Конкурсна робота На тему: «Ядерна енергетика в житті сучасної людини»


Скачати 92.73 Kb.
Назва Конкурсна робота На тему: «Ядерна енергетика в житті сучасної людини»
Дата 08.02.2014
Розмір 92.73 Kb.
Тип Конкурс
bibl.com.ua > Фізика > Конкурс
Конкурсна робота

На тему: «Ядерна енергетика в житті сучасної людини»

Учасника відкритого конкурсу рефератів

з атомної енергетики та ядерної фізики

Учня 10-а класу

Донецького ліцею «Інтелект»

Мохначова Владислава Віталійовича

Керівник: Король Олена Володимирівна

План

  1. Вступ.

  2. Структура роботи Атомних електростанцій:

    1. Цикл виробництва атомної електроенергії;

    2. Порівняння собівартості електроенергії ТЕС і АЕС.

  3. Значення АЕС для економіки:

    1. Світу;

    2. України.

  4. Відношення суспільства до АЕС:

    1. Відношення у світі загалом;

    2. Відношення в Україні.

  5. Проблеми Атомної електроенергетики та можливі шляхи їх вирішення.

  6. Загальний висновок.

  7. Література.



Вступ

Сучасний світ ми не можемо уявити без електроенергії , бо все: від лампочки у вітальні і до величезних машин у промисловості працює на електричному струмі. Тому електроенергетика займає чи не саме пріоритетне місце в економіці країни. На території сучасної України нема густої водневої мережі великих річок , як наприклад у сусідній Росії , тому ми не можемо використовувати енергію води для забезпечення потреби електроенергії усієї країни. Щоб використовувати силу приливів то відливів потрібні великі інвестиції , які окуплять себе за дуже довгий період. Виробляння електричного струму на теплових електростанціях має велику собівартість та дуже сильно забруднює навколишнє середовище.

На основі цих географічних умов наша держава розвиває ядерну електроенергетику. Яка має ряд переваг:

  • Неважливе місце знаходження палива , бо для роботи АЕС його потрібно небагато;

  • Може віддавати тепло для потреб опалення осель;

  • Відносна екологічна чистота;

  • Недорога собівартість енергії;

  • Дуже велика потужність однієї станції , що може забезпечувати енергією цілі міста , райони.

Саме тому я хотів би зупинитися на важливості АЕС для країни в цілому. Та більш детальніше осмислити відношення суспільства до атомної електроенергетики , зрозуміти його точки зору і погодитися або спростувати цю думку фактами.




Рис. 1

Модель

Атомної

електростанції

Структура роботи Атомних електростанцій

Рис. 2 Схема роботи АЕС

Як ми можемо бачити основний принцип роботи атомної станції(рис.2) полягає в тому , що енергія від поділу ядер радіоактивних елементів нагріває воду, яка стає паром. Він змушує обертатися лопаті турбіни , при цьому пар охолоджується водою з градирні(охолоджуюча вежа, рис. 1) та переходить і рідкий агрегатний стан ,тобто у воду. Турбіна в свою чергу надає енергію генератору, який і виробляє електричний струм , потім для підвищення напруги використовують трансформатор. Якщо треба врегулювати швидкість протікання реакції , то використовують керуючі стрижні , виготовлені з бору чи кадмію(чим більше стрижнів у реакторі , тим менша швидкість реакції).

Порівняння собівартості електроенергії на ТЕС і АЕС

Табл. 1 [1]

На даній таблиці а ми можемо спостерігати залежність вартості виробництва електроенергії на АЕС і ТЕС на органічному паливі від числа годин використаних у році h. На таблиці б зображена структура вартості електроенергії ,де

прямоугольник 5- капітальна складова

прямоугольник 6- експлуатаційні витрати

прямоугольник 7- паливна складова

Значення АЕС для економіки світу

Рис. 3 Масова частка електроенергії виробленою атомними електростанціями до усієї споживчої електроенергії різних країн світу

Значний ріст світового енергоспоживання в ХХl столітті неминучий , особливо в країнах , що розвиваються. Глобальне споживання енергії , скоріш за все , збільшиться мінімум в два рази вже до середини століття , навіть якщо це буде протікати за дуже низьких темпів розвитку. Цей розвиток залежить від темпів приросту світової економіки , росту чисельності населення і прагнення до більш рівномірного розподілу споживання енергії по регіонам світу.

Як можна бачити з поданої вище діаграми(рис. 3) , на даний момент у світі для багатьох країн атомна електроенергетика відіграє дуже велику роль для підтримання енергетичної складової економіки країни , особливо це спостерігається у таких країн як: Франція , Литва , Бельгія , Швеція , Болгарія , Словакія та Україна. Це свідчить про те , що люди зважили усі переваги та недоліки ядерної енергетики та прийшли до висновку , що для здобуття енергетичної незалежності , постійної та не від чого не залежної електроенергії , відносно гарної ситуації з навколишнім середовищем , та при цьому не витрачати дуже великі гроші на виробництво електроенергії , необхідно все більше і більше використовувати атомні електростанції. Але при цьому необхідно пам’ятати перш за все про безпеку ядерних комплексів, бо нехтування цими правилам приводить до дуже поганих наслідків і ,на жаль, ми маємо такі приклади…

Значення АЕС для економіки України



Рис. 4 Розподіл виробництва електроенергії

Атомна енергетика вже сьогодні відіграє значну роль у виробництві електроенергії в Україні. Частка АЕС у вітчизняній електроенергетиці становить 22,7%(діючих 4 АЕС: Рівненська(рис.5),Запорізька , Хмельницька, Південноукраїнська) за встановленою загальною потужність 46,5% - за обсягами енерговиробництва(рис.4). В 2004 р. атомними станціями країни було вироблено 87 млрд кВтгод електроенергії , що на 5,6 млрд кВтгод (або на 6,4%) більше , ніж у 2003 р[2]. Ця галузь, безперечно, може стати основою енергетичної незалежності нашої держави , оскільки Україна посідає шосте місце у світі за розвіданими запасами урану. Як енергоносій уран здатний забезпечити енергетичні потреби нашої держави на багато сотень років , навіть за сучасного стану ядерних водяних реакторів. Перехід на новий тип реакторів , у яких використовується не тільки уран-235 , а й уран-238, на тисячоліття забезпечить Україні енергонезалежність. Тож необхідно замислитися о доцільності використання атомної енергії.

Рис. 5 Рівненська АЕС

Відношення суспільства до АЕС у світі

Рис. 6 Демонстрація у Німеччині проти атомної електроенергетики

На сьогоднішній день все більше і більше людей притримуються думки , що необхідно відмовитися від ядерної електроенергетики. Люди дуже часто у останній час влаштовують акції , демонстрації(наприклад демонстрації у Німеччині(рис.6), після яких країна була змушена перейти на альтернативні джерела виробництва електроенергії). Цьому сприяє потрясіння від великих аварій на АЕС. Наслідки цих аварій(Чорнобильська аварія 1986 ,аварія на Фукусімі 2011) дійсно вражаючі. Вони змушують замислитися: як з такої невеличкої станції можуть виникнути такі масштабні проблеми. Але я вважаю , що замість розвитку альтернативних джерел палива , які потребують великих інвестицій та окупляться за дуже великий період часу , необхідно вкладати ці гроші в розвиток безпеки ядерної галузі , розробляння нових технологій , навчання персонали навичкам ,як необхідно діяти у екстремальній ситуації , запровадження національних програм по переробці ядерних відходів. Також державним діячам необхідно слідкувати , щоб атомна енергія використовувалася лише у мирних цілях. Можливо саме тоді ,обидві сторони(ті , хто підтримують та ті , хто категорично проти атомної енергії) досягнуть компромісу і країна матиме змогу розвивати свою економіку для досягнення власних цілей , а жителі цієї країни матимуть змогу спокійно спати і не боятися за себе і за своїх дітей.

Відношення суспільства до АЕС в Україні

Звісно і в нашій країні є різні точки погляду на атомну електроенергетику , у нас є живий аргумент проти – Чорнобиль. Українці бачать наслідки від аварії на Чорнобильській АЕС і вони залишають слід у душі. Але все ж більшість населення розуміють необхідність використання атомних станцій і відносяться до цього спокійно.

На цих дитячих малюнках ми можемо побачити , що навіть діти бачать ядерну енергію з гарного боку. На малюнку зліва показані українські АЕС квіточкою та добре видно , що Україна цвіте , процвітає , усе зображено в яскравих барвах і створена атмосфера гарного настрою та позитивних емоцій.

На малюнку знизу видно , що людина тримає символ атомної енергетики у руці, цим показано , що людина нібито дружить з атомом і це дає можливість для роботи освітлення. Життя на планеті дуже гарне , усе цвіте ,усі задоволені.

Проблеми Атомної електроенергетики

та можливі шляхи їх вирішення

Хоча ядерна енергетика і має ряд переваг для України , все ж таки ця галузь має певні проблеми , не вирішивши яких не можна говорити про безпечність, прийнятність та доцільність.



Рис. 7 Чорнобильська АЕС

Старше покоління українців все ще пам’ятають ту страшну техногенну аварію на Чорнобильській АЕС(рис 7.) Увесь світ тоді побачив до чого може призвести радіація , до яких наслідків може привести одна аварія на одній невеличкій станції. Тоді ,мабуть, кожен мешканець не тільки України , а сусідніх держав, країн Європи , Азії ,усього світу дізналися про один невеличкий український городок Чорнобиль. Кожна людина побачила яку силу має атом , як випромінення може впливати на людей , тварин , природу. Саме тому ми не повинні допускати навіть можливості аварії на АЕС , бо навіть незначна проблема може потягнути за собою ланцюжок , який приведе до катастрофи.

На мою думку для цього необхідно ,в першу чергу, приділяти увагу науці , освітньому сектору , проводити заходи по навчанню персоналу станцій діям у разі непередбачуваних ситуацій , направлених на вирішення проблеми ціною мінімальних втрат. Окрім цього необхідно регулярно перевіряти обладнання, постійно контролювати ситуацію у разі чого звертатися до усіх компетентних заздалегідь організованих органів з метою вирішення проблем.



Рис. 8 Ядерні відходи

Не меншою проблемою є утилізація відходів атомної промисловості. Основними труднощами є те , що продукти відходів зберігають здатність до випромінення на дуже великий проміжок часу. І людство побачило , що позбутися від них без шкоди для навколишнього середовища не так і легко. Я вважаю , що у першу чергу необхідно більш детальніше вивчати структуру атома, бо я впевнений , що навколишній світ таїть в собі ще багато таємниць , які людству , ще доведеться розгадати. Такі наукові програми дадуть змогу, можливо, дізнатися якісь нові властивості або відкрити таке , що дасть змогу більш доцільніше використовувати енергію атома , удосконалити ядерний паливний цикл(це дасть змогу Україні стати повністю енергетичною державою) ,а можливо замаячать новітні можливості для утилізації відходів.

Не можна оминути відношення населення до АЕС. На жаль , на сьогоднішній день певна група українців прискіпливо відносяться до ядерної енергетики. Це спричинено подіями двадцятип’ятирічної давнини – Чорнобильська аварія. Вона сформувала погану думку про ядерну енергетику , люди почали боятися за своє життя. Кожен день вони проводять зі страхом: станеться щось чи ні. Українська влада не прислуховується до думки суспільства на відміну від наприклад Франції , де кожне важливе рішення стосовно АЕС не відбувається без участі місцевої громади. Тому щоб покращити думку суспільства стосовно ядерної енергетики потрібно запровадити національну програму , яка б передбачала необхідність інформування населення стосовно стану будь-якої атомної станції у будь-який момент часу , також необхідно вислухувати позицію населення йти з ним на компроміс ,надавати пільги , можливо навіть надати можливість оцінити на власне око надійність проекту.

Загальний висновок

У цій роботі я проаналізував усю структуру , цикл роботи Атомної електростанції , порівняв собівартість електроенергії на ТЕС і АЕС , оцінив значення роботи атомних станцій для економіки світових країн та України зокрема , розібрав відношення суспільства до ядерної енергетики у світі та в нашій країні зокрема , і визначив основні проблеми цієї галузі та запропонував деякі шляхи їх вирішення , які на мій погляд мають право на існування. І на основі всього цього я прийшов до такого висновку:

Хоча Атомна електроенергетика на даний момент часу і не є ідеальною , все ж для України на даному етапу розвитку, цей вид енергії є найбільш вигіднішим та доцільнішим. Тому наша держава повинна запровадити певний ряд національних програм для підтримання безпеки ядерних об’єктів та запровадження доступу населення до інформації та певного соціального захисту.

Література

Електронні джерела:

http://www.derkach.com.ua/energoatom/36/

http://atom.org.ua/?p=373

http://ru.wikipedia.org/wiki/Атомная_электростанция

http://www.prosto-o-slognom.ru/chimia/12_mirnij_atom.html

http://www.energoatom.kiev.ua/

Літературні джерела:

[1] Ядерная енергетика. Г. Кеслер 1986 г.

[2] Вісник НАН Укараїни , 2006 , №4 Майбутнє Атомної Енергетики Б.Патон , В.Бар’яхтар , О. Бакай , І. Неклюдов

«Энергия: экономика, техника, экология» 1’2006 Атомная энергетика в структуре мирового энергетического производства в ХХl веке. А. Гагаринский, В. Игнатьев, Н. Пономарев-Степной, С. Субботин, В. Цибульский.

«Энергия: экономика, техника, экология» 2’2006 Современное состояние и перспективы развития мировой энергтики. К. Кондратьев, В. Крапивин.

Схожі:

ПРОГРАМИ ДЛЯ ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ ФІЗИКА
ЕОТ). Фізика сьогодні стала не лише теоретичною основою сучасної техніки, а й невід'ємною її частиною. Свідченням цього є сучасна...
Причини низької успішності учнів з фізики. Шляхи підвищення мотивації навчання фізики
Фізика стала грати роль теоретичної бази сучасної техніки, багато галузей якої (електротехніка, радіотехніка, електроніка, ядерна...
Анотація навчальної дисципліни
Курс правознавства спрямований на формування та поглиблення уяви сучасної молодої людини, яка здобуває базові знання за будь-яким...
Тема Дата
Значення праці в житті людини. Важливість праці та професії в житті людини. Правила організації робочо­го місця. Загальні правила...
Що потрібно для організму?
Роль харчування у житті людини. Білки, жири, вуглеводи. Вітаміни. Мінеральні речовини та мікроелементи. Вода. Практична робота: робота...
План-конспект інтегрованого уроку з української літератури та фізики...
Організаційний момент ( 2 хв.) – привітання, перевірка присутніх, рефлексія (Який настрій у вас перед уроком?)
УкрЯТ ДНІЦ СКАР
Києві відбулася Міжнародна конференція “Ядерна енергетика України – шляхи розвитку та міжнародне співробітництво”, організована в...
Реферат На тему
Київський національний економічний університет кафедра правового регулювання економіки Р Е Ф Е Р А Т На тему: Права людини в "Загальній...
Значення голонасінних у природі та житті людини
Мета: Продовжити формувати знання учнів про голонасінні рослини; показати значення голонасінних у природі та житті людини; розвивати...
Уроку на тему: «Розмноження і розвиток ссавців. Сезонні явища в житті ссавців»
Розробка уроку на тему: «Розмноження і розвиток ссавців. Сезонні явища в житті ссавців» для учнів 8 класу. Представлений матеріал...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка