“ЗВІЛЬНЕННЯ ВІД КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ”


Скачати 423.99 Kb.
Назва “ЗВІЛЬНЕННЯ ВІД КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ”
Сторінка 1/8
Дата 23.04.2013
Розмір 423.99 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
  1   2   3   4   5   6   7   8


ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА ТА ПРАВОСУДДЯ

ЛЕКЦІЯ З КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА

(ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА)


ТЕМА: “ЗВІЛЬНЕННЯ ВІД КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ”

Підготував:

Старший викладач кафедри

М.Б.Головко


Чернігів – 2012

П Л А Н





П Л А Н 2

Вступ 3

1. Поняття і види звільнення від кримінальної відповідальності 4

1.1. Поняття звільнення від кримінальної відповідальності. 4

1.2. Види звільнення від кримінальної відповідальності. 5

2. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з дійовим каяттям (ст. 45 КК). 7

3. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку з примиренням винного з потерпілим (ст. 46 КК) 9

4. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку з передачею особи на поруки (ст. 47 КК). 12

5. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку із зміною обстановки (ст. 48 КК). 13

6. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності (ст. 49 КК). 17


Вступ


Кримінально-правові засоби протидії злочинності полягають, перш за все, у визначених кримінальним законом заходах державного реагування на вчинений злочин. Основним серед таких засобів є покладення на особу, що вчинила злочин, кримінальної відповідальності. Однак нерідко можуть виникати умови, за яких не вимагається, щоб особа зазнавала заходів кримінальної відповідальності.

Тенденції у суспільстві спрямовані на пошук інших засобів протидії злочинності, т. зв. “альтернативних заходів”. Для цього законодавство зарубіжних держав передбачає відповідні заходи.

Законодавство Англії передбачає декілька інститутів, спрямованих на втілення принципу доцільності судового переслідування, зокрема, попередження та медіацію, центральна ідея якої полягає в тому, що конфліктуючі сторони з дозволу уповноважених органів держави намагаються вирішити свій конфлікт поза рамками кримінальної юстиції за допомогою третіх осіб, “угоди про визнання” – визнання обвинуваченим своєї вини і, як наслідок, спрощене провадження у справі та можливість певних пільг при призначенні покарання.

Властиве сучасному праву Франції, і дуже поширене в Бельгії та Нідерландах, явище “трансакції” – угоди між обвинуваченим і обвинувачем, що погашає публічний позов.

Французькому кримінальному праву властиве й явище медіації, а також діє інститут “умовної відмови у порушенні кримінальної справи” (classment sans suite sous condition”). , зміст якої полягає у відмові компетентних органів держави застосовувати кримінальне переслідування особи, яка погодилася виконати певні обов’язки: загладити вину, компенсувати збитки, публічно попросити вибачення тощо.

Названі інститути тією чи іншою мірою притаманні і іншим країнам, зокрема. Німеччині, Італії, Іспанії, країнам Скандинавії. Ці альтернативи кримінальному переслідуванню об’єднує свого роду “реститутивний елемент”, тобто намагання нейтралізувати негативні наслідки злочину поза кримінальним переслідуванням, на досудових стадіях.

Однією х таких альтернатив є звільнення особи від кримінальної відповідальності за цей злочин. Саме тому в КК 2001 року передбачені випадки, коли за певних умов держава відмовляється від реалізації свого права подальшого провадження кримінального переслідування осіб, що вчинили злочини і звільняє їх від кримінальної відповідальності.

Згідно зі статичними даними, у 2002 році на розгляд до судів загальної юрисдикції надійшло 120 315 постанов про звільнення осіб від кримінальної відповідальності, з них розглянуто 115 848 постанов, задоволено – 111 749.

У 2002 році за справами, які надійшли з обвинувальним висновком, суди загальної юрисдикції усього закрили справи стосовно 14 337 осіб, у тому числі: у зв’язку з дійовим каяттям – 1462, примиренням обвинуваченого з потерпілим – 1239, зміною обстановки – 2468, передачею на поруки – 1232, внаслідок акту амністії – 1221.

КК 2001 року передбачає звільнення від кримінальної відповідальності як у Загальній, так і в Особливій частині КК. З’явилися нові види такого звільнення.

  1   2   3   4   5   6   7   8

Схожі:

РОЗДІЛ Поняття та суть звільнення від кримінальної відповідальності...
РОЗДІЛ Поняття та суть звільнення від кримінальної відповідальності в Україні
2: ПОНЯТТЯ КРИМІНАЛЬНОГО ЗАКОНУ ТА ІНШІ ДЖЕРЕЛА КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА
Р України, які визначають загальні положення, підстави та межі кримінальної відповідальності, види злочинних діянь і передбачених...
Законодавством передбачено такі види звільнення від кримінальної відповідальності та покарання

Тема: КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ
Мета: ознайомити учнів з порядком притягнення до кримінальної відповідаль­ності та видами кримінальних покарань, особливостями кримінальної...
ТЕОРІЯ КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ Навчальний посібник
Куц В. М. Теорія кримінальної відповідальності. Навчальний посібник – К.: НАПУ, 2011. 307 с
2. Принцип змагальності кримінального судочинства та рівності процесуальних...
КПК державне обвинувачення процесуальна діяльність прокурора, що полягає у доведенні перед судом обвинувачення з метою забезпечення...
Стаття 21. Види відповідальності за корупційні правопорушення
За вчинення корупційних правопорушень особи, зазначені в частині першій статті 4 Закону України «Про засади запобігання і протидії...
21 «Види відповідальності за корупційні правопорушення»
«Види відповідальності за корупційні правопорушення» та статті 22 «Особливості звільнення з роботи осіб, які вчинили корупційні правопорушення»...
Кваліфікація кримінальної відповідальності
...
ПИТАННЯ ДО ІСПИТУ
Поняття матеріальної відповідальності працівника, її відмінність від майнової відповідальності у цивільному праві
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка