Методично-бібліографічний відділ


Скачати 307.8 Kb.
Назва Методично-бібліографічний відділ
Сторінка 1/3
Дата 03.04.2013
Розмір 307.8 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Література > Документи
  1   2   3


Інформаційний бюлетень 2011

Долинської ЦБС №1(7)

Методично-бібліографічний відділ

Бібліотека – це „живий” багатогранний організм, який володіє безліччю можливостей і змінюється разом з суспільством в цілому та з кожним читачем зокрема. Кожна бібліотека виробляє свій індивідуальний образ, в основі якого лежать такі цінності як інформація, культура, мистецтво, освіта тощо. Сприяють цьому і різноманітні конкурси. Конкурси — це ігрова форма масової роботи, до якої ми, бібліотекарі, уже звикли, а наші читачі з задоволенням беруть в них участь. Що ж це таке — конкурс? Це — наука перемагати. У конкурсантів виробляються такі життєво важливі якості, як уважність, ретельність, наполегливість у досягненні своєї мети. А ще участь у конкурсі розвиває пам’ять, вміння спілкуватися. Що ж робить будь-який конкурс цікавим для одних і нецікавим для інших? Успіх найбільше залежить від умов проведення. Саме через умови конкурс в одному випадку викликає жвавий інтерес учасників, а в іншому — сприймається мляво, байдуже, без захоплення. У кожному конкурсі обов’язково повинні бути різні перепони, котрі необхідно подолати, вершини, на які треба піднятися. Що ж дають такі конкурси читачам і бібліотекарям? Для читачів — це ще одна можливість повірити в себе і свої сили, розширити коло читання та інтересів, навчитися спілкуватися, налагоджувати стосунки, знаходити нових друзів, вчитися добре говорити, ясно та чітко висловлювати свої думки, ділитися враженнями про прочитане, отримувати позитивні емоції, радіти не тільки за себе, а й за своїх друзів. Для бібліотекарів — це можливість підвищити свій професійний рівень, ознайомитися з новинками літератури, довідатися про нові імена в літературі, відійти від монологічного спілкування з читачами, налагодити продуктивний діалог з ними, знайти нових друзів, однодумців, зробити рекламу своєї бібліотеки, отримати позитивні емоції.











Бібліотека-філія с. Надіїв
«Січень крокує – свята дарує» – так здавна кажуть в українському народі. І справді, мабуть, немає жодного іншого місяця в календарі настільки багатого святами. Новорічно-різдвяному циклу свят були присвячені і наступні бібліотечні заходи: години духовності «Новорічно-різдвяні передзвони», «Сяйво Вифлиємської зірки», «Нехай святиться Твоє ім’я» (Гошів, Сл.Болехівська, Мислівка, Сенечів); дитячі ранки «Весь світ нині звеселився», «Віншуємо Божого Сина віршами, легендами, оповіданнями» (Сенечів, Вишків); літературно-музичні вечори, свята та святкові розваги «До нас прийшов Новий рік», «Старий веселий чарівник нас поведе у Новий рік», «Небо і Земля нині торжествують», «Хай щастить усім нівроку в кожен день нового року» (Якубів, Максимівка, Новоселиця, В.Тур’я, Церківна, Кропивник, Княжолука); святкова хода з колядою «Радуйся, ой радуйся, земле, Син Божий народився» (Лолин, Надіїв), конкурс колядок «Малий Ісусик. Різдвяна зірка. Буде Святвечір, буде ялинка» та виготовлення святкових листівок «Святкова листівка «Зернятка» дітям звістила про Різдво» (Максимівка), круїз по зимових казках «У замку Снігової королеви» (Новоселиця), вернісаж «Зимові візерунки» (Яворів) та ін.



Бібліотека-філія с. Вишків Бібліотека-філія с. Церківна




Найвеличнішому святу – Різдву Христовому було присвячено перше в 2011 році засідання English Club. Присутні розв’язували кросворд, а потім ділилися думками стосовно святкування цього свята в Україні та Америці, розповідали про улюблені страви та святкові дійства, мрії. На закінчення дійшли до єдиної думки, що Різдво Христове – це одне із найулюбленіших свят, напевно, у всьому світі.

Святкуванню Різдва в різних регіонах України було присвячене і засідання клубу «Золота осінь». Розпочалося воно з різдвяної колядки. Продовжилося розповіддю Ольги Луки про традицію приготування святвечірніх страв у нашому краї. Учасники клубу мали нагоду пригоститися різдвяними стравами, приготованими саме з цієї нагоди: пухкими пампухами, кутею, борщем з грибними вушками, струдлем зі сливовим варенням та іншими святковими стравами.

Анті́н Льво́вич Лото́цький (13 січня 1881, Вільховець28 травня 1949, Львів) – письменник, журналіст, видавець, педагог. Ім’я Антона Лотоцького, відомого українського громадського діяча, учасника національно-визвольних змагань 1914—1920 років, активного члена Пресової Кватири Українських Січових Стрільців, учителя Рогатинської приватної гімназії, талановитого дитячого письменника і видавця, набуло заслуженої популярності ще в 20-30 роках минулого століття, а відтак – уже за часів незалежності України. І все ж наше суспільство перед ним, насамперед як письменником, у великому боргу. 130-річчя від дня народження Антона Лотоцького відзначили цього року бібліотеки. Серед найцікавіших заходів можна назвати обговорення книги «Михайло Семиліток» (Новоселиця) та цикл голосних читань «Жива енциклопедія княжого періоду України» по книзі «Княжа слава» (Гошів), а також бібліотечні виставки і тематичні полиці.

Двадцяте століття залишило нам у спадок вершинні події минулого, які, віддаляючись, не втрачають своєї значущості та актуальності, потребуючи осмислення сконцентрованого в них історичного досвіду боротьби українства за свободу, незалежність, державність. До таких подій належить 22 січня 1919 року – день ухвали Акту Злуки Української Народної Республіки і Західно Української Народної Республіки. Цій даті судилося навічно вкарбуватися в історію України величним національним святом – Днем Соборності. Бібліотеки району відзначили цей день, провівши: історичні години, години інформації, героїко-патріотичні читання, уроки історичної пам’яті, усні журнали «Немає меж, а є єдина Україна», «Соборність України: від ідеї до сьогодення», «Нехай нерозмежованою останеться навіки», «Чуття єдиної держави», «Ви утверждали нас на українській землі», «У єдності наша сила», «Україна – соборна держава», «Задзвеніли срібні дзвони в Україні», «Шлях до волі», «Ти в моєму серці, Україно», «В єдності сила народу» (Церківна, Шевченкове, Гериня, М. Тур’я, Мислівка, Станківці, Вишків, Витвиця, Ст. Мізунь, Гошів, В. Тур’я, Белеїв, Підліски, Раків, Розточки), виставку-адресат «Єднаймось, брати-галичани» (Лолин) і круглий стіл «Соборність України: від ідеї до сьогодення» (ЦРБ).

Павло Григорович Тичина – поетичний геній XX віку – народився 11 січня (23 січня за новим стилем) 1891 року в селі Піски Козелецького повіту Чернігівської губернії (нині Бобровицького району Чернігівської області). 15 січня (27 січня за новим стилем) Павла охрестили (ще донедавна ця дата помилково вважалася днем його народження). 120 річницю від дня його народження відзначили бібліотеки Долинської ЦБС, організувавши та провівши: тематичні полиці і бібліотечні виставки «Яблуневоцвітний геній України», «Як не горю – я не живу. Як не люблю – я не співаю», бесіди, літературні години, подорожі у творче життя, поетичні конкурси, літературні диліжанси «Дон Жуан української літератури», «І сонцем слово засіяло», «Час не має влади над талантом», «Орфей української поезії» (Надіїв, Гошів, Витвиця, Гериня, Лолин, Тростянець, Максимівка, Белеїв, Сл. Болехівська, Вигодська селищна публічна бібліотека-філія) та літературний шкіц «Дивний мрійник з очима дитини» (ЦРБ).

Уновітній Україні стало вже звичним наприкінці січня кожного року привертати громадську увагу до епізоду, що трапився в розпал революційного зламу, – бою під Крутами. В бібліотеках цього року були проведені: години пам’яті, спілкування, історичні та героїко-патріотичні, просвітницькі години, бесіди та вечори вшанування «Тут юнь прекрасна і свята стелила землю в мить єдину», «Герої Крут!.. О, нам їх не забути. Дзвенить їх клич – невтомно далі йти», «І слава їх стає безсмертна», «Доземний уклін вам, герої Крут», «Самопожертва героїв Крут», «Герої Крут – ніхто не забутий», «На Аскольдовій могилі український цвіт», «Крути – трагедія і перемога», «На старих руїнах Україну визволяли молоді герої», «Їх життя – мов полум’я свічі», «Крути: подвиг і трагедія», «Герої бою під Крутами», «Спом’янімо в пісні їхню славу» (Яворів, Церківна, М. Тур’я, Солуків, Кропивник, Сл. Болехівська, Лужки, Надіїв, Княжолука, Сенечів, Шевченкове, Гериня, Ст. Мізунь, Максимівка, В. Тур’я, Белеїв, Гошів, Раків, міська та Вигодська селищна публічні бібліотеки-філії, ЦРБ).

12 лютого минуло 140 років від дня народження Мартовича Леся Семеновича – письменника, фольклориста, юриста, громадського діяча. Бібліотеки організували: тематичні полиці, бесіди, репортажі «Талант могутній, невмирущий», «Великий страдник і поборник правди» (Гошів, Максимівка, Пшеничник, Кропивник, Раків, Ст. Мізунь, Княжолука, В. Тур’я, Кальна), літературну подорож по книзі Леся Мартовича «Забобони» (Оболоня), літературний екскурс «Не для слави, а для людей» (ЦРБ).





Бібліотека-філія с. Белеїв
День Святого Валентина (Валентинів день, День Закоханих) – світське свято, яке відзначають у деяких країнах щороку 14 лютого. В Україні День святого Валентина відзначається надто по-різному. Із здорових, одухотворених його "освоєнь" можна відзначити пластові вечірки, флеш-моби та заходи в бібліотеках. В бібліотеках Долинської ЦБС серед таких заходів: музичні вечори, свята, літературні вітальні «Весь вечір тільки про любов», «Валентин шукає свою Валентинку», «Щоб серця коханням наповнялись», «Так ніхто не кохав», «Мотив двох сердець», «Кохання – це все. І це все, що ми про нього знаємо» (Шевченкове, Підліски, Белеїв, Надіїв, В.Тур’я, Сенечів, Кальна), години дозвілля та літературні години, бесіди «Любов – душі найвищий злет», «Святий Валентин – покровитель закоханих» (Вишків, Гошів), молодіжне розважальне шоу «Любов’ю дорожити вмійте» (Солуків), літературно-філософський диспут «Цей прекрасний дар кохання» (Лолин), літературне рев’ю «Кохання й крізь віки живе в листах» (ЦРБ).
21 лютогоМіжнародний день рідної мови. Відзначається за ініціативи ЮНЕСКО з 2000 року. Його мета – привернути увагу до підтримки мовного й культурного розмаїття. ЮНЕСКО тлумачить поняття «мова» не лише як засіб для спілкування, але також як культурну спадщину й вираз культурної ідентичності. З нагоди Міжнародного дня рідної мови бібліотеки ЦБС організували та провели: літературні години, години рідної мови, поетичні години, уроки-роздуми «Рідна мова – коріння нації», «О слово рідне, хто без тебе я», «Мово рідна, слово рідне», «Наша мова – солов’їна», «Мова – вічність і добро, правда і краса мого народу», «Треба, щоб мову ми вчили і знали й нею чистенько усі розмовляли», «Із слова починається родина, із мови починається мій рід», «О мово українська! Рідна мово! Співуча наче джерело», «Як пам’ятати мову роду – йому не буде переводу», «Мова і політика», «Мовні несподіванки» (Ст.Мізунь, Станківці, Тяпче, Сенечів, Вишків, Церківна, Гошів, Гериня, Н.Мізунь, Розточки, Кропивник, міська публічна бібліотека-філія, РДБ, ЦРБ); діалоги «Святися від роду й до роду мово мого народу» (Шевченкове, Белеїв); дитячі ранки, літературно-музичні свята, композиції «Мова – духовний скарб нації», «Мова наша солов’їна», «О мово, музико, калино, бальзам цілющий для душі», «Не грайте словом, воно святе», «Моя рідна мово, мово українська. Скільки в тобі рідного! Скільки в тобі близького», «Свято рідної мови в бібліотеці» (Солуків, Новошин, Новоселиця, Липа, Тростянець, Княжолука); брейн-ринг «Наш скарб – рідна мова» (В.Тур’я), поетичний струмок «Я знаю: мова мамина – свята», «У барвінок зодягайся українське слово» (Кропивник, міська дитяча бібліотека-філія), конкурс на кращого читця «Я мову рідну збережу й вінок їй виплету на славу» (Лолин).

У ЦРБ Міжнародному дню рідної мови була присвячена зустріч клубу «Золота осінь». Теплій, задушевній атмосфері засідання сприяли запрошені гості – долинські поетеси Оксана Сподар, Лілія Мацьків та Марія Бойчук.
25 лютого – 140 років від дня народження Лесі Українки. цьому ювілею були присвячені: бібліотечні виставки та тематичні полиці «Мить яскравого життя», «Вінок шани Лесі Українці», «Жити хочу! – Геть думи сумні», «Я йду шляхом, пісні співаю» (Сл.Долинська, Кропивник, Мислівка, Гошів); літературні та поетичні години, години спілкування «Незгасне світло поетичної зорі», «Дочка Прометея», «Я маю в серці те, що не вмирає», «Моя любове, світу мій пречистий», «Жіноче серце, сповнене любові», «Твоя зоря цвіте над рідним краєм», «Як я умру, на світі запалає покинутий вогонь моїх пісень» (Ст. Мізунь, Станківці, Солуків, Підліски, Оболоня, Новоселиця, Лужки, Белеїв, М. Тур’я, Рахиня, Надіїв, Княжолука, Н. Мізунь, Кропивник, Вигодська селищна публічна бібліотека-філія, РДБ); літературні вечори, вітальні, ранки, літературно-музичні композиції «Сором хилитися, долі коритися», «І гул століть, і сьогодення гомін в тобі злились, як духу моноліт», «Ні! Я жива, я буду вічно жити», «Образ авторки – людини із сонцем у душі», «На тихій Волині, де пахнуть лілеї, зросла Українка», «У змаганні з долею», «Сім струн Лесиного серця» (Шевченкове, Яворів, Церківна, Сл. Болехівська, Гошів, Максимівка, Лолин, Раків, Тростянець, Гериня, міська та Вигодська публічні бібліотеки-філії); коментовані читання та конкурси читців «Ой вишеньки, черешеньки, червоні, доспілі…» (Ст. Мізунь, Новоселиця), літературна подорож по дитячих творах «Спалахнула і згасла зоря» (Вигодська селищна дитяча бібліотека-філія).

Можливість перегорнути книгу життя Лесі Українки, щоб зрозуміти виняткову геніальність поетеси, помандрувати численними дорогами, що простиралися перед Лесею в усі кінці світу, вслухатися в її завжди живі поезії мали гості літературного вечора «Любов. Страждання. Боротьба і… Слово». Життєву картину та творчий доробок Л. Українки доповнювали слайд-шоу та книжкова виставка «Хто не жив посеред бурі, той ціни не знає силі…», а також пісні на слова поетеси.



ЦРБ Бібліотека-філія с.Гошів Бібліотека-філія с.Лолин

Владно ступив через поріг березень і приніс нам щорічні шевченківські березини. Вже стало доброю традицією відзначати їх у бібліотеках району. Серед цьогорічних заходів можна назвати: літературно-мистецькі свята, вечори, композиції «Наша любов і святиня», «Твоя зоря цвіте над рідним краєм», «Великий син великого народу», «Народився, щоб осяяти Україну», «В сім’ї вольній, новій», «Вогненне слово Кобзаря», «Звучать Шевченкові слова», «Благослови мене, друже, славою святою», «Як умру, то поховайте мене на Вкраїні», «Ти в моєму серці, Україно, думою Шевченка гомониш», «Шевченко – світоч української нації»



Бібліотека-філія с .Белеїв Бібліотека-філія с. В.Тур’я Бібліотека-філія с. Ст. Мізунь

(Надіїв, М. Тур’я, Княжолука, Белеїв, Вишків, Лужки, Новоселиця, Сл. Болехівська, Кропивник, Сенечів, Гериня, Рахиня, Лолин, Солуків, Ст. Мізунь); театралізоване свято «Світлиця Шевченківського заповіту» (В. Тур’я), інсценізації «Мені 13 минало», «Тополя» (Кальна), читання біля монументу Т.Г. Шевченка «Заховалось під землею українське сонце» (Максимівка); конкурси художнього читання віршів, літературні подорожі, вікторини «Нам треба голосу твого, Тарасе», «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття», «Чи знаєш ти поезію Шевченка?» (Новоселиця, Пшеничник, Гериня, Тростянець, міська публічна бібліотека-філія); діалог з сучасністю «Слідами Шевченка до власного «Я» (Гериня), літературний урок-мозаїка



Бібліотека-філія с. Сенечів Бібліотека-філія с. Вишків Вигодська дитяча бібліотека-філія




Бібліотека-філія
с. Шевченкове




Бібліотека-філія
с. Н. Мізунь

по книзі Д. Чуба «Живий Шевченко» (Яворів), огляд літератури «Образ жінки в творах Т.Г. Шевченка» (Н. Мізунь). Бібліотека-філія с. Шевченкове вшанувала пам’ять Кобзаря, організувавши ряд заходів: викладку «Кобзаря», різних років видання «Книги мають свою долю», бібліотечну виставку «Україна – це Шевченкове слово», літературне ревю «Поетичний образ жінки в творчості Шевченка», прес-калейдоскоп «Доки йтиме народ Шевченковою дорогою, доти буде жити Україна», а бібліотека-філія с. Гошів – бібліотечну виставку «Наша любов і святиня», літературно-музичний вечір «Апостол правди і свободи» та годину-дослідження «Многострадалиця святая» (жіноча доля в творчості Т.Г. Шевченка), дитячий ранок «З дитинства йдемо до Тараса». Шевченківські дні організували і працівники ЦРБ, провівши: поетичну хвилинку з переглядом відеороликів «Слово, яке не вмирає», інтелектуально-пізнавальну гру «Шевченкіана», поетичні читання «Вшановуємо Кобзаря».



Бібліотека-філія с. Максимівка
Микола Реріх казав: “Коли у домі важко, тоді звертаються до жінки. Коли більше не допомагають розрахунки та обчислення, коли ворожнеча та взаємне руйнування сягають межі, тоді приходять до жінки. Коли злі сили беруть гору, тоді кличуть жінку”. 8 березня ми святкуємо День жінки. Бібліотеки до цього свята провели: викладки літератури, літературно-музичні свята та години «Жінка в образі України», «Жінка – це святе ім’я», «Воістину небесна і земна», «Нині Ваш весняний день – квітів, сонця і пісень» (В. Тур’я, Белеїв, Новоселиця, Максимівка).
  1   2   3

Схожі:

Методично-бібліографічний відділ
По-третє, бібліотека, як своєрідний ланцюжок, об'єднує завдання і функції інформаційної, культурної і освітньої сфер, і в цьому одночасно...
Методично-бібліографічний відділ
«інновація бібліотечна» як відображення орієнтації бібліотек на безперервний розвиток у відповідності до мінливості умов. Сучасна...
Методично-бібліографічний відділ
Основною метою планування є визначення оптимального співвідношення часу, праці, витрат і якості виконання завдань бібліотеки, а також...
Методично-бібліографічний відділ
Під поняттям «комфортність» мається на увазі: максимум зручностей, технічна оснащеність, освітлення, художнє оформлення інтер’єру,...
Методично-бібліографічний відділ
З недавніх пір реклама стала не тільки невід’ємною частиною професійної діяльності, але й засобом для залучення читачів, розкриття...
Центральна районна бібліотека Методично-бібліографічний відділ З...
Бібліотека – моя доля: з досвіду роботи / Долинська ЦРБ, метод бібліогр від.; уклад. З. В. Тарантюк, Н. П. Кушнірчук, відп за вип....
Методично-бібліографічний відділ
Вже з перших кроків читача в бібліотеці її працівники дають зрозуміти, наскільки необхідною може стати йому книгозбірня. Сприяють...
ДОЛИНСЬКА ЦЕНТРАЛЬНА РАЙОННА БІБЛІОТЕКА МЕТОДИЧНО-БІБЛІОГРАФІЧНИЙ...
Дім, де живуть не тільки книги : (з досвіду роботи Раківської сільської бібліотеки-філії Долинської ЦБС) / Долинська ЦРБ; [уклад....
Долинська центральна районна бібліотека Методично-бібліографічний...
Той дім всі звуть бібліотека… (з досвіду роботи Надіївської сільської бібліотеки-філії Долинської ЦБС) / Долинська ЦРБ; [уклад. Н....
НАКАЗ
Міністерстві юстиції України від 18. 12. 2007 р. №1377/14644, та державного стандарту України ДСТУ ГОСТ 1: 2006 “Система стандартів...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка