Оздоровчі системи. Поняття про оздоровчі системи. Оздоровче харчування. Сучасні й традиційні системи харчування


Скачати 132.88 Kb.
НазваОздоровчі системи. Поняття про оздоровчі системи. Оздоровче харчування. Сучасні й традиційні системи харчування
Дата07.04.2013
Розмір132.88 Kb.
ТипДокументи
bibl.com.ua > Біологія > Документи
Тема. Оздоровчі системи. Поняття про оздоровчі системи. Оздоровче харчування. Сучасні й традиційні системи харчування.

Практична робота №2. Визначення рівня індивідуального фізичного розвитку.

Мета: сформувати поняття в учнів «оздоровча система», «оздоровче харчування», поглибити знання учнів про сучасні та традиційні системи харчування, виховувати бережливе ставлення до власного здоров’я.
Хід уроку.

  1. Організація класу.

  2. Самостійна робота з теми: «Надання першої медичної допомоги при НС»

    1. Пульсуюче витікання яскраво-червоної крові, це ознака:

А) капілярної кровотечі

Б) венозної

В) артеріальної

2. Повільне витікання крові з рани, це ознака:

А) капілярної кровотечі

Б) венозної

В) артеріальної

3. Інтенсивне безперервне не пульсуюче витікання крові темно - червоного кольору, це ознака:

А) капілярної кровотечі

Б) венозної

В) артеріальної

4. Назви способи зупинки капілярної кровотечі:

А) накладання джгута

Б) пальцеве притискання судини до кістки вище рани

В) туга пов’язка

Г) накладання закрутки

Д) підняття кінцівки вище рівня тіла

Е) методом максимального згинання кінцівки в суглобі із закріпленням

5. Назви способи зупинки артеріальної кровотечі:

А) накладання джгута

Б) пальцеве притискання судини до кістки вище рани

В) туга пов’язка

Г) накладання закрутки

Д) підняття кінцівки вище рівня тіла

Е) методом максимального згинання кінцівки в суглобі із закріпленням

6. Назви ознаки вивиху:

А) біль

Б) обмеження рухів

В) набряк

Г) порушення цілісності тканин

Д) кровотеча

Е) порушення цілісності кістки

7. Оберіть, що відноситься до методів надання допомоги при закритому переломі:

А) зупинка кровотечі

Б) знеболювання

В) штучне дихання

Г) іммобілізація

Д) непрямий масаж серця

Е) прикладання холоду

8. Оптимальне співвідношення вдихів і ритму натискання на грудину при виконанні непрямого масажу серця та штучного дихання одним рятувальником:

А) на один вдих – 5 натискань

Б) на 2 вдихи – 15 натискань

В) на 1 вдих – 10 натискань

Г) на 2 вдихи – 5 натискань

9. Ознаки клінічної смерті:

А) відсутність свідомості

Б) сильні болі в ділянці серця

В) широкі зіниці, що не реагують на світло

Г) відсутність пульсу на сонній артерії

Д) помутніння рогівки і виникнення феномену «кошачої» зіниці.

Е) скельце, піднесене до рота, не запотіває

Ж) інтенсивна кровотеча

З) поява трупних плям

10. Оптимальне співвідношення вдихів і ритму натискання на грудину при виконанні непрямого масажу серця та штучного дихання двома рятувальниками:

А) на один вдих – 5 натискань

Б) на 2 вдихи – 15 натискань

В) на 1 вдих – 10 натискань

Г) на 2 вдихи – 5 натискань

11. Комплекс серцево-легеневої реанімації містить:

А) вимірювання артеріального тиску

Б) накладання на рани стерильних пов’язок

В) накладання шин на ушкоджені кінцівки

Г) непрямий масаж серця

Д) штучна вентиляція легень

Є) вимірювання температури тіла


  1. Оголошення теми і мети уроку.

  2. Вивчення нового матеріалу методом розповіді вчителя з використанням презентації.

Оздоровча система (ОС) – це комплекс вправ і методів, спрямованих на поліпшення стану здоров’я, забезпечення нормального розвитку й активного способу життя.

Методи ОС: для поліпшення фізичних показників (оздоровче харчування, фізичні вправи, загартовування, дихальні вправи), для поліпшення психологічних показників (Релаксація, аутотренінг, артотерапія, дельфінотерапія).

Основні складові ОС:

  • Знання особливостей свого організму. Кожний має знати, що корисно та шкідливо для його організму та як зберегти здоров’я.

  • Прагнення щастя. Будьте ближчими до природи: любіть будь-яку погоду, насолоджуйтесь повітрям, сонцем.

  • Загартовування. Використовуйте будь-яку можливість: приймайте щодня душ, ходіть босоніж, одягайтеся за погодою.

  • Активний відпочинок. Грайте в спортивні ігри. Активно рухайтесь під час прогулянок. Робіть щодня 10 тис кроків щодня.

  • Правильне харчування. Додержуйте таких принципів: різноманітність, помірність, відповідність потребам.

  • Планування часу. Не марнуйте час, плануйте кожний свій день, не лінуйтеся.

  • Позитивне спілкування. Зустрічайтеся з друзями, одержуйте задоволення від спілкування з рідними і близькими.

  • Самовдосконалення. Розвивайте наполегливість, пунктуальність, волю.

Для підлітків важливо не порушити обмінні процеси в організмі. ОС для них мають опиратися на рухові вправи, оздоровче харчування та формування вольових якостей.

Системи харчування як базовий елемент ОС поділяють на традиційні (національні кухні) і сучасні. Національні кухні враховують особливості місцевих умов і провідну діяльність населення. Тому національні кухні різних народів мають певні відмінності.

Українська

Страви зі свинини, телятини, птиці, багата овочами, молочними продуктами (борщ, капусняк, вареники, голубці, узвар), передбачено пости (коли не вживають продуктів тваринного походження)

Російська

Страви з борошна, телятини, птиці (млинці, пельмені), перші страви влітку – зі свіжою зеленню (окрошка), грибів, овочів, узимку – молочні продукти, у піст – сушені й солені гриби, квашена капуста, картопля, хліб.

Кримськотатарська

Страви з рису, баранини, птиці, овочів, фруктів (плов, манти), кумис

Кавказька

Страви з баранини, зелені, грецьких горіхів, квашених овочів, сушених і свіжих фруктів (шашлик, чебуреки, лаваш, хачапурі)

Болгарська

Страви з баранини, козячого молока, солодкого перцю, томатів (йогурт, фарширований перець, лечо)

Італійська

Багата на фрукти, овочі, рибу, оливки, вироби з борошна (піца, паста), молочні продукти (моцарела), оливкову олію.

Японська

Багата на білки (соєві продукти, риба, морепродукти), рис.

Страви національної кухні – здорові й добре збалансовані, інакше вони б не дійшли до нас із глибини віків. Але умови життя сучасних людей суттєво відмінні від тих, в яких жили наші пращури. Ми витрачаємо менше енергії і потребуємо менш калорійної їжі. Однак потреби людини в основних поживних речовинах не змінилися, а в деяких навіть збільшилися. Тому важливо поєднувати традиції з досягненнями сучасної дієтлогічної науки, що ґрунтується на трьох загальних принципах:

Помірність означає, що калорійність раціону не повинна перевищувати енергетичних витрат організму.

Різноманітність – необхідність споживання продуктів усіх основних груп (зернових і хлібобулочних виробів, овочів, фруктів, м’ясних і молочних продуктів).

Збалансованість – правильне співвідношення цих груп продуктів.

Ці важливі принципи ілюструє піраміда здорового харчування, розроблена у 1992 році Міністерством сільського господарства США. Суть концепції здорового харчування незмінна: у здоровому раціоні переважають зернові, овочі та фрукти, частка м’ясних і молочних продуктів нормована, а жирних і солодких – суттєво обмежена. Для продуктів кожної групи піраміда вказує кількість порцій щоденного вживання. Найменшу кількість порцій рекомендують дорослим жінкам, які ведуть малорухомий спосіб життя, найбільшу – активним хлопцям-підліткам. Більшості здорових людей найкраще дотримуватися «золотої середини». За дотримання рекомендованої кількості та порцій калорійність денного раціону становитиме приблизно від 1600 ккал для мінімальних до 2800 ккал для максимальних значень.

Сучасна молодь для поліпшення статури використовує дієти, які часто шкодять організмові. Слово «дієта» походить від грецького «diaita», що означає «раціональний спосіб життя» - широке поняття, яке охоплює раціон харчування і систему фізичних навантажень. Та зазвичай говорячи про дієту, люди мають на увазі лише харчування. (познайомтесь самостійно з принципами деяких дієт (роздатковий матеріал)). Мода на різні дієти приходить і відходить, але їх об’єднує те, що всі вони претендують на винайдення єдиного правильного принципу харчування, а решта дієт проголошується неефективними і навіть шкідливими. Більшість дієт обмежують споживання певних груп продуктів і порушують принципи раціонального харчування.


  1. Робота в групах. Проаналізуйте, чи порушено в цих дієтах принципи раціонального харчування.

Група 1 – Кремлівська дієта.

Група 2 – кефірна дієта.

Група 3 – дієта по групам крові.

Група 4 – вегетаріанська дієта.

Група 5 – лікувальне голодування.

Обговорення результатів роботи груп.

Висновок: дієти можуть зашкодити здоров’ю. Якщо з їжею надходить недостатньо енергії, тоді організм змушений компенсувати дефіцит за рахунок внутрішніх ресурсів. У результаті маса тіла зменшується, але виникають нові проблеми: зниження працездатності, швидка втомлюваність, розвиток депресії, повторне набирання маси тіла, зниження опірності організму до інфекцій, порушення системи діяльності серцево-судинної, травної, видільної систем, уповільнення росту, випадіння волосся.


  1. Розповідь вчителя. Приділимо декілька хвилин наслідкам неправильного харчування. Слайд «Анорексія» та «Ожиріння». Щоб мати гарну статуру і здоров’я, не обов’язково «сідати» на спеціальну дієту. Потрібно якомога менше вживати такі продукти: газові напої (які викликають спрагу, містять багато цукру), шоколадні цукерки (через велику кількість цукру і хімічних добавок), ковбаси (що містять 40% жирів і смакові добавки), чіпси (це суміш вуглеводів і жирів), жирне смажене м’ясо; переглянути свої харчові звички та змінити їх на раціональніші, а також збільшити рівень фізичної активності, підібрати спеціальний комплекс фізичних вправ.

Добра фізична форма. Добру фізичну форму нерідко плутають з поняттям гарної статури. Однак фізична форма більше стосується тренованості, ніж естетики. Існує шість складових доброї фізичної форми: витривалість (загальна і м’язова), сила, спритність, гнучкість і склад тіла.

Загальна витривалість – найголовніша складова тренованості, здатність тривалий час витримувати помірні фізичні навантаження. Є показником того, як серце і легені забезпечують організм киснем. Аеробіка, біг, плавання – найкращі способи підвищення цього показника.

М’язова витривалість – здатність м’язів витримувати навантаження протягом тривалого часу. Ритмічні рухи у помірному темпі (велоспорт) допомагають розвинути витривалість певної м’язової групи.

М’язова сила – здатність організму утримувати, переносити чи штовхати вагу. Фізичні вправи з навантаженнями – найкращий спосіб розвинути м’язову силу.

Спритність – добра скоординованість рухів і швидка реакція. Розвивають спритність східні єдиноборства, фехтування, теніс, бадмінтон, танці, плавання.

Гнучкість – здатність суглобів забезпечувати максимальну амплітуду рухів. Втрата гнучкості може призвести до розтягнень м’язів. Заняття гімнастикою, танцями, східними єдиноборствами, йогою орієнтовані на розвиток гнучкості.

Склад тіла – співвідношення маси жиру та інших тканин у тілі людини. Цей показник характеризує тренованість точніше, ніж маса тіла. Наприклад, склад тіла у спортсмена може бути більш здоровим, ніж у того, хто має таку ж масу тіла, але не займається спортом. Для поліпшення складу тіла слід поєднувати здорове харчування з регулярними фізичними вправами.


  1. Пояснення вчителем виконання практичної роботи №2. (по підручнику Воронової Т.В., Пономаренка В.С.)

Тема. Визначення рівня індивідуального фізичного розвитку.

Загальний рівень фізичного розвитку можна оцінити за складовими фізичної форми. Добра фізична форма – це здатність енергійно, без надмірної втоми робити щоденні справи, зберігаючи достатньо енергії для активного відпочинку. Добру фізичну форму забезпечує ефективна робота серця, легень, кровоносних судин і м’язів. Протестуйте показники своєї фізичної форми.

  1. Загальна витривалість. Її визначають за допомогою тесту «Сходинки». Протягом 3 хвилин піднімайся і опускайся з неї так, щоб за 5 секунд зробити 2 підйоми. Через хвилину порахуй свій пульс за 30 секунд і помнож результат на 2. оціни свою витривалість:

Загальна витривалість

Дуже висока

Висока

Помірна

Низька

Дуже низька

Дівчата

82 і менше

82-90

92-96

98-102

Більше 120

Хлопці

Менше 72

72-76

78-82

84-88

Більше 88




  1. М’язова витривалість. Витривалість м’язів рук, плечових і грудних м’язів визначають за допомогою віджимань від підлоги. Виконай якнайбільше повних віджимань і визнач свій результат:



М’язова витривалість

Дуже висока

Висока

Помірна

Низька

Дуже низька

Віджимання

Більше 48

34-48

17-33

6-16

Менше 6



  1. Гнучкість. Одним із показників гнучкості є здатність нахилятися вперед. Перед виконанням тесту зроби розминку. Поклади на підлогу будь-яку коробку, а на неї лінійку так, щоб відмітка 10 см збігалася з ближчим краєм коробки. Сядь на підлогу, стопи мають торкатися коробки. Повільно витягни руки якнайдалі вперед. Кінчиками пальців торкнися лінійки і затримайся в цьому положенні на 3 секунди. Запам’ятай цифри на лінійці, до якої вдалося дотягнутись. Твій результат – найкращий із трьох спроб (не намагайся поліпшити результат за рахунок різких рухів). Оціни свою гнучкість.

Гнучкість тіла

Дуже висока

Висока

Помірна

Низька

Дуже низька

Дівчата

Більше 28

25-28

15-23

5-12

Менше 5

Хлопці

Більше 25

20-25

8-18

3-5

Менш 3




  1. Склад тіла. Приблизно оцінити склад тіла можна за співвідношенням зросту і ваги. Одним із найпопулярніших методів такого оцінювання є визначення індексу маси тіла (ІМТ).

Маса тіла 2

ІМТ= ---------------- (кг/м )

2

зріст
Якщо твій ІМТ від 18,5 до 24,9 одиниць – твоя вага в нормі. Якщо він дещо вищий або нижчий за норму, хвилюватися не варто, адже в підлітковому віці тіло росте нерівномірно (то в ширину, то у висоту). Та якщо твій ІМТ менший за 15 чи більший за 30 одиниць – треба звернутися до лікаря.

  1. Зроби висновок про рівень свого фізичного розвитку.



8. Домашнє завдання: параграф 3, виконати практичну роботу №2.

Кремлівська дієта. Отже, перш за все слід уникати солодких, борошняних, картопляних блюд, хліба, рису. На перших порах, утримуватися від овочів, фруктів, соків, що містять багато вуглеводів Найголовніше - нічого не підсолоджувати. Цукор, навіть 1 шматок, поглине ваш денний раціон, а ситі ви ним не будете. Можна їсти м'ясо, рибу, сир, овочі з малою кількістю вуглеводів і іншу їжу з "низькою вартістю". У таблиці кожен продукт оцінений в "у. о." - умовних одиницях, залежно від того, скільки в даному продукті міститься вуглеводів. Суть дієти в тому, що м'яса можна їсти необмежену кількість, але жорстко обмежити вживання вуглеводів. Пояснення цієї дієти наступне. Коли різко обмежується потрапляння в організм вуглеводів - джерела енергії, то він швиденько починає переробляти запаси жиру, що накопичилися. Тому дана дієта відноситься до розряду низьковуглеводних. За цим принципом складені модні на Заході дієти американських кардіологів Аткінса і Агатстона, польського доктора Квасьневського. Проте, є в даної дієти і протипоказання. Тим людям, у кого є хронічні захворювання, особливо серця, судин, шлунку, треба обов'язково погоджувати ваше нове меню з лікарем. Не рекомендується сідати на кремлівську дієту людям з хворобами нирок і вагітним жінкам.

Кефірна дієта. Кефір дуже корисний продукт для організму. 1,5 літри кефіру без цукру випивати в п’ять-шість прийомів через однакові проміжки часу. Тривалість такої дієти - 3 дні.

Приблизна втрата ваги – 7 кг

Перші три дні кефір (1-1,5 літра) знежирений, в день; потім 3 дні яблука (1-1,5 кг) в день, наступні три дні – кефір. Тривалість дієти – 9 днів.

Дієта за групою крові. Групи крові з'явилися в процесі еволюції й були пов'язані зі способом життя й харчуванням наших предків. Існує теорія, відповідно до якої оптимальне харчування пов'язане із групою крові. Група 0 (I) – мисливці

Це найстарша група крові – вона була у всіх людей у часи, коли люди харчувалися винятково м'ясом. Тому лікарі назвали людей із цією групою крові «мисливцями». Ці люди мають досить стійку травну систему, але погано переносять зміни в харчуванні.

Їжте на здоров'я: Броколі, шпинат, червону й ріпчасту цибулю, болгарський перець, кольрабі, гарбуз, петрушку, цибулю-порей, сливи, яловичину, баранину, телятину, рибу. Обмежте споживання: пшеничних зернових продуктів, молочних продуктів, кукурудзяного й арахісового масла, білої і червоної капусти, оливок і печериць.

Група A (II) – фермери

Ця група крові з'явилася після того, як зменшилося поголів'я тварин, і люди були змушені змінити свої звички харчування й спосіб здобування їжі. Тому власників цієї групи крові називають «фермерами », а також «першими вегетаріанцями». Ці люди мають сприйнятливу травну систему, однак нормально переносять зміни в раціоні..

Їжте на здоров'я: Рибу, овочі (крім баклажанів, печериць і капусти), цитрусові (за винятком бананів, мандаринів і динь), хлібобулочні вироби із соєвого борошна. Обмежте споживання: м'яса, сиру, хлібобулочних виробів із пшеничного борошна.

Група B (III) – кочівники

Ця група крові сформувалася серед людей, ведучих кочовий спосіб життя. У цих людей дуже стійка травна система, тому їхня їжа може бути досить різноманітної.

Їжте на здоров'я: Моркву, брюссельську й цвітну капусту, болгарський перець, буряк, баклажани, дичину, морепродукти, молочні продукти. Обмежте споживання: птиці, горіхів, сочевиці, гарбуза, оливок, кокосів, ревеню.

Група AB (IV) – енігма

Цю групу вчені назвали "енігма", оскільки це наймолодша група крові, і поки про неї мало відомо. Люди із цією групою крові мають досить сприйнятливу травну систему, але проте можуть собі дозволити різноманітне харчування. .

Їжте на здоров'я: червону квасолю, птицю, йогурти, сир (моцарелла), макарони. Обмежте споживання: свинини, креветок, вершкового масла, молока, болгарського перцю, редису, бананів, груш.

Вегетаріанська дієта. Повне або часткове вилучення з раціону продуктів тваринного походження (м’яса, риби, яєць, молочних продуктів).

Лікувальне голодування. Утримання від вживання їжі на термін від кількох годин до 10 і більше днів.

Схожі:

Тема «Що таке здорове харчування?»
Мета : формувати у школярів уявлення про здорове харчування, опанування знань щодо раціонального харчування та режиму харчування,...
Нові акцизні марки для алкогольних напоїв та тютюнових виробів
ПДВ лише у межах затверджених норм харчування в грамах або у межах визначеної грошової норми витрат на харчування та за умови, що...
Урок №4. Тема: Структура інформаційної системи. Апаратна та програмна...
Мета: ознайомити учнів із структурою інформаційної системи, основними пристроями апаратної складової інформаційної системи, їх функціями...
"БУТТЯ УКРАЇНЦІВ" Актуальність та ефективність традиційної давньоукраїнської...
Громадський фонд реконструкції та сприяння збереженню культурної спадщини України
«Сучасні оздоровчі технології фізичного виховання»
РОЗДІЛ І. Фізичне виховання як один із головних напрямів фізичної культури
1. Опишіть мікропроцесорну систему як частинний випадок електронної системи. 1
В чому переваги та недоліки традиційної цифрової системи (системи на “жорсткій логіці”) порівняно з універсальною (програмованою)...
Тема. Об’єкти та інформаційні системи Мета
Мета: ознайомити учнів зі структурою інформаційної системи. Сформувати поняття учнів про Інформатику як науку та галузь діяльності...
1. Становлення банківської системи України, та її роль у ринкових умовах
Становлення банківської системи почалося в березні 1991 року з ухвалення Закону України "Про банки і банківську діяльність" яким...
1. Становлення банківської системи України, та її роль у ринкових умовах
Становлення банківської системи почалося в березні 1991 року з ухвалення Закону України "Про банки і банківську діяльність" яким...
К-сть годин
Структура інформаційної системи. Апаратна й інформаційна складові інформаційної системи. Взаємозв’язки апаратної та інформаційної...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка