МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ПЛАНІВ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ З ДИСЦИПЛІНИ ГОСПОДАРСЬКЕ ПРАВО


Скачати 249.04 Kb.
Назва МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ПЛАНІВ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ З ДИСЦИПЛІНИ ГОСПОДАРСЬКЕ ПРАВО
Дата 07.04.2013
Розмір 249.04 Kb.
Тип Методичні рекомендації
bibl.com.ua > Право > Методичні рекомендації


МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

Дніпропетровський державний університет

внутрішніх справ



МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДО ПЛАНІВ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ


З ДИСЦИПЛІНИ ГОСПОДАРСЬКЕ ПРАВО

(для студентів 2-го курсу)









Дніпропетровськ – 2012

Семінарські заняття у навчальному процесі проводяться для поглиблення вивчення дисципліни та опанування її методологічних засад. Це вид заняття, на якому викладач організовує обговорення курсантами питань програмного матеріалу для перевірки знань та для формування високого рівня знань на основі правильних суджень та висновків.

Готуючись до семінару, необхідно уважно ознайомитися з матеріалами лекції теми та відповідними розділами рекомендованої літератури і нормативно-правових актів й іншою додатковою літературою, звернути увагу на ключові поняття, які притаманні вказаним темам, та засвоїти їх. При відповіді на семінарському занятті треба будувати свій виступ так, щоб відокремити його головні чинники.

До особливостей проведення семінарських занять відносяться:

  • самостійна позааудиторна підготовка по з’ясуванню теоретичних питань і змісту рекомендованих правових норм;

  • уміння оперативно відшукати потрібну норму права і застосувати її до відповідного юридичного казусу, запропонованого керівником заняття.

Перелік рекомендованої літератури не є вичерпним. Студенти повинні використовувати інші джерела і особливо періодичні видання.

Опанування положень курсу передбачає не тільки міцне засвоєння визначень тих чи інших категорій, характерних рис та ознак певного явища, але й розуміння різних точок зору.

Основні завдання семінарів полягають у засвоєнні основних питань господарювання в Україні, набуття навичок опановувати їх з позицій загальнолюдських цінностей. У процесі обговорення питань студенти навчаються формулювати і викладати свої думки, застосовувати теоретичні положення відповідно до практичних вимог сьогодення.

Семінари мають сприяти розвитку творчої самостійності студентів, інтересу до наукових досліджень, формуванню навичок та вмінь публічного виступу і участі в дискусії, вихованню такту, розвиткові культури мовлення, що є дуже важливим в роботі юриста.

При відповіді на семінарському занятті слід будувати свій виступ так, щоб в ньому, по можливості, містилось:

  • чітке формулювання теоретичного положення (наприклад, поняття суб’єкта господарювання, господарського зобов’язання, господарських санкцій і т.д.);

  • обґрунтування цього положення і розкриття його найбільш характерних ознак і властивостей;

  • аргументацію та ілюстрацію теоретичних положень конкретними фактами дійсності, положеннями законодавства і практики його реалізації;

  • значення питань, які розглядаються, для практичної діяльності.

Обговорення питань теми на семінарі може відбуватись в різних формах: співбесіди, загальногрупової дискусії, заслуховування рефератів, проведення письмових контрольних робіт, “бліц” опитування і т.п. Контроль знань на групових заняттях може здійснюватися, крім традиційних форм, також шляхом проведення тестування.

Основою ефективного розгляду положень господарського законодавства на семінарських заняттях є засвоєння лекційного матеріалу та самостійна робота студентів у студіюванні, конспектуванні навчальної, наукової та довідникової літератури з дисципліни.

Проведення семінарського заняття передбачає обов'язкове підведення викладачем підсумків обговорення теми та оцінювання участі в ньому студентів.

Участь студентів у семінарських заняттях та результати оцінювання роботи по кожному з них враховується при виставленні підсумкової оцінки за поточним модулем у межах навчального курсу.

Кожен студент повинен мати й окремий зошит для вирішення задач і тестів, а також конспектування рекомендованих нормативних документів і статей правових видань.

Для роз’яснення юридичних казусів у практичних завданнях необхідно:

  • уважно засвоїти зміст питання, щоб з’ясувати, які саме умови потребують юридичної оцінки;

  • відшукати необхідні норми права, уважно їх прочитати і зіставити з умовами задачі, тобто перевірити, чи можливо їх застосувати до даної конкретної ситуації;

  • дати юридичну оцінку кожній умові задачі, визначити правильне рішення, яке зафіксувати письмово, вказавши пункт, частину чи статтю відповідного закону чи підзаконного нормативного акту.


ТЕМИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ
Модуль 2

Тема 1: «господарськЕ правО та ЗАКОНОДАВСТВО».
Семінарське заняття – 2 год.
Ключові слова та поняття:, господарське право, предмет правового регулювання господарського права, метод правового регулювання господарського права, господарська діяльність, підприємництво, самостійність, ініціативність, систематичність, ризик, господарські правовідносини, організаційно-господарські відносини, виробничо-господарські відносини, внутрішньогосподарські відносини, норми господарського права, господарське законодавство.

План.


  1. Господарське право як галузь вітчизняного права.

1.1. Предмет господарського права.

1.2. Методи правового регулювання господарських відносин.

  1. Визначення, ознаки та види господарської діяльності.

  2. Характеристика господарських відносин та їх видів.

  3. Юридичне розмежування відносин у сфері господарювання з іншими видами правовідносин.

Тема 2. правове регулювання державного впливу

на господарську діяльність.
Семінарське заняття – 2 год.
Ключові слова та поняття: участь органів державної влади та місцевого самоврядування, форми реалізації державою економічної політики, основні напрями економічної політики держави, прогнозування та планування економічного та соціального розвитку, засоби державного регулювання господарської діяльності, єдина регуляторна політика.
План.

  1. Участь держави та органів місцевого самоврядування в господарській діяльності.

  2. Засоби державного регулювання господарської діяльності.
  3. Ліцензування господарської діяльності.

  4. Патентування у господарській діяльності.


  5. Податки в механізмі державного регулювання господарської діяльності.
  6. Державний контроль та нагляд за господарською діяльністю.


  7. Захист прав суб’єктів господарювання та споживачів.


ТЕМА 3: «ЮРИДИЧНІ ЗАСАДИ ОБМЕЖЕННЯ МОНОПОЛІЗМУ Й ЗАХИСТУ ВІД НЕДОБРОСОВІСНОЇ КОНКУРЕНЦІЇ».
Семінарське заняття – 2 год.
Ключові слова та поняття: монопольне становище на ринку, антиконкурентні узгоджені дії, дискримінація підприємця, природна монополія, контроль за економічною концентрацією підприємців, антимонопольне законодавство, Антимонопольний комітет.

Недобросовісна конкуренція, неправомірне використання ділової репутації підприємців, суб’єкт та об’єкт недобросовісної конкуренції, правила, торгові та інші чесні звичаї у підприємницькій діяльності, реклама, принципи рекламної діяльності, ознаки комерційної реклами, рекламодавець, виробник реклами, розповсюджувач реклами, споживачі реклами, підсвідома реклама, соціальна реклама, відокремлення реклами від іншої інформації, внутрішня, зовнішня реклама.

План.

  1. Антимонопольно-конкурентне законодавство України.

  2. Конкуренція у сфері господарювання та її обмеження органами державної влади та місцевого самоврядування.

  3. Поняття монопольного (домінуючого) становища суб’єкта господарювання на ринку товару. Природні монополії. Обмеження монополізму в економіці.

  4. Правопорушення законодавства про захист економічної конкуренції.

4.1.Антиконкурентні узгоджені дії суб’єктів господарювання. Зловживання монопольним становищем на ринку.

4.2. Антиконкурентні дії органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю.

4.3. Обмежувальна та дискримінаційна діяльність суб’єктів господарювання, об’єднань.

  1. Відповідальність за порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

  2. Правопорушення законодавства про недобросовісну конкуренцію.

6.1. Неправомірне використання ділової репутації суб’єкта господарювання. Порівняльна реклама.

6.2. Створення перешкод суб’єктам господарювання у процесі конкуренції. Досягнення неправомірних переваг у конкуренції

6.3. Неправомірне збирання, розголошення та використання відомостей, що є комерційною таємницею.

  1. Юридична відповідальність за недобросовісну конкуренцію.


Тема 4: «ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА Суб’єктІВ господарЮВАННЯ».
Семінарське заняття – 2 год.
Ключові поняття: учасники господарських відносин, суб’єкти господарської діяльності, юридична особа, фізична особа - підприємець, організаційно-правова форма, утворення суб’єкта господарювання, установчі документи, статут, установчий договір, державна реєстрація суб’єкта господарювання, відособлені підрозділи суб’єктів підприємництва, припинення діяльності суб’єкта господарювання.

План


  1. Загальна характеристика учасників господарських відносин.

  2. Визначення та ознаки суб’єкта господарювання.

  3. Види суб’єктів господарювання в Україні.

  4. Утворення суб’єкта господарювання.

  5. Установчі документи суб’єкта господарювання.

  6. Державна реєстрація суб’єкта господарювання.

  7. Припинення діяльності суб’єкта господарювання.



Тема 5: «Правовий статус окремих видів субєктів господарСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ».
Семінарське заняття – 2 год.
Ключові поняття: підприємство, види підприємств залежно від форм власності, види підприємств залежно від способу утворення (заснування) та формування статутного фонду, види підприємств у залежності від кількості працюючих та обсягу валового доходу від реалізації продукції за рік, види підприємств залежно від мети їх діяльності.

Господарські товариства, акціонерні товариства, товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю, повні товариства, командитні товариства.

Правове становище кооперативів в Україні. Виробничий кооператив. Підприємства споживчої кооперації.

Поняття та види об'єднань підприємств. Організаційно-правові форми об'єднань підприємств. Асоціація. Корпорація. Консорціум. Концерн. Холдингові компанії. Промислово-фінансові групи. Асоційовані підприємства. Холдингові компанії. Дочірні підприємства. Інші форми об’єднань підприємств.

План:


  1. Підприємство як організаційна форма господарювання: визначення та ознаки.

  2. Види підприємств в Україні

2.1. Види підприємств залежно від форм власності.

2.2. Види підприємств залежно від способу утворення (заснування) та формування статутного фонду.

2.3. Види підприємств у залежності від кількості працюючих та обсягу валового доходу від реалізації продукції за рік.

  1. Об’єднання підприємств.

  2. Визначення та ознаки господарського товариства.

  3. Види господарських товариств.

5.1. Акціонерне товариство.

5.2. Товариство з обмеженою відповідальністю.

5.3. Товариство з додатковою відповідальністю.

5.4. Повне товариство.

5.5. Командитне товариство.

  1. Виробничий кооператив.

  2. Громадянин як суб’єкт господарювання.

Тема 6: «майнова основа господарювання».
Семінарські заняття – 2 год.

Ключові слова та поняття. Правовий режим майна суб’єктів господарювання. Визначення права власності. Зміст права власності. Право володіння. Право користування. Право розпоряджання. Інші речові права. Право господарського відання. Право оперативного управління. Організаційно-установчі повноваження власника. Обмеженням правомочності розпорядження щодо окремих видів майна. Майно у сфері господарювання. Майнові цінності. Основні фонди. Оборотні засоби. Кошти. Товари. Цінні папери як особливий вид майна суб’єктів господарювання. Джерела формування майна суб’єктів господарювання. Особливості правового режиму державного майна у сфері господарювання.

План.


  1. Поняття та види майна суб’єктів господарювання.

  2. Право власності та інші речові права (право господарського відання й право оперативного управління) як основа правового режиму майна у сфері господарювання.

  3. Підстави виникнення, використання та припинення майнових прав та обов’язків суб’єкта господарювання.

  4. Особливості правового режиму державного майна у сфері господарювання.

  5. Особливості правового режиму використання природних ресурсів у сфері господарювання.

  6. Регулювання відносин щодо використання у господарській діяльності прав інтелектуальної власності.


Тема 7: «Господарські зобов’язання».
Семінарське заняття – 2 год.
Ключові слова та поняття: господарське зобов’язання, зобов’язана сторона (у тому числі боржник), управнена сторона (у тому числі кредитор) виконання обов’язку, майново-господарські зобов’язання, організаційно-господарські зобов’язання, соціально-комунальні зобов’язання суб’єктів господарювання, публічні зобов’язання суб’єктів господарювання. Підстави виникнення господарських зобов’язань. Загальні умови виконання господарських зобов’язань. Забезпечення виконання господарських зобов’язань. Загальні умови припинення господарських зобов’язань. Розірвання господарського зобов’язання. Недійсність господарського зобов’язання. Наслідки визнання господарського зобов’язання недійсним.

План.

  1. Поняття господарського зобов’язання.

  2. Сторони господарських зобов’язань.

  3. Основні види господарських зобов’язань.

  4. Підстави виникнення господарських зобов’язань.

  5. Загальні умови виконання господарських зобов’язань.

  6. Забезпечення виконання господарських зобов’язань.

  7. Загальні умови припинення господарських зобов’язань.

  8. Розірвання господарського зобов’язання.

  9. Недійсність господарського зобов’язання.


Тема 8: «Господарський договір».
Семінарське заняття –2 год.
Ключові слова та поняття: Загальні умови укладання договорів, що породжують господарські зобов’язання. Господарсько-договірні зобов’язання.

Зміст договору. Вільне волевиявлення. Примірні договори. Типові договори.

Істотні умови господарського договору. Предмет договору (найменування (номенклатура, асортимент) та кількість продукції (робіт, послуг), а також вимоги до їх якості). Ціна договору. Строк дії договору.


Загальний порядок укладання господарських договорів. Спрощений спосіб укладення господарських договорів. Проект договору. Протокол розбіжностей. Протокол узгодження розбіжностей, листи, телеграмами, телетайпограмами, що підтверджують досягнення сторонами згоди щодо умов договору. Укладання організаційно-господарських договорів. Укладання господарських договорів за рішенням суду.

Порядок зміни господарських договорів. Порядок розірвання господарських договорів.
План.

  1. Визначення та ознаки господарського договору.

  2. Загальні умови укладання договорів, що породжують господарські зобов’язання.

  3. Форма господарського договору.

  4. Зміст господарського договору.

    1. 4.1. Істотні умови господарського договору.

    2. 4.2. Звичайні умови господарського договору.

    3. 4.3. Випадкові умови господарського договору.

    4. 4.4. Універсальна модель господарського договору.

5. Порядок зміни та розірвання господарських договорів

Модуль 2
ТЕМА 9: «ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ».
Семінарське заняття – 4 год.

Ключові слова та поняття: Господарсько-правова відповідальність учасників господарських відносин. Принципи господарсько-правової відповідальності. Підстави господарсько-правової відповідальності. Правопорушення у сфері господарювання. Межі господарсько-правової відповідальності. Досудовий порядок реалізації господарсько-правової відповідальності. Строки реалізації господарсько-правової відповідальності. Господарські санкції як правовий засіб відповідальності у сфері господарювання: відшкодування збитків; штрафні санкції; оперативно-господарські санкції. Адміністративно-господарські санкції.

План.

  1. Поняття, мета і функції господарсько-правової відповідальності.

  2. Принципи, підстави та межі господарсько-правової відповідальності.

  3. Досудовий порядок реалізації господарсько-правової відповідальності.

  4. Строки реалізації господарсько-правової відповідальності.
  5. Поняття та види господарсько-правових санкцій.

5.1. Відшкодування збитків.

5.2. Штрафні санкції.

5.3. Оперативно-господарські санкції


5.4. Адміністративно-господарські санкції.
Тема 10: «Правове регулювання банкрутства».
Семінарське заняття – 2 год.
Ключові слова та поняття: Неспроможність суб’єкта підприємництва. Банкрутство. Суб’єкт банкрутства (банкрут). Кредитори неплатоспроможних боржників. Права кредиторів щодо неплатоспроможних боржників. Збори (комітет) кредиторів. Заходи щодо запобігання банкрутству суб’єктів підприємництва. Досудова санація. Судові процедури, що застосовуються до неплатоспроможного боржника. Розпорядження майном боржника. Мирова угода. Санація (відновлення платоспроможності) боржника. Ліквідація банкрута. Ліквідаційна процедура. Майнові активи неплатоспроможного боржника. Державна політика з питань банкрутства. Відповідальність за порушення законодавства про банкрутство. Фіктивне банкрутство. Приховування банкрутства. Умисне доведення до банкрутства.
План.

  1. Законодавство про банкрутство.

  2. Поняття неспроможності суб’єкта господарювання.

  3. Відновлення платоспроможності боржника.

  4. Банкрутство як правовий інститут.

  5. Сторони у справі про банкрутство.

  6. Стадії провадження у справах про банкрутство.

  7. Судові процедури, що застосовуються до боржника в процесі провадження у справі про банкрутство.

7.1. Розпорядження майном боржника.

7.2. Мирова угода.

7.3. Санація (відновлення платоспроможності) боржника.

7.4. Ліквідаційна процедура.
Тема 11: «Правове регулювання ГОСПОДАРСЬКО-ТОРГОВЕЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ».
Семінарські заняття – 2 год.
Ключові слова та поняття: Господарсько-торговельна діяльність. Види господарсько-торговельної діяльності. Форми господарсько-торговельної діяльності.

Матеріально-технічне постачання та збут. Договір поставки. Предмет, кількість і асортимент поставки. Строки і порядок поставки. Якість товарів, що поставляються. Претензії у зв’язку з недоліками поставлених товарів. Комплектність товарів, що поставляються. Особливі умови поставок.


Контрактація сільськогосподарської продукції. Договір контрактації сільськогосподарської продукції. Особливості виконання договорів контрактації. Відповідальність за договором контрактації.

Енергопостачання. Договір енергопостачання. Кількість і якість енергії. Строки, ціни та порядок розрахунків за договором енергопостачання. Правила користування енергією.

Біржова торгівля. Торговельно-біржова діяльність. Товарна біржа. Права та обов’язки товарної біржі. Правила біржової торгівлі. Біржові торги. Припинення товарної біржі.


Оренда майна та лізинг у сфері господарювання. Умови договору оренди. Основні права та обов’язки орендаря. Орендна плата. Оренда та суборенда державного та комунального майна. Викуп (приватизація) об’єкта оренди. Оренда землі у сфері господарювання. Припинення договору оренди. Лізинг у сфері господарювання.

Міна (бартер) у сфері господарювання. Зберігання у товарному складі.


План

  1. Господарсько-торговельна діяльність і матеріально-технічне постачання та збут.

  2. Договір купівлі-продажу.

  3. Договір поставки.

  4. Контрактація сільськогосподарської продукції.

  5. Оренда майна та лізинг у сфері господарювання.

  6. Міна (бартер) у господарській сфері.

  7. Зберігання у товарному складі.


Тема 12: «Правове регулювання Фінансової діяльності».
Семінарське заняття – 2 год.
Ключові слова та поняття. Фінансова діяльність суб’єктів господарювання. Фінансове посередництво. Страхування у сфері господарювання. Допоміжна діяльність у сфері фінансів та страхування.

Банківська система України. Національний банк України. Рада Національного банку України. Організаційно-правові форми банків. Державні банки.

Банківські операції. Депозитні операції банків. Розрахункові операції банків. Банківські рахунки. Кредитні операції банків. Форми та види банківського кредиту. Банківський, комерційний, лізинговий, іпотечний та інші форми кредиту. Короткострокові, середньострокові та довгострокові банківські кредити. Кредитні ресурси. Факторингові послуги банків. Лізингові операції банків.

Страхування у сфері господарювання. Суб’єкти страхової діяльності у сфері господарювання. Договір страхування.

Фондова біржа. Посередництво, пов’язане з випуском та обігом цінних паперів. Ліцензування посередницької діяльності у сфері випуску та обігу цінних паперів.

Аудит і аудиторська діяльність. Державний фінансовий аудит. Рахункова палата. Державна контрольно-ревізійна служба. Аудитор і аудиторська організація. Аудиторська палата України.
План.

  1. Фінансова діяльність суб’єктів господарювання.

  2. Правовий статус банків та банківська система України.

  3. Банківські операції та їх юридичне забезпечення в Україні.

  4. Кредитування у сфері господарювання.

  5. Страхування у сфері господарювання.

  6. Посередництво у здійсненні операцій з цінними паперами.

  7. Аудит і аудиторська діяльність.


Тема 13: «ОСОБЛИВОСТІ ПравовОГО регулювання

ОКРЕМИХ ВИДІВ ГОСПОДАРСЬКої діяльності».
Семінарські заняття – 2 год.
Ключові слова та поняття: Агентська діяльність. Предмет агентського договору. Немонопольні і монопольні агентські відносини. Права ы обов’язки комерційного агента. Взаєморозрахунки в агентських відносинах. Відповідальність за порушення агентського договору. Припинення агентського договору.

Перевезення вантажів як вид господарської діяльності. Договір перевезення вантажу. Приймання вантажу. Одержання вантажу. Плата за перевезення вантажів. Договір перевезення вантажу в прямому змішаному сполученні. Відповідальність перевізника. Порядок вирішення спорів щодо перевезень. Договір транспортного експедирування.

Підрядні відносини у капітальному будівництві. Договір підряду на капітальне будівництво. Генеральний підрядник і субпідрядник. Розрахунки за договором підряду на капітальне будівництво. Відповідальність за порушення договору підряду на капітальне будівництво.

Поняття та види інвестицій та інвестиційної діяльності. Суб’єкти інвестиційної діяльності. Державне регулювання інвестиційної діяльності. Захист інвестицій.

Інноваційна діяльність. Види інноваційної діяльності. Державне регулювання інноваційної діяльності. Державні гарантії інноваційної діяльності. Державна експертиза інноваційних проектів. Договір на створення та передачу науково-технічної продукції.

Використання у підприємницькій діяльності прав інших суб’єктів господарювання (комерційна концесія). Поняття комерційної концесії та комерційної субконцесії. Система актів законодавства про комерційну концесію. Договір комерційної концесії за українським законодавством.
План.


  1. Комерційне посередництво (агентська діяльність в Україні). Агентський договір.

  2. Перевезення вантажів як вид господарської діяльності.

  3. Договір перевезення вантажу. Підрядні відносини у капітальному будівництві. Договір підряду на капітальне будівництво.

  4. Поняття комерційної концесії та комерційної субконцесії. Договір комерційної концесії за українським законодавством.

  5. Поняття інвестицій та інвестиційної діяльності.

  6. Інноваційна діяльність в Україні.


Тема 14: «Правове регулювання ЗОВНІШНЬО-ЕКОНОМІЧНОЇ діяльності».
Семінарське заняття – 2 год.
Ключові слова та поняття: Поняття та принципи зовнішньоекономічної діяльності. Законодавство про зовнішньоекономічну діяльність. Суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності. Види зовнішньоекономічної діяльності. Зовнішньоекономічні операції. Державне регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Зовнішньоекономічні договори (контракти). Державна реєстрація зовнішньоекономічних договорів (контрактів). Захист державою прав та законних інтересів суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності. Іноземні інвестиції. Державні гарантії захисту іноземних інвестицій. Особливості створення та функціонування спільних підприємств. Правові основи створення і функціонування вільних економічних зон в Україні.
План.


  1. Поняття та види зовнішньоекономічної діяльності.

  2. Законодавство про зовнішньоекономічну діяльність.

  3. Суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності.

  4. Зовнішньоекономічні договори (контракти).

  5. Арбітражні угоди у зовнішньоекономічній діяльності.

  6. Юрисдикційні органи, що розглядають зовнішньоекономічні спори.


ТЕМА №15: «ЗАХИСТ ПРАВ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ

ТА СПОЖИВАЧІВ».
Семінарське заняття – 2 год.
Ключові слова та поняття. Поняття захисту прав та законних інтересів суб‘єктів господарської діяльності. Форми захисту прав та інтересів господарюючих суб’єктів. Нотаріальний захист прав та законних інтересів суб‘єктів господарювання. Адміністративний захист прав та законних інтересів суб‘єктів господарської діяльності. Претензійний порядок врегулювання спорів. Судовий захист прав суб‘єктів господарювання.

Способи і механізми захисту прав та інтересів господарюючих суб’єктів. Визнання наявності або відсутності прав. Визнання повністю або частково недійсними актів органів державної влади та органів місцевого самоврядування, актів інших суб’єктів, що суперечать законодавству, ущемляють права та законні інтереси суб’єкта господарювання або споживачів. Визнання недійсними господарських угод з підстав, передбачених законом. Відновлення становища, яке існувало до порушення прав та законних інтересів суб’єктів господарювання. Припинення дій, що порушують право або створюють загрозу його порушення. Присудження до виконання обов’язку в натурі. Відшкодування збитків. Застосування штрафних санкцій. Застосування оперативно-господарських санкцій. Застосування адміністративно-господарських санкцій. Установлення, зміни і припинення господарських правовідносин.

Розгляд господарських спорів господарськими судами.

Захист прав суб‘єктів господарювання при їхньому порушенні незаконними актами державних органів.
План

  1. Поняття захисту прав і законних інтересів суб‘єктів господарювання та споживачів.

  2. Способи і механізми захисту прав учасників відносин у сфері господарювання. Шляхи захисту прав і законних інтересів суб‘єктів господарювання та споживачів.

2.1. Визнання наявності або відсутності прав.

2.2. Визнання повністю або частково недійсними актів органів державної влади та органів місцевого самоврядування, актів інших суб’єктів, що суперечать законодавству, ущемляють права та законні інтереси суб’єкта господарювання або споживачів.

2.3. Визнання недійсними господарських угод з підстав, передбачених законом.

2.4. Відновлення становища, яке існувало до порушення прав та законних інтересів суб’єктів господарювання.

2.5. Припинення дій, що порушують право або створюють загрозу його порушення.

2.6. Присудження до виконання обов’язку в натурі.

2.7. Відшкодування збитків.

2.8. Застосування штрафних санкцій.

2.9. Застосування оперативно-господарських санкцій.

2.10. Застосування адміністративно-господарських санкцій.

2.11. Установлення, зміни та припинення господарських правовідносин.

2.12. Інші способи захисту прав суб‘єктів господарювання та споживачів.

  1. Форми захисту прав і законних інтересів учасників відносин у сфері господарювання.

3.1. Нотаріальний захист прав та законних інтересів суб‘єктів господарювання.

3.2. Адміністративний захист прав та законних інтересів суб‘єктів господарської діяльності.

3.3. Претензійний порядок врегулювання спорів.

3.4. Судовий захист прав суб‘єктів господарювання.
РОЗПОДІЛ БАЛІВ, ЯКІ ОТРИМУЮТЬ СТУДЕНТИ

Модуль 11)

Модуль 2 (М2)

ЗАЛІК (Е)

Поточний контроль 1 (ПК1)

модульний контроль (МК1)

Поточний контроль 2 (ПК2)

модульний контроль (МК2)

Аудиторна робота

Самостійна робота

Індивідуальна робота

Аудиторна робота

Самостійна робота

Індивідуальна робота

30

15

15

30

15

15

60

40

60

40

М1=ПК1+МК1≤100

М2 = ПК2 + МК2 ≤ 100

Підсумкова оцінка (П)=

М12

100

2

Підсумкова оцінка у випадку складання екзамену(П) =

ПК1+ПК2

+Е≤100

40


КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ АУДИТОРНОЇ РОБОТИ

СТУДЕНТІВ НА СЕМІНАРСЬКИХ ТА ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТТЯХ

БАЛИ

ПОЯСНЕННЯ

5

Теоретичні питання, винесені на розгляд, засвоєні у повному обсязі; на високому рівні сформовані необхідні практичні навички та вміння; всі навчальні завдання, передбачені планом заняття, виконані в повному обсязі. Під час заняття продемонстрована стабільна активність та ініціативність. Відповіді на теоретичні питання, розв’язання практичних завдань, висловлення власної думки стосовно дискусійних питань ґрунтується на глибокому знанні чинного законодавства, теорії та правозастосовної практики.

4

Теоретичні питання, винесені на розгляд, засвоєні у повному обсязі; в основному сформовані необхідні практичні навички та вміння; всі передбачені планом заняття навчальні завдання виконані в повному обсязі з неістотними неточностями. Під час заняття продемонстрована ініціативність. Відповіді на теоретичні питання, розв’язання практичних завдань, висловлення власної думки стосовно дискусійних питань переважно ґрунтується на знанні чинного законодавства, теорії та правозастосовної практики.

3

Теоретичні питання, винесені на розгляд, у цілому засвоєні; практичні навички та вміння мають поверхневий характер, потребують подальшого напрацювання та закріплення; навчальні завдання, передбачені планом заняття, виконані, деякі види завдань виконані з помилками.

2

Теоретичні питання, винесені на розгляд, засвоєні частково, прогалини у знаннях не носять істотного характеру; практичні навички та вміння сформовані недостатньо; більшість навчальних завдань виконано, деякі з виконаних завдань містять істотні помилки, які потребують подальшого усунення.

1

Студент, слухач не готовий до заняття, не знає більшої частини програмного матеріалу, з труднощами виконує завдання, невпевнено відтворює терміни і поняття, що розглядалися під час заняття, допускає змістовні помилки, не володіє відповідними вміннями і навичками, необхідними для розв’язання професійних завдань.

0

Відсутність на занятті



Схожі:

Методичні рекомендації шодо проведення семінарських та практичних...
Методичні рекомендації щодо проведення семінарських і практичних занять з кримінального процесу для студентів інституту фінансово-економічної...
ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ (ПРАКТИЧНИХ) ЗАНЯТЬ з навчальної дисципліни «КРИМІНАЛЬНЕ...
Нарські заняття проводяться з метою закріплення тих теоретичних знань з кримінального права, які студент отримує на лекціях і при...
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО СЕМІНАРСЬКИХ Й ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ
Методичні рекомендації до семінарських й практичних занять та самостійної роботи студентів з дисципліни „Адміністративний процес”....
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ “ІСТОРІЯ РОСІЇ”
Вміщені плани семінарських занять, теми та завдання індивідуальних робіт з з дисципліни “Історія Росії” (ІХ – поч. ХХ ст.) та методичні...
Навчально-методичний посібник для самостійної роботи та практичний...
«Господарське право» (відповідно до вимог ECTS) для студентів IV курсу / Уклад. Д. В. Задихайло Ю.Є. Атаманова, Р. П. Бойчук та ін....
Гелич Ю. О., Нескороджена Л. Л. Навчально-методичні матеріали з дисципліни «Господарське право»
Гелич Ю. О., Нескороджена Л. Л. Навчально-методичні матеріали з дисципліни «Господарське право». К.: НАВС, 201 І. 60 с
Методичні рекомендації щодо підготовки студентів до семінарських занять з історії України
Найбільш ефективним засобом є семінарське заняття, де студенти вчаться робити доповіді, брати участь у дискусіях, висловлювати та...
Методичні рекомендації до семінарських занять з історії України (...
Методичні рекомендації до семінарських занять з історії України (для студентів усіх спеціальностей стаціонарної форми навчання) /...
НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ ДО СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ з дисципліни...
Правові та організаційні основи безпеки підприємницької діяльності: навчально-методичні матеріали до семінарських занять / Розробник:...
Методичні вказівки та завдання до проведення семінарських занять з дисципліни «СОЦІОЛОГІЯ»

Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка