“Економічна ефективність використання виробничих та трудових ресурсів підприємства для студентів спеціальності 030509 “Облік і аудит” денної, заочної форми навчання та слухачів факультету перекваліфікації


Скачати 0.78 Mb.
Назва “Економічна ефективність використання виробничих та трудових ресурсів підприємства для студентів спеціальності 030509 “Облік і аудит” денної, заочної форми навчання та слухачів факультету перекваліфікації
Сторінка 1/6
Дата 22.04.2013
Розмір 0.78 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Економіка > Документи
  1   2   3   4   5   6


Міністерство освіти і науки України

Рівненський державний технічний університет

Кафедра економіки підприємства

067-188
МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання курсової роботи з дисципліни “Економіка підприємства”

на тему “Економічна ефективність використання виробничих та трудових ресурсів підприємства» для студентів спеціальності 6.030509 “Облік і аудит”

денної, заочної форми навчання та слухачів факультету перекваліфікації.








ЗАТВЕРДЖЕНО

Методичною комісією
за напрямом підготовки
6.030509 "Облік і аудит"
Протокол №7

від 24 березня 2011р.


Рівне - 2011

Методичні вказівки до виконання курсової роботи з дисципліни “Економіка підприємства” на тему: “Економічна ефективність використання виробничих та трудових ресурсів підприємства” для студентів напряму підготовки 6.030509 “Облік і аудит” денної та заочної форми навчання / Кузнєцова Т.В., Сіпайло Л.Г, Рівне: НУВГП, 2011. – 32 с.

Відповідальний за випуск - завідувач кафедри економіки

підприємства доц. Кушнір Н.Б.

© Кузнєцова Т.В, Сіпайло Л.Г., 2011

© НУВГП, 2011

Зміст


Стор.




Загальні положення ...........................................................................

3

1.

Вимоги до виконання курсової роботи ..........................................

4

2.

Рекомендована література ................................................................

4

3.

Орієнтований зміст курсової роботи ..............................................

5




Вступ ....................................................................................................

5




3.1. Теоретичні основи підвищення ефективності використання

виробничих та трудових ресурсів підприємства ....................

5




3.2. Аналіз існуючого стану використання виробничих і трудових

ресурсів підприємства .................................................................


5




3.2.1. Показники стану і руху основних фондів ...........................

6




3.2.2. Показники оснащеності підприємства і робітників

основними фондами ...............................................................


7




3.2.3. Показники ефективності використання основних фондів

7




3.2.4. Показники ефективності використання оборотних засобів ..................................................................................................


9




3.2.5. Показники використання трудових ресурсів .....................

10




3.3. Заходи по підвищенню ефективності використання

виробничих і трудових ресурсів і їх вплив на результати

господарської діяльності ..........................................................



10




3.3.1. Методичні рекомендації по економічному обгрунтуванню заходів по поліпшенню використання ОВФ .....


11




3.3.2. Методичні рекомендації по економічному обгрунтуванню заходів по прискоренню оборотності оборотних коштів ...............................................................................



13




3.3.3. Методичні рекомендації по економічному обгрунту-ванню заходів по підвищенню продуктивності праці ..................


15




3.3.4. Вплив підвищення ефективності використання виробничих і трудових ресурсів на господарську діяльність підприємства .......................................................................................



19




Висновки ..............................................................................................

21




Додатки ................................................................................................

21


Загальні положення

В умовах формування нового господарського механізму успіх роботи підприємства визначається як загальними умовами господарювання, так і вмінням керівника ефективно використовувати виробничі фактори. В умовах ринку кожне підприємство повинно шукати власний шлях розвитку, нові форми застосування капіталу і методи роботи. Успішна реалізація цих умов в значній мірі залежить від форми ресурсного забезпечення підприємства і характеру його використання, зокрема, від забезпеченості підприємства основним і оборотним капіталом, робочою силою. Раціональне використання ресурсів впливає на результати діяльності підприємства.

На основі вивчення теоретичних основ економіки підприємства студент за напрямом підготовки “Облік і аудит” повинен показати вміння аналізувати та узагальнювати явища, що відбуваються в економіці підприємства, виявляти резерви покращання використання виробничих та трудових ресурсів і обгрунтувати пропозиції щодо підвищення ефективності виробництва.

Досягнення поставлених завдань в певній мірі вирішується при виконанні курсової роботи на тему “Економічна ефективність використання виробничих та трудових ресурсів підприємства”.

Ресурси - це фактори, що використовуються для виробництва економічних благ. Людські і створені людиною ресурси, які використовують для виробництва товарів та послуг.

Всі ресурси можна класифікувати за певними ознаками: 1) матеріальні ресурси - земля, сировина і матеріали, капітал; 2) людські ресурси - праця і підприємницька діяльність.

Виробничо-економічна діяльність будь-якого підприємства розпочинається з формування виробничих і трудових ресурсів - в натуральній і грошовій формах. До виробничих ресурсів підприємства у матеріально-речовій формі відносяться:

1) засоби праці (машини, обладнання тощо);

2) предмети праці (сировина, матеріали тощо);

3) готова продукція (товарні запаси);

4) робоча сила;

5) природні умови виробництва (земля, корисні копалини тощо).

Наведені виробничі ресурси розрізняються між собою як за призначенням, так і за часом їх використання. Як правило, всі економічні ресурси, або фактори виробництва, обмежені, тобто їх менше, чим необхідно для задоволення всіх потреб на даному рівні економічного розвитку. За цих умов підвищення ефективності виробництва на підприємстві нерозривно пов’язане із проблемою економії всіх видів ресурсів, підвищення ефективності яких в певній мірі визначають виробничі можливості підприємства. Поліпшення використання виробничих і трудових ресурсів є важливим резервом підвищення ефективності виробництва, збільшення обсягу виробництва продукції, підвищення ПП та фондовіддачі. Значна частина витрат, які утворюють собівартість продукції, пов’язана із використанням виробничих ресурсів і праці, тому поліпшення використання факторів виробництва приводить до зниження собівартості одиниці продукції і до збільшення прибутку підприємства.

Метою курсової роботи є оволодіння методикою розрахунку показників ефективності використання виробничих і трудових ресурсів, напрацювання навичок оцінки техніко-економічної інформації з метою виявлення резервів підвищення ефективності використання виробничого потенціалу підприємства.

В курсовій роботі передбачається провести аналіз використання виробничих і трудових ресурсів підприємства, розробити заходи, які спрямовані на поліпшення їх використання і оцінити вплив запропонованих заходів на результати виробничо-господарської діяльності. Об’єктом дослідження виступає механічний завод, який спеціалізується на випуску технологічного обладнання і відноситься до серійного типу виробництва.

Курсова робота повинна бути побудована за загальною схемою на основі єдиних методичних вказівок. Курсова робота виконується студентом за варіантом, який визначається викладачем кафедри. В процесі виконання курсової роботи студенти повинні показати навики і вміння викладати теоретичні та практичні питання, давати аналіз одержаних результатів, роботи узагальнення і висновок.

1. Вимоги до виконання курсової роботи

Курсова робота на тему “Економічна ефективність використання виробничих та трудових ресурсів підприємства” складається з таких частин: 1. Титульний лист. 2. Завдання на курсову роботу. 3. Зміст. 4. Пояснювальна записка. 5. Список використаної літератури.

Пояснювальна записка складається із вступу, основної частини та висновків.

У вступі висвітлюється актуальність теми, мета роботи і завдання, що будуть вирішуватись у процесі виконання курсової роботи.

В основній частині викладається методика роботи і основні результати. Матеріал основної частини поділяється на теоретичну і розрахункову частини.

Кожний розділ тексту починається з нового аркушу. Заголовки розділів розміщують симетрично тексту великими літерами. Заголовки підрозділів і пунктів пишуться малими літерами (крім першої), відступивши від краю тексту 15...17 мм. Перенос слів у заголовку не допускається. Крапку в заголовках не ставлять. Усі заголовки розміщують на одному аркуші з наступним текстом. Між ними залишається незаповнений рядок. Всі аркуші текстової частини повинні мати суцільну нумерацію, починаючи з титульного аркуша. Номер аркуша пишеться у правому верхньому кутку без крапки в кінці.

Орієнтований обсяг курсової роботи 25...30 сторінок рукописного тексту.

2. Рекомендована література

1. Економіка підприємства: Підручник / За заг.ред. С.Ф.Покропивного – К.: КНЕУ, 2000.-528с.

2. Підприємство. Стратегія, організація, ефективність: Навчальний посібник для ВНЗ. / Покропивний С.Ф., Колот В.М. – К., 1998.

3. Фінанси підприємства: Підручник для ВНЗ / Поддерьогін А.Н. – К., 2000. – 384с.

4. Фінансово-економічний аналіз діяльності підприємств: Навчальний посібник для ВНЗ / Коробов М.Я. – К., 2000. – 377с.

5. Резервы использования основных фондов строительства: / Немчинский А.Б.- М., Стройиздат, 1989.

6. Ресурсы хозрасчётного предприятия: механизм управления:/ Татаркин А.И. - М., Экономика, 1989.

7. Эффективность использования основных фондов и оборотных средств в строительстве:/ Чернецов С.А. - К., Будівельник, 1990.

8. Золотарьов А., Вомек І. Ефективність використання оборотних коштів // Економіка України. №7, 1998, с.12.
3. Методичні поради по виконанню курсової роти

Пропонується такий приблизний зміст курсової роботи (пояснювальної записки): Вступ. 1. Теоретичні основи підвищення ефективності використання виробничих та трудових ресурсів. 2. Аналіз існуючого стану використання виробничих і трудових ресурсів підприємства. 3. Заходи по підвищенню ефективності використання виробничих і трудових ресурсів і їх вплив на результати господарської діяльності. Висновки.
Вступ

У вступі коротко обгрунтовується суть проблеми підвищення ефективності використання виробничих і трудових ресурсів, визначається їх актуальність. Студент визначає мету виконання курсової роботи, ставить завдання і визначає практичну спрямованість та значення даної роботи. Обсяг 2...3 сторінки.
3.1. Теоретичні основи підвищення використання виробничих та трудових ресурсів підприємства (теоретична частина)

В цьому розділі студент дає характеристику “ефективності”, “виробничих і трудових ресурсів” як економічної категорії. Визначає роль і значення економічних ресурсів для організації виробництва. Також необхідно висвітлити основні показники, що характеризують використання факторів виробництва та основні напрямки і значення підвищення ефективності використання виробничих і трудових ресурсів. Обсяг 10...12 сторінок.

3.2. Аналіз існуючого стану використання

виробничих і трудових ресурсів підприємства

В цьому розділі студент висвітлює питання визначення показників ефективності використання основних фондів оборотних засобів, трудових ресурсів з точки зору їх практичного значення в економіці підприємства. Розрахунки доцільно проводити у табличній формі. За результатами розрахунків необхідно зробити аналіз показників і показати механізм їх впливу на результати господарської діяльності підприємства.

3.2.1. Показники стану і руху основних фондів

Таблиця 3.1

Назва показника

Методика розрахунку

Значення показника

1. Показники руху

Коефіцієнт

Надходження (Кн)






Коефіцієнт оновлення (Кон)






Коефіцієнт вибуття основних фондів (Квиб)






Коефіцієнт ліквідації (Кл)






2. Показники стану

Коефіцієнт зносу (Кзн)






Коефіцієнт придатності (Кпр)

,

або Кпр = 1 — Кзн






За наведеними даними визначаємо темпи приросту вартості основних фондів:

, (3.1)

де ОФнад - вартість ОФ, що надійшли на підприємство, млн. грн.,

ОФвиб - вартість ОФ, що вибули, млн. грн.,

ОФп.р. - вартість ОФ на початок року, млн. грн.
Відношення вартості ОФ, що вибули внаслідок зносу (ліквідованих), до вартості нових ОФ характеризує інтенсивність заміни засобів праці (Кзам):

; (3.2)

3.2.2. Показники оснащеності підприємства

і робітників основними фондами
Таблиця 3.2.

Назва показника

Методика розрахунку

Значення показника

1. Показники забезпеченості підприємства ОФ Фондозабезпеченість (Фз)








Механозабезпеченість (Мз)






2. Показники забезпеченості робітників ОФ

Фондоозброєність праці (Фоз)








Механоозброєність праці (Моз)





  1   2   3   4   5   6

Схожі:

ПЛАН 2 Вступ 3 1 Теоретичні основи підвищення використання виробничих...
Чинники підвищення ефективності використання виробничих та трудових ресурсів підприємства 13
МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ для виконання практичних ТА самостіЙних заВДАНь...
Рецензенти: к е н., завідувач кафедри облікових дисциплін Уманської філії Європейського університету Демченко Т. А
Екзаменаційна програма з дисципліни «Економіка праці і соціально-трудові...
«Облік і аудит», 030508 «Фінанси і кредит», спеціалізації: «Фінанси», «Банківська справа» денної форми навчання
І. Загальні положення Виробничу практику студенти ІІІ курсу напряму...
Виробничу практику студенти повинні проходити на середніх та великих промислових підприємствах, в установах і організаціях різних...
Міністерство аграрної політики та продовольства України
Робочий зошит для проведення навчальної практики студентам факультету обліку та аудиту денної форми навчання галузі знань 0305 «Економіка...
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ для студентів денної...
Політологія. Методичні рекомендації до вивчення дисципліни для студентів денної та заочної форми навчання усіх спеціальностей [Текст]...
НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ КОМПЛЕКС з дисципліни “Облік в бюджетних установах...
Навчально-методичний комплекс з дисципліни “Бухгалтерський облік і прийняття рішень у бюджетних організаціях” для студентів V курсу...
Методичні рекомендації для проведення навчальної практики студентам...
Методичні рекомендації для проведення навчальної практики студентам факультету обліку та аудиту денної форми навчання галузі знань...
Я Тексти лекцій (для студентів усіх форм навчання за напрямами підготовки...
Політична економія: Тексти лекцій (для студентів усіх форм навчання за напрямами підготовки 030504 «Економіка підприємства», 030509...
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ та завдання контрольних робіт для студентів...
Автори: Губачова О. М. – доцент кафедри бухгалтерського обліку і аудиту Полтавського університету споживчої кооперації України, к...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка