ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення занять з пожежної тактики з особовим складом чергових караулів


Скачати 66.29 Kb.
Назва ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення занять з пожежної тактики з особовим складом чергових караулів
Дата 29.04.2013
Розмір 66.29 Kb.
Тип План-конспект
bibl.com.ua > Географія > План-конспект
ЗАТВЕРДЖУЮ”

Начальник СДПЧ-3

по охороні Заводського району

майор внутрішньої служби

О.І.Корчинський

“___” вересня 2003 року.

ПЛАН-КОНСПЕКТ



для проведення занять з пожежної тактики з особовим

складом чергових караулів.
ТЕМА 21: Розбір пожеж, якi сталися в районі виїзду час­тини.
НАВЧАЛЬНА МЕТА: Пiдготовка вiддiлень i караулів до ведення бойових дiй на пожежах, пiд час аварiй стихійного лиха. Розробка заходiв, направлених на попередження подiбних пожеж та усунення недолiкiв, що мали мiсце при їх гасiннi, узагальнення та поширення позитивного досвiду.

ЧАС: 2 години.
Мiсце проведення: Учбовий клас.
Матерiальне забезпечення: Схеми гасiння пожежi, матеріали розбору пожеж;



Лiтература: "Вказівка з вивчення та аналізу пожеж" ГУДПО від 25.03. 2002. "Настанова з організації професійної підготовки рядового та начальницького складу ДПО МВС України " Наказ МВС Украiни № 690 вiд 14.08.01р.;"Тактична пiдготовка особового складу пожежної охорони"
Порядок проведення занять.

1. Органiзацiйний момент - 3 хв.;

- перевiрка присутнiх;

- оголошення теми i мети занять, питань якi мають вивчатися;

2. Контроль знань - 10 хв.;

3. Викладення матерiалу теми - 55 хв.;

Питання, якi вивчатимуться:

1. Вступ.

2. Мета, органiзацiя та види розбору пожежi.

3. Пiдготовка до розбору пожежi.

4. Порядок i методика розбору пожежi.

Питання та їх короткий змiст

Методичнi вказiвки

1

2

1. Вступ

Сучаснi технології виробництва, застосування нових видiв матерiалiв в рiзних галузях господарства сприяють зростанню пожеж та розмiрiв соцiально-економiчних на­слiдкiв вiд них. Щорiчно виникає значна кiлькiсть пожеж, вiд яких гинуть тисячі людей, знищуються матерiальнi цiнностi охорона здоров’я i життя людей, державної та особистої власностi вiд вогню являється одним iз найважливiших завдань, на вирiшення яких витрачаються значнi матерiальнi та виробничi ресурси.

У вiдповiдностi з зростанням потенційної та реальної пожежної безпеки економiки країни, повиннi зростати можливостi пожежної служби для того, щоб забезпечити необхiдний рiвень протипожежного захисту об"ектiв народного господарства.

Первинними оперативно-технiчними заходами, що сприяють успiшному гасiнню пожеж, е аналiз причин виникнення пожеж, постiйна бойова готовнiсть пiдроздiлiв, визначення вирiшльного напрямку та вмiле використання пожежноi технiки i пожежно-технiчного обладнання. Основними за­ходами пiдвищення ефективностi пожежноi охорони об­ластi в цiлому е вишукування та подальше вдосконалення управлiння нею, починючи з низових ланок.

2 Мета, органiзацiя та види розбору пожежi.

Розбiр пожеж, що виникли та лiквiдованi особовим складом, проводиться з метою:

- аналiзу оперативно-тактичних особливостей та протипожежного стану об’єкту, де виникла пожежа, виявлення причин пожежi та особливостей розвитку;

- аналiзу керiвництва гасiння пожеж, якостi служби та бойової пiдготовки пожежних частин гарнiзону;

- розробки заходiв, направлених на попередження подiбних пожеж та усунення недолiкiв, що мали мiсце при iх гасiннi,узагальнення та поширення позитивного досвiду;

Розбiр пожеж органiзовують i проводять для того, щоб проаналiзувати:

- протипожежний стан об’єкта, на якому виникла пожежа, його оперативно-тактичнi особ­ливостi, причини виникнення та особливостi розвитку пожежi;

- бойовi дii пожежних пiдроздiлiв, ДПД, робiтникiв i службовцiв по гасiнню пожежi;

- якiсть не­сення служби та рiвень бойової пiдготовки пожежних ча­стини гарнiзону; позитивнi сторони i недолiки в організації та проведеннi пожежно-профiлактичноi роботи на об’єктi та керування гасiнням пожежi;

- застосування нових способiв i прийомiв гасiння; викорис тання вогнегасячих засобiв, пожежної технiки i засобiв зв’язку; випадковi обставини та явища, якi виникли при розвитку гасiння пожежi, iх причини; мiри дотримання вимог технiки безпеки.

Розбiр великих пожеж проводиться з начальницьким складом гарнiзона пожежної охорони на оперативнiй на­радi при начальнику гарнiзону пожежної охорони. В ме­жах гарнiзону розбiр пожеж повинен проводитись кожне пiврiччя.

Усi пожежi, що сталися в районi виїзду пожежної частини, повинні бути розiбранi з усiм особовим складом чергових караулiв протягом 10 днiв з записом про це в учбовому журналi:

- начальником чергового караулу, який брав участь у гасiннi пожежi зi своїм караулом;

- начальником частини або його заступником з особовим складом iнших караулiв.

Складні пожежі, збиток від яких складає менше1,0 тис. мінімальних заробітних плат та пожежі, вивчення яких становить практичний інтерес з точки зору особливостей їх виникнення, розвитку та гасіння, підлягають опису за розпорядженням керівництва ГУДПО МВС України. Описи складаються у 20-денний термін з дня ліквідації пожежі.

3. Пiдготовка до розбору пожежi.

Пiдготовку до розбору пожежi начальник караула повинен починати в процесi ii гасiння. Пiд час гасiння вiн повинен спромогтися попередньо визначити причини та умови виникнення i розвитку пожежi, запам’ятовує особливостi початкової обстановки, всi ii змiни, дiї особового складу караулу та iнше (рекомендується всi явища й факти фiксувати, відмічати час початку та закiнчення подiй). Потiм начальник караула креслить схему розвитку i гасiння даної пожежi та збирає iншi даннi, виходячи iз конкретних умов на пожежi. По прибуттю в частину вiн аналізує зiбранi вiдомостi та складає короткий план розбору пожежi та схему розстановки сил та засобiв при гасiннi.

При складаннi плану розбору пожежi необхiдно зiбрати наступнi вiдомостi:

- час надходження повiдомлення про пожежу, виїзд пiдроз дiлу на пожежу;

- швидкість слiдування пiдроздiлу до мiсця виклику;

- обстановку на пожежi до моменту прибуття перших i наступних пожежних пiдроздiлiв i оперативного керiвництва;

- порядок дiй перших i наступних пiдроздiлiв по рятуваннюлюдей i гасiнню пожежi;

- швидкiсть зосередження та введення сил i засобiв в процесi гасiння;

- тривалiсть локалізації i ліквідації пожежi;

- кiлькiсть сил i засобiв, взаемодii служби, якi використовувались та залучались при гасiннi пожежi, деякi iншi вiдомостi;

План та схема розбору пожежi оформляється встановленими вимогами i зберiгаються в окремiй папцi для розбору з особовим складом iнших чергових караулiв частини.

Розбiр пожежi з караулом, який приймав участь в ii гасiннi, проводиться начальником караула в кiнцi чергування, а з iншими караулами здійснюється начальником частини або його заступником при заступленнi на чергу­вання або в iнший час чергової доби.

4. Порядок i методика розбору пожежi.

Розбiр пожежi особовим складом чергових караулiв починається з роз’яснення або уточнювання оперативно-тактичноi характеристики об’єкта, на якому виникла пожежа. Начальник караула спочатку уточнює з особовим складом: особливостi об’єкта, причини якi обумовлювали виник­нення та швидкий розвиток пожежi. При цьому доцiльно використовувати схеми об’єкта, плани примiщень де виникла по­жежа та iншi посiбники i речовi докази. Потiм доцiльно надати слово черговому диспетчеру (радiотелефонiсту), який доповiдає, коли надiйшло повiдомлення про пожежу, який був його змiст i якi мiри були прийнятi. Пiсля його виступу начальник караула роз’яснює обстановку яка склалась на пожежi до моменту прибуття караулу, наносить ii на схему об’єкта, показує, якi їм були прийнятi рiшення та вiдданi розпорядження, i надає слово командирам вiддiлень (по­жежним). Вони докладно доповiдають про одержанi вiд КГП розпорядження, дають оцiнку роботи всього особового складу.

Особливу увагу необхiдно придiляти пожежним, якi проявили розумну iнiцiативу, швидкiсть i чiткiсть в роботi , а також показали i прийняли смiливi (але виправдані) рiшення при рятуваннi людей i гасiннi пожежi.

В заключення повинен виступити начальник караула, а в iнших караулах, якi не приймали участь в гасiннi пожежi, начальник частини або його заступник, який узагальнює всi виступи. На основi його аналiзу, розробляються пiдсумковi висновки про роботу особового складу караула на данiй пожежi, а також визначаються мiроприємства, направленi на покращання служби, бойової пiдготовки, пожежогасiння i проведення профілактичної роботи.

По результатам розбору пожежi начальник частини або його заступник проводить спiвбесiду з командирами вiддiлень i начальником караула, а потiм - тiльки з начальником караула. На спiвбесiдах звертається увага на взаємодiї пожежних в вiддiленнях i в караулi в цілому, аналізує причини недостатньої роботи командирiв вiддiлень i начальника караула i вказує шляхи усунення.





4. Закрiплення вивченого - 15 хв.

Питання закрiплення.

1. Основна мета, особливостi організації розбору пожежi

2. В чому заключається пiдготовка до розбору пожежi.

3. Описати органiзацiю i проведення розбору пожежi.
5. Пiдбиття пiдсумкiв - 7 хв.

- вказати на питання ,якi вивчались;

- оголосити оцiнки;

- відповісти на запитання;

Конспект склав:

Заступник начальника СДПЧ-3

ст. лейтенант вн. сл. Ю.О.Слющенко.

20 “ вересня 2003 року.

Схожі:

ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення заняття з особовим складом чергових...
МЕТА: вивчити з особовим складом чергових караулів основні положення Закону України
ПЛАН-КОНСПЕКТ на проведення пожежно-тактичних занять з особовим складом чергових караулів СДПЧ-3
НАВЧАЛЬНА МЕТА: тренувати начальника караулу щодо виконання ним обов’язків КГП під час гасіння пожежі, та відпрацювати дії особового...
ПЛАН-КОНСПЕКТ на проведення занять з пожежно-тактичної підготовки...
НАВЧАЛЬНА МЕТА: відпрацювати діє начальника караулу щодо виконання ним обов’язків КГП під час гасіння пожежі, та діє особового складу...
ПЛАН-КОНСПЕКТ на проведення нічних-перевірочних пожежно-тактичних...
НАВЧАЛЬНА МЕТА: відпрацювати діє начальника караулу щодо виконання ним обов’язків КГП під час гасіння пожежі, та діє особового складу...
ПЛАН-КОНСПЕКТ на проведення занять із тактичної підготовки з особовим...
ТЕМА 12.: Гасіння пожеж у музеях, бібліотеках, книгосховищах, архівах, на виставках
ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення заняття по безпеці праці з особовим складом чергових караулів ЗМПО
Тема: 1 Вимоги безпеки праці до пожежної техніки, обладнання, бойового одягу та спорядження
ПЛАН-КОНСПЕКТ на проведення занять з пожежно-тактичної підготовки...
Тренувати начальника караулу щодо виконання ним обов’язків КГП під час гасіння пожежі, та відпрацювати дії особового складу чергових...
ПЛАН-КОНСПЕКТ на проведення занять з пожежно-тактичної підготовки...
Тренувати начальника караулу щодо виконання ним обов’язків КГП під час гасіння пожежі, та відпрацювати дій особового складу чергових...
ПЛАН-КОНСПЕКТ на проведення нічних перевірочних пожежно-тактичних...
ТЕМА ЗАНЯТТЯ: Гасіння пожеж на енергетичних підприємствах і в приміщеннях з електроустановками
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення заняття з особовим складом СДПЧ-3 з...
МЕТА: вивчити з особовим складам чергових караулів Державні символи України, та їх походження
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка