ПЛАН КОНСПЕК Т


Скачати 57.17 Kb.
Назва ПЛАН КОНСПЕК Т
Дата 08.04.2013
Розмір 57.17 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
“ З А Т В Е Р Д Ж У Ю “

Начальник_____

П Л А Н - К О Н С П Е К Т

Проведення заняття із гуманітарної підготовки

з особовим складом підрозділів ГУМНС України в Миколаївській області

Тема “ Афганістан завжди в наших серцях. 15 лютого – День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.”

Навчальна мета: Виховання патріотизму, шани до учасників бойових дій , які сумлінно виконали свій інтернаціональний обов‘язок на території інших держав.

Час - одна академічна година (45 хвилин)

Місце проведення – учбовий клас або актовий зал

Навчально-матеріальне забезпечення: плакати, діаграми, діафільми

Література: 1. Указ Президента України № 180 від 11.02.2004р. про встановлення 15 лютого

– Днем вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

2. Вказівка МНС України № 01-1456\273 від 07.02.2006р. щодо організації роботи до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

3. Статті з газет “Южная правда” 10.02.2005р, “Сегодня” за лютий 2005р.

Порядок проведення заняття :

  1. (Перед початком занять) – Провести інформування слухачів з громадсько-політичних, міжнародних та правових питань, про діяльність МНС України, стан дисципліни та роботу, що проводиться щодо її зміцнення. – 10 хв.

Примітка: також можливо ознайомити особовий склад з останніми документами, які надійшли в підрозділ з МНС, ГУМНС для широкого ознайомлення працівників.

  1. Організаційний момент - 2 хв. :

  • перевірка присутніх ;

  • оголошення теми і мети заняття, питання , які вивчатимуся.

2. Контроль знань - 3 хв. :

  • перевірка засвоєння раніше пройденого матеріалу.

  1. Викладення матеріалу теми - 25 хв. (якщо на тему відведено 1 год.)

Питання , які вивчатимуся :

1. Указ Президента України від 11.02.2004р № 180 щодо встановлення 15 лютого – Днем вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

2. Афганістан завжди в наших серцях.
15 лютого - День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

15 лютого відповідно Указу Президента України від 11.02.2004р № 180 в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Також, в цей день минає 17 років з Дня виведення військ колишнього Радянського Союзу з Афганістану.

З війни в Афганістані не повернулося на Батьківщину ( на Україну) 3360 воїнів, з яких 3280 загинули, а 80 пропали безвісті та потрапили в полон. Зараз в Україні мешкає близько 150 тис. учасників бойових дій в Афганістані, з них поранених більше 8 тис., інвалідів 3560, залишились без підтримки синів – 1982 батька і 2729 матерів, 505 вдів, 711 дітей.

Стало традиційним щороку відзначати річницю виведення військ з Афганістану, а також вшановувати учасників бойових дій у складі обмеженого контингенту військ України на території інших держав.

В МНС України проходять службу та працюють понад 400 учасників бойових дій в Афганістані, Югославії, Сьєра - Леоне, Іраку та на території інших держав. На даний час в підрозділах ГУ МНС України в Миколаївській області несуть почесну службу по захисту населення та територій від пожеж, надзвичайних ситуацій 22 співробітника, які мають статус учасника бойових дій на території інших держав. Переважна більшість воїнів-інтернаціоналістів сумлінно, на високому професіональному рівні виконують службові обов‘язки.

Вказівкою МНС України № 01-1456\273 від 07.02.2006р поставлено завдання щодо вшанування учасників бойових дій на території інших держав та проведення до 15 лютого заходів патріотичного спрямування, в тому числі додаткових занять в системі гуманітарної підготовки. Щороку кращі співробітники, які мають статус учасника бойових дій, до 15 лютого заохочуються правами Міністра, або начальником Головного управління чи начальником підрозділу. Також, вищевказана категорія працівників щороку до 9 травня згідно Закону України “Про державний бюджет” отримує разову грошову допомогу – в 2005 та 2006 році вона складає 250 гривень (дану виплату проводять управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання працівників). Одночасно, необхідно відмітити, що учасники бойових дій згідно чинного законодавства України користуються рядом пільг ( в тому числі по оплаті комунальних послуг).
Як і коли відбулося введення обмеженого контингенту військ в Афганістан?

Сьогодні молодь мало що знає про Афганістан. А тоді, в 1979 році керівництво тодішнього Радянського Союзу приймаючи рішення про введення обмеженого контингенту військ в Демократичну Республіку Афганістан, на прохання та для укріплення нового режиму в ісламській державі, розраховувало вивести війська вже через декілька місяців. Але, держава поступово втягувалася в цю затяжну війну, хоча вже в червні 1980 року і були частково повернені додому деякі “лишні” частини – ракетні і зенітно-ракетні , а також більшість танкових військ. Втручання у справи південного сусіда затяглося майже на десятиріччя.

Не можливо забути те, що на протязі 1979-1989 років Афганському народові була надана й значна інтернаціональна допомога. Основне завдання інтернаціональної місії було – не руйнувати, а будувати, навчати людей, давати їм продукти і сільськогосподарську техніку.

Можна назвати десятки об‘єктів в Афганістані, побудованих тодішнім Радянським Союзом і до початку війни та в її ході – ткацькі комбінати, електростанції, елеватори. Наші вчителя працювали в ліцеях і в вузах Кабула. Нашими фахівцями було навчено багато спеціалістів серед обдарованої молоді. Вся ветеринарська служба практично складалася лише з радянських лікарів. Необхідно відзначити, що ветеринари вважалися в Афганістані найбільш необхідними людьми, адже в цій ісламській державі їх ніхто не міг ні обідити, ні обікрасти, ні вбити.

Пора сказати правду про людей, які були в Афганістані з інтернаціональною місією. Це люди високої честі та обов‘язку, які належним чином виконали свій інтернаціональний обов‘язок.

Мало хто знає , що при виводі 15 лютого 1989 року останньої колони військ 40-ї армії по мосту в місті Термезі, що символізував завершення виводу обмеженого контингенту військ з ДРА , одночасно разом з цим більше 300 тисяч афганців вимушені були емігрувати тоді з ісламської держави , в тому числі і на Україну. Сьогодні їх на Україні мешкає біля 25 тисяч, в тому числі в м. Києві більше 2,5 тисяч.

За півтора десятиріччя в Україні з‘явилося більше трьох сотень пам‘ятників та меморіальних дошок, що нагадують нам про Афганістан.

На честь воїнів-інтернаціоналістів в місті Миколаєві в парку Перемоги закладена “Алея бойової слави”. Пам‘ятні знаки на честь “афганців” (воїнів-інтернаціоналістів) встановлені в містах Нова Одеса, Снігурівка, Баштанка, Первомайськ, Південно-українськ, в Корабельному районі м. Миколаєва.

Вже через рік після закінчення бойових дій в Афганістані, на Миколаївщині 14 лютого 1990 року було засновано Миколаївський обласний союз воїнів-інтернаціоналістів і запасу. Ідея створення цієї громадської організації виникла зразу ж після виводу військ з Афганістану. Вже в 1991 році в Україні на базі обласних організацій було утворено Союз воїнів-інтернаціоналістів України, який за останній час зріс та отримав новий статус – Українського Союзу ветеранів Афганістану ( воїнів-інтернаціоналістів). Союз виріс в крупну, солідну громадську організацію зі своєю газетою, яка носить символічну назву “Третій тост” та рядом своїх громадських нагород ( втому числі запроваджена в Союзі медаль “ За гражданскоє мужество”, якою нагороджені матері, батьки, вдови 64 миколаївських солдат та офіцерів, які загинули в Афганістані).

В 1989 році з друку вийшла книга “Афган: біль і пам‘ять”, в якій зібрані короткі автобіографії про загиблих миколаївських афганців. А вже в 2005 році до 15–ти річчя виводу військ з Афганістану була опублікована книга “Афган, прописаний в серці”. Це достатньо правдивий документ, про пережите воїнами-інтернаціоналістами на “полях Афгану”, про їх долі.

Зараз в нашій державі нараховується “афганців” близько 160 тисяч, це не рахуючи тих учасників бойових дій, які приймали участь в інших “гарячих точках” планети, в урегулюванні конфліктів у складі обмеженого контингенту військ ООН. В нашій Миколаївській області живуть більше 3,5 тисяч “афганців” та учасників бойових дій в Іраку, Югославії, Африці… З них 1200 – це жителі м. Миколаєва.

З Афганського полум‘я вийшло 79 молодих за віком Героїв Радянського Союзу, з них 26- посмертно. Скільки їх 20-35 річних…не повернулося з Афганістану, яким би жити та жити, а вони зірвалися в прірву під градом куль з афганських гірських круч, чи згоріли в БТРах!. Вони закривали тілом своїх друзів. Їх подвиг навіки залишиться не тільки в серцях воїнів-інтернаціоналістів, а й в пам‘яті народній.
4. Закріплення вивченого матеріалу 3 - хв.

5. Підбиття підсумків - 2 хв. :

  • вказати на питання, які вимагають підвищеної уваги ;

  • оголосити оцінки ( якщо проводилося опитування або тестування);

  • відповісти на запитання.


План-конспект склав:

Схожі:

ПЛАН КОНСПЕК Т
Навчальна мета: ознайомлення особового складу з геральдичною символікою Міністерства
ПЛАН КОНСПЕК Т проведення заняття по технічній підготовці
Література: Справочник Пожежна техніка”, редактор А. А. Добровольский, Ф. Ф. Переслыцкий
ПЛАН КОНСПЕК Т проведення заняття із психологічної підготовки
Навчальна мета: навчити працівників розрізняти індивідуально-психологічні властивості
ПЛАН КОНСПЕК Т проведення заняття із психологічної підготовки
Навчальна мета: навчити працівників розрізняти індивідуально-психологічні властивості
ПЛАН КОНСПЕК Т проведення заняття із психологічної підготовки
Навчальна мета: ознайомити з психологічними особливостями діяльності працівників при
ПЛАН КОНСПЕК Т проведення заняття із психологічної підготовки
Тема: 11. Попередження негативних психологічних станів при ліквідації наслідків НС
ПЛАН КОНСПЕК Т Проведення заняття із гуманітарної підготовки
Тема №12, 21 Інтеграційні процеси у Європейському Союзі і перспективи подальшого розширення ЄС
ПЛАН КОНСПЕК Т проведення заняття із гуманітарної підготовки
Тема №14: “Тарас Шевченко національна гордість українського народу. Життя та
ПЛАН КОНСПЕК Т Проведення заняття із гуманітарної підготовки
Тема №21 Інтеграційні процеси у Європейському Союзі і перспективи подальшого розширення ЄС
ПЛАН КОНСПЕК Т Проведення заняття із гуманітарної підготовки
Навчальна мета: Ознайомлення особового складу з тенденціями демократичних перетворень в Україні
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка