ДОЛИНСЬКА ЦЕНТРАЛЬНА РАЙОННА БІБЛІОТЕКА МЕТОДИЧНО-БІБЛІОГРАФІЧНИЙ ВІДДІЛ Дім, де живуть не тільки книги


Скачати 93.42 Kb.
Назва ДОЛИНСЬКА ЦЕНТРАЛЬНА РАЙОННА БІБЛІОТЕКА МЕТОДИЧНО-БІБЛІОГРАФІЧНИЙ ВІДДІЛ Дім, де живуть не тільки книги
Дата 03.06.2013
Розмір 93.42 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи


ДОЛИНСЬКА ЦЕНТРАЛЬНА РАЙОННА БІБЛІОТЕКА
МЕТОДИЧНО-БІБЛІОГРАФІЧНИЙ ВІДДІЛ


Дім, де живуть не тільки книги


(З досвіду роботи Раківської сільської

бібліотеки-філії Долинської ЦБС)
Долина

2013
ББК 78.34

Д-46


Дім, де живуть не тільки книги : (з досвіду роботи Раківської сільської бібліотеки-філії Долинської ЦБС) / Долинська ЦРБ; [уклад. З. В. Тарантюк; комп. диз. Н. П. Кушнірчук; відп. за вип. Л. І. Фреїв]. – Долина, 2013. – 12 с.

У виданні «Дім, де живуть не тільки книги» висвітлено досвід роботи Раківської сільської бібліотеки-філії.

Адресовано фахівцям бібліотечної справи.


Укладач: Тарантюк З.В. – зав. методично-
бібліографічного відділу
Комп’ютерний
дизайн: Кушнірчук Н.П. – методист ЦРБ
Відповідальна
за випуск: Фреїв Л.І. – директор ЦБС
Сільська бібліотека сьогодні – територія духовності та знань, перший помічник в освіті, професійному становленні, організації дозвілля населення. Вона є не тільки джерелом інформації, а й місцем цікавого спілкування. Саме такою сільською бібліотекою і стала бібліотека-філія с. Раків.

Перша книгозбірня в селі – хата-читальня запрацювала в 1948 році в будинку, збудованому на кошти громади ще в 1897 році. Цього ж року в селі було створено «Просвіту». В 1950 році на базі хати-читальні розпочали роботу клуб і бібліотека.

В бібліотеці збереглось Реєстраційне свідоцтво №10, за яким Раківська сільська бібліотека зареєстрована 13 червня 1954 року в Долинському відділі культури. В 1988 році в селі побудували новий будинок культури, де бібліотека отримала гарне, світле приміщення на 2-му поверсі, площею 90 кв. м. Завідувала бібліотекою на той час Пронів Анастасія Михайлівна – бібліотекар за покликанням, бібліотекар від душі. Завдяки її зусиллям у бібліотеці зібрано багато літератури з української діаспори Канади, США, Великобританії та Австралії. Любов до професії Анастасія Михайлівна передала Світлані Богданівні Сащак, яка зараз продовжує її традиції.

Сьогодні бібліотека обслуговує понад 550 користувачів. Фонд документів становить 12700 примірників різногалузевих друкованих видань. У зручній читальній залі можна переглянути періодичні видання, перелік назв яких в бібліотеці різноманітний.

Книгозбірня естетично оформлена. Бібліотечні виставки, аматорські вироби користувачів бібліотеки, дитячі малюнки, експозиції з квітів, вишивка, яскраво оформлені тематичні полиці – все це робить бібліотеку більш зрозумілою та привабливою для користувачів. Увагу користувачів бібліотеки привертають книжкові виставки: виставка-подорож «Історія своє промовить слово і наші вільні душі розцвітуть», виставка-вернісаж «У кожного любов своя і свій найкращий край», виставка-знайомство «У світ захоплень і натхнення мене ти, книго, проведи». Усі ювілейні та пам’ятні дати знаходять своє відображення на полицях виставки-календаря «Ювілейна мозаїка року», яка не тільки відображає основні події та дати історичного і літературно-мистецького календаря, а й

демонструє новинки літератури. Давно знайомі читацькі уподобання: фантастика, детективи, пригоди, історичні романи, лірика. Тому в бібліотеці передбачено розміщення фонду певної частини художньої літератури за тематичними комплексами: «Поезії одвічна висота», «Немає влади над талантом», «Поговоримо про любов», «Читаємо за шкільною програмою», «Озветься сива давнина», «Новинки літератури», «Сторінками детективу».

Для найменших користувачів бібліотеки створено дитячий куточок, який облаштований яскравими ілюстраціями казок та саморобками, м’якими іграшками. В цьому куточку маленькі читачі можуть відпочити, пограти в різноманітні ігри. Тут для них лежать розмальовки, олівці, фарби, тут вони з радістю виготовляють вироби своїми руками, які потім експонують на полицях бібліотеки. А ще надзвичайно цікавою є виставка-знайомство «В гостях у казки», яка закликає маленьких читачів бібліотеки читати, любити казки, прислухатися до їхньої мудрості. Та й розділи привертають неабияку увагу. Спробуйте не взяти до рук книгу з полиці за такою промовистою назвою:

  • Нащо мамі докучати? Можна самим все прочитати;

  • Ти тваринок полюбляй і казки про них читай;

  • Чарівну скриньку відкривай, в чарівну казку завітай;

  • Наш народ багато знає – про все в казках розповідає;

  • І сюди заглянь, будь ласка, тебе запрошує літературна казка;

  • В різних країнах казки пишуть вам – підбери найцікавішу сам.

При бібліотеці діє дитячий гурток «Цікаве дозвілля», члени якого шукають різноманітні способи провести вільний час цікаво та з користю. Вони ліплять, малюють, захоплюються бісероплетінням та вишиванням, оригамі та витинанкою, беруть активну участь у бібліотечних заходах.

Популяризації та розкриттю бібліотечного фонду сприяють різноманітні рекомендаційні списки літератури, шорт-листи, буклети, підготовлені бібліотекою: «Дім, де живуть не тільки книги», «Газета – рука на пульсі планети», «Правила користування комп’ютером», хіт-парад «Модні імена в літературі», «20 причин читати більше»; шорт-листи «Бібліотекар пропонує прочитати», «Ти відкриваєш сучасну книгу».

Завдяки тісній співпраці з виконавчим комітетом сільської ради, депутатським корпусом бібліотека дедалі впевненіше виступає посередником між жителями села і місцевою владою. Серед жителів села користуються популярністю матеріали, представлені за окремими розділами: «Економіка району», «Соціальні пільги», «Навчальні заклади району», «Охорона здоров’я», фактографічні дані про діяльність установ та організацій району. В краєзнавчому кутку представлені матеріали про історію, звичаї та обряди рідного села, непересічних особистостей села, вироби майстрів. Цікавим та нетрадиційним є останній розділ краєзнавчої виставки, адже тут виставлені не тільки книги, а й листування з представниками діаспори – колишніми жителями села.

Бібліотекою налагоджено тісну співпрацю з педагогічним колективом та бібліотекою ЗОШ І-ІІІ ст., аматорським об’єднанням «Господарочка» (керівник – Сащак Н.М., директор Будинку культури) та гуртком «Початкове технічне моделювання» (керівник – Микитин Г.З., вчитель місцевої школи).

Світлана Богданівна приділяє велику увагу змістовному дозвіллю серед різних категорій користувачів. Цікавим був Тиждень дитячого читання, який проходив під девізом «Хай Україна вся читає, бо книга нас усіх єднає». З метою активізації читання влітку пройшла Програма літніх читань «Літо кличе до бібліотеки», яка розпочиналась і закінчувалась такими виставками: якщо для початку це була виставка-порада «Книгу влітку прочитай – в школі бали заробляй», то на закінчення літніх канікул у бібліотеці презентувалась виставка-рейтинг «Гаряча десятка літа», створена з книг, які користувались найбільшою популярністю у читачів книгозбірні.

Соціальній адаптації молоді, спілкуванню з однолітками сприяють проведені бібліотекою заходи, серед яких: цикл заходів в рамках акції «Створи світ гармонії», мозкова атака «Політичні партії України в конституційному процесі», інформаційний калейдоскоп «Не переступи межу», подорож-пам’ять з переглядом фільмів про Володимира Висоцького, Сержа Лифара, Едіт Піаф, Мерилін Монро «По кому подзвін» та багато ін.

Окремо варто виділити роботу бібліотеки з творчо обдарованою молоддю. Для цієї категорії користувачів серед багатьох проведених заходів найбільш цікавими та пізнавальними були: майстер-клас «Від краси до мистецтва» (мистецтво створення ікебани), година творчості «Лялька-мотанка вчить пізнавати і любити світ», 5 хвилин з мистецтвом «Розмаїття візерунків на полотні» (до 100-річчя від дня народження Михайлини Сабадаш, майстрині художньої вишивки), огляди літератури «Мистецтво ікебани: минуле і сьогодення», «Різьба по дереву: мистецтво чи техніка?» тощо.

Значну увагу приділяє книгозбірня роботі з дітьми та підлітками з соціально незахищених сімей, а також з людьми з обмеженими можливостями. Для них організовується книгоношення бібліотекарем та волонтерами. Аура доброзичливості, добра і душевного тепла супроводжує всі заходи, організовані бібліотекою для цієї категорії користувачів. Особливої уваги бібліотекаря потребує Тетяна Тяпецька, інвалід дитинства. Тих, хто мав можливість з нею спілкуватись, вражає культура і вихованість дівчини,

а ще вона підкорює всіх своєю кмітливістю та ерудованістю. Бо читає Тетяна із 5-річного віку. Коли її однолітки грали у «хованки», «квача» та інші дитячі рухливі ігри – для Тетянки книги були всім. Це зараз у неї сучасний мобільний телефон, комп’ютер, а в середині 90-х – раділа і плакала, переживала і вболівала разом з героями улюблених творів. Сьогодні Тетяні 22 роки. Звичку читати не полишає і по сьогоднішній день. Вона є активним користувачем сільської бібліотеки. На жаль, так само як і колись, вона не в змозі прийти у книгозбірню. Тому бібліотекар залучає волонтерів, а іноді приносить Тетяні книги сама.

Бібліотека намагалася стати необхідною і для людей старшого покоління. Їм була адресована цікава соціокультурна діяльність: Шевченківські березини «Співуче Шевченківське слово», година корисних порад «Нектар богів із вулика», конкурс господинь «Смачніше від сала тільки сало з салом».

Бібліотека комп’ютеризована з 2008 року, що дало можливість внести інноваційність у її роботу. Так, при книгозбірні працює Школа комп’ютерної грамотності «З комп’ютером на ти». Заняття в Школі пройшли різні вікові категорії. Серед випускників – сільський голова, депутати сільської ради, вчителі та активні користувачі бібліотеки.

Публічна бібліотека на селі чи не єдине місце, де кожний громадянин може реалізувати конституційне право на вільний розвиток своєї особистості. ЮНЕСКО стверджує, що «публічна бібліотека – це серце інформаційного суспільства». Саме тому в бібліотеці дуже велике значення мають інформаційні зони, які привертають увагу до книгозбірні з першого погляду, допомагають дізнатися про основи її діяльності і є своєрідною рекламою установи. У кутку «Інформація для всіх і для кожного» знайшли своє місце «Правила користування бібліотекою», буклет про книгозбірню «Дім, де живуть книги», план роботи бібліотеки, конкурси та акції, в яких бере участь книгозбірня; пам’ятки користувачу: «Як правильно читати книгу», «20 причин читати більше», «Вузлики на пам’ять»; шорт-листи «Бібліотекар радить прочитати» та «Ти відкриваєш сучасну українську книгу…» тощо. Невеличкий куточок оформлено також біля ДБА бібліотеки. Тут кожен бажаючий може ознайомитися з тим, що таке абетковий каталог, з алгоритмами пошуку інформації у ньому, а також у систематичній картотеці статей та краєзнавчій картотеці. Також у цьому кутку є пам’ятка користувачу “Довідкові видання від А до Я».

Важливим доповненням до бібліотечного фонду є періодичні видання. Роботі з ними бібліотека приділяє багато часу. В бібліотеці, окрім виставки-репортажу «Про все цікаве на планеті читай в журналі і в газеті», яка надає інформацію про надходження періодичних видань до бібліотеки, увагу користувачів привертає і куточок «Преса на всі інтереси».

Окремо варто виділити інформацію, яка подається у вигляді невеличких звернень до користувачів, нагадувань, порад, тощо. Так, одразу біля входу до книгозбірні користувача зустрічає звернення «Чого бажає книга…». Воно розраховане на маленьких читачів, яскраво оформлене та вже з перших кроків у бібліотеці ненав’язливо привчає бережно ставитись до книги. Ще одним зверненням, яке постійно привертає увагу користувачів є «Не викинь книгу на смітник…», яке закликає взяти участь в акції «Подаруй бібліотеці книгу…». Тематичні підбірки «читацької зони», про які вже йшла мова, також супроводжуються зверненнями, які надають користувачам відчуття особливості, цікавості, спонукають їх взяти до рук книги. На окремих розкладках бібліотека розміщує інформацію щодо комплексних заходів, які будуть проведені в бібліотеці і запрошує взяти активну участь. В кутку, де розміщений комп’ютер, організовано невеличку інформаційну полицю, яка має назву «Скористайтесь нашими порадами». Тут можна ознайомитися з «Правилами користування комп’ютером в бібліотеці», переглянути пам’ятку користувачу «Твій друг комп’ютер», пам’ятку для батьків «Безпечне використання Інтернету дітьми різного віку» та вебліографічні списки. А ще Світлана Богданівна в своїй роботі широко використовує звичайні книжкові закладки, які робить сама. Їх не обов’язково повертати до бібліотеки, вони можуть бути з різного матеріалу, різної форми. Найновішою та найпопулярнішою є серія закладок, яка містить висловлювання про книгу та запрошення відвідати бібліотеку, де можна знайти ще багато цікавого.

Бібліотека рухається вперед. Залучає ширше коло користувачів, шукає нові форми роботи, бере активну участь у районних та обласних оглядах-конкурсах.

2007 рік приніс книгозбірні перемогу у районному огляді діяльності сільських бібліотек на визначення бібліотечної премії «Краща бібліотека року» (3 місце).

У 2009 р. на базі Раківської бібліотеки-філії відбувся майстер-клас молодих працівників бібліотечної галузі Долинської ЦБС «Молоді в бібліотечній справі».

Відзначило журі районного огляду-конкурсу «Мудрості та долі берегиня – бабусина скриня» і діяльність філії у 2010 році, назвавши її серед бібліотек, що найповніше записали старовинні обряди, звичаї і традиції.

У2011 році бібліотека стала одним із переможців районного етапу огляду-конкурсу «Краща сільська бібліотека 2011 року» у номінації «Сільська бібліотека – центр творчого розвитку дітей та юнацтва», а у 2012 році книгозбірня отримала 1-ше місце в обласному конкурсі «Краща сільська бібліотека 2012 року».

Світлана Богданівна є прекрасним фахівцем бібліотечної справи. Вона зуміла створити справжній осередок культури на селі, підвищила престиж бібліотеки, зробила її просто необхідною, завдяки чому книгозбірня з впевненістю може заявити громаді села: «Я вам потрібна»!






Схожі:

Долинська центральна районна бібліотека Методично-бібліографічний...
Той дім всі звуть бібліотека… (з досвіду роботи Надіївської сільської бібліотеки-філії Долинської ЦБС) / Долинська ЦРБ; [уклад. Н....
Центральна районна бібліотека Методично-бібліографічний відділ З...
Бібліотека – моя доля: з досвіду роботи / Долинська ЦРБ, метод бібліогр від.; уклад. З. В. Тарантюк, Н. П. Кушнірчук, відп за вип....
ДОЛИНСЬКА ЦЕНТРАЛьна районна БІБЛІОТЕка ЛОЛИНСЬКА СІЛЬСЬКА БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ...
Моя гостинна і свята Лолинська рідна сторона [Текст] : інформ-досьє / Долинська ЦРБ; [упоряд.: З. Тарантюк, Л. Підберезька]. – Долина,...
О. Г. Андрєєва Долинська центральна районна бібліотека
Креховецька М. Провісник світла і добра / М. Креховецька // Файна газета. – 2008. – 11 черв. – С. 4
Долинська центральна районна бібліотека
Щорічно бібліотека одержує більш ніж 70 назв газет і журналів. Серед них видання з економічних, суспільних, політичних питань, питань...
Долинська центральна районна бібліотека
Голови обласних рад 4 областей Західної України – Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської та Чернівецької проголосити 2009...
Методично-бібліографічний відділ
По-третє, бібліотека, як своєрідний ланцюжок, об'єднує завдання і функції інформаційної, культурної і освітньої сфер, і в цьому одночасно...
Методично-бібліографічний відділ
«інновація бібліотечна» як відображення орієнтації бібліотек на безперервний розвиток у відповідності до мінливості умов. Сучасна...
Долинська центральна районна бібліотека
Та й кожен повинен досягти своїх вершин у житті. А це не завжди легко й просто, тому що вершин досягають доклавши великих зусиль....
Долинська центральна районна бібліотека
Сколівщина ще у XVIII столітті. А от у рідному селі, як видно з численних розмов із людьми різного віку, про нього мало що знають....
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка