РЕКОМЕНДАЦІЇ м. Луцьк 28 вересня 2012 року Про роботу Луцької районної МКМР з


Скачати 202.28 Kb.
Назва РЕКОМЕНДАЦІЇ м. Луцьк 28 вересня 2012 року Про роботу Луцької районної МКМР з
Дата 23.03.2013
Розмір 202.28 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА


МІЖВІДОМЧА КОРДИНАЦІЙНО-МЕТОДИЧНА РАДА

З ПРАВОВОЇ ОСВІТИ НАСЕЛЕННЯ



м. Луцьк

вул. Володимирська, 1 тел./факс (0332) 78-46-68


РЕКОМЕНДАЦІЇ


м. Луцьк 28 вересня 2012 року
Про роботу Луцької районної МКМР з

правової освіти населення та Луцького

районного управління юстиції з питань

патріотичного, духовного та правового

виховання молоді


Обласна МКМР з правової освіти населення відзначає.

Діяльність Луцької районної МКМР з правової освіти населення у 2011-2012 роках у тісній співпраці з районним управлінням юстиції була спрямована на виконання районної Програми правової освіти населення на 2008-2012 роки, яка затверджена розпорядженням Луцької райдержадміністрації 22 лютого 2008 року, підвищення рівня правової культури та правосвідомості громадян, поліпшення правового інформування у засобах масової інформації. Для забезпечення цих цілей використовувалися усі форми і методи роботи з цього напряму. Серед них особливе місце займає районна МКМР з правової освіти населення.

Так, актуальні питання правової освіти населення та шляхи їх поліпшення у 2012 році 3  рази розглядалися на засіданні районної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення, де прийнято 10 рекомендацій.

Робота районної МКМР з правової освіти населення (голова районної МКМР, заступник голови районної адміністрації Сидорчук А. А.) полягала у здійсненні комплексу заходів виховного, навчального й інформаційного характеру, спрямованих на створення належних умов для набуття громадянами правових знань та навичок, свобод та покладених на них обов’язків. Активно застосовуються традиційні форми правоосвітньої та правовиховної роботи серед населення, зокрема молоді, проводилися тематичні лекції, бесіди, “круглі столи”, відеолекторії, зустрічі підлітків та молоді з працівниками правоохоронних органів, юстиції.

Районна МКМР з правової освіти населення, районне управління юстиції, відділ освіти райдержадміністрації, районна газета “Слава праці” активно включилися в обласні огляди-конкурси з правової освіти населення. За результатами проведеної роботи Луцька районна МКМР у 2011-2012 роках нагороджена дипломами ІІ ступеня за досягнення найкращих результатів, впровадження кращих форм і методів правовосвітньої роботи, підвищення правосвідомості громадян.

Питання виконання Луцьким районним управлінням юстиції Програми правової освіти населення на 2008-2012 роки було розглянуто у листопаді місяці 2011 року на засіданні постійної комісії з питань депутатської етики, дотримання прав людини, законності та боротьби зі злочинністю, де була високо оцінена робота районної МКМР.

Луцьке районне управління юстиції та районна газета “Слава праці” є призерами і в обласному огляді-конкурсу щодо висвітлення правової тематики у засобах масової інформації.

Необхідно зазначити, що в органах державної влади, органах місцевого самоврядування району склалась відповідна система правової освіти населення. Вона включає у себе проведення навчання керівників структурних підрозділів та спеціалістів апарату райдержадміністрації, семінарів-навчань з селищними, сільськими головами та секретарями рад, керівниками структурних підрозділів райдержадміністрації, районних служб з роз’яснення чинного законодавства тощо.

Значну увагу в організації правовиховної та правоосвітньої роботи серед учнівської молоді приділяють педагогічні колективи шкіл, відділ освіти райдержадміністрації.

Систематично стан правоосвітньої, правовиховної роботи у загальноосвітніх школах району аналізується відділом освіти, керівниками закладів, розглядається на колегіях.

Відділом освіти Луцької райдержадміністрації та педагогічним колективом загальноосвітніх навчальних закладів здійснено ряд заходів щодо виконання Національної Програми правової освіти населення, поліпшення правовиховної роботи у навчальних закладах району.

З цією метою у переважній більшості шкіл обладнано куточки правових знань “Конвенція ООН про права дитини”, “Ти і закон” та інші. У шкільних бібліотеках оформлені виставки літератури на правову тематику .

Щороку на виконання наказу відділу освіти райдержадміністрації проходять тижні, місячники правових знань, під час яких педагоги роз’яснюють положення Конституції України, Конвенції ООН про права дитини, законодавчі акти нашої держави стосовно прав дітей.

Проводиться ряд заходів щодо поліпшення правової освіти школярів, молоді.

У навчальних закладах з метою патріотичного виховання молоді проведено тижні військово-патріотичного виховання: загальношкільні лінійки, тематичні уроки, виховні години з історії Великої Вітчизняної війни та в Республіці Афганістан, виставки історичної літератури в бібліотеці.

У школах діючими є 17 музеїв, крім цього, організовуються екскурсії у музей селища Торчин та Волинський краєзнавчий музей, діє районна рада старшокласників “Русло”, відкрито етнографічний музей у районному Будинку школяра.

У кожному навчальному закладі діє учнівське самоврядування: шкільний парламент (Боратинська, Торчинська, Несвічівська ЗОШ); Козацькі товариства: “Козацька республіка” (Садівська ЗОШ), шкільна організація “Хортиця” (Коршівська ЗОШ); шкільна республіка: “Темп” (Городищенська ЗОШ); учнівська рада: “Веселка” (Усичівська, Буянівська, Воротнівська, Білостоцька, Лаврівська, Маяківська ЗОШ); “Темп” (Одерадівська, Підгайцівська, Мстишинська ЗОШ); рада лідерів (Хорохоринська ЗОШ); шкільне братство (Гаразджанська, Гіркополонківська ЗОШ); ЮДО (юнацько-дитячі організації): “Зернятко” (Заборольська ЗОШ), “Живиця” (Воютинська ЗОШ), “Дивограй” (Піддубцівська ЗОШ); АУМ (Асоціація учнівської молоді “Ескорд”) (Липинська ЗОШ); учкоми (Баївська, Боголюбська, Промінська, Романівська, Ратнівська, Чаруківська, Шепельська, Радомишльська, Рокинівська, Веселівська, Крупівська, Смолигівська ЗОШ); старостат (Лищенська ЗОШ).

З метою виявлення рівня інформованості учнів про символи України, заходи, що проводяться у закладі, відомості з історії, державотворення було проведено анкетування.

Проведено районний конкурс проектів „Маленький українець” у номінаціях: родовід, твір, малюнок. Переможці районного конкурсу, учні ЗОШ І-ІІІ ст. с. Одеради, ЗОШ І-ІІ ст. с. Промінь взяли участь в обласному конкурсі.

Сприяють у закладах розвитку і функціонування української мови. Запроваджуються курси „Ділове мовлення”, „Культура мови”, впроваджується у практику проведення тижнів, свят, ранків, міжнародний День рідної мови, оголошений з ініціативи ЮНЕСКО.

Запроваджено з 2010 по 2014 роки проведення районного конкурсу ім. Т. Шевченка, присвячений 200-річчю з Дня народження.

В усіх навчально-виховних закладах Луцького району в рамках відзначення 20-ої річниці Дня незалежності України районним управлінням юстиції спільно з відділом освіти Луцької райдержадміністрації проведено анкетування „Держава наша - Україна”.

Традиційними стали дні, тижні з вивчення прав людини, спільно із районним управлінням юстиції проводиться акція „Спільні дії в інтересах дітей”.

У школах щорічно передбачається ряд заходів патріотичного спрямування: 810-річчя з Дня народження першого короля Русі-України Данила Галицького, День пам’яті жертв Голодомору, 390-річчя перемоги у Хотинській битві, Дня писемності та мови .

Щорічно до Дня Перемоги проводяться зустрічі з ветеранами війни, воїнами УПА, військово-спортивні змагання, святкові концерти.

Районним управлінням юстиції спільно з відділом освіти Луцької райдержадміністрації проведено анкетування серед старшокласників про події Великої Вітчизняної війни „Ми пам’ятаєо, як це було...”, проводяться дні національно-патріотичного виховання.

Спільними для всіх закладів є формування у дітей поваги до Конституції України та символів держави. У всіх закладах оформлено куточки державної символіки, проведені виховні години.

З метою патріотичного виховання, розвитку обдарованих дітей, підняття престижу рідної мови проведено ряд мовних турнірів: - шкільні та районні олімпіади з української мови та літератури; - районний конкурс з рідної мови імені Петра Яцика; - районний конкурс з української мови імені Т.Г.Шевченка; - районний конкурс „Новітній інтелект нації”.

З метою пропагування грамотності у всіх загальноосвітніх школах району проходила акція – написання радіодиктанту національної єдності.

Школярі району беруть участь у Всеукраїнській грі „Патріот” та „Соняшник”.

Відродження національної культури починається із системи знань про рідний край, де кожен народився і виріс, про народ, серед якого живе, про його історію, традиції, звичаї, обряди, культуру, побут, вірування, особливості мови.

Зважаючи на це, з метою забезпечення національно-патріотичного розвитку з нагоди Дня Конституції України в смт. Торчин були проведені такі заходи: караоке „Українська пісня – душа народу” та тематична дискотека „Ми – українські діти” з використанням української танцювальної музики. А також в Радомишльській ЗОШ І-ІІІ ступеня були проведені заходи з нагоди святкування Дня Незалежності України: ігротека „Ми діти твої Україно! ” та лекція „Символіка України».

З метою ознайомлення учнів з історією нашого краю і пробудження національної свідомості в Торчинській ЗОШ І-ІІІ ступеня, Усичівській ЗОШ І-ІІ ступеня та Буянівській ЗОШ І-ІІ ступеня, проводились інформаційно-просвітницькі години „Волинь моя, прадавній краю”.

З метою забезпечення наступності, системності та неперервності у формуванні громадської компетентності в навчальних закладах використовуються курси за вибором та факультативи: “Ми різні – ми рівні”, “Вчимося бути громадянами” (Боратинська ЗОШ), “Людина і суспільство” (Липинська, Хорохоринська ЗОШ), “Права людини ” (Хорохоринська ЗОШ), “Закон і ми” (Боголюбська ЗОШ), “Ми громадяни України” (Радомишльська ЗОШ), “Гендерна рівність. Ми різні – ми рівні” (Ратнівська ЗОШ).

Здійснюється комплекс заходів щодо поінформованості батьків, діють лекторії на правову тематику, до роботи яких залучаються працівники правоохоронних органів та органів юстиції.

У всіх навчальних закладах району налагоджений контроль за відвідуванням занять та організацією вільного часу учнів.

Значна робота в районі ведеться щодо профілактики правопорушень і злочинів.

На виконання Програми правової освіти населення на 2008-2012 роки працівниками Луцького РВУ МВС України у Волинській області з початку 2012 року з метою покращення правової освіти населення та профілактики протиправних дій в молодіжному середовищі проведено 311 виступів, бесід, лекцій, з яких: 73 – в школах, 15 – в Торчинському професійному ліцеї, 223 – за місцем проживання неповнолітніх.

З початку року зареєстровано 85 злочинів вчинених неповнолітніми. До відповідальності за вчинення правопорушень притягнуто 49 неповнолітніх. На обліку в міліції перебуває 35 неповнолітніх.

Постійно проводиться інформаційна та роз’яснювальна робота серед громадськості щодо попередження жорстокого поводження з дітьми. За місцем проживання перевіряються неблагополучні сім’ї, в яких виховуються неповнолітні діти. З батьками та дітьми проводяться профілактичні бесіди з метою недопущення насильства у сім’ях. З початку року за невиконання батьківських обов’язків притягнуто до відповідальності 78 осіб. За 2012 рік складено та направлено на розгляд до Луцького міськрайонного суду 187 протоколи за ст. 173-2 КУпАП /насильство в сім’ї/.

Працівниками Луцького РВ УМВС України у Волинській області кожної третьої середи місяця на територіях сільських та селищних рад, в навчальних закладах району проводяться дні профілактики злочинів та правопорушень, направлені на правовиховну роботу серед населення та учнівської молоді з метою підвищення правосвідомості підлітків та упередження підлітків та упередження підліткової злочинності і правопорушень.

В ході вказаних заходів діти попереджувались про недопущення вчинення злочинів та правопорушень, їм роз’яснювались права та обов’язки, кримінальна та адміністративна відповідальність, особливості відповідальності неповнолітніх осіб. Крім того, здійснено 6 виступів в засобах масової інформації на правову тематику.

Групою кримінальної міліції у справах дітей проводяться профілактичні заходи щодо попередження дитячої злочинності. З цією метою постійно відвідуються школи, ПТУ, дискотеки. Проводиться роз’яснювальна робота. Спільно з райдержадміністрацією було проведено виїзд неповнолітніх смт. Торчин, які схильні до правопорушень в Ковельську дитячу колонію і проведено зустріч з вихователями цього закладу.

У загальноосвітніх навчальних закладах району здійснюються покази документальних відеофільмів на тему “Правда про наркотики”, “Шкідливий вплив алкоголю та тютюну на організм людини” та інші.

При проведенні “Єдиних днів профілактики” в Луцькому районі задіюється весь особовий склад райвідділу. Основними питаннями які виносяться на розгляд по дню профілактики є недопущення крадіжок особистого та державного майна, недопущення незаконних посівів маку, боротьба з дитячою злочинністю тощо.

В обов’язковому порядку працівники райвідділу в ці дні відвідують школи, виробничі об’єкти, зустрічаються з робітничими колективами, активом сільських та селищних рад. Під час зустрічей піднімаються питання правової обізнаності населення, доводяться до громадян вимоги відомчих документів, Указів Президента України, інше.

По лініях служб дільничними інспекторами міліції продовжується робота по створенню та організації діяльності громадських формувань, проводиться їх навчання. Такі формування створені в с. Радомишль, Липини, та інших.

Забезпечується правове інформування громадськості, роз’яснення відповідних актів законодавства та практика їх застосування через ЗМІ району із залученням керівництва ОВС. Активізовано роботу щодо ведення правових сторінок, рубрик в районній газеті “Слава праці” та в ефірі Луцького міськрайонного телерадіомовлення.

З метою профілактики правопорушень серед старшокласників спеціалістами районного управління юстиції серед старшокласників шкіл району та міста проведено лекції, бесіди, відеолекторії на теми: “Права, обов’язки та відповідальність неповнолітніх”, “Кримінальна відповідальність неповнолітніх”, “Підлітковий вік - час спокус та хибних вчинків”, “Незнання законів не звільняє від відповідальності”, “Адміністративна та кримінальна відповідальність неповнолітніх”, “Негативний вплив шкідливих звичок на організм людини”, “Відповідальність за злочини в сфері обігу наркотичних засобів”, “Я обираю життя”, “Правда про наркотики”, “Негативний вплив наркотиків га організм людини” та ін.

У загальноосвітніх навчальних закладах району здійснюються покази документальних відеофільмів на тему “Правда про наркотики”, “Ковельська виховна колонія для неповнолітніх” та інші.

Значна робота щодо правового навчання та виховання проводиться центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Центром проводились лекції, бесіди, індивідуальні консультування, брейн-ринги: “Причини скоєння злочину особами, засуджених до покарань непов’язаних з позбавленням волі”, “Попередження про відповідальність за неналежне виконання батьківських обов’язків”, “Відповідальність за вчинення повторного злочину”, “Права та обов’язки підлітків і молоді”, “Права та обов’язки членів сім’ї”, “Права визначають ступінь свободи, обов’язки – ступінь відповідальності”, “Знай свої права та обов’язки”.

Мета проведених Центром заходів спрямована на підвищення рівня знань про права людини, виховання поваги до прав людини, профілактику злочинів та правопорушень, інформування батьків про відповідальність за невиконання своїх обов’язків, профілактику соціального сирітства

Проводяться різноманітні заходи щодо виконання районної Програми правової освіти населення службою у справах дітей Луцької райдержадміністрації.

До днів профілактики правопорушень з службою у справах дітей спільно з районним управлінням юстиції проведені різноманітні заходи щодо виконання районної Програми правової освіти населення: у Рокинівському НВК – лекція на тему: “Твоє здоров’я в твоїх руках”, індивідуальні бесіди правовиховного характеру з учнями, схильними до правопорушень; у Радомишльській та Підгайцівській ЗОШ – година спілкування на тему: “Правопорушення серед неповнолітніх та система їх захисту”, інформаційно-роз’яснювальні бесіди правовиховного характеру з учнями. В Чаруківській ЗОШ проведено лекцію на тему: “Попередження негативних явищ та шкідливих звичок серед підлітків”; в Ратнівській ЗОШ – засідання шкільної ради профілактики правопорушень, злочинності та дитячої бездоглядності.

Спільно з відділом освіти Луцької райдержадміністрації, Луцьким районним управлінням юстиції, службою у справах дітей Луцької райдержадміністрації, кримінальною міліцією по справах дітей Луцького РВ УМВС у Волинській області проводяться семінари, круглі столи із заступниками директорів з виховної роботи щодо організації роботи з дітьми, які опинилися у складних життєвих ситуаціях та запобігання жорстокому поводженню з ними. Зокрема, в ЗОШ І-ІІІ ступеня с. Ратнів було проведено районний семінар на тему: «Спільні зусилля на захист прав дітей, запобігання дитячої злочинності, бездоглядності та насильства».

Службою надається консультативна допомога з питань захисту прав та законних інтересів дітей через прямі телефонні лінії. Ними здійснюється правовиховна робота серед учнівської молоді під час проведення у навчальних закладах днів профілактики.

Службою у справах дітей з початку 2012 року проведено 28 профілактичних заходів (рейдів), під час яких обстежено умови проживання 166 сімей, які опинились в складних життєвих обставинах, виявлено 6 дітей, які потребували соціального захисту. Відносно 30 батьків направлено подання в Луцький РВ УМВС України у Волинській області про притягнення їх до адміністративної відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків.

Проводяться бесіди щодо виконання та дотримання правил для учнів, попередження та профілактики шкідливих звичок з учнями, які перебувають на внутрішкільному обліку та з учнями, схильними до правопорушень. З початку 2012 року проведено 31 правоосвітній захід в навчальних закладах (лекції, бесіди тощо.). Крім того, здійснено 3 виступи в засобах масової інформації на правову тематику.

Закладам культури Луцького району відведено важливу роль у правоохоронній та правоосвітній роботі, у формуванні особистості з високою правосвідомістю та правовою культурою, у забезпеченні доступу громадян до джерел правової інформації також у профілактиці правопорушень.

У бібліотеках Луцької районної ЦБС проводиться значна робота на виконання районної Програми правової освіти населення на 2008-2012 роки. У цьому напрямку застосовується довідково-бібліографічна, інформаційна, масово-роз’яснювальна робота, наочна популяризація правових знань.

У бібліотеках району організовано книжкові виставки, тематичні полички циклу „Держава. Право. Суспільсьтво”: „В контексті прав людини” (центральна районна бібліотека), „Незалежність держави і права молоді” (бібліотека с.Гірка Полонка), „Україна: права людини” (бібліотека с.Романів), „Закон. Право. Обов’язок” (Торчинська селищна бібліотека для дітей), „Мораль і право, право і закон – рушійні сили для життя людини” (бібліотека с.Лище), „Закон моєї держави” (бібліотека с.Маяки), „Дитина і її права” (бібліотека с.Веселе).

З метою формування духовності, національної свідомості та патріотизму молоді в бібліотеках району, будинках культури проводяться заходи по популяризації української мови та культури, національної та культурної спадщини українського народу. В сільських будинках культури та клубах постійно проводяться українські вечорниці, вечори відпочинку.

В установах культури району проводяться заходи, приурочені державним та календарним святам, знаменним подіям в історії українського народу, активними учасниками яких є дитячі колективи. Також дитячі колективи району беруть активну участь в обласних, Всеукраїнських, Міжнародних фестивалях та конкурсах.

У бібліотеках району проведено ряд заходів правової тематики для старшокласників, працюючої молоді, студентів. Так, з метою ознайомлення учнів з національними символами України – Прапор, Герб, Гімн, народно-поетичними символами проведено: годину спілкування „Історія української державності” (бібліотека с.Піддубці), історико-літературну годину „Наші перлини, наші святині: Герб і Гімн незалежної України” до 20-річчя затвердження Державного Гімну і малого Державного Герба України (бібліотека с.Промінь).

З метою поглиблення знань дітей та молоді про права та обов’язки громадян України, вихованню патріотичних почуттів в бібліотеках проведено: зустріч з захисниками Вітчизни „Батьківщину-мати умій захищати” (бібліотека с.Буяни), правові години „Права дитини – права на майбутнє” (бібліотека с.Веселе), „Закони України для української людини” (бібліотека с.Несвіч). В рамках клубу правових знань „Феміда”, що організовано при Торчинській селищній бібліотеці для дорослих проведено бесіду „Закон України для української дитини” та годину спілкування „Ідеали юних. Які вони? У чому сенс і мета життя”.

Розвивати пізнавальні здібності, правознавчий світогляд, ознайомлення з моральними нормами та правилами співжиття у суспільстві сприяли заходи проведені до Міжнародного дня захисту дітей: конкурси малюнків на асфальті „Світ очима дітей” (бібліотеки сіл Лаврів, Піддубці), „Країна дитинства” (бібліотека с.Боголюби), „Щаслива година, коли творить дитина” (бібліотека смт Рокині), „Хай завжди буде сонце” (бібліотека с.Садів), „Хай буде на землі завжди сонце, життя, я і ти” (бібліотека с.Ратнів), „Веселковий край” (бібліотека с.Білосток), години спілкування „Конвенція ООН про права дитини” (бібліотека с.Городище-1), „Не скупіться на добрі слова, бо у світі так мало добра” (бібліотека с.Сарнівка), зустріч-діалог „Кожна дитина має право” (бібліотека с.Баківці), літературний диліжанс „Чарівний світ дитинства” (бібліотека с.Романів).

У бібліотека-філіях сіл Боратин, Підгайці, Лище, смт Торчин, які стали переможцями другого раунду конкурсу „Впровадження нових бібліотечних послуг з вільним доступом до Інтернету” в рамках програми „Бібліоміст” проводяться заходи з використанням Інтернет-ресурсів: віртуальні мандрівки та екскурсії, інформаційні години, Інтернет-подорожі, мультемидійні години „Країна законну, права, моралі” (бібліотека с.Лище), „Людина починається з добра” (бібліотека с.Боратин), „В країні дорожніх знаків” (бібліотека с.Підгайці). В рамках засідань клубу правових знань „Феміда” в бібліотеці-філії для дорослих смт Торчин з використанням Інтернет-ресурсів організована година спілкування „Ідеал юних… Які вони? У чому сенс і мета життя” та показ слайдів „Твої права – твоє майбутнє”.

Необхідно зазначити, що в правоосвітній діяльності бібліотек використовуються сучасні інформаційні технології. До послуг користувачів у районній бібліотеці комп’ютерний диск із 14 назвами рефератів різної правової тематики. Для юнацької молоді в районній бібліотеці складені бібліографічні дайджести: “Бути громадянином”, “Мій моральний вибір”. Сформований методичний матеріал для викладачів, керівників гуртків, вчителів правознавства – сценарії масових заходів, уроки громадянського виховання, правові турніри для молодших підлітків, виховні години або зустріч-діалог з правознавцями.

Багато уваги бібліотеки району приділяють популяризації літератури, що розкриває утвердження державності України, роль та значення Конституції України для суспільства.

З лютого 2012 року при Луцькій центральній районній бібліотеці працює громадська приймальня, створена районним управлінням юстиції спільно з відділом культури райдержадміністрації на виконання рекомендацій обласної МКМР з правової освіти населення. Через громадську приймальню кожен житель району може отримати консультацію від спеціалістів районного управління юстиції, відділів районної державної адміністрації та юристів державних підприємств, установ та організацій Луцького району. Висвітлення правової інформації проводиться через веб-сторінку Луцької центральної районної бібліотеки у світовій мережі Інтернет.

Значна робота по виконанню районної Програми правової освіти населення на 2008- 2012 роки проводиться відділом у справах сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації.

Спільно з відділами культури, освіти, з питань внутрішньої політики, зв’язків із засобами масової інформації та громадськістю апарату райдержадміністрації, управлінням юстиції проводиться низка круглих столів, літературних годин, виставок архівних документів, книжкових виставок, вечорів-реквіємів, вечорів пам’яті, годин скорботи, історичних годин з нагоди державних свят та героїчних дат історії України.

Для збереження та зміцнення фізичного і духовного здоров’я молодого покоління проводилась інформаційно-просвітницька робота щодо дотримання молоддю здорового способу життя.

Відділом щороку проводиться направлення на оздоровлення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, обдарованих дітей, дітей, які знаходяться на диспансерному обліку в стаціонарних дитячих оздоровчих закладах: Міжнародний дитячий цент “Артек” та УДЦ “Молода гвардія”.

Надається всіляке сприяння та підтримка молодіжних громадських організацій. Які поширюють знання серед дітей, надають інформаційну підтримку багатодітним, неповним сім’ям, в яких проживають діти-сироти, діти-інваліди: навчально-реабілітаційний центр “Наші діти” та громадська організація “Школа козацького гарту”.

Відділом разом з районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді розповсюджуються буклети та плакати на різноманітну тематику: плакати – “Образа, погроза, приниження, ревнощі, побиття – мовчати не треба!”, “Чи знаєш ти, що…”

Діяльність Луцького районного управління юстиції з питань правової освіти була направлена на реалізацію основних заходів районної Програми правової освіти населення.

Протягом 2011-2012 років працівниками управління юстиції проведено 127 правоосвітніх заходи в навчальних закладах (62 у 2011 р. і 65 у 2012 р.) та 130 правоосвітні заходи серед населення (76 у 2011 р. і 54 у 2012 р.).

Значна увага приділяється методичному забезпеченню правової освіти. Зокрема, у 2011-2012 роках розроблено 42 методичних рекомендацій (24 у 2011 р. і 18 у 2012 р.) з різних галузей права, які розраховані на всі верстви населення.

Протягом 2011-2012 років здійснено 22 перевірки стану правоосвітньої та правовиховної роботи в навчальних закладах (14 у 2011 р. і 8 у 2012 р.) та 24 на підприємствах, установах, організаціях (14 у 2011 р. і 10 у 2012 р.).

Районним управлінням юстиції проводиться цілий комплекс правоосвітніх заходів до Дня Конституції України, Міжнародного Дня захисту прав людини, Міжнародного Дня захисту прав дитини, Дня незалежності, відзначення професійного свята – Дня юриста.

Для роз’яснення чинного законодавства, інформування населення про роботу районного управління та установ юстиції використовується районна газета “Слава праці”, обласне телебачення та радіо.

У районній громадсько-політичній газеті “Слава праці” виходить тематичний випуск “Людина і закон”, в якому забезпечується правове інформування громадськості, роз’яснення відповідних актів законодавства та практики їх застосування із залученням керівників місцевих органів виконавчої влади, провідних фахівців-практиків у галузі права, соціального захисту населення тощо.

У публікаціях з правової тематики проводиться інформаційна та роз’яснювальна робота серед населення з питань захисту прав дітей та забезпечення гендерної рівності в районі, широкі верстви населення інформуються про працю, про реформування системи оплати праці, регулювання трудових відносин, основні державні соціальні гарантії, вдосконалення системи соціального страхування тощо.

Всього за 2011-2012 роки лише районним управлінням юстиції підготовлено і висвітлено у засобах масової інформації понад 177 матеріалів правового спрямування (101 у 2011 р. і 76 у 2012 р.) в районній газеті “Слава праці”, газеті “Діалог”, радіо, телебачення та на веб-сторінці Луцької райдержадміністрації.

При районному управлінні юстиції діє громадська приймальня, яка надає малозабезпеченим верствам населення безоплатну правову допомогу. Правовими послугами цієї громадської приймальні протягом 2011-2012 років скористалося 190 громадян Луцького району (108 у 2011 р. і 82 у 2012 р.).

В цілому позитивно оцінюючи роботу, виходячи з вищевикладеного, обласна міжвідомча координаційно-методична рада з правової освіти населення рекомендує:
Визнати роботу Луцької районної МКМР з правової освіти населення та Луцького районного управління юстиції з питань патріотичного, духовного та правового виховання молоді як позитивну.

Голові Луцької районної МКМР з правової освіти населення, начальнику районного управління юстиції:

- забезпечити виконання заходів обласної та районної Програм з правової освіти населення. Стан цієї ділянки роботи систематично аналізувати та розглядати на оперативних нарадах, колегіях, семінар-нарадах;

- щорічно проводити огляди-конкурси з правової освіти населення;

- на засіданнях районної МКМР з правової освіти населення кращий досвід роботи у навчальних закладах, на державних підприємствах, установах, організаціях району впроваджувати у життя та розповсюджувати його серед суб’єктів право освітнього процесу.

Відділам освіти, у справах сім]ї, молоді та спорту, службі у справах дітей, центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді райдержадміністрації, Луцькому РВ УМВС України у Волинській області:

- активізувати правоосвітні заходи щодо упередження підліткової злочинності, безпритульності та бродяжництва;

- постійно здійснювати в регіонах рейди щодо виявлення осіб, схильних до правопорушень, здійснювати загальнодержавні та обласні профілактичні заходи;

- здійснювати правовиховну, правороз’яснювальну роботу для неповнолітніх в школах інтернатах, виховних закладах притулках;

- з метою профілактики негативних явищ у молодіжному середовищі активізувати правовиховну та правоосвітню роботу, практикувати проведення конференцій, семінарів, правових акцій.

Відділу культури і туризму райдержадміністрації:

- систематично вивчати, узагальнювати та поширювати позитивний досвід правоосвітньої та правовиховної роботи культурно-освітніх закладів;

- здійснювати правоосвітні та правовиховні заходи шляхом проведення у Будинках культури, клубах, бібліотеках диспутів, бесід, тематичних вечорів.

Луцькому районному відділу УМВС України у Волинській області:

- покращити профілактичну роботу дільничних інспекторів щодо осіб, які допускали вчинення правопорушень та злочинів, раніше засудженими особами, які засуджені до відбуття покарання не пов’язаного з позбавленням волі, умовно достроково звільненими від відбуття покарання в місцях їх проживання, роботи, навчання, з метою відвернення причин і умов, які сприяють вчиненню особами повторних злочинів та правопорушень;

- здійснювати широку позакласну і позааудиторну правовиховну роботу серед учнівської молоді із забезпеченням її спілкування з представниками правоохоронних органів для підвищення правосвідомості підлітків та упередження підліткової злочинності

Обласній міжвідомчій координаційно-методичній раді з правової освіти населення, Головному управлінню юстиції у Волинській області:

- поширити досвід роботи Луцької районної МКМР з правової освіти населення та Луцького районного управління юстиції серед регіональних управлінь юстиції та районних, міських міжвідомчих координаційно-методичних рад з правової освіти населення.

Голова Волинської обласної МКМР

з правової освіти населення,

заступник голови обласної

державної адміністрації О. І. Курилюк.

Схожі:

РЕКОМЕНДАЦІЇ м. Луцьк 26 березня 2013 року Координаційно методичне забезпечення
Заслухавши інформацію головного спеціаліста сектору реєстрації нормативно – правових актів, правоосвітньої діяльності та систематизації...
Про роботу із зверненнями громадян в райдержадміністрації за 2012 рік
Згідно з функціональними повноваженнями керівник апарату районної державної адміністрації Футоран Н. К. відповідальна за роботу із...
РЕКОМЕНДАЦІЇ м. Луцьк 30 березня 2012 року Про стан та перспективи розвитку
Обласна міжвідомча координаційно-методична рада з правової освіти населення відзначає
РОЗПОРЯДЖЕННЯ
Відповідно до рішення Новомиргородської районної ради від 12 вересня 2003 року №267 “Про затвердження Положення про Почесну грамоту...
РЕКОМЕНДАЦІЇ м. Луцьк 26 червня 2012 року Про організацію надання безоплатної
Закону України «Про безоплатну правову допомогу», який набрав чинності 09 липня 2011 року, дало змогу жителям нашої країни для реалізації...
РЕДАКЦІЙНО-ВИДАВНИЧИЙ ВІДДІЛ ЛУЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ТЕХНІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ЛУЦЬК 2012
Економічна теорія. Методичні вказівки до виконання самостійної роботи для студентів технічних спеціальностей денної та заочної форм...
ЛЬВІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ДИТЯЧИЙ ЕКОЛОГО-НАТУРАЛІСТИЧНИЙ ЦЕНТР
На виконання наказу головного управління освіти і науки Львівської облдержадміністрації від 21. 09. 2012 р. №742 «Про проведення...
ЗАТВЕРДЖЕНО
Про заходи із забезпечення додержання прав фізичних та юридичних осіб щодо одержання адміністративних (державних) послуг", розпорядження...
РОЗПОРЯДЖЕННЯ
Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2012 року №887 та наказу Міністерства надзвичайних ситуації від 26. 11. 2012 №1354 «Про...
С. Кам’янобрід Наказ 07. 06. 2013 №62- О Про підсумки
Про загальну середню освіту”, Національної доктрини розвитку освіти, концепції 12-річної загальноосвітньої школи, а також відповідно...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка