Quilling, паперокручення або паперова філігрань простий і доступний вид рукоділля


Скачати 99.07 Kb.
Назва Quilling, паперокручення або паперова філігрань простий і доступний вид рукоділля
Дата 31.03.2013
Розмір 99.07 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Військова справа > Документи
Дидактичні матеріали

  • Квілінг

  • Кірігамі

  • Аогамі

  • Базові форми орігамі

Квілінг

Квілінг (quilling), паперокручення або паперова філігрань - простий і доступний вид рукоділля.
Техніка паперокручення нескладна. Вузька смужка паперу (1см) для квілінга звивається в щільну спіраль. Почати накручування буде зручно, накрутивши край паперової стрічки для квілінга на кінчик
гострого шила. Іноді замість шила використовують спеціальні
інструмент для квілінга, що має роздвоєний кінчик зручний
для захоплення паперу. Сформувавши серцевину спіралі, продовжувати
роботу доцільно без використання інструменту для
квілінга. Так Ви зможете подушечками пальців відчути, формування щільності рулона, і під час роботи вчасно скоректувати
зусилля. У результаті має утворитися щільна спіраль менше
сантиметра в діаметрі. Вона буде основою подальшого
різноманіття всіх форм. Після чого паперова спіраль розпускається
до потрібного розміру, і потім з неї формується необхідна
квілінговая фігура.

Край паперу прихоплюється крапелькою клею.
Ролам можна надавати найрізноманітніші форми, виконуючи стиснення
і вигинання. Всього існує близько 30 базових елементів для
квілінгу, але принцип залишається тим же: згортаємо, прищипуємо.


Використовуючи свою фантазію Ви завжди самі можете придумати нові елементи квілінгу.






Кірігамі


Кірігамі – це зовсім молоде мистецтво. Воно народилось в Японії у 1980 році. Його родоначальником вважається архітектор М.Чатані. Для кірігамі використовують папір або тонкий картон, на якому ножицями роблять надрізи, а потім з них складають хитромудрі фігурки

Мистецтво кірігамі розвиває у дітей безліч навичок - просторову уяву , дрібну моторику рук, акуратність і уважність . Адже шаблон кірігамі треба спочатку обвести , потім вирізати і склеїти.

Робити кірігамі дуже просто. Найголовніше – « набити руку » і мати бурхливу фантазію для виготовлення власних фігурок.











Аогамі

Сучасне мистецтво дуже демократично. Традиційний поділ на архітектуру, дизайн, живопис, графіку та скульптуру стає все більш умовним. Художник працює як в руслі класичного виду чи жанру мистецтва, так і на їх межі, вільно чи мимоволі винаходячи нові … .
Гадельшін Тимур Азатовичу створив нову техніку мистецтва і назвав її Аогамі. Мистецтво AOGAMI - це синтез прийомів графіки, скульптури і живопису, заснованої на методах роботи з папером Японії, Китаю та Кореї. (Слово АОГАМІ. АО - по-японськи Блакитна. «ГАМІ» по-японськи «папір», це ж слово означає «бох» Виходить «блакитна папір»)

У Аогамі легкість витонченість і філософія орігамі, віртуозність і декоративність декупажу сходу, зливається з традиціями заходу заради однієї мети, створити нову реальність, в якій розпізнаються риси європейського модерну і класичної японської гравюри. Гра світла і тіні в поєднанні з властивостями паперу, її кольором, фактурою, пружністю, утворює особливу пластику. Зображення живе, змінюється в залежності від освітлення і органічно вписується як в традиційний так і в авангардний інтер’єр.













.











Орігамі.

Базові форми.

Багато фігурки орігамі на початковому етапі складаються однаково, тобто мають одну основу - базову форму. Об'єднання фігурок з базових форм систематизує величезна кількість моделей і сприяє більш успішному знайомству з орігамі. Так як більшість фігурок складається з квадрата, то базові форми характерні при роботі саме з квадратом.
Існує два способи складання квадрата навпіл.

- Перший спосіб - «косинкою», тобто згинання по діагоналі, коли поєднуються два протилежних кута.

- Другий спосіб - «книжкою», коли поєднуються дві протилежні сторони.
Ці способи є початковим етапом для інших базових форм.
Так, «косинка», що має як базова форма й іншу назву - «трикутник», служить початком для базових форм «повітряний змій», «риба». З «книжки» виходять базові форми «будинок», «двері», «катамаран». Базову форму «млинець» можна скласти, використовуючи згини «косинки» або «книжки».
Для складання базових форм «подвійний квадрат» і «подвійний трикутник» необхідно поєднання згинів «косинки» і «книжки». Ці базові форми при викручування назовні перетворюються одна в іншу.
«Подвійний квадрат» є основою для складання базових форм «птах» і «жаба». Базову форму «жаба» можна отримати і з «подвійного трикутника».
Деякі базові форми утворюються шляхом поєднання інших. Наприклад, базова форма «риба» утворюється за рахунок накладення «повітряного змія» на «повітряний змій». Дуже часто зустрічається поєднання базової форми «млинець» з іншими базовими формами: «двері», «повітряний змій», «риба», «подвійний трикутник», «подвійний квадрат», «катамаран», «птах», «жаба».
У багатьох базових форм існує кілька варіантів складання. А «риба», «катамаран», «птах» і «жаба» мають по дві форми - довгу (розгорнуту) і коротку (зігнуту).

Базова форма «млинець» (Blinz base)



Базова форма «Риба» (Fish base)



Базова форма «Катамаран» (Katamaran base)



Базова форма «Водяна бомба» (Water bomb base)



Базова форма «Подвійний квадрат» (Square base)



Базова форма «Птаха» (Bird base)



Базова форма «Жаба» (Frog base)



Дидактичні матеріали

Технологічні картки « Новорічна феєрія»

  • Паперова аплікація. рамка для світлин « Сніговик»

Інструменти та матеріали: папір кольоровий, картон білий та кольоровий, нитка,ножиці, клей, простий олівець, ніж канцелярський, фото в майбутню рамку.

  • Вибираємо аркуш цупкого білого картону потрібного формату. Користуємося готовим шаблоном, обводимо олівцем на зворотному боці картону основу. Ножицями вирізаємо основу рамки . На місці майбутньої світлини

( найширша частина сніговика ) надріз робимо не до кінця , залишаючи вершню частину для підтримки світлини

  • За шаблонами виготовляємо відеречко , очі, рот, ґудзики , щічки ( кружечки однакового діаметру , які для очей та рота розрізаємо навпіл). Взуття ( ромб) - кріплення для світлини, наклеюємо перегнувши картон навпіл з нижнього боку основи. Приклеюємо відеречко завбачливо підставивши нитку – підвіску.

  • Майбутній ніс – морквину виготовляємо з помаранчевого або червоного паперу . За формою ця деталь - трикутник, яку ми скручуємо в конус.

  • На основі в місці кріплення морквини робимо ножем надріз та вставляємо куточки конуса. Із зворотного боку куточки підклеюємо.

  • Для декорації основи виготовити сніжинки маленького розміру блакитного, синього, білого кольорів з паперу та блискучі з фольги.

  • На сніговичка можна прикріпити і паперовий шарф. Ось і готова рамка для новорічних світлин!





  • Технологічна картка .Паперова пластика

«Зірка – сніжинка»
На відміну від традиційних сніжинок-витинанок, які клеять на вікна, наша буде об'ємною - її ви зможете підвісити під стелею у кімнаті. Зірку-сніжинку пропонуємо створити з допомогою техніки кусудама - це напрямок в орігамі. Дивлячись на остаточний результат, ви не повірите, наскільки це просто і цікаво!

Матеріали та інструменти: шість аркушів білого офісного паперу А-4, ножиці, лінійка, олівець,  клей.

  • З кожного аркуша вирізаємо квадрат: для цього беремо аркуш за один з кутів коротшої сторони і прикладаємо до протилежної довшої сторони. Згинаємо. Зайвий прямокутник відрізаємо.



  • Наш квадрат, складений по діагоналі у трикутник, ще раз згинаємо в один трикутник. На ребрі трикутника, що не є згином, робимо три мітки олівцем, якими ділимо сторону на чотири рівні відрізки. Це приблизно 3,75 см



  • По цих мітках робимо три надрізи, паралельні до іншого ребра нашого трикутника, не доходячи до самого кінця. Після цього розкладаємо наш квадрат і готуємо клей. Ним ми починаємо склеювати трикутнички, що з'явилися в результаті надрізів.



  • Зверніть увагу: перші смужечки ви склеюєте в один бік, наступну пару - в інший, третю - знову в протилежний, і четверту - знову в інший бік.



  • Після цього з допомогою клею скріплюємо наші шість променів зірки-сніжинки за хвостики, а потім між собою як показано на фото.

Готову сніжинку можна на нитці підвісити під люстру або у проході в дверях. Крім того, їх можна зробити різнокольоровими. Фантазуйте, прикрашайте свої домівки - свято вже зовсім скоро!

  • Технологічна картка

«Новорічна витинанка - сніжинка»

Матеріали та інструменти : кольоровий папір, ножиці , канцелярський ніж, схеми витинанок, копірка.

  • Квадратний аркуш тонкого паперу складаємо по діагоналі кілька разів

  • Через копірку наносимо малюнок майбутньої витинанки -сніжинка.

  • За допомогою ножиців та ножа вирізаємо.

Схеми та готові вироби















  • Технологічна картка

«Новорічна сніжинка», «Різдвяний ангел»

квілінг

Матеріали та інструменти : білий папір, ножиці ,лінійка,простий олівець канцелярський ніж, схеми робіт , копірка, клей.

  • Аркуш білого паперу А4 розбиваємо на відрізки однакової ширини ( 0,5- 1- 1,5 см ). Та розрізаємо аркуш на смужки з вужчого боку.

  • На основу ( шило, зубочистка) тісно намотуємо смужки паперу. Надаємо деталі потрібного розміру та форми розпускаючи та притискуючи в потрібних місцях. Фіксуємо кінці паперу клеєм

  • Через копірку наносимо малюнок майбутнього виробу на картонну основу.

  • За допомогою клею приклеюємо деталі в зазначених місцях .ось і новорічна листівка. Коли ж деталі скріпити між собою без основи, це буде ялинкова прикраса.

Готові вироби






  • Технологічна картка

Новорічна іграшка “Ялинка”

Матеріали та інструменти: для виготовлення цієї новорічної прикраси нам буде потрібно декілька аркушів зеленого паперу, клей та ножиці, простий олівець , лінійка, нитка для кріплення.

Аркуші є кольорові тільки з одного боку. Тому ми перевернули його білою стороною, для зручності. Креслимо два кола і ділимо їх на дванадцять рівних секторів. Вирізаємо більше коло.

  • Розрізаємо кожен із секторів до початку другого кола. Кінці кожного сектора звертаємо конусом і склеюємо сторони. В результаті у вас вийде ось така об’ємна дванадцятикутна зірочка. Креслимо заготовку для другої зірочки. Ми зменшили число променів до восьми. Ви ж можете як і раніше працювати з дванадцятьма променями, або наслідувати наш приклад і зробити вісім. Пам’ятайте, що клеєння конусів вузьких променів вимагає терпіння та акуратності. Саме для спрощення цієї процедури і, враховуючи, що наша майбутня ялинка буде мати невеликі розміри ми зменшили кількість променів. У четвертій і п’ятій зірочках ми знову зменшили число променів, вже до чотирьох. На верхівці новорічної ялинки в нас буде звичайний конус.



  • Починаємо будівництво ялинки. Тут є кілька варіантів. Можна насаджувати зірочки на клей, можна на дріт, а можна на ниточку. Ми зупинилися на останньому варіанті, так як будемо вішати ялинку як прикрасу.



  • Технологічна картка

«Новорічна витинанка»

Матеріали та інструменти : кольоровий папір, ножиці , канцелярський ніж, схеми витинанок, копірка.

  • На папір з зворотного боку через копірку наносимо малюнок майбутньої витинанки.

  • За допомогою ножиців та ножа вирізаємо.

СХЕМИ




Схожі:

Керівництво ПТ «ПРОСТИЙ КРЕДИТ»
Повне товариство «ПРОСТИЙ КРЕДИТ» ОВЧАРЕНКО І КОМПАНІЯ-ЛОМБАРД» далі по тексту Товариство
Тема: Зведені таблиці
Зведена таблиця та Зведена діаграма у групі Таблиці на вкладці Вставлення. Майстер зведених таблиць і діаграм також доступний; за...
Зведена таблиця – це засіб аналізу і обробки даних. Зведені таблиці дають змогу
Щоб створити зведену таблицю слід виконати команди «Сводная таблица» та «Сводная диаграма» у групі «Таблицы» на вкладці «Вставка»....
Замовник і Виконавець погоджують вид розміщення, терміни і кількість реклами
Виконавець виставляє рахунок (по e-mail або факсу). Замовник оплачує рахунок і повідомляє про факт оплати Виконавцеві
Замовник і Виконавець погоджують вид розміщення, терміни і кількість реклами
Виконавець виставляє рахунок (по e-mail або факсу). Замовник оплачує рахунок і повідомляє про факт оплати Виконавцеві
П. К. Ліневич, завідувач інформаційно-методичного центру
Мета реалізації програми – це створення сприятливих умов для реалізації індивідуальних особливостей старшокласників, їхніх інтересів...
Уроку математики у 6 класі Тема: Коло. Довжина кола
Добрий день, діти. Зараз урок математики. Сьогодні для роботи на уроці нам необхідні зошит, ручка, лінійка, циркуль та нитка, паперова...
У дворі чи на шкільному На дорозі поводитись Під час руху людей подвір’ї...
«куточків». Хочеться, щоб матеріал був цікавий, яскравий, пізнавальний і, головне доступний кожній дитині
Учбова програма з Грецької мови для 4-го класу заочного сектору Почаївської Духовної Семінарії
Депоненційні дієслова; 1 Кон­струкція UPO+C. Дієслова з префіксом Простий минулий час /Імперфект
2. ОРГАНІЗАЦІЯ ГРОШОВИХ РОЗРАХУНКІВ
Ключові терміни і поняття: ПЛАТІЖНЕ ДОРУЧЕННЯ, ПЛАТІЖНА ВИМОГА-ДОРУЧЕННЯ, АКРЕДИТИВ, ЧЕК, ПРОСТИЙ ВЕКСЕЛЬ, ПЕРЕКАЗНИЙ ВЕКСЕЛЬ, ТРАСАНТ,...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка