ЯКОСТІ АЛЬТЕРНАТИВНОГО ВИДУ ПАЛИВА

НА ПРИКЛАДІ ТОВ «САТЕЛІТ»

Виконав: учень 10 класу загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 61 м. Маріуполя

Єрмілін Антон Іванович

Керівник: вчитель географії вищої категорії, «учитель - методист»

Бахмутська В. І.

м. Маріуполь

2012

Вступ.

Сучасну епоху розвитку людської цивілізації називають космічною, ядерною, електронною, в той же час епохою екологічної кризи у взаєминах суспільства і природи. Учені ведуть розробки шляхів гармонізації цих відносин, прагнучи зберегти здатність природи до саморегулювання і самовідновлення. Результатом таких досліджень повинна стати оптимізація антропогенного навантаження на природні системи.

Мета проекту: показати значення біомаси (лушпиння) як джерела альтернативного палива на прикладі ТОВ «Сателіт».

Завдання проекту:

  1. Оцінити біомасу як джерело альтернативного виду палива.

  2. Ознайомитися з особливостями виробництва пелет.

  3. Оцінити стан екологічної ситуації в регіоні.

  4. Описати перспективу виробництва пелет на ТОВ «Сателіт».

У процесі нашого дослідження були використані наступні методи:

  • Теоретичне моделювання;

  • Технічне моделювання;

  • Логіко - індуктивний метод;

  • Порівняльний аналіз;

  • Математичний аналіз.

Так як розвиток світового господарства вимагає з кожним роком все більшої кількості енерговитрат, ми вирішили дослідити особливості отримання альтернативних джерел енергії на прикладі пелет (гранул з пресованої біомаси). Тема актуальна тому що, використовуючи перероблені тверді побутові відходи в якості палива, ми економимо копалини невідновних ресурсів: газ, нафта, кам'яне вугілля. В якості бази дослідження отримання біопалива було використано підприємство «Сателіт», яке з відходів основного виробництва виробляє брикети і пелети з лузги соняшника. Ми досліджували технологічний процес, ознайомилися з економічними перевагами використання цього палива, і тепер хочемо представити вашій увазі результати цих досліджень.
Опис заходів та результатів роботи.
Використання біопалива (пелет).

Важливим завданням нашого покоління є щадне ставлення до навколишнього середовища і збереження Землі не тільки для нас, нині живучих, але і для наступних поколінь. Відмітна характеристика людини - все що підвищує вимоги до комфортного існування. Це має не найсприятливіші наслідки, оскільки Земля, як зберігач ресурсів, страждає від нераціонального антропогенного втручання. Як результат, сьогодні ми має проблему "парникового ефекту"."Парниковий ефект" - це підвищення температури нижчих шарів атмосфери в порівнянні з температурою теплового випромінювання планети. Це прямий шлях до глобального потепління клімату і зміни біоекоценоза. Але цю проблему можна вирішити замінивши використання вичерпних джерел енергії (газу, нафти) сучасними видами палива. Сучасним, високотехнологічним зразком палива сьогодні є пелети. Пелети (pellets), паливні брикети - спресовані циліндричні відходи переробної промисловості, що використовуються як екологічно чисте паливо. Усім відомо, що Україна є всесвітньо відомим виробником сільськогосподарської продукції. Однак, мало хто замислювався над використанням відходів сільськогосподарського виробництва в світовому масштабі. Можливо тому ринок твердого біопалива України перебуває на початковому етапі розвитку. Наприклад, у Швеції, Данії, Італії, Китаї, Німеччині, США це паливо активно використовується в побутових і промислових котельнях, а в Україні продовжують спалювати газ. Хочу навести кілька аргументів проти спалювання природного газу на користь використання біопалива - пелет:

1. Природний газ - невідновний вид палива.

2. При виробництві пелет використовується набагато менше енергії, ніж при видобутку і транспортуванні газу.

3. Хоча пелети мають форму гранул діаметром 6-10 мм., вони мають високу енергоємність: при спалюванні 1 кубометра пелет вивільняється енергія в еквіваленті горіння 2 кубометрів природного газу.

4. Залишок після спалювання біопалива складає всього лише 1-2% від початкової маси, що дуже економічно.

На підприємстві «Сателіт», де за добу переробляється 800 т насіння соняшнику, обсяг відходів становить від 20 до 50 т на добу, тобто 600 т в місяць, що еквівалентно такій же кількості бурого вугілля на невеликий шахті. Це «вугілля», як правило, йде на опалення самого підприємства. Для опалення виробництва за місяць використовується близько 100 т. лушпиння, а залишок (близько 500 т.) гранулюється та продається на світовому ринку. Таким чином, природні ресурси і розвинуте сільське господарство нашої країни дозволяють істотно скоротити споживання традиційних енергоносіїв.
З інтерв'ю з інженером з виробництва пелет ТОВ «Сателіт».

Наше підприємство - це інвестиційний проект сінгапурської фірми NOBLE. У зв'язку з тим, що Україна вийшла на перше місце з виробництва соняшнику в світі (за нами - Росія та Аргентина), з'явився сенс будувати виробництва з переробки соняшника в нашому регіоні. Для інформації: загальна потужність усіх заводів, які переробляють сонях - на Україні - 10 мільйонів тонн насіння на рік. Наше підприємство переробляє 800 тонн насіння на день, при цьому утворюється близько 18% відходів (лушпиння). Лушпиння відділяється від насіння для того, щоб зменшити масову частку клітковини на користь масової складової протеїну в залишках після вичавлювання олії. Ці залишки ми продаємо в Білорусію та Росію в якості корму для худоби. А ось лузга вважалася раніше марним товаром, поки не запропонували її гранулювати. Чому грануляція? Відповідь проста: насипна щільність лузги - 100-150 кг/м3, тобто в вантажний автомобіль «Камаз» можливо завантажити близько 7 тонн лушпиння, що дуже мало. А в гранулах насипна щільність лузги становить близько 500 кг/м3, тобто в машину поміщається 25-30 тонн, що виправдовує транспортування. Говорячи економічною мовою, на ринку з'явився новий товар. Для нашого виробництва лузга - це не просто відходи, це - джерело енергії. Завдяки лушпинню насіння опалюються виробничі, побутові та офісні приміщення, завдяки лушпинню забезпечується підігрів технологічного обладнання, і, в перспективі, завдяки лушпинню, можливе опалення будинків найближчого мікрорайону. І це все - «зелена» енергія, а значить, в атмосферу не виділяється нової кількості вуглекислого газу. Процес виготовлення пелет проходить на високому рівні. Збільшилася екологічність продукції. Вміст пилу не перевищує 1% ваги і не викликає алергії у працівників, самозаймання не відбувається. Такі системи встановлюються на котли замість пальників для рідкого палива, разом з тим зберігається високий рівень автоматизації. Енергопоказники пелет: 1 тонна паливних гранул = 500 л. рідкого палива, 1 м3 пелет = 330 літрів рідкого палива, 2,5 кг пеллет = 1 літр рідкого палива.

Отже, при згорянні в котлі, 1 кг. лузги виділяє до 20000 кДж енергії, при цьому робоча зольність становить близько 2%. Здавалося б, що відходи виробництва все таки є, але не варто забувати, що зола - це відмінне калійно - фосфорне добриво, яке застосовується в сільському господарстві. Спалювання пелет відбувається практично без виділення CO2, в той час як, згоряння кам'яного вугілля, мазуту, дизеля, торфу і природного газу відбувається з викиданням великої кількості вуглекислого газу в навколишнє середовище. Використання старих видів палива - прямий шлях до парникового ефекту і екологічної катастрофи. В якості приблизно можна вказати, що використання пелет однією сім'єю дає можливість знизити викиди CO2 в атмосферу на 4.8 тонн на рік при переході з рідкого палива і на 2.5 тонн на рік при переході з природного газу.

У наступному році наше підприємство буде збільшувати виробництво, введе в експлуатацію новітнє обладнання, в тому числі - електромеханічний фільтр, який буде нейтралізовувати всі можливі забруднювачі атмосферного повітря. У підсумку хочеться підкреслити, ТОВ «Сателіт» не тільки виробляє продукцію, альтернативну традиційним видам палива, але і безпосередньо бере участь в глобальних процесах енергозбереження.

Факт глобального потепління вже не викликає сумнівів. Дані метеорологічних спостережень свідчать про те, що за останні 100 років середня температура поверхні Землі виросла на 0,74ºС, причому темпи її зростання поступово збільшуються. За прогнозами в найближчі 20 років зростання температури складе в середньому 0,2ºС за десятиліття, а до кінця 21 століття температура Землі може підвищитися від 1,8 до 4,6ºС (така різниця в даних - результат накладення цілого комплексу моделей майбутнього клімату, в яких враховувалися різні сценарії розвитку світової економіки та суспільства). Правильніше було б говорити не про «глобальне потепління», а про «глобальні зміни клімату». Адже крім зростання температури відбувається і ряд інших, пов'язаних з потеплінням змін у складній і багатогранній системі, якою є наша «машина погоди» - кліматична система Землі. Виявляються вони у посиленні мінливості погоди (сильні морози, що змінюються різкими відлигами зимою, зростання числа надзвичайно спекотних днів літа).

Спостережувані зміни в кліматичній системі Землі вчені пов'язують з аномальним зростанням концентрації в атмосфері так званих «парникових газів» (вуглекислий газ, метан, закис азоту та ін.) Ці гази затримують інфрачервоне випромінювання, яке випускає земна поверхня, створюючи тим самим «парниковий ефект». Явище парникового ефекту дозволяє підтримувати на поверхні Землі температуру, при якій можливе виникнення і розвиток життя. Якби парниковий ефект був відсутній, середня температура поверхні земної кулі була б значно нижче, ніж вона є зараз.

Що ж необхідно зробити, щоб досягти стабілізації кліматичної системи планети? Для цього необхідно переорієнтувати електроенергетику, постійно позбавлятися від вуглеводних технологій, щоб вирішити ці проблеми, необхідний перехід на нетрадиційні джерела енергії - чисті та відновлювальні. Наше місто - Маріуполь - одне з перших міст України по впровадженню енергозберігаючих технологій, які впливають в цілому на природно - антропогенне середовище. У спілкуванні з природою, в діяльності людини необхідні глибокі знання і мудра відповідальність. Це - символ екології. У Маріуполі розроблена природоохоронна програма, розрахована до 2020 року. Вже зараз є результати у вирішенні екологічних проблем. До кінця 90-х років викиди шкідливих речовин в атмосферу становили 780 тис. тонн в рік, в даний час викиди тільки на комбінаті «Азовсталь» групи «Метінвест» знизилися до 382 тис. тонн на рік. В умовах зміни клімату та збільшення кількості днів з несприятливими метеоумовами, у місті часто спостерігається фотохімічний туман (смог). У його складі озон, оксиди азоту і сірки, інші органічні сполуки. Стійка безвітряна погода, що зазвичай супроводжується інверсіями, призводить до високої місцевої концентрації реагентів, постійний вплив яких на організм людини вкрай небезпечний. У зв'язку з цим, Маріуполь впродовж багатьох років є містом підвищеної екологічної небезпеки. У рамках реалізації природоохоронної програми, виведені з експлуатації три коксові батареї «Азовсталі», завдяки чому знизилися рівні викидів шкідливих речовин в атмосферу; ведеться ремонт природоохоронного обладнання на аглофабриці. Аналіз, наведений в табл. 1, показує значне зниження рівня викидів шкідливих речовин.
Табл. 1. Динаміка якості атмосферного повітря у м. Маріуполі у 2012 р.

ПДК

І декада

ІІ декада

ІІІ декада

ІV декада

Пил

1,96

1,46

1,01

0,91

Окис вуглецю

2,36

1,36

1,028

0,89

Сірководень

1,48

1,11

0,96

0,93

Фенол

1,8

-

0,4

0,6

Аміак

1,5

-

0,65

0,7


Висновки.

1. Глобальне потепління потребує розвитку досліджень у всіх напрямах з охорони атмосфери та проведення комплексного екологічного моніторингу.

2. Також треба використовувати безвуглецеві та відновлювальні джерела енергії, розвивати нові екологічно чисті технології.

3. Перспектива вичерпання палива на Землі, екологічні проблеми, пов'язані з використанням енергії, спонукають людську думку шукати шляхи використання відходів виробництва, зокрема, лушпиння насіння соняшника, з якого виробляють біопаливо.

4. При виготовленні, а потім - спалюванні пелет скорочується обсяг викидів, що зменшує навантаження на навколишнє середовище.

5. Використання даного виду альтернативного палива здатне повністю змінити енергетичну галузь економіки і, найголовніше, відмовитися від використання природного газу.
Додатки.




Схожі:

Виконання певних дій у певній послідовності, проміжного контролю...
Будь-який проект передбачає унікальність свого результату,якщо цей результат уже досягається іншими, такий проект не варто навіть...
Комплекс №49 „Надія” Проект, спрямований на розвиток і реалізацію...
Проект, спрямований на розвиток і реалізацію творчого потенціалу учнів у сфері дослідницької діяльності
Конкурс «Марафон-проект» Проект у номінації «Духовність народжується від духовності»
Дмитро Павличко – один із провідних сучасних українських поетів. Відтоді, як з’явилася перша його збірка поезій «Любов і ненависть»...
Проект PR -Відділу Студентської Ради НТУУ «КПІ»
Школа Ораторського Мистецтва – це проект PR-Відділу Студентської Ради НТУУ «КПІ», покликаний створити необхідні умови для студентів...
Проект Ліги старшокласників «Сім духовних святинь малої Батьківщини»
Батьківщини (надалі – проект) здійснюється під керівництвом Головного управління освіти і науки облдержадміністрації спільно з обласним...
«ЗОШ І-ІІІ ступенів – дитячий садок» Екологічний проект Проект розробила...
Теоретичні знання, отримані на уроках, повинні стати базою для самостійної оцінки, для проведення власних досліджень, спостережень,...
М. Харків 12 січня 2006 року Були присутні: 7 чол. Голова зборів: Шапаренко С. О. Порядок денний
Шлях у майбутнє", яка виконувалася громадською організацією ІСАР "Єднання" за фінансування Фонду Ч. С. Мотта (США) та фонду ДОЕН...
ДПТНЗ «Житомирський професійний технологічний ліцей» Проект Автор...
Улюблений колір відображається при виборі гардеробу, оформленні інтер’єру квартири. Я люблю білий колір, він мені приносить радість,...
Інвестиційний проект Щорічний фестиваль «Весілля Нестора Махна і...
Щорічний фестиваль «Весілля Нестора Махна і Галини Кузьменко» (проект Антошика М. М., Помічнянського міського голови)
Управління освіти Ніжинської міської ради Ніжинська загальноосвітня...
Не можна розраховувати на те, що можна залишитися здоровим, зовсім не докладаючи до цього ніяких зусиль. Здоров’я в усі часи вважалося...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка