Подорож до осіннього лісу Бесіда “Чому бувають їстівні та неїстівні гриби”


Скачати 98.14 Kb.
Назва Подорож до осіннього лісу Бесіда “Чому бувають їстівні та неїстівні гриби”
Дата 27.12.2013
Розмір 98.14 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Туризм > Документи
Подорож до осіннього лісу

Бесіда “Чому бувають їстівні та неїстівні гриби”








Мета: розвивати уяву, творчість, спостережливість, вміння працювати з додатковою літературою, зв’язне мовлення, пам'ять, мислення дітей. Ознайомити учнів із їстівними і отруйними грибами. Вчити відтворювати у виробах характерні ознаки грибів. Виховувати любов до рідної землі, бережне ставлення до природи.

Екскурсія до лісу

1. Опрацювання інструктажу з техніки безпеки під час перебу- вання у лісі.

2. Вступна бесіда

Під час екскурсії «У похід за грибами» звертаємо увагу дітей на те, що гриб — одне з найцікавіших і найпотаємніших явищ природи. Це лісові рослини, вони мають форму шапки на ніжці. На світі існує понад 100 тисяч видів грибів, але їстівних серед них небагато. В лісах України росте близько ста видів. У осінньому лісі можна побачити рижики, опеньки тощо. Гриби бувають їстівні і отруйні. Тому не кожен гриб можна брати до свого кошика

Поради грибникам

... Як ви у ліс підете,

Добре правила завчіть.

Як грибочки там знайдете,

То поганих не беріть.
Мухоморів не збирайте,

Жовчний гриб — теж має яд!

Незнайомих не займайте,

Не збирайте все підряд!
Та не треба і збивати,

Не забудьте ви про це,

Що він користь може мати,

І для когось гриб росте.
Він комусь потрібний дуже,

Раз у цьому лісі ріс.

Не губи природу, друже,

Бережи цю казку — ліс!
Ліс — це казка,

ліс — це диво,

Все для всіх у ньому є!

йди і ти у ліс щасливо —

Радість людям він дає!
В кожну пору ліс чарівний

Придивляйся, пізнавай,

Він веселий, тихий, дивний -

Вчися і спостерігай.

Хвилинка-цікавинка

Як збирати гриби

У похід за грибами потрібно вирушати вранці, а ще краще на світанку. В росі блищать шапки грибів, і їх добре видно.Та ось зійшло сонце. Тоді треба йти так, щоб воно було за спиною.Після літнього суховію заглядайте під найнижче гілля ялин. Гриб тулиться до стовбура дерева, ховається в тінь. У вологому лісі гриби треба шукати подалі від дерев. Не виривайте грибів з корінням. Зрізайте їх обережно ножем.

Ось ми й прийшли на розмову з осіннім лісом. Виблискують в небесній сині жовтою різьбою берези, святковими у своїй красі стоять золотаво-червоні клени, переливають бронзою осики. Вирує навколо чарівна золота осінь.

- Давайте пригадаємо прислів’я, приказки про осінь, гриби.

ПРИСЛІВ'Я, ПРИКАЗКИ, ПРИКМЕТИ

* Де дерево, там і гриб росте.
* Пізній гриб - пізній сніг.
* Хто раніше встає, той гриби собі бере,

А сонливі та ліниві ідуть потім по кропиву.
* Людина не гриб: за день не виросте.
* Дружба не гриб - у лісі не знайдеш.
* Де пиріг з грибами, там і ми з руками.

ЧОМУ ГРИБИ БУВАЮТЬ ЇСТІВНІ ТА НЕЇСТІВНІ?

Вам, звісно, вже дово­дилося чути, що білі гриби смачні, їх можна збирати, а ось мухомор, хоч і красивий, але неїстівний. Чому? Тому що неїстівні гриби отруйні. У них є отруйні, небез-печні для людини речо­вини. Перш ніж збирати гриби, треба навчитися їх розпі­знавати: де добрий гриб, їстів-ний, а де отруйний, небез­печний. Ви думаєте, що погані, небезпечні гриби які-небудь особли-ві? Несмачні, наприклад, або надзвичайно смердючі?

Нічого подібного! Смак ці отруйні гриби мають зви-чайнісінький, та й запах у них не огидний, але всередині — отрута! Дехто вважає, що якщо гриби відва­рити, а воду злити, то отрута зникне. Це помилка. Отрута блідої поганки не руй­нується нічим. Важко без дорослих розіб-ратися, який гриб добрий, їстівний, а який небезпеч-ний, отруйний.Так що ніколи не їжте незнайомих грибів. І не збирайте їх, навіть якщо вони ду­же красиві й так і про­сяться до козуба.





Гриби — це прості рослини, які залеж­ні від інших рослин. На відміну від ін­ших рослин вони не мають ані коріння, ані стебла, ані листя.

Дехто може заперечити, що бачив корін­ня у грибів — тонкі довгі нитки. Насправ­ді ж ці безбарвні волокна, які називають міцеліями або грибницями, і є сама росли­на. А те, що ми зазвичай називаємо гри­бом — лише плід цієї рослини.

Грибниці часто товаришують з дерева­ми. Підберезник, неважко здогадатись, дружить з березами, красноголовець това­ришує з осиками. І така дружба не випад­кова. У грибах немає хлорофілу — речо­вини, яка допомагає рослинам синтезува­ти живильні речовини. Тому грибниці оп­літають кінчики коренів дерев і живляться готовими живильними речовинами, в пер­шу чергу цукром, який виділяють коріння дерев.

Інколи грибницям стільки ж років скільки й самому дереву, при цьому не тільки дерево допомагає грибу, а й навпаки. Гриб в свою чергу постачає дереву продукти розкладу, які утримуються у ґрунті.

Існує понад 100 000 видів грибів. А серед них не тільки ті, які ми можемо бачити. Деякі гриби — це лише одна мікроскопічна клітина. Наприклад, цвіль — гриби — велетенська кількість мікроскопічних тонких довгих ниточок.

Серед таких грибів є багато руйнівників, які здатні перетворити найміцніші стовбури у порохню. А є й такі, які приносять користь людині, наприклад, дріжджі мікроскопічні гриби. У несприятливих умовах вони нібито завмирають. Та як тільки потрапляють у вологе тепле місце, оживають і починають швидко розмножуватися.


ОТРУЙНІ ГРИБИ

Гриби - дивовижні живі істоти, яких не так давно виділили в окреме царство. Ми звикли говорити про мухомор червоний, але їх існує кілька видів.

Є мухомор гадючий, або бліда поганка. Він смертельно отруйний. Будьте уважні, не сплутайте цей гриб із сироїж­кою зеленою, зеленушкою. Але навіть цей гриб допомагає рости й бути здоровими дубові, букові. У ньому є й речови­ни, які в мікроскопічних дозах використовують для лікування тяжких захворювань людини.

Мухомор червоний використовують для знищення мух. Білоруси спиртовими настоями цього гриба лікують рев­матизм. Мухомор пантерний та мухомор пурпуровий теж дуже отруйні. Але всі мухомори старанно постачають де­ревам воду, елементи мінерального живлення, виробляють для них вітаміни, стимулятори росту. Вони допомагають деревам протистояти різним захворюванням.

Серед грибів є рідкісні та зникаючі види. В Україні 30 видів грибів занесено до Червоної книги. Збирайте гриби обережно, будьте господарями на своїй землі, і вона буде щедрою до вас.

Основні причини отруєнь:

• вживання отруйних грибів;

• неправильне приготування умовно їстівних грибів;

• вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

• вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть

білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене

потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення,

проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Сьогодні гриби – це не той продукт, заради якого можна ризикувати здоров’ям.

Справа у тому, що всі гриби дуже важкі для шлунку і мають посилену

абсорбуючу дію, через що як губка вбирають усі токсини із забрудненого

навколишнього середовища. Сьогоднішня токсичність грибів нівелює багатьом

відому їх корисну дію. Цей продукт тепер завдає неабиякого “удару” по печінці,

нирках та серцево-судинній системі.
Щоб запобігти отруєнню грибами, рекомендовано знати заходи та правила,

які необхідні для виконання кожній людині.

• Купуйте гриби тільки у відведених місцях продажу (магазинах, теплицях,

спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.

• Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
Не збирайте гриби:

- якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;

- поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх

смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, біля основи якої є потовщення

“бульба”, оточене оболонкою;

- з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;

- ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них; -

“шампіньйони” та “печериці”, у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба

білого кольору.

- не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних

довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.

- Не куштуйте сирі гриби на смак.

- Ще раз перевірте вдома гриби. Усі сумнівні - викидайте. Нижню частину

ніжки гриба, що забруднена грунтом - викидайте. Гриби промийте, у маслюків та

мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.

- Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється

трупна отрута.

- При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте.

Лише тоді гриби можна варити або смажити.

- Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують

для соління, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які

уражають слизову оболонку шлунку.

- Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

- Гриби (зеленушка, синяк-дубовик) містять отруйні речовини, які у шлунку не

розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає отруєння.

- Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози

отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись

отруєння.

- Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно

приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання –

ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.

УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:

- “Усі їстівні гриби мають приємний смак”.

- “Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний”.

- “Усі гриби в молодому віці їстівні”.

- “Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів”.

- “Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в

каструлі є отруйні гриби”.

- “Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед

яких є отруйні”.

- “Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин”.

- “Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка

знешкоджують отруту в грибах”.

Сиптоми отруєння зявляються через 1-4 години після вживання грибів, в

залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених

грибів. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-8 годин, а

смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Перша допомога при отруєнні грибами:

1. Викличте швидку медичну допомогу.

2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6

склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями

на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок),

промивайте шлунок до того часу поки промивні води стануть чистими.

3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай,

каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс;

покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

4. З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні

заходи.

При отруєнні забороняється:

1. Вживати будь-які ліки та їжу, а також алкогольні напої, молоко, - це може

прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.

2. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Не ризикуйте своїм життям!



Підсумок екскурсії
1.Гра «Упізнай їх»
Цей яскравий гриб просто красень! У нього біла, струнка ніжка під червоним із білими плямами капелюхом. Його видно здалеку. Ласують ним і лікуються різні лісові мешканці. А чи збирають його люди? Ні!

Маленький на зріст гриб, на колір - блідо-зеле­ний, щось у ньому насторожує. Так воно і є. Ніж­ка росте ніби з кругленького горщика чи з кор­зинки. Цей гриб став блідий від люті, від злості на все хороше. Його так і назвали за його вдачу.

Ці гриби, ніби засмаглі під сонечком, ростуть на пеньках чи біля дерев великими групами. Іноді з одного пенька можна зібрати повний кошик. За це їх так і назвали.

Кожен, хто не прийде в ліс, мріє знайти цей гриб. Його звикли вважати королем грибів. Ніж­ка цього гриба не темніє ніколи, навіть коли висушиш, вона залишається білою. Може, тому й одержав гриб свою назву.

Назву він узяв від дерева. Найчастіше цей гриб росте під березою, але його можна знайти не лише там.

Ці гриби намагаються одягнути не такі капелю­хи, як інші гриби. Ростуть на одній галявині: сині, червоні, жовті, фіолетові, а назва в усіх одна.

2. Малювання урочища грибного

Схожі:

Хмарки у блакитному, сірому та темно синьому вбранні. Краплинки
Декорації: панорама осіннього лісу. Діти Листочки, Хмарки, Краплинки вбігають в зал, танцюють під музику «Осінній сон», сідають на...
Тема Гриби Загальна характеристика грибів. Різноманітність грибів
Гриби – це одна з найбільших у природі груп організмів. Їх вивченням займається спеціальна наука – мікологія ( від грец. «мікос»...
А чому це, а чому ми такі веселі?
Звучить весела весняна музика, святково прибраний зал у вигляді квіткової галявини
Гриби – це одна з найбільших у природі груп організмів. Їх вивченням...
Гриби – це одна з найбільших у природі груп організмів. Їх вивченням займається спеціальна наука – мікологія ( від грец. «мікос»...
З давніх часів люди передавали свій життєвий досвід з покоління в...
Звідси ж і полилась злива питань „чому”, „чому”, „чому”. Це призвело до роздумів над проблемою, її більш глибокий аналіз, інакомислення,...
ОФІЦІЙНІ ПРАВИЛА УЧАСТІ В АКЦІЇ
Офіційні правила участі в рекламно-маркетинговій Акції «Подорож до Риму від ТМ Tosti та подорож до Неаполю від ТМ Garofalo» (надалі...
1. А. Я охоче даю іншим брати га себе відповідальність за вирішення складного питання
Б. Перш ніж обговорювати те, у чому ми розходимося, я намагаюся звернути увагу на те, у чому ми обоє згодні
А чому це, а чому ми такі веселі?
...
Тема: Складаємо розповідь на задану тему. «Історія рідного міста»
Діти, а хто бажає вирушити зі мною у чудову подорож подорож, яка проведе нас історичними стежинками рідного краю, поведе стежинами,...
Рекомендована література
Міфи і легенди українців: «Про зоряний Віз», «Чому пес живе коло людини?», «Берегиня», «Дажбог», «Неопалима купина», «Як виникли...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка