«Гірка пам'ять: Афганістан болить у наших душах»


Скачати 58.71 Kb.
Назва «Гірка пам'ять: Афганістан болить у наших душах»
Дата 10.12.2013
Розмір 58.71 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Військова справа > Документи
«Гірка пам'ять: Афганістан болить у наших душах»

Написи:

«Війна… чужа, неждана, непотрібна

Геройство. Біль. Дочасна сивина.

Прокляття чаша випита до дна.
Ведуча:

  1. Доброго дня, дорогі гості, учні!


Завтра у нас особливий день – величне свято Стрітення Господнє, день, який за природнім календарем ще іменують зустріччю зими з весною.


  1. А на історичному календарі – 15 лютого – день 24-річниці виведення радянських військ з Афганістану.

  1. І саме в цей день ми зібралися на традиційну для нашої школи зустріч – зустріч з воїнами інтернаціоналістами, на яку завітали і наші сьогоднішні гості_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________




  1. 15 лютого 1989 року для багатьох став днем, коли закінчився відлік великих втрат людських життів. Цей день і є закінченням не тільки афганської війни для неіснуючої вже на сьогодні держави – СРСР. А й усіх війн, в яких брав участь Радянський Союз.



  1. Ці войни, або бойові конфлікти не оминули і наше село. Серед наших односельців є ті, хто в різні роки, в різних країнах були учасниками бойових дій – воїни-інтернаціоналісти. Це Вершок М.Л., Луговий С.О., Ігнатенко В.О., Карпенко Л.І., Миненко М.Г,, Дуденко М.Я., Чиж М.І.

  2. 15 лютого 1989 року закрилася остання сторінка героїчного і трагічного літопису боїв. Перестали йти похоронки з Кандагару і Гардесу, Джелелебаду і Кабулу.

  1. 21 травня 1991 року газета «Красная звезда» надрукувала з дозволу Міністерства оборони СРСР список країн, де брали участь в бойових діях радянські військовослужбовці. Згадаймо цю історію. (додаток 1)

  2. Правда про війну… Вона різна. Здебільшого хвороблива і гірка. Афганська війна… брудна, ніким і нікому неоголошена… А хіба війни можуть бути чистими? Кожна із них несе смерть, інвалідність, одягає у смуток тисячі сердець, сповнена материнським довічним болем. У війни холодні очі. У війни свій відлік, своя безжалісна арифметика.

Пісня «Пришел приказ»


  1. Наша пам'ять назавжди увібрала в себе і береже імена і подвиги поколінь учасників Другої світової війни і назавжди прийняла новий біль афганських втрат. Афганська війна потребує глибокого осмислення.




  1. І немає такого електронного засобу сучасного комп’ютера, з якого можна було б почерпнути і винести всі уроки, політичні і військові, що необхідні для вирішення долі суспільства. Тому нехай пам'ять прокручує і що було? Як було? І чи так це було?

Виступ гостей________________________________________________


  1. Народна мудрість говорить: «Людина живе доти, допоки про неї пам’ятають». Знаю, що кожен той солдат, кожна родина тих, хто пройшов через страшне горно війни, ніколи не зможуть забути про це.

  2. 1956 рік. Бойові дії в Угорщині. 669 вбитих, 51 – пропав безвісти.

  1. 1968 рік – операція «Дунай» Чехословаччина. 12 загинуло, 25 поранено.

  2. 1978 рік. Початок війни в Афганістані. Афганська війна тривала вдвічі довше, ніж Велика Вітчизняна. У цій війні загинуло більше 15 тис. осіб, 290 воїнів пропали безвісти. А скільки скалічених доль, втрачених мрій, пошкоджених планів на щасливе майбуття.

Виступ гостей__________________________________________________

  1. 160 тис. українців були в Афганістані в ті роки, а вже тепер правдиво вважають, що це найбільша кількість учасників тих бойових дій від усіх республік тодішнього Радянського Союзу.

  2. Летіли в Україну «чорні тюльпани» з цинковими гробами. Україна втратила близько 4 тисяч молодих хлопців, 6 тисяч стали інвалідами, ще 72 – залишились у полоні або пропали безвісти.




  1. Ветерани – інтернаціоналісти! За свою юність вони бачили багато горя. Для них й зараз постають перед очима обличчя товаришів, жахливі картини боїв, а ночами сняться кошмарні сни.




  1. Виконували свій інтернаціональний обов язок і наші земляки. Сьогодні гостями нашої зустрічі є випускники нашої школи, воїни-інтернаціоналісти:

Миненко Микола Гаврилович, Дуденко Микола Якович, Вершок Микола Леонідович, Ігнатенко Володимир Олександрович та Луговий Сергій Олексійович.

Надаємо їм слово:
Виступ воїнів-інтернаціоналістів___________________________________
Учениця читає вірш
Старенька мати йде до свого сина,

Гранітні плити плачуть під ногами,

Стукоче серце в грудях, ниє спина:

Синочку, рідний, йди в обійми мами.

Тече сльоза і падає на плечі.

Із стелі очі дивляться хлоп'ячі.

їм тільки жити, жити і творити,

Вони ж навіки залишаються дитячі.

Стоїть старенька й плаче. Ні, ридає...

Перед очима в неї похоронка,

І бій, що котрий день вже не згасає,

І у землі пекуча та воронка.

Синочку, рідний, чуєш, як курличуть

У синім небі сумно журавлі?

Вони ж тебе до себе, сину, кличуть,

А ти лежиш в холодній цій землі.

Я чую, мамо, чую, як співають

Мені над Україною пісні.

Ти не журись, я крила розпростаю

І прилечу до тебе уві сні.

Вкраїнським рушником зітру сльозину

І поцілую в сиве чоло:

О, синку рідний, мій єдиний сину,

Як хороше б мені тоді було!

Стоїть старенька мати на могилі,

І навіть квіти плачуть мовчазні.

Від сина погляд відвести не в силі,

А син довічно житиме у сні.


  1. Дедалі більше віддаляють роки ту війну, але стоять обеліски, які будуть вічно нагадувати про тих, хто не повернувся до батьківської хати .




  1. Поставте скибку хліба на стакан

І голови схиліть в скорботі вічній

За тих, кого убив Афганістан,

Чиї він душі зранив і скалічив.

Вшануймо пам'ять загиблих хвилиною мовчання.


  1. Ми повинні розуміти трагізм участі в афганській війні тоді ще радянських людей, бо через Афганістан пройшло їх з України більше 160 тисяч. 27 грудня 1979 року були введені десантні частини в Баграм, Кабул та інші великі міста Афганістану, а згодом вони втяглися у бойові дії по всій території.

  2. Присутність чужоземних військ викликали стихійний опір народу. Пік бойових дій припав на 1984 – 1985 роки. Для тисяч наших солдат, їхніх батьків та матерів, дружин, дітей розпочалася жорсока, кривава війна в Афганістані.

  1. Тривожні дні чекання, безсонні ночі та тривоги. Посивіли батьки. Тривожними були ці роки і для тих батьків, сини яких служили не в Афганістані, а на території колишнього Радянського Союзу. Де б не служив солдат, він у будь-який момент міг потрапити до Афганістану. Тому й не було спокою в Україні всі 10 років афганської війни, яка тривала вдвічі довше, ніж Друга світова війна.


Виступ мами воїна-афганця Лугової Г.І.


  1. Афганістан… Він став синонімом людського лиха, справжнього пекла: палюче сонце зранку, спекотний вітер, пісок, що не дає дихати, і … завжди хочеться пити. І в цій суворості народжувалися вірші, які згодом ставали піснями.


Пісня «Привет, сестренка»


  1. У гарячих пісках Афганістану загартувались серця і душі юнаків – учасників бойових дій. Афганську війну український народ засудив як несправедливу і жорстоку.

  2. Головний її урок полягає в тому, щоб Збройні Сили України ніколи не виконували таких завдань. А тих, хто брали участь в афганському пеклі, єднає мета – ніколи не допустити, щоби їхні діти, майбутні покоління не брали участь у таких війнах.


Виступ гостей___________________________________________________
Пісня «Белый танец» М.О.Полуянова


  1. Бої закінчились, а історія – вічна. Афганська війна в пам'яті людства ще буде жити довго, тому що її історія написана кров’ю солдатів і слізьми матерів. Покоління, обпалене її вогнем, як ніхто засвоїло військові і моральні уроки тієї героїчної і трагічної афганської війни.


Виступ гостей__________________________________________________


  1. Більше 50 років тому було покладено край фашизму. Діди наші думали, що та війна – остання. Вони не знали, що їх онуків також називатимуть ветеранами.

  1. Давайте ж і ми з вами будемо пам’ятати ветеранів, виявлятимемо розуміння до тих, хто пройшов через війну, і для кого вона триває досі. У спогадах, снах і думках. Вони цього заслуговують.

  2. І на згадку про нашу сьогоднішню зустріч прийміть від нас ці квіти.

Пісня «Мы уходим»

Схожі:

ЯК НОВОМИРГОРОД ВІДСВЯТКУВАВ ДЕНЬ ПЕРЕМОГИ
Адже, якщо з дитячих років дитина буде знати, що це за свято і що воно існує, то будемо ми ще довгі роки гідно вшановувати пам'ять...
Завадський І. О. та ін. Інформатика: 9 кл.: Підруч для загальноосвіт...
Тема. Пам'ять комп'ютера. Внутрішня пам'ять. Зовнішня пам'ять. Дисководи. Новітні пристрої пам'яті. Практична робота №1. Робота з...
Міністерство освіти і науки Волинської облдержадміністрації Викладач...
День пам’яті воїнів-афганців. Сьогодні ми з вами дізнаємось про героїв цієї страшної війни. Мені дуже хочеться, щоб поезії, пісні,...
ПЛАН КОНСПЕК Т
Тема “ Афганістан завжди в наших серцях. 15 лютого – День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.”
«Не звільняється пам'ять, відлунює знову роками…» Такими словами...
До читальної зали центральної районної бібліотеки для дорослих прийшли учні Чуднівської гімназії, військові строкової служби в/ч...
УРОК ПОЗАКЛАСНОГО ЧИТАННЯ 1КЛАС ТЕМА: СТОРІНКАМИ ПРОЧИТАНИХ КНИГ МЕТА
МЕТА: Активізувати читацьку пам’ять дітей,пробудити бажання читати книги самостійно;розвивати пам’ять,монологічне мовлення; виховувати...
Увага і пам’ять, їх зв’язок із здоров’ям людини
Формувати поняття «увага» і «пам’ять», встановити їх зв’язок із здоров’ям людини, розкрити залежність результатів навчання від здоров’я...
Як ми говоримо?
Вірші Володимира Підпалого про рідну мову і рідну землю відкрили наш радіожурнал. Хай вони нагадають усім, хто знав цього гарного...
Пам ’ ять ПК
Найважливішими характеристиками пам'яті є її обсяг та швидкодія. Для роботи сучасних операційних систем та додатків потрібно не менше...
У всі часи землі українські привертали своєю родючістю і багатством...
Польські магнати прагнули поставити волелюбний народ на коліна, примусити його працювати задля розквіту Речі Посполитої. Однак ніхто...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка