Методично-бібліографічний відділ


Скачати 120.14 Kb.
Назва Методично-бібліографічний відділ
Дата 19.03.2013
Розмір 120.14 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи

Інформаційний бюлетень 2009

Долинської ЦБС №1

Методично-бібліографічний відділ
Бібліотека сьогодні знаходиться у багатовимірному інформаційному, культурному та освітньому просторах, а точніше – на їх перетині, і це визначає специфіку її діяльності, що полягає: по-перше, у наслідуванні всіх проблем і протиріч кожного з названих напрямів. А це такі глобальні, як: протиріччя між вільним доступом до інформації і цензурою, якій належить забезпечувати дотримання етичних і культурних норм життя суспільства; між доступністю інформації для кожного користувача і постійним підвищенням її вартості в якості стратегічного ресурсу. По-друге, працюючи з установами та організаціями, що спеціалізуються лише в одному із напрямів діяльності (дошкільні навчальні заклади, загальноосвітні школи, ліцеї, гімназії, засоби масової інформації та багато інших), бібліотека постійно шукає і знаходить своє місце, надаючи користувачам послуги, які ці організації не можуть їм запропонувати. По-третє, бібліотека, як своєрідний ланцюжок, об'єднує завдання і функції інформаційної, культурної і освітньої сфер, і в цьому - одночасно унікальність і складність бібліотечно-бібліографічної діяльності.

Сьогодні для звичайного читача є все: і ЗМІ, і Інтернет, і багато іншого. Але багато хто з нас все ж таки звертається до книги – джерела всіх наших знань. Ще з дитячих років нас навчали звертатися в бібліотеку і шукати допомоги в отриманні різної інформації. Бібліотека – сховище різних книг, джерело відповідей на всі наші запитання. Бібліотека – це місце, де знаючий – підтверджує та удосконалює свої знання, прагнучий отримати знання – отримує їх, накопичує і передає їх своїм нащадкам. А скромний бібліотекар – хранитель цього дому знань веде нас і допомагає орієнтуватися в цьому великому розумному лабіринті. І ніякий комп’ютер не може замінити книгу, а пошуки в Інтернеті – тишу читального залу бібліотеки і ті миті пізнань, які ми отримуємо в стінах цього храму КНИГИ. Комп’ютер не зустріне користувача з лагідною посмішкою на обличчі, не відбудеться того спілкування, якого так прагнуть люди, не отримає читач корисну пораду, не зрозуміє стан душі. Одним словом, бібліотека була і повинна залишатися «аптекою для душі».

Основою для роботи бібліотеки, незважаючи ні на що, залишається книга. Саме на популяризацію книг, в основному спрямована соціокультурна робота будь-якої бібліотеки. Пропонуємо вашій увазі коротку інформацію про події, відзначені бібліотеками Долинської ЦБС протягом І півріччя 2009р.
1 січня – 100 років від дня народження С.Бандери (1 січня 1909, Старий Угринів, Калуський повіт, Галичина — †15 жовтня 1959, Мюнхен)– видатного політичного діяча, ідеолога українського національного руху ХХ століття, голови Проводу ОУН-Б.

Не оминули увагою цієї дати бібліотеки нашої ЦБС, провівши: години історичної пам’яті, патріотичні години «Його ім’я – то символ нації», «Життя своє – за Україну, за честь, за правду, за народ», «Лицар великої ідеї», «Лицар духу і звитяги» (ЦРБ, Княжолука, Максимівка, Раків, Церківна, Якубів), вечори політичного портрету «Життя своє за Україну я віддав», «Його доля – як пісня тужлива» (Лолин, Рахиня, Тростянець), історичну мандрівку, візитку-бесіду, історичне ревю «Державник змалку» (М.Тур’я, Ст.Мізунь, Шевченкове) та ін.
15 лютого – на державному рівні в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Цього року минуло 20 років виведення військ з Афганістану.

Через афганську війну (1979-1989 рр.) пройшло понад 160 тисяч осіб, призваних до лав Радянської Армії з України. Тривала афганська війна жорстоко зачепила усіх її учасників, і особливо сім’ї. Це незагоєна рана, невідступний біль. Загальні незворотні втрати 40-ї армії, частин, підрозділів КДБ, МВС, прикордонних військ та інших відомств склали 14751 особу, 298 зникли без вісті.

Афганська війна залишила тяжкі наслідки для України. Не повернулися додому 3360 її синів, з яких 3280 загинули, а 80 пропали без вісті та потрапили в полон. На сьогоднішній день в Україні мешкає близько 150 тисяч учасників війни в Афганістані. З них було поранено понад 8000 і 3560 стали інвалідами. Залишились без підтримки синів 1982 батька і 2729 матерів здебільшого пенсійного віку. Стали вдовами 505 жінок і сиротами — 711 дітей.

Зачепили ці події і наш район. Так повернулися додому в цинкових гробах двоє жителів с.Раків, в пам’ять яких бібліотекою-філією проведено годину пам’яті «Вони пройшли через Афганське пекло». Зустріч з воїнами-афганцями «Час і досі не загоїв рану – цей одвічний біль Афганістану» організувала бібліотека с.Рахиня, а патріотичну годину «Вони пройшли гарячими дорогами Афганістану» - бібліотека с.Яворів.
4 березня – 60 років від дня народження В.Івасюка (*4 березня 1949, Кіцмань, Чернівецька область — †24/27 квітня 1979, Брюховицький ліс під Львовом) — український композитор і поет. Герой України (2009, посмертно). Один із основоположників української поп-музики. Автор 107 пісень, 53 інструментальних творів, музики до кількох спектаклів. Професійний медик, скрипаль, чудово грав на фортепіано, віолончелі, гітарі, майстерно виконував свої пісні. Неординарний живописець.

У приміщенні ДК «Європа» Центру культури і дозвілля відбулася «Остання вечірка зими», яка приємно запам’яталася присутнім літературно-музичним вечором «Пісня буде поміж нас». Ведучою вечора була головний бібліотекар відділу обслуговування ЦРБ Валентина Любенко.

Вшанували пам’ять композитора і сільські бібліотеки району. Цікавим та пізнавальним був літературно-мистецький вернісаж «Червона рута» лине по світу, а її автор лежить убитий», проведений бібліотекою-філією с.Лолин.
Щорічно, в рамках Форуму видавців, в Україні проходить Всеукраїнський конкурс дитячого читання «Найкращий читач України». Долинщина з року в рік, приймаючи в ньому участь, доводить: наші читачі – серед найкращих. Цьогорічний ІІ етап конкурсу зібрав учнів загальноосвітніх міських та сільських шкіл у стінах районної бібліотеки для дітей. Журі конкурсу (Олійник В.В. – голова районного товариства «Просвіта» ім.Т.Г.Шевченка, член Спілки письменників України; Троянда Г.С. – зав.районною бібліотекою для дітей, заступник директора ЦБС по роботі з дітьми; Полікарчик С.С. – методист районного відділу освіти РДА) визначили переможців: І місце – учні гімназії-інтернату Марія Гнот та Катерина Адамович, ІІ місце – учні ЗОШ №4 і №5 Діана Пастернак та Марія Павлик, ІІІ місце – ЗОШ №7 та с.Ст.Мізунь Іван Креховецький і Олег Галів. Всі учасники конкурсу нагороджені книгами, а переможці – дипломами «Найкращий читач України-2009» та грамотами відділу освіти РДА.
На кінець березня – початок квітня кожного року припадає Всеукраїнський тиждень дитячої та юнацької книги. «Під Карпатським небокраєм книгу люблять і читають» - літературні мандрівки з такою назвою провели районна бібліотека для дітей, міська дитяча бібліотека та бібліотека-філія с.Кропивник. Мандрівки в океан казок, турніри, вікторини «Вічна магія казки», «Країна казкова – країна чудова», «Казковий віночок», «Країна «Журналія», «Серпанковими казками та легендами повито рідний край» пройшли у міській публічній і Вигодській дитячій бібліотеках-філіях та бібліотеках-філіях сіл Вишків, Надіїв, Підліски, Сенечів, Шевченкове, Тростянець; книжковий марафон-гра «Дім без книги – день без сонця» і фан-крос «Казкові стежинки не мають зупинки» у бібліотеках Княжолуки та Ст.Мізуня; вернісаж літературних новинок «І книг цілюще джерело», фестиваль книг-ювілярів «Крокуємо ювілейною планетою», «Класики зарубіжної літератури – ювіляри 2009 року» – у ЦРБ, Вигодській дитячій бібліотеці та Лолинській сільській бібліотеці-філії. А бібліотека-філія с.В.Тур’я провела годину відкритих думок «Вибір є завжди у кожного з нас». І ще було багато інших, не менш цікавих, заходів у багатьох бібліотеках району.




"Гоголівськими стежками по Україні"

-під такою назвою учасники заходу , проведеного в ЦРБ відвідали літературним диліжансом населені пункти, у яких виріс Гоголь і які міцно приросли до його імені: Великі Сорочинці – Миргород – Василівка – Диканька – Кибинці – Полтава – Ніжин – Прохорівка – Київ – Одеса. Із цього вузла шляхів Гоголь закрутив сюжети світової класики. Більш повна картина творчого доробку Гоголя була відтворена книжковою виставкою "Художній світ Миколи Гоголя". Подібні заходи пройшли і у бібліотеках-філіях: літературні вікторини, години та диліжанси «Вгадай персонажів Гоголя», «Ніч перед Різдвом з героями М.В.Гоголя» (Шевченкове, Рахиня, Раків, Княжолука, Ст.Мізунь, Вигодська та міська публічні бібліотеки-філії), година спілкування «Чужий серед своїх і свій серед чужих» (Сл.Болехівська) та ін.



«Бібліотека – центр інформаційної підтримки освітнього процесу та змістовного дозвілля користувачів»

 такій темі був приурочений районний семінар бібліотек, що обслуговують дітей, який відбувся на базі Вигодської селищної дитячої бібліотеки-філії. Учасників семінару привітав селищний голова Мацелюх М.В. Зав. бібліотекою – Грушаник О.Р. розповіла про історію бібліотеки та її роботу. З консультаціями «Дитяча бібліотека в сучасному суспільстві: традиційні цінності, нові тенденції» та «Індивідуальна робота з читачами-дітьми» виступили працівники районної бібліотеки для дітей. Семінар проходив в переддень Міжнародного дня сім’ї, тому саме цій темі було присвячено родинне свято «Рідний дім залишається в серці, як далеко від нього не йди». Колекцію старовинного бойківського одягу та фотографій презентувала жителька села Пациків Дудина О.Д. Увагу присутніх привернула виставка різбярських виробів вчительки Долинського навчально-виробничого комбінату Зубик В.В.
«Читач-бібліотека-автор-влада-засоби масової інформації: реалії і перспективи»

– так називалось засідання «круглого столу», яке відбулось у центральній районній бібліотеці за участю завідувача відділу наукового аналізу та розвитку бібліотечної справи Національної парламентської бібліотеки України Інни Цуріної, директора обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка Людмили Бабій, начальника відділу з питань внутрішньої політики, зв’язків з громадськістю апарату РДА Катерини Олійник, начальника відділу культури РДА Володимира Гібчинського, голови ради читачів району, члена НСПУ Василя Олійника, директора ЦРБ Людмили Фреїв та працівників бібліотечної системи району, представників місцевих ЗМІ, під час якого обговорювались питання ролі кожної із ланок ланцюга теми у донесенні інформації до користувача, налагодження співпраці між бібліотеками по вертикалі, можливості доступу до оцифрованих рідкісних краєзнавчих видань з історії Долинщини у Національній парламентській бібліотеці України.




Струнка. Тендітна. З неприхованою печаллю у великих ніжних очах. Її обличчя завжди світиться добротою. Мова йде про Надію Дичку, поетесу, яка проживає у нашому рідному місті. 13 червня вона відзначала ювілейний день народження. З цим чудовим святом її вітали працівники центральної районної бібліотеки, а також молоді літератори – початківці, які відвідують заняття студії «Слово». Після щирих привітань юні поети прочитали свої твори, а також послухали нові поезії пані Надії. Відзначили цю дату і бібліотеки-філії, провівши: літературну мандрівку «Екологічною стежкою з Надією Дичкою» (районна бібліотека для дітей, міські дитяча та публічна бібліотеки-філії, Вигодські селищні дитяча і публічна бібліотеки-філії, бібліотеки сіл Княжолука, Кропивник, Липа, Мислівка, Надіїв, Новошин, Новоселиця, Максимівка, Рахиня, Солуків, Ст.Мізунь, Якубів, Тростянець), літературно-краєзнавчі експедиції «Стежками літературної творчості Н.Дички», «Спрага творити» (Гериня, В.Тур’я), коментовані читання «Дороги в пору півоній Надії Дички» за статтею газети «Свіча» від 13 червня 2009 року (Сл.Болехівська).


Існуючий афоризм “Не можна знати все, треба знати, де знайти необхідні відомості” ми продовжуємо – природно, в бібліотеці. Життя з кожним днем розширює коло завдань, тому нам необхідно зробити усе можливе для забезпечення сучасного рівня обслуго­вування користувачів, реалізації конституційного права громадян району на всебічний розвиток особистості.

Звичайно, це не всі події, які відбулися у бібліотеках нашої ЦБС протягом І півріччя 2009 року. Попереду ще багато цікавого. Будуть ювілеї, будуть визначні дати… Будуть щоденні рутинні будні… Для подальшої роботи пропонуємо вам ознайомитись з історичним та літературно-мистецьким календарем на ІІ півріччя 2009 року.

12 липня 60 років виповниться Василю Лесіву (1949), українському письменнику

29 липня 160 років від дня народження Олени Пчілки (Косач), (1849-1930), української

письменниці, фольклористки

4 серпня 155 років від дня народження Марії Заньковецької (1854-1934), актриси і

театральної діячки

5 серпня 110 років від дня народження Богдана Антоненко-Давидовича (1899-1984),

українського письменника

7 серпня 190 років від дня народження Пантелеймона Куліша (1819-1871), українського

письменника

8 серпня 175 років від дня народження Юрія Федьковича (1834-1888), українського

письменника

12 серпня 105 років від дня народження Петра Козланюка (1904-1965), українського

письменника

13 серпня 45 років від дня народження Степана Процюка (1964), українського поета

25 серпня 85 років від дня народження Павла Загребельного (1924), українського

письменника

27 серпня день народження Великого Каменяра – Івана Франка (1856-1916), видатного

українського письменника, поета

9 вересня 240 років від дня народження Івана Котляревського (1769-1838), українського

письменника

11 вересня 145 років від дня народження Павла Грабовського (1864-1902), українського поета

12 вересня 115 років від дня народження Олександра Довженка (1894-1956), українського

письменника, режисера

17 вересня 145 років від дня народження Михайла Коцюбинського (1864-1913), українського

письменника

24 вересня 115 років від дня народження Романа Купчинського (1894-1976), січового поета

27 вересня 85 років від дня народження Володимира Полєка ( 1924-1999), історика

літератури, краєзнавця

28 вересня 80 років від дня народження Дмитра Павличка (1929), українського поета

30 вересня Всеукраїнський день бібліотек

1 жовтня Міжнародний день музики

5 жовтня 100 років від дня народження Богдана-Ігоря Антонича (1909-1937), українського

поета

9 жовтня 105 років від дня народження Миколи Бажана (1904-1983), українського поета

10 жовтня 100 років від дня народження Дарії Цвек (1909-2004), відомої авторки книг з

кулінарії

14 жовтня День художника

15 жовтня 70 років від дня народження Василя Скуратівського(1939-2005).український

етнограф

29 жовтня 195 років від дня народження Якова Головацького ( 1814-1888), поета, одного із

членів «Руської трійці»

4 листопада 75 років від дня народження Романа Юзви (1934-2003), українського поета

8 листопада 75 років виповниться Богдану Радишу (1934), українському поету

8 листопада 50 років від дня народження Олеся Дяка (1959), українського поета

9 листопада День української писемності та мови

12 листопада 85 років від дня народження Зіновія Красівського ( 1929-1991), поета,

багатолітнього політв’язня

13 листопада 120 років від дня народження Остапа Вишні (1889-1956), українського

письменника

20 листопада 110 років від дня народження Григорія Косинки (1899-1934), українського

письменника

7 грудня 55 років від дня народження Василя Рябого (1954), українського поета

8 грудня 125 років від дня народження Юліана Опільського (Рудницького) (1884-1937),

українського поета
27 липня 65-річчя визволення м. Івано-Франківська від німецько-фашистських

загарбників (1944)
23 серпня День Державного Прапора України
24 серпня День Незалежності України
14 жовтня Річниця створення УПА
14 жовтня День українського козацтва
24 жовтня День ООН
1 листопада День державності на західноукраїнських землях
18 листопада 150 років від дня народження Костя Левицького (1859-1941), голови уряду

ЗУНР, історика
22 листопада День пам’яті жертв голодомору та політичних репресій в Україні
25 листопада 75-ті роковини смерті Михайла Грушевського (1866-1934), видатного

українського історика
6 грудня День Збройних сил України
10 грудня День прав людини


У 2009 році минає:
95 років Легіону УСС
90 років від дня створення УГА
990 років від дня народження Ярослава Мудрого (1019-1054), київського князя
300 років від дня заснування Запорізької Січі.

Схожі:

Методично-бібліографічний відділ
«інновація бібліотечна» як відображення орієнтації бібліотек на безперервний розвиток у відповідності до мінливості умов. Сучасна...
Методично-бібліографічний відділ
Основною метою планування є визначення оптимального співвідношення часу, праці, витрат і якості виконання завдань бібліотеки, а також...
Методично-бібліографічний відділ
Під поняттям «комфортність» мається на увазі: максимум зручностей, технічна оснащеність, освітлення, художнє оформлення інтер’єру,...
Методично-бібліографічний відділ
З недавніх пір реклама стала не тільки невід’ємною частиною професійної діяльності, але й засобом для залучення читачів, розкриття...
Методично-бібліографічний відділ
Надіїв), конкурс колядок «Малий Ісусик. Різдвяна зірка. Буде Святвечір, буде ялинка» та виготовлення святкових листівок «Святкова...
Центральна районна бібліотека Методично-бібліографічний відділ З...
Бібліотека – моя доля: з досвіду роботи / Долинська ЦРБ, метод бібліогр від.; уклад. З. В. Тарантюк, Н. П. Кушнірчук, відп за вип....
Методично-бібліографічний відділ
Вже з перших кроків читача в бібліотеці її працівники дають зрозуміти, наскільки необхідною може стати йому книгозбірня. Сприяють...
ДОЛИНСЬКА ЦЕНТРАЛЬНА РАЙОННА БІБЛІОТЕКА МЕТОДИЧНО-БІБЛІОГРАФІЧНИЙ...
Дім, де живуть не тільки книги : (з досвіду роботи Раківської сільської бібліотеки-філії Долинської ЦБС) / Долинська ЦРБ; [уклад....
Долинська центральна районна бібліотека Методично-бібліографічний...
Той дім всі звуть бібліотека… (з досвіду роботи Надіївської сільської бібліотеки-філії Долинської ЦБС) / Долинська ЦРБ; [уклад. Н....
НАКАЗ
Міністерстві юстиції України від 18. 12. 2007 р. №1377/14644, та державного стандарту України ДСТУ ГОСТ 1: 2006 “Система стандартів...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка