Розділ: Національне виховання


Скачати 376.62 Kb.
НазваРозділ: Національне виховання
Сторінка3/4
Дата16.03.2013
Розмір376.62 Kb.
ТипДокументи
bibl.com.ua > Біологія > Документи
1   2   3   4

Пізнавально-конкурсна гра „Зоряний час”
Мета: Створити позитивний фон, організувати підтримку групової єдності класу, стимулювати пізнавальну активність, розвивати самостійність та креативність мислення, збагачувати словниковий запас.

Обладнання: картки з цифрами від 0 до 5,зірочки з кольорового паперу — 40 шт., малюнки із зображенням тварин — 5 шт., птахів — 5 шт., карт ки із назвами країн — 4 шт., секундомір, слово «Вікторія» — 1 шт.
Хід заходу

Ведучий. Вам відомо, що розумні люди грають в інтелектуаль­ні ігри, які не тільки розважають, але й навчають. Сьогоднішній кон­курс — це своєрідна розумова гімнастика, яка навчить вас самостійно вирішувати інтелектуальні завдання, застосовувати знання в не стандартних ситуаціях.

Зоряний час — це час успіху, тож нехай пощастить кожному учас­нику! У грі беруть участь 8 учнів, решта будуть асистентами та поміч­никами.

Гравець піднімає під час відповіді картку з відповідним номером; якщо відпо­відь правильна, то він отримує зірочку. Гравець, який набрав у турі найменше зі­рочок, вибуває зі гри.

І тур

Помічники вивішують малюнки із зображенням тварин.
Слон Черепаха їжак Кенгуру Крокодил

1 2 3 4 5

Ведучий оголошує конкурсні запитання.

Запитання 1. У якої тварини найбільш довготривале життя — до 180 років?

Відповідь: черепаха — 2.

Запитання 2. Серед даних тварин назвіть найбільшого земного плазуна.

Відповідь: крокодил — 5.

Запитання 3. У якої тварини найменше дитинча порівняно із розмірами дорослої тварини?

Відповідь: кенгуру — 4.

Запитання 4. Про яку тварину говорять, що вона має два хвости?

Відповідь: слон — 1.

Запитання 5. Назвіть австралійську травоїдну тварину.
Відповідь: кенгуру — 4.

Запитання 6. Яка з тварин здатна найдовше перебувати у стані спляч­ки — до 236 діб?

Відповідь: їжак — 3.

II тур

Помічники вивішують картки з назвами країн.
Китай Індія США Японія Англія

1 2 3 4 5
Запитання 1. Яку державу називають «країною сонця, що сходить»?

Відповідь: Японія — 3

Запитання 2. В якій країні число 3 вважається нещасливим

Відповідь: Японія — 3.

Запитання 3. Батьківщина гри в шахи.

Відповідь: Індія — 1.

Запитання 4. В якій країні, за офіційною статистикою, на кожні 10 жителів припадає 7 автомобілів?

Відповідь: США— 3.

Запитання 5. Наймогутніша морська держава XIX століття.

Відповідь: Англія — 4.

Запитання 6. Яка держава найбільш густонаселена?

Відповідь: Китай — 5.

Запитання 7. Яка країна посідає І місце у світі за чисельністю домаш­ніх котів?

Відповідь: США — 2.

III тур

Помічники вивішують малюнки із зображенням птахів.

Курка Колібрі Гуска Пінгвін Страус

1 2 3 4 5

Запитання 1. Найбільш морозостійка пташка.

Відповідь: гуска — 3.

Запитання 2. Найбільший птах на Землі.

Відповідь: страус — 5.

Запитання 3. Який птах може літати хвостом вперед?

Відповідь: колібрі — 2.

Запитання 4. Нелітаючий птах, що живе на берегах Антарктиди.

Відповідь: пінгвін — 4.

Запитання 5. Про якого птаха говорять, що він не птах?

Відповідь: про курку — 1.

Запитання 6. Найменший птах.

Відповідь: колібрі — 2.

IV тур. «Казковий марафон»

Запитання І. Що дід посадив, а витягти не міг?

1) ріпку; 2) редиску;

3) моркву; 4) буряк.

Відповідь: 1) — ріпку.

Запитання 2. З якої зернини народилася Дюймовочка?

1) 3 жита; 2) кукурудзи;

3) гречки; 4) ячменю.

Відповідь: 4) — ячменю.

Запитання 3. Чим мачуха отруїла Білосніжку?

1) грушею; 2) яблуком;

3) сливою; 4) вишнею.

Відповідь: 4) — яблуком.

Запитання 4. Як називалося місто, в якому жив Незнайко?

1) овочеве; 2) фруктове;

3) квіткове; 4) мальовниче.

Відповідь: 3) — квіткове.

Запитання 5. Яке поле охороняли брати у казці «Коник-горбоконик»?

1) рисове; 2) пшеничне;

3) картопляне; 4)гречане.

Відповідь: 2) — пшеничне.

Запитання 6. Який овоч для Попелюшки фея перетворила на карету?

1) кабачок; 2) гарбуз;

3) кавун; 4) перець.

Відповідь: 2) — гарбуз.

Запитання 7. Який листочок вхопила коза-дереза, коли бігла через місточок?

1) березовий; 2) липовий;

3) кленовий; 4)ясеневий.

Відповідь: 3) — кленовий.

Запитання 8. З чого сестра Еліза з казки «Дикі лебеді» плела сорочки для одинадцяти братів-лебедів?

1) з деревію; 2) з м'яти;

3) з подорожника; 4) з кропиви.

Відповідь: 4) — з кропиви.

Запитання 9. Тридцять кущів якої квітки мала посадити Попелюшка за наказом мачухи?

1) ромашки; 2) айстри;

3) троянди; 4) півонії.

Відповідь: 3) — троянди.

Запитання 10. За якими квітами послала мачуха падчерку в ліс?

1) підсніжниками; 2) пролісками;

3) конваліями; 4) медунками.

Відповідь: 1) — підсніжниками.

Запитання 11. Як називалася квітка, яка виконувала бажання?

1) триквітка; 2) п'ятиквітка;

3) семиквітка; 4) шестиквітка.

Відповідь: 3) — семиквітка.

V тур. «Хто зайвий?»

За правильну відповідь гравцеві видається одна зірочка. Помічники вивішу­ють малюнки із

зображенням комах.

Таракан Павук Комар Муха

1 2 3 4

Ведучий. Я стверджую , що все це комахи. Підніміть картку, якщо це не так.

Відповідь: не так, павук — 2.

Помічники вивішують малюнки із музичними інструментами.

Труба Саксофон Фортепіано Горн

1 2 3 4

Ведучий. Я стверджую, що все це духові інструменти. Підніміть картку, якщо це не так.

Відповідь: не так, фортепіано — 3.

IV тур

До кінця гри повинно залишитись 2 гравці.

Ведучий. Протягом однієї хвилини ви повинні скласти якомога більше слів з букв слова «Вікторія».

Після визначеного часу гравці називають слова, перемагає той, хто останнім назве слово.

Наприкінці гри підбиваються підсумки, переможець нагороджується.

Інтелектуальна гра «Найрозумніший» для учнів 6 класу

Мета: перевірити інтелектуальний розвиток дітей, виявити їхні знан­ня і нахили з певних основ наук, розвивати швидкість мислення і пізна­вальні інтереси, виховувати бажання здобувати додаткові знання з інших джерел літератури.

Обладнання: таблиці, ребуси, закодовані слова.

Хід гри

— Сьогодні ми проводимо гру «Найрозумніший» серед учнів 6 класів. Ми дізнаємося, хто ж найрозумніший серед шестикласників.У відбірній грі братимуть участь 12 учасників по 3 з кожного класу. (Пред­ставлення учасників. Кожен коротко розповідає про себе.)

І тур. Відбірна гра

— Правила відбірної гри такі. Зараз вам буде поставлено 12 запитань. До них буде дано декілька відповідей, одна з яких є правильною. На роздуми вам дається 5 секунд, за які ви повинні вибрати правильну відповідь. Шес­теро учасників, які наберуть найбільшу кількість балів, продовжать боротьбу за звання «Найрозумніший» у півфінальній грі. У разі, якщо під час гри не вдалося одразу відібрати 6 півфіналістів, ставляться додаткові запитання.

Запитання відбірної гри

1. Яка з цих тварин не є гризуном?
а) Хом'як;

б) миша;

в) кажан;

г) ховрах.
Відповідь: в) кажан.

2. Яку рослину з шипами називають «королевою квітів»?

а) Шипшину;

б) троянду;

в) терен;

г) барбарис,
Відповідь: б) троянду.

3. Як називається ансамбль з трьох співців?

а) Хор;

б) квартет;

в) тріо;

г) дует.
Відповідь: в) тріо.

4. Що знаходиться в центрі Сонячної системи?

а) Сонце;

б) 3емля;

в) Місяць;

г) галактика.
Відповідь: а) Сонце.

5. У якого слона більші вуха?

а) В індійського;

б) в африканського.

Відповідь: б) в африканського.

6. До якого розряду належать подані слова: сад, садочок, садівник, по­ садка?

а) Антоніми;

б) споріднені;

в) синоніми;

г) омоніми.
Відповідь: б) споріднені.

7. Автором вірша «Реве та стогне Дніпр широкий...» є:

а) Іван Франко;

б) Леся Українка;

в) Максим Рильський;

г) Тарас Шевченко.

Відповідь: Тарас Шевченко.

8. Який важливий вітамін міститься в лимоні?

а) Вітамін А;

б) вітамін С;

в) вітамін Д;

г) вітамін В.

Відповідь: б) вітамін С.

9. Хто з героїв казки про Вінні-Пуха знайшов хвостик Іа?

а) Вінні-Пух;

б) Кролик;

в) П'ятачок;

г) Сова.
Відповідь: г) Сова.

10. Людина відрізняється від інших представників живої природи тим, що вона...:

а) здатна мислити і говорити;

б) змінює довкілля;

в) вміє ходити;

г) може спати і вдень, і вночі.

Відповідь: а) здатна мислити і говорити.

11. Розв'язком рівняння х : 5 = 200 є:

а) 100;

б) 205;

в) 1000;
г)40.
Відповідь: в) 1000.

12. Де холодніше:

а) на Північному полюсі;

б) на Південному полюсі?

Відповідь: на Північному полюсі.

Додаткові запитання

13.Всі органи людини складаються з...:

а)кісток;

б)м'язів;

в)клітин;

г)мікробів.

Відповідь: в) клітин.

14.Як називаються коливання Землі?

а)Вулкани;

б) землетруси;

в)цунамі;

г)урагани.
Відповідь: б) землетруси.

15.Скільки сотень у тисячі?

а)Одна;

б)1000;

в)100;
г)10.
Відповідь: г) 10.

16. Хто в казці «Ріпка» взявся за собачку?

а) Кицька;

б) мишка;

в) внучка;

г) бабка.

Відповідь: а) кицька.

II тур. Півфінал

— За більшою кількістю балів у півфіналі будуть грати такі учні... Щоб встановити черговість наступного туру гри школярів у півфіналі, прово­диться гра «Шифрувальник».

Правила гри: необхідно якнайшвидше розшифрувати слово. Учень, який перший вгадав слово, буде грати першим, другий — другим і т. д. Принцип шифрування слова — кожна цифра означає декілька букв, як на телефонному апараті.

Наприклад: 1 — А, Б, В; 2 — Г, Д, Е і т. д.

Зашифроване слово — назва дерева — 1, 2, 6, 2, 3, 1.

Відповідь: береза.

Після гри «Шифрувальник», коли встановлено послідовність виступів, учні змагаються за вихід у фінал, їм пропонується 6 тем. Кожен вибирає собі тему, яку він найкраще знає. За одну хвилину потрібно відповісти на якнайбільше запитань. Якщо гравець не знає відповіді, він каже: «Далі». За найбільшою кількістю набраних балів троє учасників виходять у фінал.

Теми півфінальної гри

  1. Українська мова

  2. Математика

  3. Література

  4. Природознавство

  5. Держава

6. Загальні знання

Література

  1. Жанр твору «Коник-стрибунець». (Байка)

  2. Продовж прислів'я. Книга вчить, як на... (світі жить).

  3. Автор вірша «Заповіт». (Тарас Шевченко)

  4. Як звали київську княгиню, яка дістала звання «мудрої володарки»? (Ольга)

  5. «Кобиляча голова» за жанром — ... (казка).

  6. Людина, яка пише казки,— це...— (казкар).

7. Періодичне друковане видання у вигляді книжки — це...(журнал).

  1. У народній творчості людина-велетень з надзвичайною силою. (Богатир)

  2. Продовж прислів'я. Хто багато читає, той... (багато знає).

  1. З якого твору ці слова: «І справді гарно було на ниві...»? («Харитя»)

  2. Афоризм, короткий повчальний вислів — це... (прислів'я).

  3. Як називають людину, яка складає байки? (Байкар)

  4. Книжчин дім —... (бібліотека).

  1. Хто написав казку «Фарбований лис»? (Іван Франка)

  2. Кого зустрів колобок після зайчика? (Вовка)

  3. Строфа пісні, вірша це —... (куплет).

  4. Старовинна різдвяна пісня — це... (колядка).

  5. Науковий довідник у формі словника — це... (енциклопедія).

  6. Хто зніс золоте яєчко для діда і баби? (Курочка Ряба)

  7. Петро Сагайдачний був у козаків... (гетьманом).

Природознавство

  1. Пори року між літом і зимою. (Осінь або весна)

  2. Найвища гора Криму. (Роман-Кош)

  3. Лігво ведмедя. (Барліг)

  4. Великий сосновий ліс — це... (бір).

  5. Перша столиця України — ... (Харків).

  6. Протилежна сторона до півночі — ... (південь).

  7. Як називається супутник Землі? (Місяць)

8. Де розташовані Карпати в Україні? (На заході)

9. Як називається книга, в яку занесені рідкісні рослини і тварини? (Чер­вона)

  1. Зранку на траві з'являється... (роса).

  2. Який заповідник створено в зоні степів? (Асканія-Нова)

  3. Якщо рухатися вперед, то лінія горизонту... (віддаляється).

  4. Щоб зобразити велику територію земної поверхні, складають (карту).

  5. Яка висота гори Говерли? (2061)

  6. В якій частині материка Євразія ми живемо? (Європа)

  7. Що є частиною океану? (Море)

  8. Наш обласний центр. (Хмельницький)

  9. Прилад для орієнтування на місцевості. (Компас)

  10. Що позначено на карті зеленим кольором? (Рівнини)

  11. Який материк омивається всіма океанами? (Євразія)

Математика

І 1. Скільки прямих можна провести через дві точки? (Одну)

  1. 2/3,1/6,4/8 - це... (дроби).

  2. Щоб знайти площу прямокутника, потрібно... (довжину помножити на ширину).

  3. Тисяча тисяч — це... (мільйон).

  4. Скільки вершин у п'ятикутника? (5)

  5. Число над рискою дробу — це... (чисельник).

7.Периметр квадрата 24 см. Яка довжина сторони? (6 см)

8.Вилучи зайве слово. Ромб, коло, куб, трикутник. (Куб)

9.Найменша одиниця вимірювання маси. (Грам)

  1. Скільки секунд у п'яти хвилинах? (300 секунд)

  2. Знаменник дробу показує, наскільки... (рівних частин поділене ціле).

  3. 2/3 від 300 становить... (200).

  4. Які остачі можуть бути при діленні на 4? (І, 2, 3)

  5. Яким знаком позначають дію додавання? (Плюс)

  6. Як називаються числа при множенні? (Множник, множник, добуток)

  7. Довжина прямокутника 5 см, а ширина 8 см. Знайди площу. (40 см2)

  8. Перетворити в сантиметри 6 м 28 см. (625 см)

  9. Як знайти третину від числа? (Поділити на три)

  10. Скільки днів у лютому місяці звичайного року? (28 днів)

  11. Куля, куб, піраміда — це геометричні... (тіла).
1   2   3   4

Схожі:

Дата Організація виховної діяльності
Національне виховання. Екскурсія з елементами бесіди «Прийми нас в свої обійми, школо!»
Екологічне виховання
Розділ ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ЕКОЛОГІЧНОГО ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ
«Сучасні оздоровчі технології фізичного виховання»
РОЗДІЛ І. Фізичне виховання як один із головних напрямів фізичної культури
Національне виховання – складова виховного процесу
Ми дбаємо про здоров’я тіла забуваємо про внутрішнє життя. Але хочеться вірити, що не все ще втрачено, не все загублено, тим більше,...
Тема дослідницької роботи
Розділ Традиції українського виховання у психологічній та педагогічній науках
Розділ виставки: Педагогіка розвитку особистості
Виховання інформаційної культури та культури читання учнів засобами бібліотечної роботи”
Принципи процесу виховання – їх характеристика ”. Анотація
Автор висвітлює концепцію національного виховання і її принципи. Наведені приклади практичної реалізації принципів виховання в освітньому...
ПЛАН ВСТУП РОЗДІЛ І. Сутність і основні поняття валютного законодавства...
Валютне законодавство України базується на принципах, які є вихідними нормативно-керівними положеннями основи механізму державного...
Положення про організацію фізичного виховання і масового спорту
Фізичне виховання та масовий спорт у сфері вищої освіти мають на меті забезпечити виховання в осіб, що навчаються (далі студенти)...
Положення про організацію фізичного виховання і масового спорту
Фізичне виховання та масовий спорт у сфері вищої освіти мають на меті забезпечити виховання в осіб, що навчаються (далі студенти)...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка