Методично-бібліографічний відділ


Скачати 417.44 Kb.
Назва Методично-бібліографічний відділ
Сторінка 1/5
Дата 18.03.2013
Розмір 417.44 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
  1   2   3   4   5


Інформаційний бюлетень 2012

Долинської ЦБС №4 (14)

Методично-бібліографічний відділ

Бібліотека – це «живий» багатогранний організм, який володіє безліччю можливостей і змінюється разом з суспільством в цілому та з кожним читачем зокрема. Найбільш актуальним для бібліотек стає завдання – створити власний позитивний імідж. Імідж – це загальне уявлення про бібліотеку і залежить воно від щоденної праці та формується впродовж багатьох років. Престиж та імідж бібліотеки, в першу чергу, залежить від рівня та комфортності бібліотечно-інформаційного обслуговування. Під поняттям «комфортність» мається на увазі: максимум зручностей, технічна оснащеність, освітлення, художнє оформлення інтер’єру, розклад роботи, високий рівень бібліотечно-інформаційних послуг, атмосфера доброзичливості тощо. Всі ці «дрібниці» і створюють позитивний образ бібліотеки.

Сьогодні відбувається трансформація бібліотек в культурно-інформаційні центри, де в практику роботи впроваджуються різні напрямки реклами та «паблік рілейшнз». Умовно їх можна поділити на три етапи. Перший етап – розробка іміджу бібліотеки (інформаційні стенди, бейджі, створення фірмового стилю тощо). Другий етап – проведення рекламних кампаній та реклама окремих видів послуг або напрямків роботи. Серед них найактивніше використовуються джерела масової інформації. Третій етап – «Паблік рілейшнз» бібліотеки (зв’язки з громадськістю, лобіювання тощо).

Ще одним компонентом успішного образу є оформлення бібліотеки – її вивіски, оголошення, роздільники у фонді тощо. Сюди ж відносяться і виставки, які здатні привернути увагу користувачів до колекцій і матеріалів та активізувати використання бібліотечного фонду.

Іміджу бібліотеки додасть привабливості і реклама її послуг, як в бібліотеці (стенди, оголошення, інформаційні листи, сайт бібліотеки тощо), так і в засобах масової інформації (радіо, телебачення, преса). Для реклами необхідно вибрати яскраві сторінки діяльності бібліотеки, які розкриють її багатогранність, загальний образ, який не стоїть на місці, а постійно змінюється. Реклама книги тісно пов’язана з формуванням позитивного іміджу (образу) бібліотеки та бібліотечної професії. Мистецтво рекламувати свій вагомий інформаційний потенціал та різноманітність послуг сприяє формуванню нового іміджу бібліотеки.

Спробувати зробити собі ім’я, відмінне від інших, вирізнитися, запам’ятатися, привернути увагу – ось основні напрямки, за якими слід йти до успіху. Імідж кожної бібліотеки створюється її кадрами, головними якостями яких мають бути не тільки професіоналізм та інтелект, але і креативність, красномовство, працездатність, винахідливість, невпинний пошук нових ідей тощо. Адже імідж бібліотекаря – це вміння імпонувати читачеві, повноцінно та якісно задовольняти його запити.

Події, факти, ювілеї

Бібліотека потрібна громаді

10 жовтня, чудового сонячного дня працівники Долинської ЦБС відвідали бібліотеку-філію с. Надіїв, ставши учасниками майстер-класу «Складові успіху: професіоналізм і креативність». Село має багаті традиції, адже тут споруджений один із найдавніших пам’ятників Т.Г. Шевченку на Прикарпатті. Саме у вересні цього року Надіїв під час святкування Дня села відзначив 100-річчя його встановлення та 150-річчя своєї школи.

Ці традиції знайшли відображення і в роботі сільської книгозбірні, з якою мали змогу ознайомитись бібліотекарі району. Тут і народознавчий куточок, і куток духовності, і інформаційна зона та ще багато цікавого.

Розпочала майстер-клас директор ЦБС Людмила Фреїв. Вона окреслила сучасні тенденції розвитку сільської бібліотеки. Сільський голова Михайло Басараб розповів про історію села, його минуле та сьогодення, а також про місце бібліотеки в житті сільської громади.

Взаємозв’язок традицій та інновацій в роботі Надіївської сільської бібліотеки-філії у своєму виступі-презентації відобразила завідувачка бібліотеки Лариса Бойчук.

Панораму бібліотечних ідей представили завідувачка методично-бібліографічного відділу ЦБ Зеновія Тарантюк та завідувачка районної бібліотеки для дітей Галина Троянда, а методист ЦБ Надія Кушнірчук в ході виступу-презентації розповіла як зробити цікавою сучасну бібліотеку.

Важливим моментом майстер-класу стало підведення підсумків громадських обговорень «Якою має бути бібліотека нашої громади?», які проходили у Долинській ЦБС з червня по жовтень 2012 року. Для їх проведення було розроблено план заходів, чітко окреслено форми вивчення громадської думки та терміни в кожній бібліотеці, зроблено глибокий аналіз місцевої громади. Працівники книгозбірень виступали на засіданнях виконкомів, проводили опитування та анкетування. Серед учнівської молоді впродовж канікул проводились літні читання «Літо кличе до бібліотеки», які серед іншого включали конкурси малюнків на теми: «Якою має бути бібліотека в майбутньому?», «Якою я бачу бібліотеку?». В ході обговорень прозвучали пропозиції та побажання, а саме: збільшити площу книгозбірень, оновити їх сучасними меблями, придбати комп’ютери, підключити швидкісний безлімітний Інтернет, подбати про комплектування бібліотек новими українськими книгами тощо.

Необхідність бібліотеки у житті громади, її відповідність сучасним вимогам підтвердили у своїх виступах директор сільського будинку культури Світлана Бойчук, художній керівник Ніна Мелешко, педагог-організатор Надіївської ЗОШ І-ІІІ ступенів Леся Вецко та активні користувачі книгозбірні.

При Надіївській сільській бібліотеці працює театр книги «Паросток», виступ якого не залишив байдужими жодного учасника майстер-класу. Інсценізації відомих казок, сучасні пісенні та танцювальні номери заряджали позитивною енергетикою.

Наприкінці присутні взяли участь у професійному діалозі та анкетуванні, де висловили власні пропозиції, зауваження, побажання та враження від проведеного дня.

Підвівши підсумки, бібліотекарі ЦБС та представники громади с. Надіїв зауважили, що книгозбірні поступово виходять на новий рівень, покращують свою роботу, заявляючи місцевим громадам – «Ми вам потрібні».
11 жовтня – 340 років від дня народження Пилипа Орлика

Сьогодні з темряви віків проступають маловідомі імена – величні тіні наших забутих предків. Сотні років замовчувалися свідчення про славетних українців, людей великої сили духу, справжніх богатирів української історії. Одним із таких велетнів, без сумніву, є Пилип Орлик. Великий патріот, романтик і оптиміст Орлик до останніх днів – більше тридцяти років – плекав ідею Української державності. Життя його було складним, неспокійним. Гетьман – вигнанець, гетьман-емігрант…




ЦРБ
Користувачі ЦРБ докладніше про автора першої української Конституції, державного і військового діяча, публіциста, полеміста Пилипа Орлика дізналися з озвученої виставки «Амбасадор козацької нації». Тут можна було не тільки ознайомитися з літературою про життя і діяльність українського гетьмана, а також переглянути відеофільм «Обличчя української історії. Пилип Орлик».

Бібліотеки-філії також відзначили цю дату, організувавши та провівши тематичні полиці і викладки літератури, інформаційні хвилинки: «Гетьман Пилип Орлик та його Конституція», «Конституція – основний закон держави», «Свого сина пам’ятає Україна», «Від Конституції Пилипа Орлика до Конституції сьогодення» (Княжолука, Ст. Мізунь, Шевченкове, Рахиня, Новошин, В. Тур’я, Тростянець, Яворів, Белеїв, Церківна, Гериня, Гошів, Кальна, Кропивник, Лолин, Раків, Надіїв, Оболоня, міська та Вигодська селищна публічні бібліотеки-філії).
14 жовтня – День УПА. День українського козацтва. Покрова Пресвятої Богородиці




Бібліотека-філія с. Шевченкове
Найбільшим святом у жовтні є Покрова Пресвятої Богородиці – християнське свято, яке відмічається церквами східного обряду 14 жовтня, в народі його ще називають Третя пречиста. Покрова Пресвятої Богородиці була одним з найголовніших свят запорозьких козаків, котрі будували багато однойменних храмів та шанували особливо ікони Покрови. День Українського козацтва та Української Повстанської Армії встановлено в Україні «…враховуючи історичне значення і заслуги Українського козацтва у ствердженні української державності та суттєвий внесок у сучасний процес державотворення…» згідно з Указом Президента України «Про День Українського козацтва» від 7 серпня 1999 року. Цього року 14 жовтня має особливий характер, адже саме в 2012-му Україна відзначає 70-річчя створення УПА.




Бібліотека-філія с. Гошів
У бібліотеках ЦБС відбулося багато заходів, спрямованих на відзначення цих свят: години історичної пам’яті, викладки літератури, бібліотечні виставки, історичні екскурси, літературно-музичні свята, «круглі столи», патріотичні години, години-розповіді, години козацької слави, 5 хвилин з історією, подорожі у минуле, козацькі ігри «УПА – історія нескорених», «Під покровом Божим і земним», «В тобі пульсує кров героїв», «Українсько-козацькому подвигу не буде забуття», «Діяльність ОУН-УПА: політико-правовий аспект», «Зроджена народом, нескорена в борні», «Шляхами подвигів і слави», «Хай козацька мудрість воскреса щоднини», «І слава їх стає безсмертна», «Допоки пам’ятаємо – живемо», «Із давнини буремних літ», «Їх оплакували роси в лузі», «І небо плакало гіркими слізьми», «Подвиг, що залишається в віках», «Вони боролися за Україну», «Мужні борі за волю України», «Герої не




ЦРБ
вмирають», «Про історію та традиції УПА», «На цій землі ви народились і цю землю кров’ю окропили», «В темних лісах УПА зродилась на Волині», «Стежками легендарних героїв», «Немеркнуче світло великого подвигу», «Ми козацького роду діти, землі української цвіт», «Низький уклін вам стелимо до ніг», «Покрова – свято козацьке», «Гомін далеких віків» (Липа, Новоселиця, М. Тур’я, Лужки, Шевченкове, Оболоня, Рахиня, В. Тур’я, Максимівка, Якубів, Княжолука, Витвиця, Станківці, Сл. Долинська, Надіїв, Ст. Мізунь, Н. Мізунь, Солуків, Гериня, Кропивник, Новошин, Белеїв, Сенечів, Лолин, Кальна, Церківна, міська та Вигодська селищна публічні бібліотеки-філії, Вигодська селищна дитяча бібліотека-філія).

Працівники ЦРБ були серед учасників конференції «УПА – феномен вітчизняної та світової історії ХХ століття». Присутні мали можливість ознайомитися з книжковою виставкою «Зроджена народом, нескорена в борні», а провідний бібліограф з питань краєзнавства ЦРБ Оксана Андрєєва провела бібліографічний огляд літератури «А ти, славна Україно, не забудь за мене», який розкрив цікаві і маловідомі факти з історії героїчної звитяги УПА.
«Моїм віршам… ще прийде слушний час»

Про це писала Марина Цвєтаєва в далекому 1913 році і її пророчі слова збулися. 21 жовтня в клубі «Золота осінь», що працює при ЦРБ відбулася поетична година «Поезія жіночої душі», приурочена до 120-річчя від дня народження Марини Цвєтаєвої, найжіночнішої російської поетеси. Творчий спадок Цвєтаєвої чималий. Це понад 800 ліричних віршів, 17 поем, 8 п’єс, близько 50 прозових творів, понад 1000 листів…

Вона була такою ж невгамовною, жагучою, бунтівною і пронизливою, як і її рядки. А її доля – складною і трагічною. Про різні грані творчості цієї надзвичайно талановитої особистості, найважливіші моменти її трагічної і, водночас, величної долі йшла мова під час заходу. Захід доповнювала книжкова виставка, демонстрація відеозаписів віршів М. Цвєтаєвої, а також пісень на її слова. Організатори заходу підготували для присутніх буклет з віршами поетеси українською мовою.

Ця поетична година ще раз підтвердила тезу, що аби дізнатися більше про Марину Цвєтаєву, треба просто читати її вірші.
28 жовтня – вибори до Верховної Ради України

У 2012 році наша країна пережила важливу політичну подію – вибори до Верховної Ради України, які відбулися 28 жовтня. Для того, щоб виборчий процес та парламентські вибори були демократичними, чесними та прозорими, кожному громадянину-виборцю необхідно добре володіти інформацією про виборче законодавство. Бібліотеки, будучи інформаційно-освітніми закладами, на допомогу користувачам підготували: книжково-інформаційні виставки, тренінг-ігри, викладки літератури «Зроби свій свідомий вибір», «Вибори – воля народна», «Портрет ідеального виборця і депутата», «Вибори – 2012» (Новоселия, Церківна, Кальна, Раків, Надіїв, Витвиця, Тростянець, Рахиня, В. Тур’я, Белеїв, Гериня, Кропивник, Максимівка, Шевченкове, Сенечів, Сл. Болехівська, Лолин, Ст. Мізунь).
«Молодь за демократичне суспільство»

2 листопада в ході реалізації проекту «Створення сильної демократії через громадську участь і залучення молоді», на який центральна районна бібліотека та Благодійний фонд громади м. Долина отримали грант Посольства США в Україні в рамках програми “Фонду сприяння демократії”, ЦРБ відвідали незвичайні гості: Едуард Рахімкулов (м. Київ) – заступник директора Програми сприяння Парламенту ІІ та Андрій Фармуга (м. Івано-Франківськ) – голова ГО «Спілка молодих політологів», учасник тренінгу тренерів, який проводився ПСП ІІ. Вони провели для членів редколегії молодіжної газети “Бревіс” у прес-центрі, який працює при книгозбірні, тренінг «Доступ громадськості до законотворчого процесу». Під час тренінгу розглядались різноманітні питання: «Що заважає громадськості бути успішною в процесі доступу до прийняття рішень», «Система органів державної влади в Україні», «Механізми та практика прийняття рішень в органах державної влади», «Механізми участі громадян у формуванні та реалізації державної політики», «Джерела отримання офіційної інформації про діяльність органів державної влади» тощо. Ці теми викликали неабиякий інтерес серед молодих журналістів та жваве обговорення, як і практичні заняття, проведені тренерами. Підведення підсумків ще раз підтвердило необхідність таких заходів, адже саме молодим будувати сучасну демократичну державу.
4 листопада – 70 років від дня народження Дмитра Юсипа




ЦРБ
Є письменники, які якнайменше дбають про своє життя, а більше про власну творчість. До таких належить журналіст, літературний критик, публіцист Дмитро Юсип.

Народився письменник 4 листопада 1942 року в селі Лужки Долинського району. Член Національної Спілки письменників України (1994). У 1992 р. випустив першу збірку нарисів, есе «Вогонь Світлодара», в яких розповідається про замовчуваних у радянську добу відомих творців, науковців Галичини, зокрема, вихідців з Долинщини: Щасного-Сельського, Юрія Мушака, Ярослава Лопатинського. Лауреат премії Фонду Водяників-Швабівських Фундації при Українському Вільному університеті в Нью-Йорку (США) за 2000-2001 роки за книгу «Ця Богом послана Голгофа». За книгу «Норовистий кінь Посейдона» у 2005 році став лауреатом обласної премії ім. Василя Стефаника та лауреатом Всеукраїнської премії ім. Олександра Білецького. 2010 року лауреат Івано-Франківської міської премії ім. Івана Франка за збірку «Любові вічний слід».

Письменник не забуває про свою малу батьківщину, а жителі Долинщини віддячують йому постійною повагою та увагою. До ювілею Дмитра Юсипа бібліотеки Долинської ЦБС провели бесіди та інформаційні години, репортажі з книжкових полиць, викладки літератури «На цій землі ти народився, цю землю оспівати зміг», «Вершинне слово письменника» (Гошів, Раків, Гериня, Белеїв, В. Тур’я, Сл. Болехівська, Липа). У бібліотеці-філії рідного серцю письменника села Лужки спільно з сільським клубом та школою було проведено ювілейний вечір «То моя повинність. Я письменник», а працівники ЦРБ підготували віртуальну виставку «Світло щирого слова», ознайомитись з якою всі бажаючі можуть на сайті бібліотеки (http://dcrb.net).
  1   2   3   4   5

Схожі:

Методично-бібліографічний відділ
По-третє, бібліотека, як своєрідний ланцюжок, об'єднує завдання і функції інформаційної, культурної і освітньої сфер, і в цьому одночасно...
Методично-бібліографічний відділ
«інновація бібліотечна» як відображення орієнтації бібліотек на безперервний розвиток у відповідності до мінливості умов. Сучасна...
Методично-бібліографічний відділ
Основною метою планування є визначення оптимального співвідношення часу, праці, витрат і якості виконання завдань бібліотеки, а також...
Методично-бібліографічний відділ
З недавніх пір реклама стала не тільки невід’ємною частиною професійної діяльності, але й засобом для залучення читачів, розкриття...
Методично-бібліографічний відділ
Надіїв), конкурс колядок «Малий Ісусик. Різдвяна зірка. Буде Святвечір, буде ялинка» та виготовлення святкових листівок «Святкова...
Центральна районна бібліотека Методично-бібліографічний відділ З...
Бібліотека – моя доля: з досвіду роботи / Долинська ЦРБ, метод бібліогр від.; уклад. З. В. Тарантюк, Н. П. Кушнірчук, відп за вип....
Методично-бібліографічний відділ
Вже з перших кроків читача в бібліотеці її працівники дають зрозуміти, наскільки необхідною може стати йому книгозбірня. Сприяють...
ДОЛИНСЬКА ЦЕНТРАЛЬНА РАЙОННА БІБЛІОТЕКА МЕТОДИЧНО-БІБЛІОГРАФІЧНИЙ...
Дім, де живуть не тільки книги : (з досвіду роботи Раківської сільської бібліотеки-філії Долинської ЦБС) / Долинська ЦРБ; [уклад....
Долинська центральна районна бібліотека Методично-бібліографічний...
Той дім всі звуть бібліотека… (з досвіду роботи Надіївської сільської бібліотеки-філії Долинської ЦБС) / Долинська ЦРБ; [уклад. Н....
НАКАЗ
Міністерстві юстиції України від 18. 12. 2007 р. №1377/14644, та державного стандарту України ДСТУ ГОСТ 1: 2006 “Система стандартів...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка