ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ


Скачати 0.97 Mb.
Назва ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ
Сторінка 1/7
Дата 05.04.2013
Розмір 0.97 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
  1   2   3   4   5   6   7
МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПРАВА ТА ПСИХОЛОГІЇ

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ
Кафедра цивільно-правових дисциплін

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ З ДИСЦИПЛІНИ

«ЦИВІЛЬНЕ ПРАВО» (ОСОБЛИВА ЧАСТИНА)

для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр»
ІІ семестр


Київ 2013

теми

Назва теми

Всього

Всього годин з викладачем

Лекції

Семінарсі заняття

Практичні заняття

Інд.робота

Сам. робота

МК

Змістовний модуль 1. Договори про надання послуг. Окремі види

1.

Загальні положення про послуги. Транспортні зобов’язання.

10

6

2

2

2

4

4



2.

Договори зберігання, страхування та їх види.

12

6

2

2

2

6

6



3.

Доручення. Комісія.

Управління майном.

14

6

2

2

2

8

6

2

Всього по змістовному модулю 1:

36

18

6

6

6

18

16

2

Змістовний модуль 2. Кредитно-розрахункові правовідносини. Інтелектуальна власність. Спільна діяльність

6.

Договір позики. Кредитний договір.

8

4

2

2



4

4



7.

Договори банківського вкладу та банківського рахунку. Факторинг.

8

4



2

2

4

4



8.

Договори щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності. Договір про комерційну концесію.

10

6

2

2

2

4

4



9.

Поняття та особливі види зобов’язань за спільною діяльністю

12

6

2

2

2

6

4

2

Всього по змістовному модулю 2:

38

20

6

8

6

18

16

2

Змістовний модуль 3. Недоговірні зобов’язання

12.

Окремі види недоговірних зобов’язань. Загальні положення про відшкодування шкоди.

16

6

2

2

2

10

10



13

Відшкодування шкоди завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю. Відшкодування шкоди, завданої внаслідок недоліків товарів, робіт (послуг). Набуття, збереження майна без достатньої правової підстави.

18

10

4

2

4

8

6

2

Всього по змістовному модулю 3:

34

16

6

4

6

18

16

2

Форма контролю






















іспит

Всього:

108

54

18

18

38

54

48

6


Змістовий модуль 1. ДОГОВОРИ ПРО НАДАННЯ ПОСЛУГ. ОКРЕМІ ВИДИ
Терміни та поняття до змістового модулю 1: послуга, транспортні зобов’язання, транспортні послуги, вантаж, багаж, пасажир, перевезення, транспортне експедирування, страховик, страхувальник, застрахована особа, вигодонабувач, форми страхування, галузі страхування, договір страхування, страховий випадок, страховий ризик, страховий платіж, страховий тариф, страхова сума, страхове відшкодування, франшиза, суброгація, фідуція, бенефіціарій, доручення, довіритель, повірений, передоручення, договір комісії, комітент, комісіонер, комівояжер, інституційний позов, ціна речі, комісійна винагорода, делькредере, траст, управління майном, управління майновими правами, єдиний майновий комплекс як об’єкт управління.

Література: [1, 2, 3, 4, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 48, 49, 50, 53, 54, 55, 73, 74, 76, 85, 105, 119, 144, 145, 146]
Лекція 1: „Загальні положення про послуги. Транспортні зобов’язання” – 2 години

Поняття, характерні ознаки та загальна характеристика договору про надання послуг. Предмет договору. Поняття та види послуг. Види договору про падання послуг. Сторони договору. Строк договору. Плата за договором про надання послуг. Права та обов'язки сторін. Відшкодування виконавцеві фактичних витрат за договором про безоплатне надання послуг. Відповідальність сторін за невиконання чи неналежне виконання умов договору. Поняття та види транспортних зобов'язань. Поняття та особливості транспортних послуг. Значення та види транспорту. Загальні положення про перевезення. Види перевезень. Поняття та правова природа договору перевезення вантажу. Договір перевезення пасажира та багажу. Договір чартеру (фрахтування). Перевезення транспортом загального користування. Провізна плата. Права та обов'язки сторін за договором перевезення. Відповідальність сторін за договором перевезення. Особливості правовою регулювання морських перевезень (загальні положення; види морських перевезень; види чартерів; загальна і часткова аварія). Поняття та загальна характеристика договору транспортного експедирування.
Семінарське заняття 1: „Загальні положення про послуги. Транспортні зобов’язання” – 2 години
ПЛАН

  1. Загальні положення про договори з надання послуг. Характеристика та відповідальність. Види договорів.

  2. Предмет, сторони, форма та суттєві умови договору перевезення.

  3. Перевезення пасажирів, вантажів, багажу та пошти.

  4. Договір фрахтування (чартер).

  5. Порядок виставлення вимог, які випливають з договору перевезення вантажів (подання претензії, позову).

  6. Транспортне експедирування. Поняття, характеристика, права та обов’язки сторін, відповідальність.



Запитання до самоконтролю:

  1. Яким чином можна визначити правову категорія „послуга”? Чи є різниця в термінах послуга та операція (наприклад фінансова послуга та фінансова операція)?

  2. Як називають сторони в договорі про надання послуги?

  3. В чому полягає особливість договору про безоплатне надання послуг?

  4. Які існують види транспортних перевезень?

  5. Якими актами здійснюється регулювання транспортних перевезень?

  6. Які організаційні передумови потрібні для договорів перевезення вантажів?

  7. Що розуміється під договором фрахту (чартер)?

  8. Як характеризується договір перевезення багажу?

  9. В чому полягають права та обов’язки сторін за договором перевезення пасажирів?

  10. Який порядок пред'явлення претензій і позовів, що випливають із договору перевезення?

  11. Які риси притаманні транспортному експедируванню?


Практичне заняття 1: „Загальні положення про послуги. Транспортні зобов’язання” – 2 години
Завдання № 1

Відповідно до укладеного договору про надання послуг, викладач університету Іванова зобов’язалась підготувати Тетяну Денисову до складання вступних іспитів до юридичного інституту з основ правознавства. Зі свого боку Денисова зобов’язалась відвідувати зайняття тричі на тиждень та сплачувати за них навіть у випадку їх пропущення без поважної причини. Послуга викладача повинна була сплачуватися після кожного проведеного заняття. Через місяць Денисова відмовилась від трьохразового відвідування викладача на тиждень, та запропонувала зменшити їх кількість до одного разу на тиждень. Іванова в принципі не заперечувала, але наполягала, що навіть при цій зміні вона повинна сплачувати їй за два пропущених заняття, тобто кожне зайняття Денисова повинна була сплачувати у потрійному розмірі.

Чи вправі Денисова порушувати умови договору щодо трьохразового відвідування занять викладача на тиждень, а не один раз, як вона того бажає?

Чи правомірна вимога Іванової щодо оплати одного заняття в потрійному розмірі?

Чи має право Іванова відмовитися від виконання договору у зв’язку з неможливістю його виконання через вину Денисової? І яким чином повинна бути сплачена її послуга в такому випадку?
Завдання № 2

Автомашиною панчішної фабрики перевозився вантаж, що належить прядильному цеху фабрики «Червона нитка». На шляху прямування на автомашині виникла пожежа, в результаті чого вантаж був пошкоджений. Фабрика подала позов до перевізника про стягнення збитків. В господарському суді відповідач проти позову заперечував, оскільки, на його думку, обставини та причини пожежі на день розгляду справи невідомі, вину перевізника в пошкодженні вантажу слід вважати недоказаною.

При цьому панчішна фабрика вказала, що Статут автомобільного транспорту передбачає випадки, коли перевізник звільняється від відповідальності за пошкодження вантажу. По даній справі, для того, щоб покласти відповідальність на панчішну фабрику, необхідно установити, що пошкодження вантажу виникло за причин, що вказані у Статуті.

Чи обґрунтовані заперечення панчішної фабрики? Яке рішення повинен винести господарський суд?
Завдання № 3

Підприємство-вантажоодержувач звернулося до господарського суду із позовом про стягнення з залізниці збитків від недостачі 20 ящиків консервів на загальну суму 1300 грн., що виникла при транспортуванні вантажу. При розгляді справи було встановлено, що представник станції призначення відмовився складати комерційний акт про недостачу вантажу, про що комісія у складі посадових осіб вантажоодержувача 13 листопада 2005 р. склала акт, який був зареєстрований 20 листопада 2005 р. Того ж дня вантажоодержувач надіслав начальнику Управління Південно-3ахідної залізниці скаргу на відмову станції скласти комерційний акт з приводу недостачі вантажу. Господарський суд відмовив позивачу у задоволенні позовних вимог, зазначивши у рішенні, що позивач припустився порушення вимог параграфу Правил перевезення вантажів, оскільки вантаж перевірявся 13 листопада 2005 р., а скаргу було подано лише 20 листопада 2005 р., через що приймальний акт від 13 листопада 2005 р. не може бути достатнім доказом вини перевізника в недостачі вантажу.

Дайте аргументовану оцінку рішенню суду.
Завдання № 4

Між КСП “Прогрес” і Управлінням залізниці було укладено договір на перевезення 40 т. помідорів свіжого врожаю овочепереробному заводу.Подано 2 вагони, які були повністю завантажені. На станції призначення при прийнятті вантажу було виявлено повну непридатність помідорів для переробки. В акті експертизи, проведеної на вимогу одержувача, зазначено, що помідори забруднено залишками і випарами міндобрив. Тому продукція не може бути використана через загрозу отруєння і підлягає знищенню.

Встановлено, що міндобрива були одержані агрофірмою “Весна”. Після вивантаження вагони зразу ж були подані під завантаження КСП “Прогрес”. КСП звернулося до залізниці з вимогою про відшкодування збитків.

Дайте правову оцінку ситуації. Кому належить право вимагати відшкодування збитків? Хто є суб’єктом відповідальності за збитки завдані КСП?
Завдання № 5

За договором залізничного перевезення, укладеного між лікеро-горілчаним заводом і Управлінням залізниці в 5 вагонах перевозили лікеро-горілчані вироби на суму 725 тис. грн. Вантаж перевозився у супроводі провідника відправника і за його пломбами.

При прийнятті вантажу представник одержувача - оптової бази - виявив бій і нестачу на загальну суму 78 тис. В комерційному акті було зазначено, що через неправильне завантаження стався бій вантажу на суму 17 тис., а також виявлено недостача вантажу на суму 61 тис. грн. На вимогу провідника вантажу і представника одержувача в акті зафіксовано, що в 2-х вагонах виявлено пролом покрівлі.

Одержувач пред’явив вимогу про відшкодування завданих збитків (за договором поставки укладеним між ним та лікеро-горілчаним заводом проведена передоплата) до лікеро-горілчаного заводу і до перевізника солідарно. Зі свого боку, лікеро-горілчаний завод висунув до управління залізниці вимогу щодо відшкодування упущеної вигоди, оскільки зрив поставки призвів до відмови одержувача підписати довгостроковий договір поставки продукції заводу, що планувалось зробити після поставки цієї пробної партії товару.

Вирішіть спір. Проаналізуйте підстави звільнення залізничного перевізника від відповідальності.
Завдання № 6

Студенти їхали на гірськолижну базу автобусом Львів - Славськ. При посадці в автобус з дозволу водія вони помістили у багажне відділення автобуса 3 пари гірських лиж і 3 спортивні сумки. Прибувши у Славськ, студенти не виявили 2 сумок і заявили претензію водію про пропажу гірськолижного спорядження. З їхніх слів спорядження знаходилося у цих 2-х сумках, в 3-ій сумці були продукти харчування. Водій відмовився зафіксувати факт пропажі, оскільки вміст сумок був йому невідомий.

Студенти звернулися з позовом до АТП - 1314 про відшкодування вартості спорядження (3 пари гірськолижних чобіт, 3 спортивних костюми та інші речі) на загальну суму 2500 грн. та 1000 грн. моральної шкоди.

Вирішіть спір.
Завдання № 7

Компанії відповідно до договору перевезення був відправлений вантаж – полотнина. Перевезення відбувалось у прямому змішаному залізнично-автомобільному сполучені. До станції Знаменка вантаж перевозився по залізничному шляху за пломбами вантажовідправника. При передачі вантажу на автомобільний транспорт на станції Знаменка автоколона вимагала укладення з нею окремого договору, оскільки була встановлена нестача вантажу проти тієї ваги, яка була зазначена в перевізних документах. Представники залізничної дороги заявили, що не мають повноважень на укладення такого договору, оскільки самі виступають в якості перевізника. Щодо нестачі, то вони запропонували скласти комерційний акт. Автоколона тоді запропонувала викликати представника вантажовідправника та укласти з ним договір перевезення автомобільним транспортом. Втім останній відмовився це зробити, вказавши на те, що договір перевезення укладений з залізницею.

Хто правий в цій ситуації?
Завдання № 8

Ірина Мартинова купила авіабілет „Українських авіаліній” в м. Києві на Одесу, втім виліт літака було затримано як заявили в авіакомпанії через технічні проблеми. Як наслідок жінка вже не могла встигнути на теплохід, який повинен був доставити її до Туреччини для відпочинку.

Мартинова здала білет у касу та вимагала від „Українських авіаліній” не лише повернення плати за білет, а й сплати штрафу за затримку рейсу, як це передбачено в транспортному статуті, вартості туристичної путівки та відшкодування завданої моральної шкоди.

Авіакомпанія повернула плату за авіабілет, але відмовилась задовольнити інші вимоги, оскільки в білеті було записано, що компанія вправі через технічні проблеми переносити час відправлення рейсу.

Чи повинна авіакомпанія нести відповідальність за затримку рейсу?

Чи підлягають задоволенню вимоги Мартинової?

Як правильно вирішити спір?
Завдання № 9

Козлов відправив багаж, оголосивши його цінність. При одержанні прибулого на станцію призначення багажу було встановлено, що замість відправлених Козловим речей в одній упаковці виявилися йому не потрібні предмети, а в іншій сумці речі були пошкоджені. Ця обставина була посвідчена комерційним актом, складеним на станції призначення. Однак Козлов відмовився підписувати цей акт, оскільки вважав, що в ньому не достатньо повно описаний стан пошкоджених речей, а тому наполягав на проведені експертизи речей за рахунок перевізника. Останній відмовився це зробити.

Козлов подав до залізниці позов про стягнення фактичної вартості втраченого та пошкодженого багажу, надавши товарний чек, згідно з яким дійсна вартість наданих в багаж речей рівно в два рази перевищувала означену, Козловим цінність багажу.

В якому розмірі залізниця відповідає за втрату вантажу i багажу?

Чи зміниться судове рішення, якщо багаж був зданий Козловим без оголошення цінності?

До якої дороги (відправлення чи призначення) подається вимога про відшкодування вартості втраченого вантажу i багажу? Оцінить правомірність дій та вимог сторін.
Завдання № 10

Сенько купив квиток у плацкартний вагон поїзду Київ-Сочi. Зайшовши до вагону, він виявив, що його місце, зайняте іншим пасажиром, який мав на руках квиток на це ж місце. Сенько попрохав провідника звільнити його місце або надати інше. В зв’язку з тим, що всі місця у вагоні були зайняті, провідник запропонував Сенько перейти до сусіднього вагону i зайняти купейне місце, сплативши різницю у вартості квитків, або перейти в загальний вагон. Сенько зайняв купейне місце, а від сплати різниці у вартості квитків відмовився.

Хто правий в цьому спорі?

Перерахуйте права пасажира у випадку ненадання йому місця, означеного в квитку.
Завдання № 11

Портнов згідно проїзного квитка зайняв місце в купе вагону поїзда Львів-Київ. Роздягнувшись в купе і залишивши свої речі, Портнов пішов у ресторан повечеряти. Повернувшись у купе, він не виявив своїх речей. Портнов пред’явив претензії провіднику та начальнику поїзда. Останні відмовилися зафіксувати факт пропажі і відхилили будь-які вимоги про відшкодування.

Повернувшись до Львова, Портнов пред’явив позов до управління залізниці про відшкодування вартості багажу на суму 820 грн. і моральної шкоди на 1000 грн. В позовній заяві вказано, що пропажа стала можливою через невиконання провідником своїх обов’язків.
Вирішіть спір.

Вкажіть відмінність між поняттями “ручна поклажа”, “багаж”, “вантажо-багаж”. Які особливості їх перевезення та відшкодування шкоди за їх втрату?
Завдання № 12

Обласне транспортно-експедиційне агентство уклало договір з архітектурним управлінням області на виконання допоміжних операцій, пов’язаних з перевезенням вантажів: оформлення накладних на вантажі, що відправляються; оформлення вантажу, що прибув; проведення розрахунків з залізницею за перевезення; доставка вантажів на станцію відправлення і зі станції призначення. У березні 2006 року на товарну станцію прибули вагони з вантажами для управління. Залізниця повідомила про це вантажоодержувача і зажадала негайного вивантажити вагони та вивезти вантаж зі станції, щоб звільнити під’їзні колії для вантажів, що прибувають для інших вантажоодержувачів. Архітектурне управління відмовилося вивозити вантажі, зазначивши, що за договором на транспортно–експедиційне обслуговування це повинно робити транспортне агентство. Останнє виконало розвантаження і вивезло вантажі, але з порушенням встановлених термінів.
  1   2   3   4   5   6   7

Схожі:

Тараса Шевченка Юридичний факультет кафедра трудового, земельного і екологічного права
В.І. Андрейцев. Право екологічної безпеки. Навчально-методичні матеріали з еколого-правових дисциплін. Частина X. – Київський національний...
Тараса Шевченка Юридичний факультет Кафедра теорії та історії держави і права Укладачі
ВСТУП
МИСЕНКО ЯРОСЛАВ ВЯЧЕСЛАВОВИЧ
ОСВІТА: 2001р. Київський національний університет ім. Т. Шевченка. Юридичний факультет
Тараса Шевченка Юридичний факультет Кафедра правосуддя
Робоча навчальна програма з дисципліни: „Актуальні проблеми кримінально-процесуального права”
Тараса Шевченка Юридичний факультет Кафедра господарського права
Укладачі: д ю н., доц. Рєзнікова В. В., к ю н., доц. Клепікова О. В., к ю н., ас. Кравець І. М
КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА Юридичний факультет Кафедра правосуддя
...
Тараса Шевченка Юридичний факультет Кафедра правосуддя Укладач: к ю. н., ас. Куйбіда Р. О
Викладачі: к ю н, доц. Гринюк В. О., к ю н., ас. Куйбіда Р. О., к ю н., ас. Крижанівський В. В., к ю н., ас. Мельник І. С., ас. Снідевич...
Г Затверджую
...
Г Затверджую
...
Тараса Шевченка Юридичний факультет Кафедра криміналістики
Робоча навчальна програма спецкурсу “Теорія і практика окремих видів досліджень у сфері судочинства” для студентів юридичного факультету...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка