Урок- проект


Скачати 116.38 Kb.
Назва Урок- проект
Дата 19.04.2013
Розмір 116.38 Kb.
Тип Урок
bibl.com.ua > Туризм > Урок
Урок- проект,

дослідження різноманітності рослин Черкащини

на тему:

Зелене диво рідного краю ”

Мета:

  • Мета нашого дослідження - зібрати і опрацювати інформацію про різноманітність рослин на Черкащині

  • Наше дослідження буде тривати місяць у результаті чого ми представимо до вашої уваги результати дослідження


План наших дій:

  • Перше, що нам треба зробити – це спланувати роботу по дослідженню, що допоможе дізнатися про цікаві факти рослинного світу.

  • Далі ми маємо розділитися на групи для проведення досліджень.

  • Ми повинні правильно провести досліди росту і розвитку рослин з насіння.

  • Також повинні навчитися працювати з літературою та з технічними засобами навчання

З уроків природознавства ми дізналися:

  • Що Земля гарна будь - якої пори року.

  • Що природа її різноманітна

  • Що кожний куточок красуні Землі неповторний і прекрасний

Ми вирішили з’ясувати ці твердження
Природа – це казка,яку треба читати серцем ”


Для того, щоб це підтвердити , ми вирішили об’єднатися в групи:


І група - “ Науковці ”

Знайомство з науковими фактами флори.

ІІ група – “ Дослідники ”

Знайомство з умовами росту і розвитку рослин.

ІII група – “ Юні митці ”

Створення малюнків на тему:

“ Первоцвіти нашої місцевості “,

“ Виготовлення композицій з природного матеріалу ”

ІV група – “ Охоронці природи ”

Знайомство з рідкісними рослинами нашого краю ”


І група - “ Науковці ”
У сльозу, і в час негоди,

І в погоду, друже мій,

Серцем слухати зумій

Звуки рідної природи,

Звуки – дивні голоси

Незвичайної краси
Здійснили мандрівку в царство рослин Черкаської області, побували в річках, в лісах і на болотах, познайомилися з розмаїттям рослин, що оточують нас усюди. Мандрувати нам допомогли : довідкова література, Інтернет, таблиці , енциклопедії, атласи .

Учні цієї групи гортаючи сторінки наукової літератури підготували цікаві факти найбільш відомих рослин нашої місцевості. Чому ці рослини називають так а не інакше, їх історичне минуле.

Царство рослин

Важко переоцінити роль і значення рослин у житті планети та людства. Їхня загальна маса у біосфері Землі досягає 1850 млрд. т. Щорічно вони створюють 170 млрд. т. органічної речовини (у 25 разів більше, ніж щорічно видобувають вугілля і нафти в усіх країнах разом). Рослини підтримують постійний газовий склад атмосфери на планеті, забезпечуючи життя всіх земних створінь. Рослини дають усе, без чого не могла б існувати сучасна цивілізація: житло, меблі, одяг, ліки, папір та багато іншого. Вони також годують нас, тамують спрагу, обігрівають і захищають від пекучого сонця.

Разом з тим люди дуже погано знають зелене царство й особливості життя рослин, хоча вивчають їх здавна. «Батьком» ботаніки — науки, яка вивчає рослини, вважають давньогрецького вченого Теофаста (він жив у 372–286 роках до нашої ери). Саме він уперше спробував систематизувати рослини.

Зараз на Землі відомо понад 500 тисяч видів рослин. Досить різноманітна і флора Черкащини. Рослинність області характеризується поєднанням флори лісостепової і степової зони. Серед деревних порід у лісах переважають дуб, ясен, сосна, граб, вільха, липа, клен, береза, тополя. Серед кущів поширена ліщина, калина, шипшина, терен, черемха, бузок. Степова рослинність представлена багаторічними травами. В заплавах річок та заболочених місцевостях переважає вологолюбиве різнотрав'я.

Кожна рослина – це фабрика кисню, необхідного для життя. Кисень виробляють зелені листки рослин. Дерева і чагарники дають плоди. Більшість плодів їстівні, але деякі – отруйні.

Найбагатшою на Черкащині є флора Уманського Національного дендропарку «Софіївка». Тут росте понад 2000 видів дерев і кущів (місцевих і екзотичних), серед них: болотяний кипарис, сосна Веймутова, тюльпанове дерево, платан, гінкго, смерека та багато інших.

Таксодіум, таксодій або кипарис болотний — дерево родини хвойних та кипарисових. Росте 30–45 м заввишки з вузькопірамідальною формою крони в молодому віці і широкопірамідальною, інколи розпростертою — в зрілому. Хвоя м'яка, світло-зелена, пір'ястогребінчаста, на зиму опадає разом з вкороченими пагонами. Його батьківщина — південний схід Північної Америки. Росте на вологих піщаних і глиняних ґрунтах, на берегах річок і на болотах з добрим дренажем. Таксодій є світлолюбною, швидкоростучою рослиною, живе до 500–600 років. Трапляються окремі дерева, вік яких досягає до чотирьох-шести тисяч років.

Сосна Веймутова — дерево родини соснових, з зеленувато-сірою корою, тоненькою, м'якою, майже сріблястою хвоєю, що розташовується на пагоні пучками по п'ять штук.Походить з Північної Америки, де досягає 75 м висоти. В Європі дана культура вирощується понад 260 років.Дерево швидко росте і невибагливе до ґрунтів.

Платан — невеликий рід дерев, що походить з північної півкулі, єдиний сучасний рід родини платанових. Це великі дерева висотою до 30-50 м, листопадні, що у дикому вигляді зазвичай ростуть в прирічкових та інших вологих районах, хоча відносно стійки до засух, якщо вирощуються у віддаленні від струмків та річок. Гібридний лондонський платан особливо добре адаптується до міських районів. Має циліндричну форму, із зеленувато-сірою корою, що відшаровується. Листя чергується, пальчасто-лопатеве, на довгих черешках. Плід — складний горіх, що залишається на дереві всю зиму і навесні розпадається на окремі горішки, що розносяться вітром.

Гінкго, гінкго дволопатеве або священне дерево — найстаріший вид нашої планети, що зберігся до наших днів. Виникло від первісних голонасінних дерев приблизно 300 млн. років тому, і є пращуром сосни та ялини. Замість хвої у нього віялоподібні листки.

Гінкго дволопатеве є пам'яткою природи світового значення і занесене до Червоної книги світу
Найстаріше дерево України, ще відоме як «Дуб Залізняка» росте на території урочища Холодний Яр на Чигиринщині, науковці вввжають що йому близько 1400 років. Він входить до десятка наймогутніших дерев Європи. Ще у 10 столітті князь київський Святослав зупинявся у його затінку, ідучи на половців. Уже тоді дуб вважався старим і поважним деревом. Зараз його розміри вражають: крона висотою з десятиповерховий будинок, стовбур ледве можуть обхопити сім людей. Кажуть, якщо доторкнутися до нього і постояти так кілька хвилин, отримаєш частинку сили і мудрості предків. Тому останні два десятиліття ця дивовижна природна пам’ятка вкрай популярна.
Рослини — єдині на землі організми, які здатні синтезувати органічні речовини з неорганічних за допомогою сонячної енергії і виділяти при цьому необхідний для життя кисень. Таким чином, вони становлять первісне джерело їжі, енергії й газообміну для всіх інших форм життя на Землі.

Близько тисячі різних трав утворюють зелений килим нашої Черкащини. Вони прикрашають та захищають від руйнування грунт. Ними ласують тварини.

Диво природи - життя

Багато трав нашої місцевості мають лікувальні властивості. Вони є природною аптекою, що дають нам життя. Здавна наші люди використовували їх для лікування. Ліки з трав є в кожній аптеці.

Звіробій звичайний - лікарська, фітоцидна,харчова, отруйна рослина.

Настій звіробія використовують для лікування стоматитів,гайморитів, молочниці у дітей, також при безсонні, епілепсіях,паралічах. Відваром трави миють дітей при діатезах,туберкульозі шкіри, при висипах, наривах. Корені рослини застосовують при дизентерії та туберкульозі кісток.

Кропива дводомна - багаторічна трав’яниста рослина. Лікарська, вітамінозна, харчова, косметична рослина. З листків кропиви готують відвари , порошки, які рекомендують при легеневих, кишкових кровотечах. У ветеринарії кропиву використовують як зовнішній засіб при лікуванні гангрени і гнійних ран. Траву рекомендують для культури як кормову рослину. Вона дає урожай сіна по 50-70ц/га. З кропиви добувають і тонке еластичне волокно, придатне для виготовлення тканин, Мішковини, вірьовок, риболовних сіток. Костриця придатна для виробництва паперу. Як косметичну рослину відвар Кропиви застосовують проти облисіння і для поліпшення росту волосся
Веселка в саду
І барвінком, і рутою

І рястом квітчає

Весна землю, мов дівчину

В зеленому гаї…

Т.Шевченко

Україна – зелена країна. На її просторах ростуть різні дерева та кущі, трав’янисті рослини.

Яких тільки трав’янистих рослин немає! Серед них найбільше приваблюють око тварин і людини, рослини з яскравими квітами . Людина може посадити квіти за кольорами так, щоб вони утворювали різні візерунки. Наприклад, можна виростити квітковий годинник або килим. А можна квіткову веселку. Добре порівняти її з веселкою в небі, яка з’явилася після дощу. То будуть дві чудові картини, створені людиною і природою.

Квіти – радість очей

Квіти прикрашають наше життя, роблять його святковим. У селах і в містах квіти завжди поряд з нами. І на клумбі, і на підвіконні та в букетах вони зачаровують нас красою, приваблюють пахощами, вражають неповторними формами і кольорами.
Рослини - творці кисню

Спасибі людям, що зростили ліс:

За всі дуби, ялинки в пишнім гіллі

І за красу отих зелених кіс,

В яких стоять гнучкі берізки білі.

М. Познанська
На просторах нашої місцевості ростуть різні дерева та кущі, трав’янисті рослини.

Зарості кущів називаються чагарниками. Кожна рослина – це фабрика кисню, необхідного для життя. Кисень виробляють зелені листки рослин. Дерева і чагарники дають плоди. Більшість плодів їстівні, але деякі – отруйні.
Отруйні рослини:

  • Паслін червоний;

  • Вовчі ягоди;

  • Беладонна;

  • Паслін чорний.



Їстівні:

  • Барбарис;

  • Малина;

  • Глід;

  • Шипшина;

  • Смородина;

  • Порічки.


ІІ група “ Дослідники ”
Живемо на Землі,

Забуваємо з вами :

Незліченні скарби

Поряд, в нас під ногами.
Кожна рослина по своєму цікава і загадкова. Рослинний світ , як і всі живі організми здатні народжуватися , дихати , живитися, розмножуватися і відмирати. Так , як рослинний світ загадковий, тому однією з загадок є розмноження. Рослинний світ різноманітний, тому й розмноження різне : спорами, листками, цибулиною, живцями, вусами, відводками , насінням.
Проростання насіння
Нашу групу зацікавило, як можуть із маленької насінини вирости велика рослина. Тому працюючи місяць ми переконалися, що для проростання насінню необхідні вода, тепло і повітря. Під час проростання насіння спочатку з’являється маленький корінець, а потім стебельце з двома листочками, що називається проросток. Потім цей проросток потрібно висадити в грунт .

Земля турботу любить
Працюючи з дослідами ми переконалися, щоб рослина добре росла і розвивалася, їй потрібні поживні речовини, вода, повітря, тепло і світло. На перший погляд рослини здаються нерухомими. Насправді це не так. Провівши досліди ми переконалися, що рослини рухомі. У рослин ростуть корені, стебла, листки, квітки, плоди
Земля – наша мати, всіх годує
Таких степів ніде немає,

Аж небо губиться в хлібах.

Вже тато з поля повертає,

Розтьохкався на вишні птах,

І сипляться зірки на хату,

Як зерна, вирощені татом.

В. Мелещенко
Рослини, які людина вирощує, щоб одержати з них різні продукти, називають культурними.

Зернові культури – пшеницю, жито, кукурудзу, ячмінь, гречку, овес переробляють на борошно і крупи.

З олійних культур – соняшника, кукурудзи виробляють олію.

Технічні культури також слугують людині: з цукрового буряку виробляють цукор, з льону – тканини.

Всі ці рослини проростають з насіння, але кожна насінина проростає не одночасно

Як виростити нову рослину з насінини?

Проводили досліди у класі. У вологий грунт висівали насіння квасолі,

кукурудзи, перцю, буряка також висаджували цибулю. Кожна насінина зверху вкрита міцною шкірочкою. А під нею знаходяться маленькі корінець, стебельце, листочки та дві дольки з поживними речовинами. Проростки з’явилися в кожної рослини по різному. Найперший проросток з’явився у квасолини, а найдовше проростало насіння перцю. Проводячи досліди ми

Переконалися, необхідними умовами росту і розвитку рослин потрібні

поживні речовини, вода , повітря, тепло і світло.

Досліди проводили з насіння таких рослин:

Буряк;

Перець;

Кукурудза;

Цибуля.

III група «Юні митці»
Роботи юних митців”
Першу частину періоду праці над проектом юні митці малювали малюнки рідкісних рослин нашої місцевості, які занесені до Червоної книги України.

Виготовлення композицій з рослинних форм
Вироби з природного матеріалу
Другу частину періоду праці над проектом, юні митці виготовляли

композиції з рослин.
ІV група – “Охоронці природи”

Людина, як Землі хазяїн

Скарби повинна охороняти,

І навіть рослини треба

Із розумом витрачати.

Група “ Охоронці природи “ працюючи над проектною роботою знайшли відповіді на питання: Чому зникають рослини ?

Бездумно нищать рослини люди. Рвуть квіти , несуть з лісу оберемками продають букетики, які згодом викидають. Сумно. Коли ж замисляться люди й припинять нищити окрасу природи – не зриватимуть? Надія на майбутнє .

Нам разом на Землі цій жити

Любить і мріять, будувать , творить,

Щоб зберегти її ми мусим щось робити,

Ми мусим діяти – не тільки говорить

Іноді ми шукаємо незвичайні явища у далеких мандрівках, серед чужих пейзажів та екзотичних рослин. Проте чимало цікавого можна спостерігати в природі, яка оточує нас. Навіть звичайні та поширені види рослин стають дивовижними, якщо ближче познайомитися  з ними. Чи знаєте ви, наприклад, що переважна більшість рослин здатна рухатись? Так, ми не помилились, саме рухатись. А що ви могли б сказати про вміння рослин передбачати погоду? Є серед них мандрівники, які щороку рушають у далеку путь; є хамелеони, що здатні міняти колір; є химери, які дивують нас виглядом.

Найбільше рідкісних і зникаючих видів відомо серед квіткових, чи покритонасінних рослин. Їх у флорі України близько 500... Особливої уваги заслуговують ендеми і релікти, що високо ціняться в історичній географії — вони допомагають пізнавати шляхи становлення і розвитку тієї чи іншої флори. Ендемічні види, зокрема перлові волошки, заворожують своєю оригінальністю і цінні тим, що ніде більше у світі подібних їм немає. Реліктовим видам властива багата генетична спадщина... Цим самим вони цікаві як для науки, так і для практики, зокрема для селекції рослин. Всі зникаючі види рослин — надзвичайно цінні об’єкти для подальшого їх вивчення і дослідження.
Рослини нашої місцевості просять охорони”

  • Лілія лісова;

  • Зозулині черевички;

  • Тис ягідний;

  • Півонія тонколиста.



Закон на сторожі природи
У Конституції України – Основному Законі нашої держави – у статті 66 зазначено, що кожен зобов’язаний не завдавати шкоди природі, культурній спадщині.

На нашій планеті стає все менше і менше видів рослин і тварин. Це турбує людей…

Тому в 1948 році було створено Міжнародний союз охорони природи та природних ресурсів ( МСОП).З того часу почався системний збір даних про рослин і тварин, яким загрожує небезпека зникнення. У 1966 році вперше побачила світ Міжнародна Червона книга , в ній наголошено: Кожна країна несе моральну відповідальність перед людством за збереження скарбів своєї природи.

Червону книгу України засновано в 1976році.


А придивись, будь ласка,

У лісі всюди казка.

Вона блукає лісом.

Прислухайся, будь ласка,

У лісі всюди казка
В народі кажуть, що кожна людина у своєму житті повинна посадити дерево.

Де б ви не були, ви повинні завжди пам’ятати:

  • Кожен зелений листочок, кожна травинка виділяє у повітря кисень. Без нього немає життя. Не топчи і не рви рослини даремно.

  • Найгарніша квітка та, що квітує там, де зросла. Не губи її!

  • Невеличкий скромний букет квітів говорить про те, що ти свідома, добра бережлива людина.

  • Щоб згубити молоде дерево, потрібна хвилина, а виростити – роки. Не ламай черемху та інші кущі! Природа щедра до нас. Усе, що ми маємо,- від неї, то відплати ти їй своєю добротою, увагою, і вона буде щедрою.

Все , що цінуємо в житті,

Ми для нащадків маєм зберегти!

Схожі:

УРОК-ПРОЕКТ З ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ В 11 КЛАСІ «ОЛІМПІЙСЬКИЙ УРОК»
Мета і завдання проекту: Розширити й узагальнити знання учнів що до вивчення історії розвитку олімпійського руху, його ідеалів та...
УРОК У «ДІЛОВА ГРА»
Мета ділової гри поглибити та розширити діапазон знань учнів, формувати діловий стиль спілкування у практично-професійній діяльності....
Урок – проект «Охорона рослин рідного краю» у 1 класі Мета проекту
Мета проекту: виховання бережливого ставлення до природи, бажання охороняти і примножувати її багатства і красу
Виконання певних дій у певній послідовності, проміжного контролю...
Будь-який проект передбачає унікальність свого результату,якщо цей результат уже досягається іншими, такий проект не варто навіть...
Комплекс №49 „Надія” Проект, спрямований на розвиток і реалізацію...
Проект, спрямований на розвиток і реалізацію творчого потенціалу учнів у сфері дослідницької діяльності
Конкурс «Марафон-проект» Проект у номінації «Духовність народжується від духовності»
Дмитро Павличко – один із провідних сучасних українських поетів. Відтоді, як з’явилася перша його збірка поезій «Любов і ненависть»...
Урок по темі «Тварини. Охорона тварин»
Вч.: Сьогодні у нас незвичайний урок, тому що ми поєднаємо урок природознавства з уроком англійської мови. А щоб урок минув приємно,...
Проект PR -Відділу Студентської Ради НТУУ «КПІ»
Школа Ораторського Мистецтва – це проект PR-Відділу Студентської Ради НТУУ «КПІ», покликаний створити необхідні умови для студентів...
Проект Ліги старшокласників «Сім духовних святинь малої Батьківщини»
Батьківщини (надалі – проект) здійснюється під керівництвом Головного управління освіти і науки облдержадміністрації спільно з обласним...
Сучасний урок: основні вимоги щодо підготовки та проведення
Вони стверджували: «Урок як форму організації навчання придумав Я. А. Коменський ще чотири століття тому. Отже, урок – це архаїка....
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка