|
Скачати 197.28 Kb.
|
Тема: Продукти харчування: наші друзі і вороги Мета: виховувати культуру харчування, пропаганда здорового способу життя серед учнів; ознайомити із понятям «продукти харчування», пригадати назви українських народних страв, та технологію їх приготування; визначити залежність здоров'я людини від впливу на ньго продуктів харчування; виховувати прагнення берегти своє здоров'я, як найдорожчий скарб, вести здоровий спосіб життя. Обладнання: компютер, мультимедійна дошка, проектор , маркери, ватман Абуль – Фарадж – «Їжа, яка не перетравлюється, з'їдає того, хто її з'їв». «Головним скарбом життя є не землі, що ти завоював, не багатства, що у тебе в скринях... Головним скарбом життя є здоров'я, і щоб його зберегти, потрібно багато знати». (Авіцена.) Хід заняття 1. Вступне слово. У всі часи люди особливу увагу звертали на своє здоров'я, піклувалися про нього, винаходили все нові й нові ліки від хвороб і способи зміцнити свій організм і залишатися бадьорими на довгі роки. Наші предки вважали, що хвороби людям приносять злі духи, або чорні сили (відьми, чаклуни). Ще хвороби пов'язували із карою богів, рятуючись від якої, люди намагалися задобрити їх дарами і жертвами. Додатковий матеріал для вчителя: “Розповім вам легенду. У давніх греків був бог лікування Асклепій (Ескулап). У нього були дві дочки – Панацея і Гігія. Обидві володіли даром цілительства, у всьому допомагали батькові, але між собою завжди сперечались. Пихата Панацея вважала себе всесильною та гордовито заявляла, що може знайти та подарувати людям єдині ліки від усіх хвороб, а скромна Гігія розважливо стримувала сестру від таких обіцянок. - Єдиного засобу на всі випадки життя не може бути, – казала вона. – Все створене так, щоб у різних обставинах, навіть непередбачуваних, людина могла врятувати себе сама. - Якщо б це було так,- заперечувала Панацея, - то людині не потрібні були всемогутні боги . - Боги завжди будуть потрібні людині. Вони для неї - Ідеал Істини, Добра, Любові, Краси, - того, до чого завжди прагне людина. Але вона слабка, вразлива, тому їй потрібна постійна допомога Богів, щоб досягнути бажаного. -Ні! – вигукнула Панаце,.- Боги для цього вже подарували людині Розум, Уяву, Пам’ять, Волю, Почуття, навіть здатність до творчості! Хіба вона вдячна їм за це? -Це правда. Але це тому, що людина не знає Законів Життя. Ми повинні навчити її цих Законів, щоб на Землі не сталось катастрофи. Та Панацея категорично відмовилась довірити свою силу людям, хоч як не переконувала її Гігія. Так і розійшлися сестри різними шляхами: Панацея лікує людей різними порошками, мікстурами, таблетками та досі шукає один-єдиний засіб від усіх недуг. А Гігія навчає людей, проповідує серед них Закони Життя, переступати які не можна. Вона вірить, що засвоївши їх, люди зможуть передавати їх один одному та своїм дітям, що з часом все людство стане фізично та духовно здоровим, а саме життя прекрасним”. Іменем Гігії (що в перекладі означає “здоров’я”) названа особлива галузь медицини – гігієна. Це наука про збереження і покращення людського здоров’я. Вона навчає, щó в навколишньому середовищі корисне для організму, а щó шкідливе, які перетворення середовища сприятливі для здоров’я, а які ні, як доглядати за тілом та житлом, харчуватись, запобігати хворобам, працювати та відпочивати. Тобто вона навчає створювати найсприятливіші умови для нормального розвитку організму, розквіту фізичних і духовних сил людини. 2. Розповідь вчителя про правильне харчування та корисні продукти харчування. Харчування - неодмінна умова вашого життя. Потрапляючи в організм людини, їжа постачає необхідну енергію. Адже людина її постійно втрачає – і під час роботи, і навіть під час сну. Правильне харчування - це основа тривалого та плідного життя, запорука здоров'я, бадьорості, гарантія профілактики різних недуг. Усі продукти харчування поділяються на такі групи: молочні продукти; м’ясні і рибні продукти; борошно, крупи, макаронні вироби; яйця; жири; овочі, фрукти; цукор, мед, кондитерські вироби. Можливо у когось із вас виникне запитання: «А навіщо споживати усі ці продукти? Чи не можна харчуватися, наприклад, лише м’ясом чи улюбленими кондитерськими виробами?». Виявляється: «ні». Для того щоб людина могла рухатися, дихати, рости, виконувати певну роботу, до її організму має потрапити багато різних поживних речовин. Це – білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні солі, вода. Жодну із них не можна виключити. Недостатня кількість хоча б одного із складових продуктів може призвести до серйозних захворювань. Так, наприклад, недостатня кількість білків в організмі спричиняє припинення його росту. Ось чому так важливо їсти в дитячому віці молоко, рибу, м'ясо. Не менш шкідливим є і надмірне споживання окремих продуктів.. наприклад, надлишок вуглеводів, яких так багато у цукерках, шоколаді, тістечках, - найчастіша причина порушення обміну речовин, ожиріння, цукрового діабету, алергії, карієсу зубів. Крім постачання енергії, їжа забезпечує побудову і відновлення клітин організму. І, нарешті, із продуктів харчування утворюються речовини, які регулюють різні життєві процеси – дихання, травлення, кровообіг. Дуже важливо, щоб кількість енергії, яка надходить до організму, дорівнювала кількості енергії , що витрачається ним. Недобір енергії спричиняє схуднення, виснаження організму; надлишок її сприяє ожирінню. Тому запам’ятайте повноцінне харчування має включати найрізноманітніші продукти. Дуже важливо додержувати режиму харчування. Це означає, що їжу треба споживати певну кількість разів на добу, у певні години. До того ж, має бути визначена кількість їжі і набір страв. Для учнів лікарі рекомендують 4 –х разове харчування. Інтервал між споживаннями повинен бути не меншим ніж 3 годин і не більшим ніж 4 – 4,5 год. Найбільшу кількість їжі споживають під час обіду (40%), а менше на сніданок (30%) і ще менше на вечерю (20%). Вечерю слід з’їдати не пізніше ніж за 2 години до сну, щоб не порушити спокійний сон і не спричинити відкладання жиру. Добовий об'єм їжі (разом з випитою рідиною) повинен бути в межах 2,5-3 л. З яких же поживних речовин складається наш раціон? Білки - основа всіх клітин, вони є будівельним матеріалом, а також беруть участь в обміні речовин, у формуванні імунітету, в утворенні деяких сполук, що виконують в організмі складні функції. Білки - не утворюються з інших речовин, тому є незамінною частиною їжі. Білки тваринного походження містяться в м’ясі, рибі, яйцях, молочних продуктах. Менш повноцінні білки рослинного походження - містяться в крупах, бобових, хлібі, овочах. Білки тваринного походження повинні складати 55% загальної кількості білка в раціоні, що становить в середньому для дорослої людини 86 г на добу. Жири - мають найбільшу енергетичну цінність. Вони необхідні для нормальної діяльності центральної нервової системи, для кращого засвоєння білків, мінеральних речовин, жиророзчинних вітамінів А, D, Е. У середньому людині на добу необхідно 102 г жирів. Добре засвоюються жири молочних продуктів, рослинні, риб’ячий , гірше свинячий, баранячий, яловичий жири. Вуглеводи - значне джерело енергії, вони задовольняють 50- 60% добової потреби організму в енергії. Головними постачальниками вуглеводів є продукти рослинного походження: хліб, крупи, макаронні вироби, картопля, овочі, фрукти. Вітаміни корисні для людини Слово «вітамін» походить від латинського слова «віта» - життя. Назва ця не випадкова. Якщо вітамінів не вистачає, людина важко хворіє. Вітаміни потрібні для нормального росту і розвитку дитячого організму. В організм вітаміни потрапляють разом з їжею. Отже, потрібно знати, в яких продуктах є необхідні вітаміни. Вітамін А. - сприяє росту, підтримує нормальний зір. Його багато в моркві, маслі, сирі, яйцях, печінці, помідорах, зеленій цибулі, гарбузі, риб’ячому жирі ( 1-2 мг) Вітаміни гр В. - дуже потрібний для розумової і фізичної праці, поліпшення травлення. Е в житньому хлібі, вівсянці і гречаній каші, у горосі, квасолі, жовтку яєць, м’ясі, печінці. Добова потреба - від 2 мг до 300 мг Вітамін С-, запобігає простудим захворюванням, поліпшує кровообіг, сприяє росту. Багата на цей вітамін - капуста, картопля, помідори, цибуля, щавель, хрін, шипшина, часник, лимон, настій хвої, чорна смородина (75-100 мг). Коли людина викурює одну цигарку в день, то вона втрачає весь добовий запас віт. С. Вітамін D. - зміцнює кістки. Знаходиться в молоці, печінці, риб’ячому жирі, житньому хлібі. Мінеральні речовини Кальцій - необхідний для побудови кісткової тканини. Джерелом легкозасвоюваного кальцію є молоко та молочні продукти. Добову потребу в кальції може задовольнити такий набір продуктів: 200г хліба, 100 г гречаної крупи, 100г сиру, 200г молока, 1 яйце, 200г овочів, 200г фруктів. Калій - регулює кислотно-основну рівновагу крові, активізує роботу деяких ферментів, бере участь у процесах обміну речовин, у передачі нервових імпульсів. Калій нормалізує тиск крові. Багато калію містить картопля, бобові, яблука, виноград. Залізо - кровотворний елемент, входить до складу гемоглобіну, міоглобіну, деяких ферментів. За нестачі заліза спостерігається розвиток анемії. При цьому знижується стійкість організму, з’являється швидка стомлюваність, нудота, зменшується апетит, з’являється головний біль, серцебиття. Важливим джерелом заліза, яке добре засвоюється, є печінка, нирки, телятина, а також фрукти, ягоди, овочі. Фтор - необхідний для розвитку зубів. Бере участь в утворенні кісткових тканин, нормалізує фосфорно-кальцієвий обмін. За недостатнього вмісту фтору у воді виникає карієс, за надмірного - флюороз. Добову потребу можуть задовольнити 100 г печінки, 100 г оселедців. Йод - за недостатності йоду в організмі порушується функція щитовидної залози, вона збільшується в розмірах (зоб), тисне на трахею, судини. При цьому жінки страждають безпліддям, під час пологів підвищується ризик народження фізично і психологічно неповноцінної людини, збільшується дитяча смертність у зв’язку зі зменшенням опору організму інфекціям, у дітей спостерігається низький коефіцієнт розвитку. Добова потреба йоду забезпечується споживанням морських продуктів (риба, краби, морська капуста), тваринних білків, вітамінів, мінеральних елементів. Добову потребу в йоді можуть забезпечити такі продукти: 1 куряче яйце, 100 г морської риби, 300г овочів, 500мл молока. Фосфор - входить до складу білків, кісткової тканини. Виконує важливу роль в обміні речовин, функції нервової тканини, м’язів, печінки, нирок. Основна кількість фосфору надходить до організму з молоком і хлібом, рибою. Шкідливі продукти Отже, за допомогою харчування можна продовжувати молодість, покращити своє здоров'я, або ж наближати хвороби. Дієтологи раз по раз удосконалюють списки найбільш шкідливих для здоров'я продуктів. І яскраво-червоним маркером ставлять чергові табу в нашому повсякденному меню. Тому ми склали рейтинг шкідливих продуктів. При цьому ми зосередилися тільки на продуктах, які є однією з причин масових захворювань – серцево-судинних, онкологічних, шлунково-кишкових і цукрового діабету: саме на них найчастіше нездужають українці. Кожному з продуктів за шкідливість надавалось певне місце: за перше – 5 балів, за друге – 4, третє – 3, четверте – 2, п'яте – 1. Підсумувавши їх, продукти харчування розташували у рейтингу. Правда, в такому рейтингу є частка відносності: правда в тому, що все індивідуально, залежить від дози шкідливого продукту й вихідного рівня здоров'я.
Але скажемо декілька слів про корисні та смачні продукти.
Але можна замінити шкідливі продукти харчування. Ввівши «замінники» у раціон, можна убезпечитись від зайвої ваги й поправити здоров'я.
Які ж продукти потрібно споживати?
А тепер, давайте проведемо вікторину « Що я знаю про їжу та харчування?» 3. Вікторина «Що я знаю про їжу та харчування?»
Молодці, а тепер на завершення давайте складемо пам'ятку правильного харчування 4. Колективне складання правил харчування. Старовинна індійська притча говорить: «Боги при народженні людини відміряли йому ту кількість їжі, яку він повинен з'їсти. Той, хто зробить це занадто швидко, швидко помре»
5. Підсумок заняття Бережіть здоров'я, зміцнюйте і примножуйте його. І пам'ятайте, що здоров'я — найцінніший скарб, і від вас залежить, чи зумієте ви зберегти його на довгі роки. Треба мудру голову мати, Щоб всі хвороби здолати. Про пости і свята пам’ятати, Здоров’я своє оберігати. Той менше хвороб має, Хто мало м’яса споживає. А хто ще й в піст хоче м’яса, Болячок у того маса. Хто яблука взимку споживає, Той хвороб зовсім не знає. Гарбуз на зиму запасай Та кашу з пшоном поїдай. Олію кукурудзяну із ринку принеси – Для сім’ї на зиму припаси. Та оселедця не ховай, Хоч зрідка до столу подавай. Перед сном – запам’ятай, - Не злися й не переїдай. Чим їжа легша, Тим сон миліший. Про здоров’я своє Завжди пам’ятай. Немиті овочі й фрукти Ніколи не вживай. Пам'ятка для батьків і дітей 1.Каждий день вживати різноманітну їжу. 2. Основну масу їжі повинні складати овочі та фрукти. 3. Їжу необхідно добре пережовувати, щоб змочити слиною. 4. Перерва між їдою не повинен бути більше 3-х годин, бажано їсти в один і той же час. 5. На сніданок краще є різні каші. 6. Обід повинен бути повноцінний, що складається з 3х-4х страв 7. Під час обіду дитина з'їдає більше всього їжі. Ось чому після обіду найкраще вибрати спокійні заняття. 8. На полуденок-дитині корисно буде з'їсти булочку і молоко. 9. Щоб добре спати і відпочивати вночі, на вечерю можна їсти тільки легку їжу: запіканки, сир, омлет, кефір і т.д. 10 Їжа повинна бути добре провареної або прожареної і приготованої з свіжих продуктів .. Щоб рости - потрібен білок. Для захисту і тепла, Жир природа створила. Як будильник, без заводу - Не піде, не так, не так. Так і ми без вуглеводів Не обходимося ніяк. Вітаміни просто диво Скільки радості несуть Усі хвороби та застуди Перед ними відвертатимуть. Ось тому завжди Для нашого здоров'я Повноцінна їжа Найважливіше умови! |
Тема «Що таке здорове харчування?» Мета : формувати у школярів уявлення про здорове харчування, опанування знань щодо раціонального харчування та режиму харчування,... |
Що ми їмо? «продукти харчування», пригадати назви українських народних страв, та технологію їх приготування; визначити залежність здоров'я людини... |
Що ми їмо? «продукти харчування», пригадати назви українських народних страв, та технологію їх приготування; визначити залежність здоров'я людини... |
Молоко продукт харчування, найбільш досконалий за своїм складом.... Цінність молока полягає в ідеальній збалансованості поживних речовин. Молочні продукти грають величезну роль у харчуванні людини,... |
Тема «МОЛОКО ТА ЙОГО РОДИНА» (Молоко та молочні продукти) Мета: розширити уявлення дітей про їжу, корисну для здоров’я; поглибити знання учнів про різні групи продуктів та їх значення в раціоні... |
Основи безпеки харчування. Хвороби, до яких призводить неякісне,... Практична робота №3. моделювання ситуації та виконання алгоритму надання першої допомоги при отруєннях та кишкових інфекціях |
Тема «Молоко та молочні продукти» Мета заняття: Поглибити знання учнів про різні групи продуктів та їх значення в раціоні харчування |
Нові акцизні марки для алкогольних напоїв та тютюнових виробів ПДВ лише у межах затверджених норм харчування в грамах або у межах визначеної грошової норми витрат на харчування та за умови, що... |
Урок 1 Тема уроку. Продукти харчування, їх склад ... |
Урок №1. Тема уроку: Їжа. Продукти харчування Практична: повторити вивчені у попередніх класах назви продуктів та ввести нові лексичні одиниці до теми, формувати навички читання... |