|
Скачати 88.82 Kb.
|
УРОК Значення риб у житті людини. Рибне господарство. Охорона риб Освітні цілі: сформувати в учнів поняття призначення риб у народному господарстві, використання як цінних продуктів харчування, вченими-біологами; підвести учнів до висновку про необхідність охорони риб. Основні поняття: ставкові господарства, нерестовий, вирощувальний, зимувальний, нагульний, мосточний ставки. Обладнання: таблиці, малюнки риб, схема ставкового господарства. Форма уроку: прес-конференція. Структура уроку, основний зміст і методи роботи І. Вивчення нового матеріалу. Вступне слово вчителя – ведучого прес-конференції. Сьогодні в цьому залі зібралися представники преси, спеціалісти різних галузей науки та господарства. Ми дізнаємося з їх розповідей про господарське значення риб, їх охорону.
Науковий співробітник інститут іхтіології АН України. З риб виготовляють технічний і медичний жири. Медичний жир виготовляють із печінки тріски, акул, скатів, а технічний – з маси, яка залишається після вироблення медичного жиру. З дрібної битої риби також виготовляють технічний жир. Вживання медичного жиру запобігає виникненню в дітей тяжкого захворювання – рахіту. Крім цього, він зміцнює організм, підвищує його стійкість проти інфекційних захворювань. Технічний риб’ячий жир застосовують у шкіряній промисловості для дубленні шкір, їх змащування, а також у миловарній промисловості. У суміші з іншими жирами його використовують як мастило. Риб’ячий клей із плавальних міхурів деяких риб, луски, кісток і хрящів (з голів). Його використовують для освітлення деяких напоїв, у текстильному виробництві, у кондитерській промисловості, зокрема для виготовлення желе, мармеладі, а також у медицині для виготовлення пластирів. З риб’ячої шкіри виготовляють галантерейні вироби. Нею оздоблюють взуття. Шкірою деяких акул іноді полірують дерево. Кореспондент журналу «Дім, сад, город»
Доктор біологічних наук: У водоймах України живе близько 1 тис. видів риб, з яких промислове значення мають більше 150 тис. видів. Найголовніші промислові риби: оселедці, коропоподібні, тріскові, осетрові, лососеві, судак і хамла. В значних кількостях добувають також щуку, чорноморсько-азовських бичків, плітку, морського окуня, камбалу. Найбільше поширеними в річках України є плітка, краснопірка, окунь, щука,лящ, лин, сом, пічкур. У річках Карпат водиться форель. У ставках розводять коропа дзеркального , товстолобика й амура. В Чорному морі живе 166 видів риб, із яких промислове значення мають хамса, ставрида, скумбрія, шпроти, осетрові. В Азовському морі промислове значення мають оселедець, лящ, судак, бички, оселедцеподібні. Кореспондент газети «Свобода». - Яка харчова цінність риб? Які страви можна приготувати з риб? Представник харчової промисловості. - Риба має важливе господарське значення. Понад 18% населення земної кулі задовольняє свої потреби в білках за рахунок рибної продукції За хімічним складом риба є багатою на білки(14,5-22%), жири(0,4-33,5%), мінеральні речовини(0,9-20%), вітаміни, які є в ікрі, молочку та інших органах. Висока засвоюваність організмом людини рибних продуктів зумовлює їх місце в ряді основних харчових продуктів. Звичайно споживають не цілу рибу, а лише її їстівні частини, переважно м’язи тулуба, а інколи – ікру, молочко, печінку, м’язи голови. Харчову цінність різних риб характеризують калорійність їх м’яса. Цінність риби залежить не тільки від кількості жирів і білків у м’ясі, а й від смакових якостей м’яса, його кольору, а також від співвідношення їстівних і неїстівних частин. Наприклад м’ясо судака менш калорійне, ніж хамси, але судак ціниться в кілька разів дорожче. Рибу їдять свіжою, мороженою, соленою, копченою, в’яленою, сушеною та консервованою. Найпоживніша солена риба, найменш поживна – сушена. До надзвичайно цінних належить ікра. М’ясо риб надзвичайно багате на мінеральні речовини. Серед них переважають кальцій, фосфор, калій, натрій, магній, сірка, хлор. Їх називають мікроелементами, бо вміст цих речовин становить десяті й соті частини процента. В рибі є мікроелементи – залізо, мідь, марганець, кобальт, цинк, молібден, йод, бром, фтор, та деякі інші. Вміст їх невеликий – від тисячних до мільйонних частин процента. Але їхнє фізіологічне значення дуже важливе. Залізо входить до складу гемоглобіну у крові, мідь, цинк і марганець – до ферментів тканини, плазми крові і білкових речовин печінки, йод міститься в гормонах, а разом з хромом, бромом і фтором присутній у тканинній рідині. У м’ясі риб є сполуки, які називаються екстрактивними азотистими речовинами. Їх не багато – близько 2%, і на харчову цінність рибних продуктів вони майже не впливають. Але вони надають м’ясу риб специфічного смаку і запаху, сприяючи таким чином виділенню травних соків, збудженню апетиту, кращому засвоєнню їжі. (На стенді ви можете побачити деякі рецепти страв, приготовлених з риби.) Кореспондент журналу «Жінка». - Ми чули про харчову цінність риб. Як риб використовують у боротьбі з комахами-шкідниками, при заростанні водойм? Вчений біолог розповідає про використання гамбузії для боротьби з малярією – вони поїдають личинок малярійного комара. Риб, які живляться тільки водними комахами часто використовують у боротьбі із заростанням водойм. На рисових полях для знищення насіння бур’янів використовують коропа. Для очищення заростання водойм використовують рослиноїдні риби – амура білого, тиляпію, товстолобика. Кореспондент газети «Вільне життя » - Недавно з групою журналістів я побувала в Японії. Там нас в ресторані пригостили дуже смачно приготовленою рибою. Але нас попередили – ця риба отруйна і її потрібно вміти приготувати. Яка це риба? Які отруйні риби є у водоймах України? Спеціаліст харчової промисловості. - Японці сприймають рибу фугу як делікатес. Щоправда, для того, щоб приготувати з неї страви, кухар повинен мати особливу кваліфікацію, підтверджену дипломом. Він повинен розбиратися в тонкощах систематики і знати всі види скалозубих риб не лише рідною мовою, а й латиною. Він повинен знати їх анатомію (оскільки в різних частинах риби отрута міститься в різній концентрації), мати тверду руку практикуючого хірурга. Він повинен вміти надавати першу допомогу потерпілим. За два десятиліття кінця ХІХ ст. від таких делікатесів у Японії загинуло понад 3 тис. людей, а наприкінці ХХ ст. кожні десять років гинуло близько 100 чоловік. Недаремно в Японії існує прислів’я: «Хочеш з’їсти фугу – спочатку напиши заповіт!» Лікар. - Усіх отруйних риб поділяють на активно отруйних і пасивно отруйних. До активно отруйних належить бородавчата, укол колючки якої спричиняє смерть людини, отруйними є морський дракончик, поширений у Чорному морі, та морський йорж, або скорпена. До пасивно отруйних належать кузовка, осмон, деякі скумбрієві, м'ясо внутрішніх органів та ікра яких отруйні. Кореспондент журналу «Здоров’я». - Ми вже чули про корисні риби, отруйні. Я хочу дізнатися, чи можуть риби водойм України спричиняти хвороби у людини? Лікар: - Риби можуть спричиняти епідемію графської хвороби, коли вони живуть у водоймах, де багато синьо-зелених водоростей. В їхньому тілі під час живлення накопичуються отруйні речовини синьо-зелених водоростей, які спричиняють цю хворобу. Коли людина з’їсть погано просмажене м'ясо, то може заразитися паразитичними червами. Кореспондент журналу «Паросток». - Ми знаємо з географії, що погоду можна прогнозувати за синоптичними картами, народними прикметами. Наших юних читачів цікавить питання, чи можна визначити погоду, спостерігаючи за рибами? Вчений-метеоролог. - Багато риб гостро відчувають зміни в атмосфері. Люди давно помітили, що перед непогодою риба вискакує з води. Від вологого повітря набрякають крила комах, вони падають на землю, у воду, стають здобиччю риб, які збираються біля поверхні в очікуванні їжі. А деякі навіть вискакують з води, щоб схопити мошку, яка ще не впала в воду. Комах не видно – вони маленькі, а риби вискакують з води. Отже буде дощ. Інша прикмета: перед дощем риба не клює. Не на наближення дощу вона реагує. Просто наситившись комахами, які перед дощем попадали в воду, рибу не цікавить черв’як на гачку у рибалки. Але є риби, які дійсно реагують на зміну погоди. Так, голець в ясну погоду на дні акваріума лежить нерухомо. Якщо ж він снує вздовж стінок акваріума - через деякий час небо обов’язково затягнуть хмари. Коли він метається по акваріуму вгору-вниз, направо-наліво і, здається, цілий клубок темних довгих тіл заповнив банку, - скоро у вікно поступають краплини дощу. Точність прогнозування погоди гольцем досить висока: він помиляється лише в трьох-чотирьох випадках зі ста. Дуже сприятлива до змін повітряного тиску риба в’юн. Досвідчені рибалки знають: спіймався в’юн – бути дощу. Перед дощем або грозою ці риби виходять на поверхню води і починають кружляти. Здатність в’юнів прогнозувати погоду люди помітили давно. Тому їх утримують у домашніх акваріумах. В хорошу погоду в’юн лежить на дні. Перед нещастям починає метушитися, метається по акваріумі, мутить воду, часто спливає на поверхню води і знову пірнає на дно. Приблизно за добу такою поведінкою в’юн попереджує про зміни погоди. Чутлива до змін погоди і щука. Якщо весняними днями перед нерестом, коли у неї буває короткочасний жар, щука добре хапає жерлиці, а потім раптово перестає, - чекає похолодання, вітру, негоди. Добрими прогнозистами про наближення дощу і грози є самітники річкового дна – соми. У більшості випадків поява сомів вдень віщує негоду, грозу чи зміну погоди. Особливо його поведінка змінюється під час грози і перед її початком. У цей час він вже не може лежати спокійно на дні, а тримається на верхніх шарів, плаваючи туди-сюди по своїй ямі. Кореспондент газети «Факти». - Мене цікавить таке запитання: як вчені-біологи використовують у своїй роботі знання про будову і функції організму риби. Вчений-біонік. Біоніки вивчають поведінку риб і працюють над створенням нового прилада, який прогнозує землетрус – сейсмоприймача. Жителі Японії не раз переконувались в тому, що коли в поверхневих водах з’являється глибоководна риба, яка звичайно живе на глибині 4-5 тис. метрів, значить, чекай землетрусу. Здатністю прогнозувати землетруси має плавальний міхур риби. Стінки його змінюють (кривизну), за допомогою якої сприймаються інфразвукові хвилі, які людина не чує. Сприйнявши ці хвилі, риба зразу є пливе від них у верхній шар води. Не тільки на наближення землетрусів реагують риби. Вони дуже чутливі до забруднення шкідливими речовинами води. Найчутливіші прилади не мають такої чутливості, як риби, і не можуть виміряти мізерну кількість розчиненої речовини у воді. А риби можуть! Але як від риби передати цю інформацію людині? Вчені знайшли вихід. Була створена автоматична система, у якій датчиком, що сприймає зміни в концентрації розчиненої речовини, була сама риба – форель. У нюхові зони мозку форелі вживали електроди і з’єднали їх з мініатюрним передавачем вагою 3 г. Прикріпили його до голови риби. Сигнали, які дійшли від риби, реєструвались приймачем, розміщеним на березі. Ці сигнали розшифровували ЕВМ. Форель точно повідомляла про присутність у воді шкідливих домішок, про їхню концентрацію і місце проведення аналізу. Такий аналіз неможливо здійснити найдосконалішим аналітичними приладами. Кореспондент журналу «Рибалка». - Я чув про штучне розведення риб. Як і з якою метою його здійснюють? Що ви можете розказати про розведення риб у ставкових господарствах? Представники рибного господарства Розповідає про штучне розведення риби, ставкові господарства, використовуючи матеріали підручника. Кореспондент газети «Екологічних сполох» - Ми знаємо, яка складна екологічна обстановка на планеті, в Україні, як забруднені наші ріки, озера, моря. Що роблять вчені для збереження різноманітності риб? Еколог.
Ось список риб, що занесені до Червоної книги України:
|
Значення голонасінних у природі та житті людини Мета: Продовжити формувати знання учнів про голонасінні рослини; показати значення голонасінних у природі та житті людини; розвивати... |
Тема Дата Значення праці в житті людини. Важливість праці та професії в житті людини. Правила організації робочого місця. Загальні правила... |
Що і для чого вивчає економіка, її місце серед інших наук. Обмеженість... МЕТА: Показати основні особливості предмета «Основи економіки»; розкрити суть обмеженості ресурсів і безмежності потреб. Показати... |
Урок у 7 класі Тема: Різноманітність голонасінних рослин. Роль голонасінних... Мета: ознайомити учнів із багатоманітністю хвойних рослин, розкрити їх значення в природі та житті людини |
ТЕОРЕТИЧНИЙ ОГЛЯД Порожнини тіла. Топографія внутрішніх органів риб. Плавальний міхур «Анатомія риб». При вивчені цього розділу закладаються основи пізнання травної системи риб у видовому аспекті. Основною метою вивчення... |
Урок „занурення” На даному уроці важливо не лише вивчати гравітаційну взаємодію, але й заглибитися („зануритися”) в історію відкриття закону всесвітнього... |
Урок №53 Дата: 18. 03. 2013 Тема уроку Тема уроку: Значення птахів у природі та житті людини. Птахівництво. Охорона птахів |
Урок №2: Тема уроку: Роль вірусів у природі та житті людини Ознайомити учнів із різноманітними вірусними захворюваннями рослин, тварин і людини |
Урок «Операція "Таємничий острів"» Цілі уроку Цілі уроку: вийшовши за межі програми, показати могутність хімії як джерела добробуту для всього народу; показати величезне значення... |
Тема. Вогонь навчання вогонь просвіти буде в житті нам завжди світити. Мета Мета. Розкрити значення навчання та просвіти в житті людини, донести важливість навчання протягом усього життя; розвивати пізнавальні... |