Тема «Що таке здорове харчування?»


Скачати 197.12 Kb.
Назва Тема «Що таке здорове харчування?»
Дата 05.11.2013
Розмір 197.12 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Біологія > Документи


Нешатаєва З.М. для 1-2 класів

Тема « Що таке здорове харчування?»

Мета : формувати у школярів уявлення про здорове харчування, опанування знань щодо раціонального харчування та режиму харчування, формування умінь розпізнавати продукти для правильної організації харчування, виховувати прагнення берегти своє здоров’я.

Обладнання : прислів’я на аркушах, дерево з листочками.

Хід заняття

І. Організаційний момент.

ІІ. Мотивація заняття.

У всі часи люди особливу увагу звертали на своє здоров’я, піклувалися про нього, винаходили все нові і нові ліки від хвороб і способи зміцнити свій організм та залишатися бадьорими на довгі роки.

ІІІ. Основна частина.

Слово учителя. Міцне здоров’я багато в чому залежить від правильного харчування. Здорове харчування – це раціональне повноцінне харчування, що забезпечує потреби організму людини в енергії та основних поживних речовинах у найбільш сприятливому їх співвідношенні та з урахуванням віку, статі, характеру праці.

Основними вимогами до нього э повноцінність, різноманітність і помірність.

Що це за різноманітне харчування? Це білки, жири, вуглеводи. Крім того організм людини має потребу у мінеральних солях, вітамінах та воді.

Ми їмо для того, щоб жити. А жити – це означає одержувати енергію. Живлення має бути помірним. Кількість енергії, що поступає з їжею, повинна відповідати кількості енергії, що витрачається. Надлишок харчової енергії переходить в жир, що викликає ряд серйозних ускладнень в організмі.

2. Робота в групах

Рольова гра «Поради лікаря»

Лікар запрошує дітей до «магазину». Виберіть продукти і дайте пояснення своєму вибору.

1 група – вибрала молочні продукти.

2 група – вибрала овочі і фрукти.

3 група – вибрала солодощі, напої, торти.

Діти доводять свій вибір.

Обирається правильне рішення.

3. Повідомлення учителя про вітаміни

Американський учений біохімік Казимир Функ відкрив, що речовина «амін», яка міститься в оболонці рисового зерна, життєво необхідна для людини. З’єднавши латинське слово «віта» - життя, з «амін» - отримаємо слово «вітамін».

Для нормального життя людині потрібно близько 20 вітамінів. Ягоди, фрукти, овочі – основні джерела вітамінів, мінеральних речовин. Більшість вітамінів в організмі людини не накопичуються, а потрапляють до організму людини з їжею. Ось чому ягоди і фрукти мають бути в раціоні дитини регулярно.

4. Повідомлення учнів «Корисні вітаміни»

Діти із буквами А, В, С, Д розповідають про користь вітамінів.

Вітаміни А – це вітамін росту хорошої шкіри. Ще він допомагає очам зберігати зір. Знайти його можна в молоці, моркві, зеленій цибулі. Пам’ятайте : краще бачить той, хто моркву сиру жує, або сік моркв’яний п’є.

Вітамін В – вітамін бадьорості підтримує працездатність, оберігає від стомлення.

Пам’ятайте : дуже важливо зранку їсти за сніданком вівсянку.

Вітамін Д – зберігає наші зуби. Без нього зуби людини стають м’якими і неміцними. Його можна знайти в молоці, рибі, сирі. Навіть, загоряючи на сонці, наш організм отримує вітамін Д.

Вітамін С – міститься в часнику, капусті, цибулі. Його багато в усіх овочах, фруктах і ягодах. Цей вітамін робить людину здоровішою, захищає від грипу і застуди.

Пам’ятайте : від застуди і ангіни допомагають лимони і апельсини.

Учитель. Жоден продукт не дає людині всіх поживних речовин, які потрібні для підтримки гарного здоров’я. Одні продукти дають організму енергію, щоб рухатись, добре думати, не втомлюватися, а в інших продуктах високий вміст речовин, необхідних для будівництва нашого організму. Якщо ми вживаємо різноманітну їжу, то організм отримує необхідні поживні речовини : білки, жири, вуглеводи і вітаміни.

5. Гра «Що я їв»

На дошці малюнки двох хлопчиків – худенького і товстенького. Між ними назви різні види їжі (пироги, яблука, вареники, банани, риба, сало, борщ, торт, апельсини, цукерки, хліб, кефір, горіхи, жирне м'ясо, яйця, сосиски, каша, шоколад, чіпси, кока – кола, ковбаса, йогурт)

Завдання : вийти до дошки і розділити їжу між хлопчиками – хто з них чим харчувався, довести свою думку.

6. Назвіть прислівя і приказки, в яких згадуються продукти харчування.

  1. Хліб – сіль їж, а правду ріж.

  2. Хрін за редьку солодший.

  3. Перемелеться мука – борошно буде.

  4. Кашу маслом не зіпсуєш.

  5. Калина сама себе хвалить, що з медом хороша, добра.

  6. Всякому овочу свій час.

  7. Яблуко від яблуні не далеко падає.

  8. Перший млинець – грудкою.

7. Складання правил для харчування.

  • Харчуватися помірно, але різноманітно.

  • Вибирати свіжі овочі та фрукти.

  • Помірно вживати м'ясо, молоко, сир, яйця.

  • Віддавати перевагу хлібу грубого помелу, вживати горіхи, боби.

  • Зрідка вживати солодощі.

  • Обмежити споживання солоних страв.

8. Гра «Дерево корисної їжі»

Учитель. Діти, перед вами дерево. У мене на столі – листочки з назвами продуктів. Ви повинні повісити на дерево листочки з назвами корисної їжі

( яблука, вареники,компот, мандарини, банани, риба, борщ, торт, хліб, кефір,

бутерброд з ковбасою, горіхи,майонез, кетчуп, жирне м'ясо, яйця, сосиски,

каша, шоколад, чіпси, кока – кола, ковбаса, йогурт).

9. Гра «Доскажи словечко»

Щоб здоров’я добре мати,

Слід про нього змалку (дбати).

У дворі щодня (гуляти),

Повноцінно їсти й (спати),

Добре мити всі (продукти),

Досхочу вживати (фрукти).

Їсти каші, молоко, сметану

І тоді здоровим станеш.

ІV. Підсумок заходу.

Учитель. Всім дякуємо за увагу і участь у заході.

Бережіть здоров’я змалку!

Щоб на вашому столі була тільки корисна їжа.

Всі учасники отримують пам’ятку – тарілку здорового харчування.

Заняття 2 - 3

Тема. Корисні та некорисні продукти.

Мета: розширити і уточнити уявлення дітей про їжу , корисну для здоров’я; навчити їх правильно харчуватися, розпізнавати та називати корисні та некорисні продукти харчування; переконувати учнів, що їх здоров’я залежить від правильного харчування; виховувати навички культури та гігієни харчування, формувати дружні стосунки в класному колективі.

Обладнання: дидактичний та ігровий матеріал для ігрових і конкурсних завдань, емблеми для учасників команд, ігрове поле (пазл-малюнок для складання, на якому написано «Їж корисні продукти» та намальовані корисні й некорисні продукти), виставка дитячих малюнків до даної теми, вислів-епіграф, вислови відомих людей : «Якщо хочеш продовжити своє життя, скороти свої трапези» (Б.Франклін); «Ніхто не має переходити міри ні в їжі, ні в житті» (Піфагор); «Їж правильно – і ліки не потрібні» (Стародавні мислителі); «Ми – те, що ми їмо»(Поль Брегг).
Хід заняття

I. Вступна частина

І. Організаційний момент.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності.

Учитель. Діти, сьогодні на занятті ми продовжимо свою подорож країною Здоров’я. Всі люди на Землі хочуть бути здоровими. Один мудрець сказав: «Здоровий бідняк щасливіший хворого короля».

У збереженні здоров’я харчування займає перше місце. Давайте з’ясуємо, для чого ми їмо.

Послухайте вірш, який ми підготували до сьогоднішнього заняття. (Два учні читають напам’ять поезію)



Тільки-но прийшов зі школи –

Поспішаю вже до столу,

Бо зі школи довгий шлях ,

300 метрів, просто жах!

Щоби скоротить дорогу

Взяли з другом по хот-догу.

Ми їх на ходу жували,

«Пепсі-колу» попивали.

Та бурчить у животі…

Знаю – вдома на плиті

Плов лишився від сніданку

(Готувала мама зранку,

Й наказала:«Пам’ятай ,


В холодильник заховай!»).

Та підвів мене будильник ,

Де ж згадать про холодильник!

Поки гріється обід,

Хоч чайку напитись слід,

Ще й халвою закусити.

Зразу ж телика включити,

Бо дивитись бойовик

Я з тарілочкою звик.

Зникла їжа із тарілки,

Я й не зчувсь, як схрумав стільки!

Любі друзі, поясніть,

Чом мені живіт болить?




Учитель. Дати відповідь на це запитання нам допоможе сьогоднішнє заняття. Прочитайте вислів, який належить давньогрецькому філософу Сократу:


9.

щоб

6.

для

18.

го

12.

а

3.

ве

17.

то

5.

не

15.

мо



1.

Ми



14.

ї

4.

мо

8.

го

20.

жи

11.

ти

16.

для

7.

то

13.

ле

21.

ти

10.

їс

19.

щоб

2.

жи


«МИ ЖИВЕМО НЕ ДЛЯ ТОГО, ЩОБ ЇСТИ, АЛЕ ЇМО ДЛЯ ТОГО, ЩОБ ЖИТИ».

ІІІ. Оголошення теми і мети уроку.

Цей вислів і буде епіграфом нашого заняття.(За потреби пояснити значення слова «епіграф»).

Ми з вами неодноразово згадували, що харчування, їжа – це неодмінна умова нашого життя. Без їжі людина не може жити. З нею ми отримуємо поживні речовини, необхідні для роботи мозку, серця, легенів, м’язів та інших органів. Наше здоров’я здебільшого залежить від того, що ми їмо. Отже , щоб бути здоровими, потрібно знати правила харчування.

На сьогоднішньому занятті ми поговоримо про основні правила харчування, будемо вчитися вибирати їжу, корисну для здоров’я, дізнаємося, до яких негативних наслідків може привести нездорова їжа, яку ми всі іноді так полюбляємо.

Нові знання використовуватимемо для того, щоб не хворіти, почуватися бадьорими, сильними, стрункими і крас

IV. Основна частина

Учитель. А допоможе нам здобути ці знання гра. Вона представляє собою великий пазл. Адже ви, діти, полюбляєте складати пазли?

Для цього ми об’єднаємося у дві групи-команди. Хто потрапить у яку команду, ми вирішимо за допомогою жеребкування.

Кожен із вас буде тягнути жереб із торбинки. І таким чином дізнається, у складі якої команди буде грати. (Діти витягують символічні емблеми і формують дві команди: «Полунички» і «Яблучка», а емблемки прикріплюють до одягу)

Учитель. Отже, команди готові виконувати завдання? За кожне виконане завдання команди отримують частинку пазла. Для того, щоб розіграти право першого вибору конкурсного завдання, учасники команд отримують по одній повітряній кульці. Хто якомога швидше зможе надути та зав’язати кульку, той і ропочинає гру першим.
I конкурс «Історичні цікавинки»

Учитель. Більшість сучасних людей вибирають страви за смаком, а не за користю для здоров’я. Багато споживається м’ясних продуктів, хліба, жирів, солодощів і мало рослинної їжі – квасолі, гарбузів, буряків. Така їжа сприяє ожирінню і послаблює організм. А наші предки харчувалися зовсім по-іншому.

Найбільш поширеними стравами в Україні були ті , що готувалися із рослин.

Каші становили більшу частину їжі українців. Їх готували з гречки, ячменю, вівса, кукурудзи, проса, гарбуза. Найулюбленішими овочевими стравами були борщ, капусняк, печений гарбуз, страви з картоплі (деруни, оладки). Вироби з борошна: галушки, локшина, вареники, пампушки, коржі, паляниці. М’ясні страви були рідкістю, натомість споживали багато сала. Куряче м’ясо та яйця вживали тільки на свята. Молочні продукти вживали частіше, бо вони додавали сили.

А ще українці в давнину зміцнювали й очищали свій організм шляхом постування. Перед великими святами завжди є піст. Постували також у середу і п’ятницю щотижня. Українська їжа сприяла зміцненню здоров’я.

А зараз на вас чекає конкурсне завдання. Учасники кожної команди отримують картку зі чарівним квадратом та фломастер. Ваше завдання – знайти у квадраті найпоширеніші традиційні страви наших предків та закреслити їх. Команда, яка першою знайде найбільше українських страв – отримає частинку пазла.
Чарівні квадрати

1 квадрат

Т

І

С

Т

Е

Ч

К

О

К

А

Ш

А

Б

О

Р

Щ

О

М

Л

Е

Т

Ч

А

Й

К

А

В

А

Т

О

Р

Т

К

А

П

У

С

Н

Я

К

Г

А

Р

Б

У

З

С

С

П

А

Ш

Т

Е

Т

І

И

О

Л

А

Д

К

И

К

Р



2 квадрат

Ш

О

К

О

Л

А

Д

С

Г

О

Л

У

Б

Ц

І

М

С

А

Л

О

М’

Я

С

О

К

У

Т

Я

Я

Й

Ц

Я

Ц

У

К

Е

Р

К

И

И

В

А

Р

Е

Н

И

К

И

Ч

І

П

С

И

М

Е

Д

Ш

А

Ш

Л

И

К

И

И

II конкурс «Відгадай»

Учитель. Наше друге конкурсне завдання теж пов’язане з українськими національними традиціями. Я буду загадувати вам загадки, а ви – відгадувати страви української національної кухні. Та команда, яка найбільше відгадає загадок, отримає частинку пазла.

Загадки

1. Популярна в Україні страва, яку готують із буряків, томатів, капусти, картоплі та інших овочів і приправ. Цю страву ще називають «королем української кухні». (Борщ).

2. Відокремлений від м’яса підшкірний свинячий жир, що зберігається солоним і вживається сирим, смаженим чи вареним. (Сало).

3. Одна з обов’язкових 12-ти страв на Свят - вечір, яку готують із пшениці чи рису, приправляють маком, горіхами та медом. (Кутя).

4. Солодка рідка страва з сушених фруктів та ягід. (Узвар).

5. Українська національна страва – невеликий варений виріб, зліплений з тіста у формі півмісяця, і начинений сиром, ягодами, картоплею чи капустою. (Вареник).

6. Їх тому так і звуть, що на тертушці деруть. (Деруни).

7. Закручена в листки капусти начинка з рисової каші та м’ясного фаршу. (Голубці).

8. Каша з того, хто ходить по городу і питається свого роду. (Гарбузова).

Учитель. А чи знаєте ви, що гарбуз - це рослина, яка приносить нам найбільші плоди у світі? Щоб її побачити, не треба йти в далекі країни. (Малюнок гарбуза). Його вага може досягти 90-та кілограмів. Він не тільки годує, а й лікує. Його радять людям із захворюванням нирок.

Тож використовуйте свої знання про українське національне харчування, щоб не хворіти і не звертатися до лікарів.
III конкурс «Звари борщ »

З давніх-давен королем української кухні був і лишається борщ. Ще в давнину його називали «варивом із зілля». Сьогодні і ми з вами спробуємо «зварити борщ» в переносному значенні. На листках А-4 намальований горщик. Учасники конкурсу повинні написати на горщику ті продукти, з яких варять борщ їхні мами чи бабусі.
IV конкурс «Дешифрувальник»

Четверте конкурсне завдання полягає в тому, щоб розшифрувати слова. Для цього конкурсу вам знадобляться знання алфавіту. Кожній команді видаються набори цифр, у яких зашифровані слова за номером букви українського алфавіту.

Слова для I команди

28 10 20 22 11 (чіпси)

17 1 14 19 18 7 10 (майонез)

9 24 14 15 11 (жуйки)

15 1 3 1 (кава)
Слова для II команди

23 19 21 23 11 (торти)

22 12 23 21 19 (сітро)

29 1 24 21 17 1 (шаурма)

17 19 21 19 10 11 3 19 (морозиво)
Учитель. Діти, а яким прикметником можна означити всю цю їжу, яку ви відгадали? (Некорисна їжа). А які ще шкідливі для нашого здоров’я продукти ви знаєте?

Ці продукти є причиною отруєнь і важких алергічних реакцій. Найнебезпечніші з них – це чіпси. У них є все те, чого не повинно бути в нашій їжі. Вони наповнені ароматизаторами, підсилювачами смаку, емульгаторами, консервантами. Це так звані «єшки», їх наявність на упаковках позначають буквою «Е».

На другому місці стоять солодкі газовані напої. Це суміш цукру, хімії та газів. Як правило, вони містять синтетичний цукрозамінник, що при вживанні у великих дозах сприяє розвитку захворювань нервової системи. Ці напої не втамовують спрагу, а навпаки – збуджують її , і пити хочеться ще дужче.

На третьому місці так звана «сміттєва їжа» або «фаст-фуд» (їжа швидкого приготування). Це біляші, чебуреки, картопля фрі , хот-доги, все, що смажиться. А смажена їжа призводить до порушення роботи органів травлення: гастритів, печії, колітів, запорів, виразок шлунку.

На четвертому місці – ковбаса, сосиски, пельмені. Такі продукти містять багато ГМО (генетично- модифікованих організмів), ароматизаторів, барвників, які призводять до ракових захворювань.

Дуже шкідливими є також маргарин, майонез, кетчупи, жуйки, цукерки, шоколадні батончики, кава.

Усі ці продукти небезпечні для здоров’я. Якщо ви піклуєтеся про своє здоров’я, спробуйте виключити їх зі свого раціону . Або вживайте їх дуже рідко й у невеликих кількостях.

V конкурс «Знайди замінник»

Кожній команді видаються картки із зображенням таких продуктів: майонез, лимонад, цукор, яблучний сік в герметичній упаковці. Діти повинні написати на зворотній стороні картки, яким продуктом, більш корисним для здоров’я, вони замінили б його. (Майонез – на сметану чи олію, лимонад – на компот, цукор – на мед та родзинки, яблучний сік на свіжі яблука чи узвар).

VI конкурс «Геометричний»

Завдання цього конкурсу полягає в тому, щоб кожну з даних геометричних фігур вони перетворили на корисний для здоров’я продукт. (Дітям даються картки із зображенням геометричних фігур: великий і маленький овали; велике і маленьке кола; прямокутник, трикутник, ромб.)
VII конкурс «Кулінарний»

Учитель.Давайте уявимо себе учасниками телевізійного шоу «Пекельна кухня». Ви отримуєте завдання: нагодувати школярів. Для цього я даю кожній команді конверт, в якому знаходяться малюнки різних продуктів харчування. Ви повинні вибрати ті, що знадобляться вам для приготування обіду для школяра. А також – скласти меню цього обіду, в яке входитимуть кілька страв. Їжа для дітей повинна бути здоровою.
VIII конкурс «Сюрприз»

Для цього завдання вчитель готує «чорний ящик». У ящику знаходиться предмет, який необхідно вгадати учасникам гри.

Загадка

Ранні є , бувають пізні.

І на колір зовсім різні.

Ще Адам про плід цей знав –

Скуштувати в Єви взяв. (Яблуко)

Це завдання можна подати у вигляді відеозагадки (Cайт.http://videozagadki-pro-frukt
V. Заключна частина

Підсумок заняття

Учитель. Ось і закінчились наші змагання. Команди «Полунички» і «Яблучка» отримали частинки великого пазлу. А зараз ми всі разом спробуємо скласти ці частинки у єдине ціле. (На підлозі діти складають пазл, на якому написано вислів «Їж корисні продукти»)

Я бачу , що ви зрозуміли , як правильно харчуватися, щоб до лікарів не звертатися.

Хто до ста років хоче жити,

Той харчуватися повинен правильно уміти.

Здоров’я – найбільше багатство!

Будьте здоровими,

Будьте щасливими,

Будьте розумними,

Будьте красивими !


Використана література

1. Амедро А.В. Здоров’я дитини – здорове харчування: робочий зошит для навчального курсу за вибором [А.В. Амедро, О.О. Грищенчук, А.І. Довгань та ін.;

За ред. А.В. Амедро. – К.: Вольф, 2010.-12 с.

2. Ващенко О.М. Програма «Абетка харчування». Методичний матеріал для вчителя 1 класу / О.М. Ващенко, С.О. Свириденко, О.В. Чорновіл.- К.: Нестле-Україна, 2009.- 28 с.

3. Грищенчук О.О. Здоров’я дитини – здорове харчування: навчальний методичний посібник для вчителя / О.О.Грищенко, О.В. Овчарук, Л.М. Оліфіра. К.: Вольф , 2010 .-44с.

4. Гуркіна Н. Загадки [Електронний ресурс] / Наталя Гуркіна .-Режим доступу : http://vsebesplatno.ucoz.ru/blog/zagadki_pro_ovochi/2012-01-11-2

5. Здорове харчування : матеріали для занять // Завуч .- 2006.- С.55-65.

6. Козлова Л.М. Кроки до здоров’я (наскрізна валеологічна програма для гуртків початкового навчального рівня) Л.М. Козлова. – Суми, 2010.- 78с.

7. Козлова Л.М. Стежинки здоров’я (методичні рекомендації на допомогу педагогам у проведенні занять з питань формування у молодих школярів навиків та умінь здорового способу життя) / Л.М. Козлова. – Суми, 2007.- 83с.

8. Медюк І.В. Харчування і здоров’я / І. Медюк // Початкове навчання та виховання. – 2011.- С.24-30.


Схожі:

Нові акцизні марки для алкогольних напоїв та тютюнових виробів
ПДВ лише у межах затверджених норм харчування в грамах або у межах визначеної грошової норми витрат на харчування та за умови, що...
ТЕМА. Харчування людини, живлення тварин і рослин
«живлення» та «харчування»; з’ясувати значення поживних речовин для підтримки нормальної життєдіяльності живих організмів, створивши...
Урок 3 клас Абетка харчування. Математика. Тема: Молоко та його родина
Молоко – рідкісний, створений самою природою харчовий продукт. У глибоку давнину цей унікальний продукт лікарі називали «еліксиром...
Оздоровчі системи. Поняття про оздоровчі системи. Оздоровче харчування....
Мета: сформувати поняття в учнів «оздоровча система», «оздоровче харчування», поглибити знання учнів про сучасні та традиційні системи...
Тема «МОЛОКО ТА ЙОГО РОДИНА» (Молоко та молочні продукти)
Мета: розширити уявлення дітей про їжу, корисну для здоров’я; поглибити знання учнів про різні групи продуктів та їх значення в раціоні...
ХАРЧУВАННЯ
Обладнання:  мультимедійний проектор, книжки та журнали на подану тему; корзини із продуктами харчування (чіпси, сухарики, майонез,...
Благодійний рок-фестиваль WOODSTOCK UKRAINA 2012 28-29-30 серпня!...
Умови участі для підприємств громадського харчування з метою забезпечення харчування гостей та учасників Фестивалю
Питання для тестування з Модулю 1: Харчування людини як медико-біологічна...
Модулю 1: Харчування людини як медико-біологічна та соціально-економічна проблема. Фізіолого-гігієнічні основи харчування
Організація харчування учнів
Постанова Кабінету Міністрів України «Про норми харчування та часткову компенса­цію вартості продуктів для осіб, які постраждали...
Що ми їмо?
«продукти харчування», пригадати назви українських народних страв, та технологію їх приготування; визначити залежність здоров'я людини...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка