Творіть добро, щоб кращим став цей світ А ми живі, нам треба поспішати Зробити щось, лишити по собі…


Скачати 349.61 Kb.
Назва Творіть добро, щоб кращим став цей світ А ми живі, нам треба поспішати Зробити щось, лишити по собі…
Сторінка 1/4
Дата 08.04.2013
Розмір 349.61 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Туризм > Документи
  1   2   3   4
Єременко К.М.,

заступник директора Завадівського НВК

Корсунь-Шевченківської районної ради
Творіть добро, щоб кращим став цей світ
А ми живі, нам треба поспішати

Зробити щось, лишити по собі…

Л.Костенко
Народна педагогіка стверджує: «Дивись. Не забудь: Людиною будь!»

Хоч і сказані ці слова давно, проте не втратили свого значення і понині. Швидше, навпаки – сьогодні вони набули особливої актуальності.

Усі мають зрозуміти, що життя прожити лиш для себе, осібно – то порох, що розвіється безслідно. Лише стремління до сяйва, високих ідеалів добра, справедливості, прагнення допомогти людям, бути їм потрібним, бути справедливим – ось що робить людину значною.

На цих загальнолюдських цінностях добре знається педагогічний та учнівський колективи Завадівського НВК. Пророчими для нас стали слова О.А.Захаренка:

«Якщо хочеш змінити світ на краще, зберегти його чисту красу, незайману святість, почни це робити з себе. І не завтра, а сьогодні, з цієї хвилини!» І цей заповіт став гаслом діяльності учнівського та педагогічного колективу. Бо добре усвідомлюють, що кожен з нас повинен бути творцем тільки доброго, носієм вічного і тоді в світі побільшає добра.

У центрі педагогічної, батьківської, громадської уваги ми ставимо її величність – Дитину, яка повинна виховуватися на загальнолюдських цінностях: добра, справедливості, любові, толерантності, порядності, поваги до Батьківщини, матері й батька, до знань і скарбниці знань – книги.

Класні керівники й класоводи практикують у своїй діяльності уроки Краси, Шляхетності, Мудрості, де стверджується думка про те, що краса – це божественний розчерк, проводять заняття в зеленому класі, де привчають дітей бачити голубе небо, радіти пахучій квітці і дякувати за неї Бога, як за чашу благословення.

Екскурсії на лоно природи, уроки Гармонії, свята квітів, свято урожаю активізують прекрасне в душах дітей, облагороджують собори дитячих душ, сіють розумне, добре, вічне.

Серед загальнолюдських цінностей особлива увага належить соціальній справедливості. У школі проводяться щотижня в кожному класі години спілкування як районні, так і шкільні. Проходять вони за новітніми технологіями: у формі тренінгів, КВК, захисту учнівських ідей, брейн-рингів. Цікаво і змістовно проведені години спілкування «Закони життя», «Що таке доброта?», «Вчись бачити красу світу», «Який слід залишиш після себе, дитино?», «Краса творить радість».

А скільки радості нашим вихованцям приносять уроки етики «Регата ввічливості», «Подорож до країни Доброти», «Дерево дружби», «Дзеркало краси», «Етичний кодекс класу».

Школа живе своїм проектом добротворення «Живімо за законами добра і краси», який вчить жити за своїми законами, правилами, вивчати традиції своєї місцевості.

В кожному класі – кабінеті створено куточок добрих справ. І маленький учнівський колектив включається в різні акції. Це і «Подаруй посмішку матусі», «Посади сад», «Подарунок ветерану», «Моє рідне село», «Збережи пташину» та інші. В кінці року проходить захист проектів.

Стало доброю традицією щороку здійснювати походи по рідному краю, екскурсії до Умані, Києва, Звенигородки, Кирилівки, Шевченкового та музею Корсунь- Шевченківської битви. Під керівництвом вчителів української мови Царенко В.В. та Кузки Н.І. видано добірку учнівських творів «Звідки починається добро…», а учні 5-6 класів виготовляють буклети з казками про добру Фіалку та злого Будяка.

Вся система виховних заходів спрямовується на формування духовності, виховання учнів як громадянина, патріота своєї землі. Вихованню в учнів почуття патріотизму, шани і поваги до ветеранів війни, воїнів-афганців, миротворців, які є випускниками нашої школи сприяють уроки мужності, уроки-спогади, уроки-пам’яті.

Педколектив постійно ставить перед собою завдання навчити кожну дитину, а через неї і членів сімей зберігати і зміцнювати своє здоров’я. Атмосфера в школі доброзичлива, кожна дитина почуває себе комфортно, знаючи, що в школі їх чекає не лише повсякденна навчально-пізнавальна праця, а й щоденний сюрприз, досягнення, відзнака. «Я люблю свою школу, бо мені тут хороше», «В школі, як у домівці», «О школо моя, моя радосте, ти дала мені знання, навчила любити батька й неньку, чути запах квітки, слухати спів солов’я», - ось уривки з дитячих творів про свою стареньку альма-матір.

Територія школи обсаджена туями, які є чудовим профілактичним засобом проти легеневих та бронхіально – астматичних захворювань у дітей. Ходи, сиди, бігай серед них і одержуй заряд здоров’я, непомітно, але таку необхідну порцію ліків.

Особлива увага приділяється вивченню правил збирання і застосування лікарських рослин.

Чудовим ландшафтом біля школи є поляна лікарських рослин. І чого там тільки немає: і календула, і ромашки, і фіалки, і чорнобривці, і м’ята, і меліса, і кануфер, і ехінацея. І тут знову праця учнівського і педагогічного колективу. Закладено горіховий сад, сосновий бір, красується самшит та пнуться високо вгору вічнозелені ялини-красуні.

З ранньої весни до морозів подвір’я школи буяє різнобарвними квітами, за якими доглядають діти, бо саме в праці – краса і затишок шкільного подвір’я. Навесні біля школи педагогічним і учнівським колективом буде висаджено березовий гай.

Традиційно в школі проводиться тиждень екології, який починається Днем довкілля і закінчується Днем Землі. Учні школи постійно беруть участь у акціях «Чисте джерельце», «Птахи- наші друзі», «Підгодуймо лебедів». Учнями школи щороку розчищаються джерела на території села, руками вчителів та класних колективів створено два альпінарії, дитяче містечко.

Гордістю школи є команда юних тенісистів, які є чемпіонами першості з настільного тенісу в районі та області. Бо твердо знають, якщо хочеш бути здоровим, красивим, сильним – займайся спортом.

І всміхається сонечко, і дзвенить дзвіночок, і пробивається джерельце добрими справами завадівських школярів.

Даруй краплину добра всьому живому на землі. І негаразди щезнуть.

Посади квітку, скажи добре слово, вшануй старшу людину, захисти тварину…

Почни з найменшого – і добра у світі побільшає. Бо людина у цьому світі лиш добро повинна творити.



Живемо за законами добра і краси
Паспорт проектної роботи
Керівник проекту: К. М. Єременко, вчитель української мови та літератури Завадівського навчально-виховного комплексу загальноосвітньої школи I – III ст. Корсунь-Шевченківського району
Форма проведення : рік творчої реалізації педагогічних ідей О. А. Захаренка

Проектний девіз : «Полюби красу душею,

Рідний край свій обдаруй,-

З добротою в серці, з нею,

В даль прийдешню помандруй…»

Мета проекту:


  • Ознайомити учнів із Законами доброти, честі, справедливості;

  • Формувати у школярів найвищі людські цінності: ввічливість, милосердя, людську гідність, чуйність, любові і поваги до ближнього;

  • Викликати бажання діяти і підпорядковувати свої дії принципам моралі «Твори добро, красу і радість»;

  • Виховувати почуття людської гідності, бажання духовно вдосконалюватися;

  • Розвивати творчу уяву, мислення, пізнавальний інтерес.

Очікувані результати:

  • Формування активної життєвої позиції;

  • Прагнення творити добро;

  • Вдосконалювати навички працювати самостійно з додатковою літературою;

  • Бути дослідниками, вміти робити захист свого проекту.


«Для того, щоб створити щось красиве, треба нести красу в душі»

О. А. Захаренко

Актуальність проекту
У духовній красі людини найціннішими,безумовно є людяність,лагідність,милосердя, ввічливість, доброта.

В житті ми зустрічаємось з красою і підлістю,радістю і горем. Чому ж в такому гарному світі існує зло,байдужість,жорстокість? Чому ми не вміємо прощати одне одному, захистити один одного, допомогти один одному? Невже світ не без добрих людей і наповнений тільки Злом? Чи залишимо ми добрі сторінки нашого життя?

Це залежить від нас.

«Добро й краса-вони врятують світ».

Людина прийшла у цей світ,щоб творити добро і добру пам'ять залишити по собі. Кожен новий день повинен розпочинатися з добрих побажань один одному,і легкокрилою піснею благословлятися на добрі справи,на благо і добро нашої України.

І зараз, і у майбутньому ми хочемо бачити дітей творцями прекрасного,людьми з красивими душами і високими помислами. Щоб вони відкрили чарівні двері свого серця-двері добра та довіри.
Краси й Добра єднання нехай буде всюди.

І стане менше горя й бід.

Бо недарма казали мудрі люди:

Добро й Краса - вони врятують світ.

Реалізація проекту

Добро – не наука, воно – діє.

Квітне красою у нашім житті.

( Н.Віргуш)
Проблема:
1.Як ви розумієте слова: доброта, добро, милосердя?

Відповідь обґрунтувати.

2.Хто отримує більше задоволення: той, хто робить добро, чи той, кому його роблять?

3.Як пояснити біблійний вислів: «Ліва рука не знає те, що робить права».

4.Що перемагає добро чи зло?

5.Чи є у вас бажання допомогти людині?

6.Чи завжди ви допомагаєте людям?

7.Чи всі люди на сьогодні потребують допомоги?

8.Чи потрібно допомагати бездомним тваринам, хворим дітям, пенсіонерам, інвалідам, дітям, що живуть у дитячих будинках?

( відповідь обґрунтувати)

9.Чи важко буває стримати себе, аби не сказати поганого, злого слова?

(Аналіз результатів підводиться на годині спілкування)
Підведення підсумків опитування

Шляхи допомоги:

Робота волонтерського загону «Відкриті серця».

Співпраця з органами сільського самоврядування.

Збір благодійних внесків.

Співпраця з благодійним фондом.
Старт проекту

Операція «Допоможи ближньому»,«Пам´ятники та обеліски», «Повір у себе», «Затишок», «Подаруй людям радість».

Акції: «Школа - моя красуня», «Подаруй життя книзі», « Найкраща клумба»,

«Турбота», «Ветерани живуть поруч», «Подаруй книгу бібліотеці», «Живи, книго»

Свята: «Відчини своє серце добру», «Добро й Краса - вони врятують світ»,

«Людина – творець добра», Немає вищої святині, ніж чесне сяйво доброти».
Проведення конкурсів учнівських творів на теми: «Звідки починається добро?», «Закони життя», «Що таке доброта?», «Краса промовляє добрими ділами», «Добро плекатиму, то й красиву душу матиму».

Проведення конкурсів віршів «Людина починається з добра»

Конкурс малюнків «Добро починається з тебе»

Проведення Уроків доброти і милосердя, виховних заходів, годин спілкування «Істинна доброчинності», «Любов і доброта – ідеали справжньої людини», «Чому красива людина завжди добра», «Милосердя й доброта – людства два крила», «Розпізнай добро і зло».
У кінці року проходить захист шкільних проектів добротворення «Побудуй життя із добрих справ»
Кодекс громадянина - добротворця

  • Живімо за законами добра і краси

  • Вчимося шанувати працю, бачити внутрішню красу

  • Будьмо завжди толерантними, совісними, порядними, культурними, турботливими, справедливими

  • Поспішаймо робити добро

  • Вчимося бути патріотами своєї Батьківщини

  • Залишимо після себе світлий слід на землі

Пам´ятка

Хай світлими і чистими будуть ваші помисли, а всі справи добрими.

Вірте у духовне очищення народу нашого, бо зло недовговічне.

Рано чи пізно на кожний вірус знаходять вакцину. А щоб знищити ненависть, кривду, неприязнь, нещастя у кожного закладено так багато добра.

Не шкодуйте його роздавати рідним, друзям, знайомим, не лінуйтесь щодня робити найлегшу справу – дарувати хоч краплину добра всьому живому на землі. І негаразди щезнуть. Тож нехай кожен з вас задумається: «А чи все я зробив для того, щоб людям було біля мене затишно, спокійно!»
Твори добро
Ти добро лиш твори повсюди,

Хай тепло твої повнить груди.

Ти посій і доглянь пшеницю,

Ти вкопай і почисть криницю.

Волю дай, нагодуй пташину,

Приласкай і навчи дитину.

Бо людина у цьому світі

Лиш добро повинна творити!

Л.Іванків.
Народні прислів´я про добро
Подаруй іншому радість.

Не соромтеся своєї доброти.

Добро довго пам´ятається.

Хто людям добра бажає, той і собі має.

Все добре пам´ятай, а зла уникай.

Добре серце як сонечко в небі.
Творчі учнівські роботи

Що таке доброта?

Що таке доброта? Добра людина прагне все робити так, щоб нікому не заподіяти зла, не завдавати болю. Вона співчутливо ставиться до інших, намагається зрозуміти людей. Добросердна людина поділиться тим, що має, з іншим, хто потрапив у біду, зазнав лиха. Якщо ти будеш добрий до людини, яка коїть злочин, якщо потуратимеш негідникові, то ти сприятимеш злу.

І, отже, не будеш добрим для більшості людей. Якщо я буду добрий до людей то ні в кого не буде причини мені робити зло. Бо за зло завжди платять злом, а за доброту – переважно добром.

/Кузка Олег., 8 клас/

Людина з доброю душею

Людина, по - моєму, повинна навчатися радіти життю й дарувати радість іншим. Кожному з нас слід прагнути до високого, до загальнолюдських ідеалів. Якщо у серці людини буде це прагнення, то можна бути впевненим, що ніколи не будуть втрачені такі святі почуття як любов, вірність, доброта, ніжність.

На мою думку, добра людина прагне все робити так, щоб нікому не заподіяти зла, не завдавати болю. Вона співчутливо ставиться до інших, намагається зрозуміти людей. Добросердна людина, поділиться тим, що має, з іншим, хто потрапив у біду, зазнав лиха.

І якщо я буду добрий до людей то ні в кого не буде причини мені робити зло. Бо за зло завжди платять злом, а за доброту – переважно добром.

/Царенко П., 8 клас/

Милосердя і доброта – людства два крила

Наше майбутнє залежить не тільки від старших, а й від нас самих. Які ми будемо, як зуміємо сформувати себе, таке й буде наше майбутнє. Я хочу в майбутньому творити людям добро, жити по справедливості, за законами Честі і Доброти. Складовою людського щастя вважаю правильно обрану професію. Вірю, що зможу докласти всіх зусиль, щоб стати гарним фахівцем, справжнім майстром своєї справи. І робити людям тільки добро, бо милосердя і доброта людства два крила.

/Дрозд О. , 11 клас/

Виховна година «Вчимося жити добрими людьми»
«Людина у цьому світі

Лиш добро повинна творити»

О.А.Захаренко



Мета: Формувати у дітей почуття доброти, любові до навколишніх людей,

допомогти дітям усвідомити, що чуйного, доброзичливого ставлення

потребують не лише люди, а й весь оточуючий світ; розвивати

потребу робити добро, не чекати винагороди.

Виховувати в учнів доброту, порядність, бажання підтримувати

ближнього у скрутну хвилину.

Вступне слово вчителя

Шановні діти, гості! Сьогодні ми зібралися щоб поговорити про добро. Ми маємо показати і довести, що ми вчимося жити добрими людьми.

Врятує світ краса –

Завжди так говорили.

Тепер врятує світ лиш доброта.

Бо однієї вже краси занадто мало

Бо стільки всюди зла – людина вже не та.

Тож люди на землі!

Спішіть добро творити,

Щоб нам не згинути у морі зла

Щоб кожен міг серед краси прожити

У царстві справедливості й добра.

Здавна люди на землі цінували чесне, щире, правдиве життя. Треба утримуватися від поганих вчинків. Зло, як відомо довго не забувається. А от добро помножує добро.

Діти, щоб люди вас поважали, приязно ставились до вас, ніколи не забувайте і завжди дотримуйтесь золотого правила вихованості: ставтесь до людей так як би ви хотіли, щоб люди ставились до вас.

Все: із доброго чи злого,

Починається з малого.

Листя виросте з листочка,

З нитки витчеться сорочка,

Хліб – маленької зернини,

Дощ із чистої краплини.

  • Діти, а що означає саме слово доброта?

(довідкове бюро)

Доброта - чутливість, стан душі людини, що спонукає творити добро.
  1   2   3   4

Схожі:

Слухання та спілкування у християнському житті
Господь хоче нам сказати, він не говорить у буревіях, як вважається, але в «тихому легенькому вітерці». Отож треба прислуховуватись...
Чи вважаєте ви, що світ, який вас оточує, можна зробити кращим?
Чи вважаєте ви, що ваші ідеї могли б забезпечити значний прогрес у поліпшенні справи освіти?
«Виховання духовно-моральної культури особистості та створення умов...
Г. В. Клибус відкрила семінар словами видатного педагога Івана Боско : «Без християнства взагалі немає виховання». Девізом стали...
Паїсія Святогорця «Слова. Том ІІ. Духовне пробудження»
Дай Боже, щоб інтереси тих, хто робить велику політику, були нам на руку. Раз по раз ми будемо чути щось новеньке. Будемо бачити,...
Але як же відкривати оті джерельця, як зробити, щоб вони не замулилися?
Чим попередити тривожне явище, з яким, на жаль, часто доводиться стикатися нам, педагогам: скажімо, дитина несла до школи вогник...
«Щоб боротись з абстракцією, треба хоч трошки бути з нею спорідненим»
«… треба бути божевільним сліпцем або просто негідником, аби примиритися з чумою»
Чи знаємо ми, яке буде життя через 20 років?
А дитині треба, щоб її бачили і розуміли у цю хвилину, щоб вчитель дихав разом з нею, підтримував, вселяв віру, дарував світло. Щоб...
Щоб осягнути чарівний світ петриківського розпису, треба почати з азів
«Зернятко» це простий мазок, профіль якого залежить від пензлика. Він є одним з основних елементів петриківського розпису, за допомогою...
Як зрозуміти дитину?
Кімната, в якій ра ніше вміщувався весь світ, звужується, у життя входять інші поняття: вулиця, місто, країна, планета, Всесвіт....
Найважливіша проблема філософії людина-світ. Ф наука світоглядна....
Ф. це не просто особлива наукова дисципліна, а ще і специфічний тип мислення і навіть емоційний настрій, система світоглядних почуттів...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка